Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
23 mei 2014
Wanneer klopt het?
Klopt het wel? Die vraag trof deze week onze boodschappentas weer eens pijnlijk.

'100% verantwoord'
Zo noemde Albert Heijn zijn Hollandse Kip. Met de introductie van het beest loopt de Zaanse super ver voor op zijn collega's. Toch kreeg AH bergen verwijten van Wakker Dier aan zijn broek. De Dierenbescherming was mild.
Is die kip OK? Foodlog stemde heel verdeeld, maar het standpunt van Wakker Dier won: dit is veel te ver van 100% verantwoord. Toch bleek een forse groep graag door te willen ploffen. Hoe ga je daar mee om? Volgens Aalt Dijkhuizen is ploffen beter voor het milieu. Ontken dat maar eens in een maatschappij die beweert dat elektrische auto's het milieu gaan redden, zei Dick Veerman.

Bertolli in Japanse handen
Unilever verkocht niet heel Bertolli. Alleen de Amerikaanse tak. Aan Japanners. Wouter Klootwijk vindt merkenhandel onbeschaamde handel in vertrouwen: "Er zijn honderden voorbeelden van merken die van het product zijn afgeweekt en ergens ander op geplakt zijn. Mijn kleine verdriet: het roomijs van Hertog Jan. Merk bestaat nog, het ijs niet meer. Goed. Bertolli is in de VS niet meer van Unilever. In Europa nog wel. Maar waar staat het merk voor? Niks. Het is marketingklooien en klieren in onze hersens."

OK op straat
Niels Willems en Maria Kolossa gingen voor Foodlog de straat op en de supermarkt in. De Gooi- en Eemlander ontdekte het en schreef er paginagroot over. Moet je minder van het beest en meer van de plant eten? Tuurlijk, zei iedereen. Maar waarom dan? vroeg Maria. Ze deden een pijnlijke ontdekking. Iedereen weet wat moet, maar bijna niemand doet het natuurlijk. Zou dat komen omdat ze niet weten waarom? En stel dat ze dat wél weten, wat zouden ze dan vinden kloppen? De onthulling volgt binnenkort.

Gluten tussen je oren
De voedingsmiddelenindustrie heeft een goudmijn ontdekt. Bewuste mensen denken namelijk dat glutenvrij beter is. Maar voor 95% van de kopers blijkt de schadelijke werking van gluten tussen hun oren te zitten. De verkoopmachine draait niettemin op volle toeren omdat wij dat willen. Reken maar dat die nog even doorgaat. 't Is maar dat Foodwatch het nog niet heeft ontdekt.
Trouwens nu - misschien! - ontdekt is, waarom het mediterrane dieet werkt, is daar een middeltje van te maken. Mix het nitraat en nitriet uit groenten met wat olijfolie en je bent er. Ook al is het maar 'misschien', het zou verkopen als een gek. Met Bertolli fixen die Japanners dat zo. Is dat niet OK?

Welke marketing geloof je?
Na Ze Foedskwat en eten als mode is Dick Veerman gefascineerd geraakt door wat 'echt' is en 'klopt'. Hij probeerde - met tot op heden weinig succes - Foodlog een mening te ontlokken over drie campagnes. 1 daarvan lijkt nep en fout. Maar zijn die andere twee dan wel OK? Kom op, pijnig je hersens er eens over. Wanneer 'klopt iets' nou eigenlijk?
Hoe OK is de ‘Hollandse kip’?
Nieuws Dick Veerman 20 mei 2014 - 0:03
Dat wil Foodlog graag meten. Help mee door ook je mening te geven. Ik vroeg het alvast aan Wakker Dier en de Dierenbescherming.
Salatin leert vleesboeren hoe je geld kunt verdienen
Nieuws Alexis de Roode 23 mei 2014 - 10:17
Er is op Foodlog veel gesproken over Joel Salatin. Alexis de Roode volgde de populaire Amerikaanse boer van Wageningen naar Zeewolde en ontdekte wat Nederlandse…
Eten, drinken, leven - vrouwen lopen andere risico’s
Nieuws Cécile Janssen 22 mei 2014 - 0:39
Vrouwen zijn anders dan mannen. Niet alleen maatschappelijk en economisch. Ze hebben ook andere gezondheidszorgen.
Drie Foodcampagnes: welke is ‘no shit’?
Nieuws Dick Veerman 18 mei 2014 - 17:01
Er moet meer groenten worden gegeten, meer saus worden verkocht en boeren moeten kunnen leven van hun business. Drie campagnes, drie cases.
Bier smaakt altijd best - uit een tulpglas
Nieuws Cécile Janssen
19 mei 2014 - 0:04
Bier is, na water en thee, de meest gedronken drank ter wereld.
Rettich-koekjes
Nieuws Robin Kok
20 mei 2014 - 0:01
Robin Kok laat Nederlanders kennismaken met die grote witte wortels: rettich.…
Octopus à la Marocaine
Nieuws Marcel van Silfhout
18 mei 2014 - 12:35
Marcel van Silfhout is helemaal into voedselveiligheid. Wellicht heeft…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier