Netflix weigert de jongste documentaire van de Amerikaanse documentairemakers Kip Anderson en Kameron Waters uit te zenden. In hun nieuwste documentaire ontdekken Anderson en Waters "een waarheid die is weggemoffeld, de belangwekkendste ontdekking over Jezus Christus in 2000 jaar.” Jezus was een veganistische dierenactivist. Dat gaat Netflix te ver.
Kip Anderson en Kameron Waters werden bekend door hun kritische documentaires Cowspiracy (over de internationale vlees- en zuivelindustrie) en Seaspiracy (over de visserij). Voor hun jongste documentaire gingen ze op zoek naar een "‘ethische of spirituele manier om dieren te doden." Daarvoor namen ze de verschillende wereldreligies onder de loep, en dus ook het christendom.

"We tonen kijkers de waarheid over wat Jezus echt bedoelde en beoogde. Wij geloven dat wat we hier onthullen, de geschiedenis zal veranderen," zeggen ze in Trouw. Hun ontdekking? Jezus was een veganist, of vegetariër. Volgens Christspiracy verloochent het christendom, en ook andere religies, al ritueel slachtend of vleesetend hun stichters.

Anderson en Waters baseren zich in de documentaire op de Bijbelse 'tempelreiniging', waarbij Jezus handelaars en geldwisselaars de tempel uitwerkt omdat ze er een 'rovershol' van hebben gemaakt. In Christspiracy leggen religiewetenschappers uit dat Jezus een einde maakte aan een "commercieel slachthuis voor dierenoffers". "Dat hij vier dagen voor hij werd gekruisigd de tempel ingaat en die afsluit om een eind te maken aan het offeren van dieren…. hij was een van de meest geharnaste activisten, de oer-dierenactivist,” zegt Anderson.

"De kern van álle religies is compassie, luidt de boodschap van Christspiracy, en wie als gelovige van welke snit ook vlees eet, heeft er eigenlijk niks van begrepen," vertaalt Trouw.

“Jezus was, en dat vind ik zelf teleurstellend, geen veganist," zegt de Nederlandse predikant en dierenactivist Hans Bouma. "Dat hij als dierenactivist het tempelplein schoonveegde omdat hij tegen vlees eten was, klopt gewoon niet. Maar in zijn tijd en cultuur ging hij wel ver in het verruimen van de ethische horizon. [..] Als je in Jezus’ geest verder wilt gaan, betrek je ook andere soorten, de dieren dus, daarin. Jezus kon niet verder gaan dan hij deed, zijn volgelingen horen de volgende stap te zetten: van de medemenselijkheid naar de medeschepselijkheid.”

Christspiracy is uiteindelijk niet op Netflix te zien, omdat het streamingplatform enkele passages over Jezus aangepast wilde zien. Dat weigerden Anderson en Waters. De documentaire is inmiddels internationaal in première gegaan. Wanneer hij in Nederlandse bioscopen komt, is nog niet bekend.

Wist je dat in Nederland de Vegan Church actief is?