Demissionair minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra roept op tot meer aandacht voor gezondheidsproblemen die specifiek vrouwen treffen en trekt daar extra geld voor uit. Dat kondigde ze uitgerekend vandaag, op Internationale Vrouwendag, aan.
Een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) over de maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen legt een gebrek aan kennis en aandacht bloot. Het gaat om bekkenbodemproblemen, cyclusstoornissen en hormoon-gerelateerde aandoeningen.

‘Vrouwenkwaaltjes’
Gezondheidsproblemen worden bij vrouwen vaak onderschat of zelfs genegeerd. Vertraagde diagnoses en ongeschikte behandelingen zijn aan de orde van de dag. Zo wordt in het rapport gewezen op endometriose, een ziekte waarbij baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Vrouwen met deze aandoening moeten soms wel zeven tot twaalf jaar wachten voordat ze de juiste diagnose krijgen, verhaalde journalist Maartje van Hoek recent in de Volkskrant. Daarnaast hebben vrouwen 50% meer last van bijwerkingen bij het gebruik van medicijnen dan mannen.

Minister Dijkstra wijst erop dat vrouwen vaak niet serieus worden genomen door de medische wereld. Er rust een taboe op menstruatiepijn en andere aandoeningen. Menstruatiepijn wordt net als migraine en overgangsklachten al gauw bestempeld als een ‘vrouwenkwaaltje’. Nederland telt ruim 5 miljoen vrouwen in de menstruerende leeftijd, waarvan 57% klaagt over ongemakken tijdens het menstrueren. In tegenstelling tot Spanje is er in Nederland geen menstruatieverlof. In Nederland kunnen vrouwen zich gewoon ziek melden. Zo blijft het taboe bestaan en blijven vrouwspecifieke aandoeningen ontkend worden.

Impact mens en maatschappij
Vrouwspecifieke aandoeningen hebben een fikse impact op het dagelijks functioneren van vrouwen en hun kwaliteit van leven. Bovendien zorgen de gezondheidsproblemen voor ziekteverzuim op school, opleiding of op de werkvloer wat hoge kosten met zich meebrengt. In totaal worden de kosten voor de maatschappij geschat op €7,6 miljard. Eerder werden de kosten van onhandig omgaan met gender in de gezondheidszorg in Europa geschat op €750 miljard.

Vrouwen lijden in hun leven minimaal één keer aan een van de aandoeningen die in het rapport genoemd worden. Daarom benadrukt minister Dijkstra dat het onaanvaardbaar is dat de maatschappij zo weinig kennis en aandacht heeft voor typische vrouwenklachten. In haar streven naar betere gezondheidszorg kondigt ze aan dat ze miljoenen uittrekt voor onderzoek en het opzetten van een kennisprogramma voor deze aandoeningen. De minister gaat in gesprek met andere departementen om ervoor te zorgen dat vrouwen passende zorg en ondersteuning krijgen en zegt: “Een probleem van vrouwen, is een probleem van iedereen.”