Op je middelbare schoolexamen zak je met zo'n verklaring. Wat is er echt aan de hand?
Stelling: consumenten zijn gevoelig voor echt en gezond en denken dat biologisch hen dat biedt, de crisis wakkert het gevoel voor 'dan maar echt en gezond' aan. Dat kan ook rustig want de meeste Nederlanders hebben meer in plaats van minder te besteden. De inhaalslag zal als sneeuw voor de zon verdwijnen als ze ontdekken dat bio niet gezonder is en horen dat Mac van Dinther voor Volkskrantlezers ontdekte dat biologische aardappelboeren zelfs
Zou dat het zijn of zit ik er ver naast?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
“ga niet de consument verwijten dat hij in een straal van 100 km ieder apart boodschapje gaat halen “ zei Dick"
Wouter vond dat onzin.
Maar Wouter, niet niet iedereen woont in het centrum van een grote stad in de randstad.
Eigen ervaring:
Eén biologische winkel in het centrum (0,9km van huis).
Vandaar naar de enige biologische slager 3 km (van huis 2,5 km)
Een tweede biologische winkel, in een dorp buiten de stad, 4,5 km fietsen.
Dichtsbijzijnde biologische marktkraam is in Groningen, ca half uur met OV en vouwfiets, maar dan heb je wel meer keus en betere kwaliteit dan in de genoemde winkels.
Rond het centrum van Goningen heb je dan wel drie biologische winkels en één biologische slager.
In alle genoemde winkels kan ik eigenlijk alleen op zaterdag terecht (openingstijden / werktijden).
Stemmen met mijn portemonnee betekend dan het verschil tussen een half uurtje boodschappen doen (even tussendor oop een doordeweekse avond), of een halve dag boodschappen doen (op zaterdag).
Misschien overdreef Dick, jouw verhaal is m.i. ook niet representatief voor Nederland.
NB ale afstanden 'as the crow flys', volgens google maps.
Groet.
PS Rv in vorige post moet RvO zijn. Sorry
Als dat zo zijn, maak dan een keuze en laat het helemaal weg. Da's helder. Ik denk dat het is ingegeven om derving zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar keuzegedrag van mensen staat dat nou eenmaal niet toe zodat het leidt tot segregatie. Biowinkels voor de vega's. Wat oorzaak en wat gevolg is weet ik niet, maar wel dat AH en de anderen er dankbaar voor zullen zijn.
“in vlees (zo’n inhaalslag product) doet de uitgerekend de biologische winkel/superette het vaak niet best. “
Een suggestie voor een tweede reden:
Ik denk dat een relatief groot deel van de klanten van een biologische winkel (deels) vegetarisch eten.
Dit is gebaseerd op mijn eigen inkoopgedrag en dat van vrienden en kenissen.
Niet wetenschappelijk onderbouwd, maar een suggestie
"in vlees (zo’n inhaalslag product) doet de uitgerekend de biologische winkel/superette het vaak niet best. "
Nee, maar de biologische slager en poelier wel.
Supermarktbezoek gaat om voordeel en gemakzucht. De supermarktbezoeker wil alleen aan een betere wereld meewerken wanneer die biokip gebraden en wel zijn mond invliegt.
Voordat we teveel gaan nadenken over wat de biologische trends in supers kunnen betekenen; er gaat al een dikke tien jaar voor enkele honderden miljoenen bij de natuurwinkels over de toonbank, en dat staat voor een zeer bestendige en stabiliserende hoeveelheid kilo's en liters. En ook: Er wordt als een tierelier geexporteerd door onze biologische boeren, wellicht een factor meer (aan inkoopwaarde) dan de supers nu verkopen. En dat staat weer voor een respectabel aantal hectares. De biologische markt wordt daarmee niet alleen bepaald door het handjevol supers dat zeer serieus met haar klanten omgaat (en dus ook stevig biologisch, sterren en streek propageert) en een aantal dat slechts wat magertjes bio er ook bij doet.
De groei van biologisch wordt natuurlijk wel in toenemende mate door goede supers bepaald ook omdat de speciaalzaaknetwerken minder dekkingsgraad hebben en vaak nog niet het benodigde oppervlak kunnen vinden.