Door het snel toenemende aantal gevallen van de H5N2-vogelgriep in de VS dreigt een tekort aan kalkoenen te ontstaan voor Thanksgiving op 26 november.
Het virus trof al 100 pluimveebedrijven in dertien verschillende staten. Wisconsin, Iowa en Minnesota kondigden de noodtoestand af, meldt Vilt. De uitbraak is de grootste ooit in de VS. In totaal moesten al meer dan 25 miljoen legkippen en kalkoenen geruimd worden.
Nog altijd is niet duidelijk hoe het virus zich verspreidt. Hoewel er geen sprake lijkt te zijn van besmettelijkheid voor de mens, krijgen mensen uit voorzorg wel virusremmers aangeboden.
Minnesota hofleverancier kalkoenen
Minnesota is de 'Turkey State' van de VS. De staat levert 20% van alle kalkoenen in de Verenigde Staten. Dat zijn er zo'n 235 miljoen per jaar. Dertig procent van de kalkoenen wordt rond Thanksgiving en kerstmis verkocht. In Minnesota zijn inmiddels 3,3 miljoen kalkoenen geruimd. Het grote aantal getroffen bedrijven zorgt ook voor problemen bij omliggende bedrijven, ook al zijn die niet getroffen door het virus. Zij kunnen hun kalkoenen ook niet leveren, omdat ze in quarantaine-zones liggen.
Steve Olson, directeur van de Minnesota Turkey Growers Association, meldt dat het nog onbekend is wat de precieze gevolgen zullen zijn. De griep is immers nog niet onder controle. Olson is daar niet gerust op. Global Meat News citeert hem: “De boeren zijn erg trots op wat ze doen. Dit zaait twijfel over hun kunnen om kalkoenen te fokken, omdat ze de ziekte nog niet hebben kunnen stoppen, ondanks dat ze vanuit het oogpunt van bioveiligheid alles doen wat in hun macht ligt.”
Fotocredits: 'Turkeys', Hey Paul
Dit artikel afdrukken
Nog altijd is niet duidelijk hoe het virus zich verspreidt. Hoewel er geen sprake lijkt te zijn van besmettelijkheid voor de mens, krijgen mensen uit voorzorg wel virusremmers aangeboden.
Minnesota hofleverancier kalkoenen
Minnesota is de 'Turkey State' van de VS. De staat levert 20% van alle kalkoenen in de Verenigde Staten. Dat zijn er zo'n 235 miljoen per jaar. Dertig procent van de kalkoenen wordt rond Thanksgiving en kerstmis verkocht. In Minnesota zijn inmiddels 3,3 miljoen kalkoenen geruimd. Het grote aantal getroffen bedrijven zorgt ook voor problemen bij omliggende bedrijven, ook al zijn die niet getroffen door het virus. Zij kunnen hun kalkoenen ook niet leveren, omdat ze in quarantaine-zones liggen.
Steve Olson, directeur van de Minnesota Turkey Growers Association, meldt dat het nog onbekend is wat de precieze gevolgen zullen zijn. De griep is immers nog niet onder controle. Olson is daar niet gerust op. Global Meat News citeert hem: “De boeren zijn erg trots op wat ze doen. Dit zaait twijfel over hun kunnen om kalkoenen te fokken, omdat ze de ziekte nog niet hebben kunnen stoppen, ondanks dat ze vanuit het oogpunt van bioveiligheid alles doen wat in hun macht ligt.”
Fotocredits: 'Turkeys', Hey Paul
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Dick: Ik ben nog niet eens zo oud, maar herinner mij dat in mijn jeugd er geen essentiele verschillen bestonden tussen de kippenliefhebber en de kippenboer (die dat meest als bijverdienste had), dezelfde rassen gefokt op robuustheid, legkracht naast resistentie etc. (Barnevelders, witte leghorns), dezelfde huisvesting (lessenaar met buitenren), alleen had de kippenboer er net ietsje meer (pakweg 100 of 150). Dat is met de USA als grote voorbeeld toen ineens versneld op de industriele manier (de Ford autofabrieken met hun lopende band, alle onderdelen inwisselbaar) snel anders geworden en gespecialiseerd. Zouden er ook ecologen, biologen, ornithologen, en epidemiologen bij het fokproces voor zulke nieuwe systemen zijn betrokken??? dat betwijfel ik, dus nu zitten we met de gebakken peren, boontje komt om zijn loontje!
Het loopt uit de hand: inmiddels al 37 miljoen stuks pluimvee te ruimen.
Waarheen met al die dode dieren? Eigenaren van stortplaatsen weigeren ze, bang voor claims, waardoor men die dode dieren over grotere afstanden moet verplaatsen, met alle gevolgen van dien.
"The problem is so severe that on Friday, U.S. Secretary of Agriculture Tom Vilsack stepped in to
urge landfills to accept some of the millions of birds killed or destroyed by the H5N2 virus, saying delays could exasperate odors and flies, problems neighbors have already complained about in some parts of the state."
En ook hier weer: "Bird flu baffles scientists"
"Scientists at the U.S. Department of Agriculture, the Centers for Disease Control and Prevention, and other federal agencies are puzzled by the H5N2 virus' spread — even amid heightened biosecurity measures — and the apparent lack of widespread deaths in largely unprotected backyard flocks."
Hoe komt het toch dat die binnenkippen zoveel kwetsbaarder zijn dan buitenkippen?
"The U.S. currently has the largest, most genetically homogeneous and, thus potentially, the most disease-susceptible population of food animals in the history of mankind…
The emergence of a new disease or a slight shift in the epidemiology of an existing disease could lead to immediate and disastrous results for American livestock producers and consumers.2128 "
USDA Agricultural Research Service
Sneu voor die Amerikanen en kippen- en kalkoenboeren. Nu maar blijven hopen dat ook deze vogelpest opnieuw niet muteert tot een voor de mens gevaarlijke, zoals in 1918, toen er in een paar maanden meer mensen sneuvelden dan in de hele Eerste Wereldoorlog, zelfs meer dan aan Aids.
Buitenkippen- en kalkoenen worden overigens, net zoals bij ons, merkwaardigerwijs niet of nauwelijks getroffen.
Verder geeft de prachtige foto boven dit artikel, met daarop zelfs meerdere generaties buitenkalkoenen, dus een niet geheel representatief, en wat te idyllisch beeld.
NBC meldt dat de kalkoenprijzen, met 2% van de jaarproductie getroffen "slightly" gestegen zijn.
De eierprijzen zijn fors gestegen. Kansen voor Nederlandse kippenboeren? De een zijn dood...
"Bird flu, a virus of our own hatching"
Naar aanleiding van een van de eerdere vogelpestuitbraken schreef Dr Greger, Director of Public Health and Animal Agriculture at The Humane Society of the United States, o.m. het volgende:
"Investigators speculate that the H5N2 virus responsible for this outbreak may have started out in a flock of wild ducks that landed in a pond on a chicken farm in eastern Pennsylvania.2089 Duck feces on the boots of a farmer may have first brought the virus inside the broiler sheds.2090 The virus, like essentially all wild waterfowl viruses, started out benign, causing a drop in egg production or mild upper respiratory symptoms, but soon started “racing though giant commercial chicken warehouses.”2091 The now resident director of the University of Pennsylvania’s poultry laboratory explained that “with that many opportunities to mutate under those intensive conditions” the virus changed from one that gave chickens the sniffles to the “bloody Jell-O” virus Webster called “chicken Ebola,” causing birds to hemorrhage throughout their bodies.2092
Webster’s team performed genetic analyses of the H5N2 virus before and after it turned lethal. To their surprise, the two differed by only a single amino acid. Amino acids are building blocks strung together in chains that make proteins. The H5 hemagglutinin protein is more than 500 amino acids long.2093 All it took was a tiny point mutation in the viral genetic material to change the 13th amino acid in the H5 chain from an amino acid named threonine to one called lysine—a mutation that, in Webster’s words, “change[d] that benign virus into one that was completely lethal.”2094
“That such a tiny change in the virus could enable it to wreak so much havoc,” Webster and colleagues later wrote, “was an awesome discovery.”2095 "