Omdat ik zelf naast Van der Weijden en Van Ruitenbeek een stelling neerzette in debat met de minister, vond foodlog.nl tuinbouwjournaliste Pieternel van Velden bereid om een verslag van de avond te maken. Het volgt in de loop vandaag.
Ikzelf was zeer aangenaam verrast door het idee van Jan Kees Vis van Unilever over Evidence Based Sustainablity, oftwel geen geklets over het woord duurzaamheid maar gewoon laten zien wat je precies uitvoert en realiseert. Het woord doet er niet toe. Het gaat om wat je doet en de openheid waarmee je het laat zien.
Gerda Verburg wond de zaal om haar vinger. Graag zou ik nader en feller op de feiten in debat zijn gegaan, maar zelfs ik deed het niet. Nu kwam ze me te vaak te makkelijk weg. Toch verdiende ze dat vanwege de charme en onbevangen kwetsbaarheid waarmee ze de discussies aanging. Nog een ronde verder en ze wordt de eerste minister van dit kabinet die echt open en kwetsbaar durft te zijn in het directe contact met publiek.
Ik vreesde het ergste van 8 sprekers na elkaar. Maar het viel me alleszins mee. Wat vonden de bezoekers? En wat vonden jullie van de hele serie?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Josien,
In plaats van voor quotering kan Portugal ook kiezen voor een volledig vrije markt. Dan is de kans echter groot dat de efficiëntste boeren in Europa (en van buiten Europa) een nog groter deel van hun markt overnemen.
Dus ook Portugeese boeren hebben meer te winnen door hun hoeveelheid te verminderen en daar een kostendekkende prijs voor te krijgen, dan meer proberen te melken onder de kostprijs.
Ik begrijp dat het nieuwe manier van denken is om uit solidariteit iedere boer een levensbaar inkomen te gunnen, in plaats van te concurreren tegen elkaar op kostprijs. Van dat laatste profiteren echter vooral de voedingsmiddelenindustrie en handel.
Guus,
ad 1 in 2008 was er nog tekort aan melk. Met welk systeem dan ook zal het heel lastig zijn om de varieteit in vraag te ondervangen. Er kan nog weinig gezegd worden over de keuze om voor de wereldmarkt te produceren door de crisis.
ad2 Binnen de EU zijn het grofweg Frankrijk, Nederland en Duitsland die de tekorten aan zuivel van de rest van de landen aanvullen. Waarom zouden portugese boeren akkoord gaan met een procentuele produktiebeperking als Portugal per saldo melk importeert? Om Nederland een plezier te doen?
Met behulp van mijn broer Hans (voorzitter NMV) hier een reactie op de inbreng van Josien hiervoor.
Ze was het niet eens met mijn mening dat Verburg de melkcrisis mede veroorzaakt had door haar pleidooi voor quotumverruiming.
Argumenten:
- Het is niet persé nodig om te weten of de productie te hoog is of de consumptie gezakt is door vraaguitval; zeker is dat er gewoon te veel melk (in de EU) is. De keuze om voor de wereldmarkt te willen produceren blijkt een mislukking, deels omdat de vraag door de crisis daalde, deels omdat bijvoorbeeld China veel meer zelf is gaan produceren.
- Met een flexibele quotering had de productie aangepast kunnen worden aan de verminderde vraag, en had de scherpe daling van de marktprijs (veel eerder) voorkomen kunnen worden. Als een flexibel systeem eenmaal ingevoerd is word elke melkveehouder in Europa voor een gelijk % gekort of verruimt als dat nodig is.
- In bijvoorbeeld de automobiel industrie is dit wel gebeurt. Door de recessie is de vraag verminderd. De productie van auto's is ook verminderd en de prijs in de garage is ongeveer gelijk gebleven of een beetje gezakt, maar niet te vergelijken met de halvering van de melkprijs.
- Volgens PZ site is er voor ongeveer 3,5 miljard kg melk in de vorm van boter en poeder in interventie gegaan, ongeveer de jaarproductie van Belgie. Dit is pas onlangs gestopt.
@Dick Veerman ik vond het een steengoede serie debatten. soms jammer dat je met zo'n grote zaal niet echt het debat aan kan gaan met sprekers. de presentaties zeer afwisselend en veel waren van hoog niveau. leuk!
verder een vraag: weet iemand zich te herinneren of jan kees vis nou inderdaad vertelde dat unilever zijn bevroren groenten van ongeveer 250 verschillende fabrieken kreeg??? dat staat mij bij
Ik ben er niet zo bang voor dat mijn verslag niet is gelezen. Ik heb me dinsdag vrij snel uit de voeten gemaakt om me niet teveel door jullie te laten beïnvloeden. Ik probeerde een beetje neutraal te zijn, maar er toch iets van mijn eigen beleving in te leggen. Ik heb nog wel wat opmerkingen, maar die zet ik dan wel onder het andere verhaal. Gaan we daar eens verder over dat NMA onderzoek.