Italiaanse wetenschappers deden een kleinschalige proef naar de etikettering op vleeswaren. Hun DNA-onderzoek liet zien dat er in 57% van de gevallen ander vlees in de producten zat dan op het etiket stond aangegeven.
Bij het paardenvleesschandaal, dat begin 2013 heel Europa op haar grondvesten deed schudden, kwam aan het licht dat er regelmatig 'ander' vlees gebruikt wordt dan op de verpakking staat. Zo bleek in plaats van rundvlees het goedkopere paardenvlees in veel producten terechtgekomen te zijn.
Voedselveiligheid en consumentenbescherming in het geding
De paardenvleesaffaire maakte pijnlijk duidelijk dat zowel voedselveiligheid als consumentenbescherming en -vertrouwen in het geding komen als op etiketten niet duidelijk wordt aangegeven wat de herkomst en samenstelling van een product zijn. Reden voor de EU om per 1 april jongstleden nieuwe herkomstetiketteringregels aan te nemen - voortaan moet verplicht vermeld worden waar een dier groot geworden is en waar het geslacht is.
DNA-testen
In een kleinschalig onderzoek onderzochten wetenschappers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Bari hoe het zat met de betrouwbaarheid van etikettering. Zij kochten 72 vleesproducten (worst, paté en gehakt) bij slagers, op markten en in supermarkten. Vervolgens testten ze het DNA van de producten met het zogeheten mitochondrial cytochrome b gene qualitative PCR identification system.
57% foutieve etiketten
De resultaten van dit - kleinschalige - onderzoeken mogen schokkend genoemd worden. Van de 72 producten bleek 57% foutief gelabeld te zijn. In 20 van de 36 kippenworstjes zat varkens- en rundvlees. 9 van de 12 varkensworstjes bevatten rundvlees, dat niet op het etiket stond. Vijf van de 12 varkens- en rundvleespatés bevatten ook kippenvlees. Zeven van de 12 als varkensvlees gelabelde gehaktproducten bevatten ook rundvlees. Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Food Science and Technology
Fotocredits: 'Italian sausage', Ms. Glaze
Dit artikel afdrukken
Voedselveiligheid en consumentenbescherming in het geding
De paardenvleesaffaire maakte pijnlijk duidelijk dat zowel voedselveiligheid als consumentenbescherming en -vertrouwen in het geding komen als op etiketten niet duidelijk wordt aangegeven wat de herkomst en samenstelling van een product zijn. Reden voor de EU om per 1 april jongstleden nieuwe herkomstetiketteringregels aan te nemen - voortaan moet verplicht vermeld worden waar een dier groot geworden is en waar het geslacht is.
DNA-testen
In een kleinschalig onderzoek onderzochten wetenschappers van de veterinaire faculteit van de Universiteit van Bari hoe het zat met de betrouwbaarheid van etikettering. Zij kochten 72 vleesproducten (worst, paté en gehakt) bij slagers, op markten en in supermarkten. Vervolgens testten ze het DNA van de producten met het zogeheten mitochondrial cytochrome b gene qualitative PCR identification system.
57% foutieve etiketten
Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees
De resultaten van dit - kleinschalige - onderzoeken mogen schokkend genoemd worden. Van de 72 producten bleek 57% foutief gelabeld te zijn. In 20 van de 36 kippenworstjes zat varkens- en rundvlees. 9 van de 12 varkensworstjes bevatten rundvlees, dat niet op het etiket stond. Vijf van de 12 varkens- en rundvleespatés bevatten ook kippenvlees. Zeven van de 12 als varkensvlees gelabelde gehaktproducten bevatten ook rundvlees. Niet één van de geteste producten bevatte overigens paardenvlees.
Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Food Science and Technology
Fotocredits: 'Italian sausage', Ms. Glaze
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Om het dossier compleet te houden: de Keuringsdienst van Waarde liet zien dat het handig is om zulke testjes bij de hand te hebben nu er in Den Haag kalkoen als lam wordt verkocht.
Het boeiende is natuurlijk wel dat slagers andere slagers aanpakken. Anders was de uitzending er nooit gekomen. Vroeger deden ze dat niet.
Henk, zou je zelf eens willen formuleren wat je zinvol vindt, hoe je dat impact zou laten krijgen en welke rol je daar zelf in zou kunnen nemen?
Off topic: dat zei ik omdat de Italianen uit dit draadje een handige, maar wellicht te precieze DNA techniek hebben ontwikkeld om wantrouwen te testen. Meer is het niet.
Dick Veerman, laatste reactie: Hoezo off topic? Wat is dan het doel van zo'n topic? De topic van zoveel mogelijk kanten bekijken en te zoeken naar oplossingen, ofwel er even aan ruiken en op naar het volgende onderwerp, want er zijn er vele, elke dag weer... die het ook waard zijn om ze eens goed te belichten. Wanneer is dit forum waardevol? Het woord waardevol komt nog al eens voorbij.
Ook zo'n lezing als van Wijffels is nog lang niet op zijn gevolgen bekeken. Mijn voorstel was een denktank te organiseren. Daarover heb ik niets meer teruggezien.
Henk, omdat Vara's Kassa een gisteren naar een oud Foodlogstukje over ESBL linkte, was er opeens topdrukte in dat stukje. Ik schreef er nog iets bij over een fors aantal besmettingen die uit reisgedrag van en naar Azië lijken te komen.
Maar we gaan hier wel heel erg off topic.
#34 Lourens Gengler: "Trust in food has been destabilized, and as such, people want to know more about the food they’re eating and feeding to their families. They no longer trust so readily and question more. It’s
a public health concern, a significant political issue and a substantial risk for food companies and governments that get it wrong."
Het zal inderdaad wel zo zijn dat de industrie zij best doet en dat die problemen veelal elders worden geconstateerd, maar even belangrijk is gegroeide wantrouwen bij de consument. Laat mij er daar een van zijn. Maar hoe dat vertrouwen terug te winnen, dat is dan de vraag die in dit forum aan de orde moet zijn. De deskundigen moeten dan toch minstens in ideeën proberen aan te geven welke maatregelen getroffen zouden kunnen of moeten worden.