Jan Hooimeijer is een vogeldierenarts en papegaaien-gedragstherapeut. Bioloog Midas Dekkers is bekend om zijn vaak verrassende kijk op biologische fenomenen. In het Financieele Dagblad gaan de twee heren verhit in debat over een heikele kwestie: is het ok om onze (verwilderde) huiskatten (3,9 miljoen in totaal) jaarlijks 20 miljoen vogels te laten vangen en doodbijten?
Jan Hooimeijer voert verschillende argumenten aan voor het begrenzen van de 20 miljoen vogels die katten in Nederland jaarlijks doden.

Hooimeijer vindt dat katteneigenaren verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun huisdieren. Dat is niet alleen een morele plicht, maar ook vastgelegd in de Wet Dieren. Hij wijst erop dat veel katten geen chip dragen, wat het moeilijk maakt om eigenaren te achterhalen en hen verantwoordelijk te houden voor het gedrag van hun huisdieren. Hij zegt: "Van alle katten draagt maar 15% een chip, waarmee de eigenaar kan worden achterhaald." Wie een ongechipte kat heeft, toont onverschilligheid en gebrek aan empathie.

Hooimeijer maakt zich zorgen over de impact van katten op de natuur, met name op de vogelpopulatie. Hij wijst op de miljoenen vogels die jaarlijks door katten worden gedood, met name de weidevogels. Hij maakt zich zorgen over de biodiversiteit en het verdwijnen van bepaalde diersoorten als gevolg van de jacht door katten.

Volgens Hooimeijer zijn katten geïntroduceerde, gedomesticeerde roofdieren zijn die een invasie in de natuur vormen. Hij wijst erop dat deze invasie desastreuze effecten heeft op het ecosysteem.Wat hem betreft moeten katten onder begeleiding naar buiten zodat ze niet meer vrijelijk kunnen jagen op alles wat vliegt.

Midas Dekkers - een groot kattenliefhebber - is tegen het begrenzen van het jachtinstinct van katten.

Volgens Dekkers vertonen katten natuurlijk gedrag door op vogels te jagen. Hij zegt: "Iedereen die dierenwelzijn in het vizier heeft, zou het moeten toejuichen dat katten natuurlijk gedrag kunnen vertonen." De Wet Dieren zegt nou juist dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen.

Dekkers denkt dat katteneigenaren doorgaans nogal begaan zijn met het welzijn van hun huisdieren en meteen actie ondernemen als hun kat vermist raakt. Hij gelooft dat de meeste katteneigenaren verantwoordelijk zijn en zich bewust zijn van de behoeften van hun huisdier.

Dekkers wijst op het belang van natuurlijke selectie in de natuur en betoogt dat katten bijdragen aan een evenwicht in het ecosysteem door bijvoorbeeld overpopulatie van bepaalde diersoorten te voorkomen. Hij noemt het voorbeeld van koolmezen die rupsen eten en stelt dat roofdieren zoals katten een balans creëren door het aantal koolmezen te verminderen om zo het aantal vlinders niet verder terug te laten lopen.

Hooimeijer staat bekend om zijn pleidooien om de bewegingsvrijheid van katten die de vogelpopulatie verkleinen te beperken. Net als ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst wil hij dat katten verplicht aangelijnd moeten worden. Dekkers staat bekend als een belezen bioloog en groot kattenvriend met even verrassende als tegendraadse meningen over dieren en natuurbehoud.