In Nederland is inmiddels de donatie van voedseloverschotten van supermarkten en producenten aan de Voedselbanken structureel geregeld. In Ierland nog niet. Daar zorgt nu de start-up FoodCloud dat eetbare overschotten niet worden weggegooid maar terecht komen bij voedselbanken en daklozencentra. FoodCloud koppelt voedseloverschotten uit winkels en de voedingsindustrie via een app aan goede doelen. Ook helpt FoodCloud bedrijven om contracten op te stellen waardoor de aansprakelijkheid van het voedsel niet bij de donateur komt te liggen. Via de producentenapp FoodCloud Hubs hebben 95 partners in Ierland dit jaar al 1.300 ton voedsel gedoneerd aan 120 verschillende goede doelen.
FoodNavigator - Irish 'FoodCloud' app aims to end food waste
Lees ook
-
1
+Minder voedselverspilling slecht nieuws voor voedselbanken 19 okt 2020
-
0
+Oproep van horeca, aan horeca: geef overgebleven etenswaar aan voedselbanken 16 mrt 2020
-
0
+Vooral Hema-vleeswaren populair via Voedselbanken 14 jun 2018
-
0
+Kookshows gooien nog geen kruimel weg 31 okt 2017
-
6
+Top tien apps tegen verspilling 15 feb 2017
- 0 ‘Pakket Voedselbank verser en gevarieerder’ 9 jan 2017
- 0 Dubai opent ‘no waste’ voedselbank 8 jan 2017
- 4 Franse voordeel-app tegen voedselverspilling wil verder EU in 24 mei 2016
- 0 Klanten Lidl doneren half miljoen euro aan Voedselbanken 8 mei 2015
- 7 Van wettelijk weggooien naar wettelijk weggeven 31 mrt 2012
Jan, dat is met name gedaan door Salomon Querido, een man die de supermarktwereld van binnenuit kende en er persoonlijk voor heeft gezorgd dat aanbod en vraag op elkaar soepel konden bereiken. Dat dat hij door als een soort inkoper voor de Voedselbanken het '2e hands voedsel' via logistieke procedures tussen de supers en de Voedselbanken te organiseren.
Helaas is Monny, zoals zijn vrienden hem noemden, overleden. Zijn werk wordt nu voortgezet door Willem van Prooijen, eveneens een man uit het vak.
Het korte antwoord op je vraag luidt: omdat vrijwilligers uit de food-wereld de zaken net zo professioneel hebben geregeld voor de Voedselbanken als ze dat voor hun eigen organisaties zouden doen.
Het artikel begint alsvolgt: "In Nederland is inmiddels de donatie van voedseloverschotten van supermarkten en producenten aan de Voedselbanken structureel geregeld." Mijn vraag is dan hoe is het geregeld en is dit volgens beide partijen een goede regeling?