Bij Bake Off Vlaanderen is de cameracrew de echte bofkont, schreven we eerder al. Maar ook internationaal geldt dat van het voedsel dat in kookprogramma's in beeld komt, geen kruimel wordt weggegooid. "Als je in de foodbusiness zit, hou je van eten en gooi je echt niets weg", zegt televisiekok Miljuschka Witzenhauzen.

Metronieuws maakte een internationaal rondje. Bij de Great British Bake Off zijn het in eerste instantie de medekandidaten die mee mogen proeven. "We rennen allemaal naar het eten van de kandidaat die de meeste complimenten heeft gekregen. Letterlijk iedereen rent, en duwt elkaar bijna omver om te kunnen proeven," vertelde halve finalist Chetna Makan al eens. Voor de nieuwsgierige medekandidaten wordt een portie apart gehouden.

Dat is ook de mores bij het Nederlandse programma Topchef, uitgezonden door RTL. "De kandidaten proeven na het oordeel van de chefs hun eigen gerecht om te bepalen of ze het eens zijn met het commentaar van de chefs. Ook proeven ze elkaars gerecht om te kijken of ze het eens zijn," klinkt het.

Nadat de jury en medekandidaten hebben geproefd, is de cameracrew aan de beurt. "Alles wordt opgegeten", zegt Janny van der Heijden van Heel Holland bakt. Dat geldt voor de gerechten die helemaal klaar zijn. In programma's als Masterchef, die werken met een provisiekast vol verse producten, blijft er ook rauw, onbewerkt voedsel over. Daar gaan de programmamakers op verschillende manieren mee om. Bij Masterchef Australia gaat het eten naar het goede doel SecondBite, een soort voedselbank. Masterchef UK verdeelt het overblijvende onverwerkte voedsel onder de jongere leden van de crew, "getalenteerde jonge mensen die net zijn begonnen aan hun carrière en niet per se veel verdienen”, aldus Gregg Wallace. Masterchef Holland geeft het eten met een korte houdbaarheidsdatum aan de crew, de rest gaat naar de voedselbank. Witzenhausen benadrukt dat er echt niets verloren gaat. "Zelfs chocola die in het decor wordt gebruikt, wordt weer teruggesmolten en teruggebracht naar patissiers."
Dit artikel afdrukken