Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
11 april 2014
Moeten we moeder opnieuw uitvinden?
Die vraag stelt Dr. Frank van Berkum vandaag op Foodlog. Hij werkt aan een nieuw boek waarin hij probeert mensen die willen afvallen sterk te maken tegen de vermarketingde eetjungle om ons heen, maar weet dat niets zo probaat werkte als moeder die je bij de les hield.

Heet voorjaar
Nog maar 33% van de Nederlanders lijkt supermarktvlees te vertrouwen. Dat bleek uit een uitzending van Arena deze week. Opvallend: de ambachtelijke slagers kiezen opeens de kant van Wakker Dier tegen de supers. Kiloknallen met vlees moet verboden worden en zij hebben wél betrouwbaar vlees, zeggen ze.

Als dat maar goed gaat. Een groot deel van het vlees van de 'echte slager' komt immers uit dezelfde slachterijen en van dezelfde boeren als dat van de supers. De slager heeft maar één voordeel: je kunt hem net als je vader of moeder in zijn blauwe ogen kijken. Als die jokken ... Het wordt een heet voorjaar in 'het vlees'.

Oppassen met huisdieren
Om alle vleesschrik wat te relativeren, maakten we duidelijk dat het ziekterisico dat huisdieren je bezorgen, aanmerkelijk groter is dan dat van vleeseterij. Als een wijze vader sprong dierenarts Bulle Koster bij. Hij liet zien waar de grootste gevaren voor bacteriële infecties vanuit het dierenrijk schuilen. En wist je dat de gemeentelijke afvaldienst met zijn groencontainers en compost een belangrijke verspreider van dierziekten is?

Gelukkig is er Marcel
Nog iets om van te schrikken. In restaurants eet je niet veilig, blijkt uit onderzoek. Daarom brengt Uitgebeend-journalist Marcel van Silfhout voortaan regelmatig een door hem persoonlijk gegarandeerd veilig recept voor thuis.

Het slachten van vooroordelen
Een nieuw Rode Hoed debat in Den Bosch leidt tot een woeste discussie over het slachten van vooroordelen waarin de eindelijk op Foodlog teruggekeerde Hendrik J. Kaput zich roert tegen mensen die denken dat ze de wereld met een paar makkelijke maatregelen kunnen redden. Misschien is dat ook wel zo'n zaak waarin wijze vaders en moeders nodig zijn, die de zorg voor het echte gesprek en de werkelijke wreedheden in de wereld nemen. Als voorschot op de goede huiselijke sfeer bakte Robin Kok alvast wat lekkere én makkelijke aardappeltjes uit de oven. Ze voegt zelfs een scheutje azijn toe. Een echte moeder weet immers wat gezonder is.
De heruitvinding van moeder
Nieuws Frank van Berkum 11 april 2014 - 4:34
Diabesitasdokter Frank van Berkum mijmert over zijn jeugd en die van de jeugd van vandaag. Moeder zou heruitgevonden moeten worden, zegt hij. Maar hoe?
Dierenbescherming zet kleine boer buiten de deur
Nieuws Dick Veerman 5 april 2014 - 1:08
Annemieke van Dongen van de Persdienst liet zien dat de Dierenbescherming haar welzijnsnormen aanpast als dat commercieel beter uitkomt. Die reageert woest…
‘Wij slachten vooral vooroordelen’
Nieuws Alexis de Roode 9 april 2014 - 8:11
Wilt u liever tonijn van soja of rundvlees van paard? Bij het vijfde debat van "It's the food, my friend" ging het gisteravond over vlees.
Ook huisdieren maken je ziek
Nieuws Redactie 10 april 2014 - 0:06
We weten inmiddels allemaal wel wat zoönosen zijn. We zijn alert op bacteriën die vanuit de vleesdierhouderij op mensen overgaan. We houden rekening…
Paradijsvallei
Nieuws Marcel van Silfhout
8 april 2014 - 12:01
Journalist Marcel van Silfhout zocht in zijn boek Uitgebeend het wel en…
Gehakte haasjes ‘kunnen niet’
Nieuws Redactie
11 april 2014 - 4:24
"Hoe ver kun je gaan om gemarteld vlees door de strot van kinderen te duwen...".…
Culinair ontdekt: Tofoe
Nieuws Nick Trachet
7 april 2014 - 0:02
Ik draaide al jaren – spreekwoordelijk – om de hete brij, maar ik moet…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier