De supermarkten van Nederlanden haalden gisteravond een zeperd. Nog geen derde van de - als gemiddeld bekend staande - EO kijkers vindt hun vlees veilig. Wij stellen de vervolgvraag: wordt het geen tijd dat Nederland normen opstelt voor resistente bacteriën?
De Arena-uitzending van de EO is hier te bekijken:
De uitzending was verwarrend en maakte geen onderscheid tussen onzorgvuldige en voedselonveilige behandelingen van vlees en de aanwezigheid van resistente bacteriën (zoals MRSA en ESBL) en andere met houderijvormen verband houdende ziekteverwekkers. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier had het in de uitzending echter voortdurend over de risico's die resulteren uit antibioticaresistentie. Het negatieve rapport over vlees van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de zorgwekkende verklaring van de NVWA over de handhaving en het toezicht op vlees dat de afgelopen weken reuzin in de pers zorgt, ging daar nou juist niet over.
Onzorgvuldig gerommel wordt domweg onvoldoende gecontroleerd; daarom kunnen we niets meer vertrouwen, terwijl de statistieken laten zien dat het vlees in Nederland juist heel veilig is. Voor de laatste categorie bestaan in Nederland geen wettelijke normen en er wordt geen monitoring op toegepast. Die wordt al evenmin toegepast op het publiek (bijv. als je voor een buikloopje bij de dokter bent) zodat de uitbraken van risico's niet vroegtijdig kunnen worden opgespoord.
In een eerdere draad vroeg Wouter van der Weijden om een stemming: vindt Foodlog dat er wettelijk normen - en dus ook sancties voor niet-naleving daarvan - voor resistente bacteriën en andere met dierhouderijvormen samenhangende besmettingen moeten komen?
Fotocredits: doctor slash butcher, uitsnede, Flood G
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
De uitzending was verwarrend en maakte geen onderscheid tussen onzorgvuldige en voedselonveilige behandelingen van vlees en de aanwezigheid van resistente bacteriën (zoals MRSA en ESBL) en andere met houderijvormen verband houdende ziekteverwekkers. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier had het in de uitzending echter voortdurend over de risico's die resulteren uit antibioticaresistentie. Het negatieve rapport over vlees van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de zorgwekkende verklaring van de NVWA over de handhaving en het toezicht op vlees dat de afgelopen weken reuzin in de pers zorgt, ging daar nou juist niet over.
Onzorgvuldig gerommel wordt domweg onvoldoende gecontroleerd; daarom kunnen we niets meer vertrouwen, terwijl de statistieken laten zien dat het vlees in Nederland juist heel veilig is. Voor de laatste categorie bestaan in Nederland geen wettelijke normen en er wordt geen monitoring op toegepast. Die wordt al evenmin toegepast op het publiek (bijv. als je voor een buikloopje bij de dokter bent) zodat de uitbraken van risico's niet vroegtijdig kunnen worden opgespoord.
In een eerdere draad vroeg Wouter van der Weijden om een stemming: vindt Foodlog dat er wettelijk normen - en dus ook sancties voor niet-naleving daarvan - voor resistente bacteriën en andere met dierhouderijvormen samenhangende besmettingen moeten komen?
Fotocredits: doctor slash butcher, uitsnede, Flood G
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nu Dick weer naar dit lijntje wijst:
Is de prioriteit en de eenzijdige focus die o.a. door de WUR en Dijkhuizen werd
- en nog steeds wordt! - gelegd en gepropageerd op de duurzaamheidsaspecten voerconversie en aantal dieren / m2, bóven aspecten als dierenwelzijn
en volksgezondheid ( dat in de duurzaamheidsaspecten van de Alliantie merkwaardigerwijs zelfs nog steeds schittert door afwezigheid! ) niet een belangrijke oorzaak van de 100% ESBL-kip waar wij nu hier mee zitten?
In het door Dijkhuizen zo vermaledijde "inefficiënte" Zweden is ESBL zo goed als non-existent. Zij waren de eersten die o.a. met avoparcine stopten wegens resistentievorming voor vancomycine.
Ook in een land als Canada werd eerder aandacht besteed aan het resistentieprobleem.
In Denemarken, dat ons jaren vóór was met maatregelen tegen resistentie, en antibioticareductie, zijn de besmettingscijfers met bijvoorbeeld ESBL en Campylobacter veel beter. Men denkt dat de toenemende ESBL-besmetting daar wel eens zijn oorsprong zou kunnen vinden in de import van besmette dieren aan de top van de voedselpyramide.
Wanneer gaat men in Wageningen en bijvoorbeeld bij de Alliantie Verduurzaming Voedsel en andere sustainability-gremia de toch niet geheel irrelevante duurzaamheidsaspecten volksgezondheid en dierenwelzijn eens wat gebalanceerder meewegen, en in elk geval niet langer negeren?
Was het niet kortzichtig en contraproductief van EZ en VWS om bijvoorbeeld de NVWA zo uit te kleden - en is het dat nog steeds niet? - om niet eens normen te stellen aan de bacteriële besmetting met resistente bacteriën?
Hoeveel heeft de EHEC-ramp alleen onze tuinbouwexport al niet gekost?
De Q-koorts kostte ons, naast tientallen doden en honderden miljoenen, zelfs Amerikaanse toeristen.
Nu nog blijken de rundvleesprijzen te lijden van de nasleep van de paardenvleesaffaire.
Wouter dH # 52 (ja OK, een beetje laat...) ik begrijp niet goed waarom je zegt dat je nooit vers fruitsap meer wilt als je leest over Alicyclobacillus. Via jouw link lees ik o.a. dat die in lage aantallen al een smaakafwijking geeft. De NVWA zegt: de bacterie, die van nature voorkomt op fruit, is niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar vormt in de limonade een afbraakproduct dat een vieze smaak geeft (chemische smaak lijkend op reinigingsmiddel). Dat maakt het tot een kwaliteit- maar geen veiligheidsprobleem toch? Dat is toch juist prachtig, dat onze geur en smaak ons al waarschuwt (terwijl er nog niet zo veel aan de hand is eigenlijk)? Het gaat in deze discussie denk ik met name om risico's voor de volksgezondheid ten gevolge van zaken die we niet ruiken en proeven.
Uit de New Scientist 21 april 2014
Heritage plaque: Our ancestors' health read from teeth
There is also the question of how modern antibiotics affect our microbiomes. Warinner found that the bacteria in medieval mouths had the means to resist antibiotics centuries before we started using them. This is not surprising, given that antibiotics are simply pharmaceutical versions of chemicals used by bacteria to communicate and perform other functions. But it does make clear that our microbiomes can be rich reservoirs for drug resistance, and underscores the need to carefully manage antibiotic use.
We geraken een beetje van het onderwerp af, maar nog even vwb. de Q-koorts:
De overheid heeft traag en nalatig gereageerd, zoals ook de Ombudsman constateerde. Men had zich aan de ervaringen met Q-koorts in Frankrijk kunnen spiegelen, maar wilde zowel qua diagnostiek als vaccinatie ook nog eens het wiel opnieuw uitvinden.
Nieuwsuur bracht daar indertijd een onthullende documentaire over.
Het was reeds vanaf 2008 mogelijk om geiten op vrijwillige basis te vaccineren.
Men heeft bar weinig geleerd van de Q-koortsdrama. Nog steeds wordt de GD door de sector bestuurd, nog steeds valt de NVWA onder EZ. Het door Wouter genoemde draaideurmechanisme speelt ook in deze sector volop. Mensen gaan o.a. heen en weer van farmaceutische bedrijven naar keurende overheidsinstanties. Een Werner, voorzitter van de stuurgroep van de sDA die het antibioticagebruik in de veehouderij moet reduceren, was commissaris bij Merck, dat een grote veterinaire tak heeft.
Inmiddels worden de besmette boerderijen wél gewoon op internet gepubliceerd.
Zonder dat die geitenboeren gestalkt of bedreigd worden.
NVWA Q-koorts besmette beorderijen 2013
--------------------------------------------------------------------------------------
Hoevendwarsweg 8 7722PP Dalfsen Overijssel 29-03-2013 Geit
Markweg 4B 4856AC Strijbeek Noord-Brabant 25-06-2013 Geit
We hadden het hier eigenlijk over veilig vlees. Dat is nog steeds niet het geval.
Wat mij betreft opnieuw dood door schuld. Een nalatige overheid die jarenlang blijft accepteren dat kip voor 100% ESBL besmet is, en ons voor de ellende en (zorg)kosten laat opdraaien. Supers die - "Not guilty, your honour" - hun handen in onschuld proberen te blijven wassen, niet eens monitoren en zelfs met die ESBL-kip blijven stunten, terwijl er al jaren o.a. in Denemarken minder onveilige kip geproduceerd wordt.
Zo'n AH, marktleider kip, staat voor joker.
Wanneer publiceert de NVWA, zolang daar niet eens normen voor zijn, eindelijk tenminste niet ook eens lijstjes met info over (on)veilige kip, als die structureel onveilig blijft? Daar overlijden zelfs nog meer mensen aan dan aan Q-koorts.
NVWA Monitoring bacteriologische kwaliteit kip april 2014
------------------------------------------------------------------------------------
AH Amsterdamsestraatweg Utrecht ESBL X Salm. Y Campylob. Z kiemgetal A
Jumbo ....... ..... .....
Als het gaat over Q-koorts en het overheidsfalen, is het interessant de tegenpolen Brenninkmeijer/Bruil nog eens na te lezen. Ik schreef er, alweer jaren gelden, ooit ook nog eens samenvattend stukje over (Foodlog schreef het nodige over Q-koorts). Wie zich realiseert wat daar staat, realiseert zich overigens dat Joustra geen best rapport heeft geschreven, maar een bliksemafleider. Het rapport had moeten gaan over overheidsfalen, in plaats van over zieken en doden.
Wouter #65 (en daarvoor) heeft gelijk als hij wijst op zijn twijfel over ESBL-doden. Het probleem is vooral het potje dat we maken van besturen, meten, het scheiden van belangen etc. en dan verbaasd zijn over een vertrouwenscrisis en een roep om (veelal niet-productieve) maatregelen.