Watte? Ja, datte. Vanavond 4 december is het Nationale Anti Pakjes Avond, oftewel #NAPA zoals kook-het-zelf schrijfster Karin Luiten het zegt. Ze wil je zelf laten koken. Omdat dat leuk is en ook nauwelijks tijd kost. Weg dus met de pakjes, bakjes en zakjes, maar alles zelf maken. Dan snap je tenminste weer wat eten is en hoe het ook kan. Ze vertelde me dat ze op de Margriet-winterfair had gestaan en daar had laten proeven hoe pesto uit een potje smaakt en had laten zien hoe je zelf pesto maakt. In een paar minuten heb je iets dat de Fair-bezoekers allemaal veel lekkerder vonden. Pesto maak je dus zelf. Gewoon een vijzeltje kopen.

#smaakNL
Van de week mocht ik met Karin Luiten en Felix Wilbrink bepalen wie het lekkerste product van Nederland maakt volgens #smaakNL. Karin schreef een uitgebreid verslag van alle producten. Felix gaf een recept bij de Hottie Sambal met aardappel van winnares Sita Danser. Er werd al veel over geschreven in kranten en op Internet, maar niemand hoorde nog wat er door het hoofd van de jury ging. Bij deze.
We maakten een shortlist van vier producten. We kozen voor 2 potjes, een zakje en zalige tomaten. Op één kozen we de Hottie Sambal van Sita Danser omdat het product geweldig is en helemaal klopt. Sita wist van zichzelf dat ze lekkere chutney's maakt en ging ermee naar KunstHal Kookt. Daar ontdekte ze dat een heleboel mensen die wel zouden kopen. En dus ging ze aan de slag. Het werd een bedrijfje en het levert inmiddels geweldige Hottie Sambals - want Hollanders begrijpen niet wat chutney's zijn - in het hele land. Er is geen tweede in Nederland die ze zo maakt. Met puur natuurlijke en zelfs biologische ingrediënten. Zonder onnodige conserveringsmiddelen en zelfs helemaal zonder, want dat hebben haar sambals helemaal niet nodig. Het is het echte koken van Karin, maar dan in een potje gestopt want dat doe je nou eenmaal met zo'n product. Sita laat zien dat het wél kan. Je kunt gewoon beginnen en er een succes van maken. Ook met doodgewone boeren- en tuindersproducten.

We kwamen in de verleiding om een 2e en een 3e prijs weg te geven. Die tweede zou gegaan zijn naar het potje paprikajam van Marieke Tas. Omdat je jam nou eenmaal altijd in een potje stopt en deze heel erg lekker is. Maar ook omdat ze net als Sita laat zien dat het wél kan. Marieke heeft samen met haar man Aad een paprikakas. Paprikatelers verdienen al jaren niet genoeg en maken er daarom steeds meer om steeds goedkoper te worden. Marieke bedacht dat je ook jam kunt maken van die paprika's. Als je die lekker maakt, hoef je niet te groeien in nog meer paprika's die toch geen hond meer wil, maar kun je mensen verwennen met jammen waarmee je tenminste het geld verdient om gewoon lekker te kunnen blijven telen zonder uit je voegen te hoeven groeien.
Ik was er in de voorronden al eens voor gevallen en Karin kon er helemaal mee instemmen: wat een geweldige jam is dat! Ook van haar mag dat potje dus, want ook jam die je zelf maakt gaat in een potje.

En toen zaten we dus nog met de 3e prijs. Als we hem hadden gegeven, dan hadden we moeten kiezen tussen de Honingtomaten van Jos Looije en het Knijpfruit van Volsmaakt. Voor de honingtomaten - die als de dagen langer zijn, nog lekkerder zijn dan nu - vielen we vanwege hun diepe en zoete smaak. Maar ook omdat de teler - een fors tuindersbedrijf met meer dan 100 man in dienst - ooit van de ene dag op de andere zijn supermarktklandizie voor gewone tomaten in Engeland kwijtraakte. Ze zaten niet bij de pakken neer en gingen aan de slag met een tomaatje dat echt anders is dan alle andere. Vette kans, dat je na het proeven van die Honingtomaatjes geen TastyToms meer lust.

Volsmaakt is puur gemalen fruit zonder enig toevoeging, maar heel high tech, onder superhoge druk, houdbaar gemaakt. Zo blijven de smaak en voedingsstoffen behouden. Daarin gaan de kersen, aardbeien, bramen en frambozen van 4 gerenommeerde telers; dat is niet zonde maar verstandig. Er gaat fruit in dat een beetje minder gaaf is of dat meer is dan winkels in het seizoen kunnen verkopen. Er moet hier en daar nog wat gedaan worden aan de receptuur, vonden we, maar het is geweldig puur spul dat nou eens niet de last van Ot & Sien en muffige Slow Food met zich meedraagt. Het wordt volgend jaar vast een geweldige hit. En ook zo'n zakkie moet kunnen.

We mochten maar 1 prijs uitdelen en dat werd dus Hottie Sambal. Wat waren we als jury blij toen we hoorden dat de publieksprijs naar de Honingtomaten ging zodat tenminste nog 1 van onze andere favorieten gelukkig naar huis kon.

Vanavond zelf koken
Vanavond kook je dus zelf, al mag een potje dat net zo echt is als zelf koken natuurlijk wel. Het is oersimpel. Ga naar de slager en koop daar een dikke plak verse kalfslever van minstens 2 ons. Snij er uien bij en bak ze in de boter. Serveer er een lepel paprikajam van Marieke bij, een toefje Hottie met aardappel en snij een tiental Honingtomaatjes doormidden. Leg het netjes op je bord, met de lever in het midden. Wil je wit, neem er dan een glas volvette Australische Chardonnay bij. Ga je voor rood, neem dan een rode, licht gekoelde Shiraz-Cabernet Sauvignon. Uit de fles uiteraard.
Dat alles heb je in nauwelijks 10 minuten op je bord en het is nog 'paleo' ook (al helemaal als je de drank weglaat). Smakelijk!!

Enne, als je nog geen cadeautje weet voor de pakjesavond van morgenavond: koop Koken met Karin zonder pakjes en zakjes, een boek dat je laat zien hoe je zelf in een handomdraai pakjes en bakjes in lekkerte kunt verslaan. Heel leerzaam voor al die andere avonden .

O ja, geen Volsmaakt erbij? Nee, die kun je nog nergens kopen. Zelf maken gaat ook niet, want er zijn nu geen fatsoenlijke aardbeien, kersen, frambozen of bramen.

Dit artikel afdrukken