Epigenetica bestudeert de omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen-functie, die optreden zonder wijzigingen van het DNA. Ook de overdraagbaarheid hiervan op volgende generaties en de processen die een invloed hebben op de genetische expressie zijn onderdeel van de epigenetica.

Deze interessante discipline staat in de spotlights van het geneeskundig onderzoek omdat gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress, de expressie van genen kunnen wijzigen en ons gezond of ziek kunnen maken. Inmiddels weten we dat meer dan 95% van onze ziekten wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Specifieke samenstellingen van voedingsstoffen of nutritionele plantenstoffen kunnen bijzonder interessant zijn voor zowel de preventieve als curatieve geneeskunde.

Het congres bestaat uit vier lezingen en een uitgebreide lunch. De dag sluit af met een discussie en vragenronde, gevolgd door een borrel.

Sprekers
Wim Vanden Berghe, laboratorium voor Proteinscience, Proteomics & Epigenetic Signaling (PPES) aan de universiteiten van Antwerpen en Gent.
Clarissa Gerhäuser, German Cancer Research Centre. Deze lezing is Engelstalig.
Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Gabriël Devriendt, Nutriphyt.

Praktische informatie:
Wanneer: 10 oktober 2015
Tijd: 9.30 tot 17.00 uur
Adres: Aalsterweg 322, 5644RL, Eindhoven
Kosten: €125 (studenten €65)

De tickets zijn online te bestellen. Kijk voor meer informatie over het congres op de website.

Fotocredits: 'Bees', Ronnie Khan
Dit artikel afdrukken