Hartemink: "Fabrikanten willen geen waarschuwingen op de verpakking. Dus ook als er feitelijk niets aan de hand is, zullen zij er soms voor kiezen de stof niet te gebruiken. Ik vind dat jammer. Het is een keten van onlogische en onwetenschappelijke gebeurtenissen met een overbodig verbod als uitkomst. Niet voor niets wordt in studies over de communicatie van risico's deze casus gebruikt als voorbeeld van hoe je het niet moet doen."
Niet voor niets wordt in studies over de communicatie van risico's deze casus gebruikt als voorbeeld van hoe je het niet moet doen.Besluit AH
Recent maakte Albert Heijn bekend in te gaan op de druk van voedselwaakhond foodwatch. De consumentenorganisatie wil dat supermarkten de verkoop van snoep met E-nummers
102, 110, 122, 124, 128 en 104 staken. Voedselactivisten hebben de E-nummers de suggestieve naam 'Southampton Six' gegeven, naar analogie van namen die groepen misdadigers aanduiden.
Het zijn kleurstoffen waarvan wetenschappers van de Universiteit van Southampton in 2007 constateerden dat ze de oplettendheid van kinderen negatief kunnen beïnvloeden en voor hyperactiviteit kunnen zorgen.
Gele zilveruitjes
Albert Heijn zet wat fabrikanten betreft de deur open naar een lange reeks van ingewikkelde herformuleringen van hun recepturen. Zuurwarenfabrikant Oos Kesbeke vertelt in de Volkskrant vorig jaar twee van de gewraakte E-nummers na veel moeite te hebben vervangen in een tomatendressing. Het bedrijf is daar nog steeds niet tevreden over. De vervangende stof blijkt niet voldoende bestand tegen de invloed van licht. Ook zegt Kesbeke te vrezen voor het wit van de zilveruitjes als straks sulfiet te boek komt te staan als een foute stof. Zonder sulfiet zullen ze er geel uit gaan zien. Dat zal klanten kosten, terwijl het vinden van nieuwe oplossingen jaren gaat kosten.
'Ingrijpende gevolgen'
In gesprek met Foodlog zegt Sjoerd van de Wouw van foodwatch dat de EFSA weliswaar niet heeft kunnen constateren dat de stoffen gevaarlijk zijn, maar ook niet heeft kunnen vaststellen dat ze dat niet zijn. "Het gaat ons om het toepassen van het voorzorgsprincipe", zegt hij. foodwatch gaat daarom door met het uitoefenen van druk op de levensmiddelenindustrie.
Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, reageert precies omgekeerd. Hij stelt: "Strict feitelijk zijn de risicoclaims van foodwatch onjuist. Laten we feiten en feitelijke risico's enerzijds en meningen en angsten anderzijds goed uit elkaar proberen te houden. Dit soort zaken heeft ingrijpende gevolgen. Ik vind dat we ons aan de wetenschap moeten houden en die ook om een risico-inschatting moeten vragen."
Fotocredits: Snoepjes met alle kleuren, Jason Meredith
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eet je die oude beesten dan niet op? Kan je een lekker soepje van maken.
Maar het gaat hier over kleurstoffen.
# 20 Paul; Wie goed beslagen ten ijs komt - dus je eerst grondig inlezen op de materie- kan ook in een Vinexwijk uitstekend kippen houden. Raskeuze (bijvoorbeeld rustige en stille krielen) en een natuurlijke tuininrichting en goede verzorging en hygiëne nemen alle bezwaren weg. Mijn 6 kipjes zijn rustig, stil, vernielen niet, stinken niet, hebben geen last van ongedierte en tot nog toe zijn al mijn kippen uiteindelijk van ouderdom gestorven, ouder dan 6 jaar. Ik voorzie al jaren in mijn eigen eierbehoefte. Hetzelfde geldt voor een groot deel van mijn kleinfruit, kruiden, boontjes, saladegroen, rabarber en knollen. Dit in een ongeveer standaard maat tuin. Alleen voor pruimen, appels en peren wijk ik uit naar verwaarloosde boomgaarden in de buurt. Zoals je begrijpt ben ik het dus niet eens met je analyse over biologisch areaal. Je komt al een heel eind als je je terras opbreekt. Overigens voer ik mijn kipjes weliswaar bij, maar het meeste eten ze gewoon uit eigen tuin of tafelresten en compostwormen en kevertjes ed, dus ook hun ecologische 'pootafdruk' is kleiner dan je zou verwachten.
Er staat “smaaklijden” en ik maak hen niet belachelijk.
Een light Cola smaakt niet tov. met normale suikerhoudende Cola.
Een mier is ook leven. Ik weet niet of mieren ongezond zijn. Insecten eten heeft de toekomst schijnt.
Het zijn trouwens handvatten en geen handvaten
Wat hebben mieren met mensen te maken? Lijkt me niet dat ons metabolisme op dat van een mier lijkt, toch? Gezond zijn ze zeker niet? En waar komt die visie vandaan? (Nee ik promoot geen zoet in welke vorm dan ook, maar de stelligheid waarmee je dingen ober voeding schrijft verbaast me)
'Moeten mensen die geen probleem met hun BMI hebben dan maar smaakrijken omdat een aantal mensen zich niet kunnen beheersen met inname van voeding?' Ik begrijp deze zin niet. Het is toch niet zo dat er alleen maar producten met zoetstoffen worden gemaakt? Inmiddels heeft 55,9 % van de mensen in Nederland al overgewicht en begrijp ik niet goed waarom je zo denigrerend over deze groep mensen schrijft. Het lijkt me zinvoller om deze mensen handvaten te bieden in plaats ze belachelijk te maken. (En nee wat mij betreft zijn die handvaten geen zoetstoffen mocht iemand dat denken).
Inderdaad Astrid, het cumulatieve oftewel stapeleffect moet men niet onderschatten en hoe stof A met stof B reageert. Trouwens, eigen ingemaakte uien worden niet geel maar bruinig (er ligt een bruine zweem over zeg maar).
Ik stel niet dat zoetstoffen ‘extreem slecht’ zijn. Maar gezond zijn ze zeker niet. Het schijnt dat je het prima als mierenlokmiddel - gif, kunt gebruiken. Van suiker gaan ze niet dood.
Moeten mensen die geen probleem met hun BMI hebben dan maar smaaklijden omdat een aantal mensen zich niet kunnen beheersen met inname van voeding?
Als iedereen biologisch zou eten is het beschikbare landbouwareaal niet toereikend op aarde. Zelf kippen houden op drie hoog achter of in een Venixwijk is geen optie. Ze geven geluidsoverlast, kosten tijd, leggen niet in de wintertijd en vernielen de hele tuin afgezien van het feit dat de kennis ontbreekt om kippen te houden.
Daarom zijn er boeren.