Na groot succes in 2013 en 2014 organiseert de Academie Culinair en Wijnschrijven opnieuw een serie colleges in het Okura Hotel in Amsterdam. Op 4 zondagmiddagen in de maanden februari-maart spreken spraakmakende mensen over leerzame, opmerkelijke onderwerpen. Doel is kennis te verspreiden onder schrijvers en alle andere geïnteresseerden.

Op 1 februari opent de serie met een dubbeloptreden van Karin Luiten (Koken met Karin) en Edwin Klaasen (Desem enzo), over bakken: Edwin over brood, Karin over gebak. Karin Luiten is niet alleen bekend door haar boeken over, en strijd tegen pakjes en zakjes, maar schreef ook het Handboek Oven. Edwin Klaasen is de landelijke autoriteit als het om desem gaat en publiceerde Ik bak geweldig, jij trouwens ook.

15 februari is het beurt aan Gerrit Jan Groothedde alias Eetschrijver. In zijn spraakmakende boek Weg van de supermarket leerde Groothedde ons dat het niet zo vanzelfsprekend is je eten in de super te kopen. De medio 2015 verschijnende opvolger is nog ambitieuzer: Eetschrijver Light is een anti-dieetboek dat uitlegt hoe je door een andere kijk op eten een gezond gewicht kunt bereiken en behouden, wat de auteur heeft bewezen door zelf in minder dan twee jaar ruim 30 kilo af te vallen. In zijn college geeft Eetschrijver een even onthullend als onthutsend inkijkje in hoe de voedings- en de dieetindustrie elkaar in stand houden.

22 maart geeft de oprichter van de Academie Culinair Schrijven Onno Kleyn een college over de Italiaanse keuken. Waar liggen de wortels, hoe zit het nu met pasta en waarom drinken Italianen bij pizza steevast bier? Vanaf de Romeinen gaan we langs de renaissance en de 19e eeuw om uit te komen bij ‘de’ Italiaanse keuken van vandaag. Is hij werkelijk zo traditioneel?

29 maart sluit Daan van Dijkman, eigenaar van wijnbedrijf Domaine de Marotte in de AOC Ventoux, de serie af. Daan is voedingstechnoloog, wijnboer en een verteller uit duizenden. In 1997 vestigde hij zich met zijn vrouw Elvira, docente aan een agrarische school, in Zuid-Frankrijk. Natuurlijk komt zijn grote avontuur in zijn lezing aan bod, maar vooral ook het telen van druiven en het wijnmaken. Het is maar zelden dat we daarover in het Nederlands kunnen horen; breng vooral vragen mee! En… uiteraard proeven we van wat er aan goeds van de Marotte komt!

Na afloop van elk college is er gelegenheid om samen met de andere toehoorders te dineren in Okura’s Serre Restaurant ‘Inspired by Ciel Bleu’ (Bib Gourmand: uitstekend eten voor een redelijke prijs). Een verrukkelijke gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten! Het 3-gangendiner kost € 36,- exclusief de drankjes.

Praktische informatie
De colleges starten om 16.00 uur en eindigen tegen 18.00 uur.
De toegangsprijs is € 24,50 bij inschrijving vooraf (€ 27,50 aan de zaal).
Er is tevens een passepartout voor de sterk gereduceerde prijs van € 75,-. Koffie, thee en een glas wijn na afloop zijn inbegrepen.

Reserveren: via www.academieculinairschrijven.nl.

Fotocredits: Academie Culinair en Wijnschrijven
Dit artikel afdrukken