- De Franse krant Le Vif kopt vandaag ‘Om CO2 op te nemen is één walvis duizend bomen waard’. De walvis speelt een essentiële rol in de zuurstofomzetting en koolstofverwijdering in de atmosfeer. Een van deze manieren is via fytoplankton. Deze kleine beestjes leven van de ontlasting van de walvis en zijn in staat om ongeveer 37 miljard ton CO2 per jaar te absorberen. Dat is ongeveer 40% van alle geproduceerde CO2. Daarnaast absorbeert een walvis ook nog tonnen CO2 nadat het dier dood is gegaan.
- Over het nutteloos gebruik van plastic verpakking zullen we ons nog wel even blijven verbazen. In navolging van de gepelde sinaasappels in plastic, zijn er nu knoflookteentjes in plastic.
- Door een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine is weer een vleesrel losgebarsten. Het eten van rood vlees zou nu weer niet tot een verhoogd kankerrisico leiden. De nodige wetenschappers zijn verbolgen over deze uitspraak, omdat het publiek eerder vooral het tegendeel is voorgehouden.In 2015 maakte een oordeel van het IARC, de kankerinstituut van de WH), een (overdreven) punt van het kankerrisico van vleesproducten.
Vandaag was de dag van een historisch boerenprotest op het Malieveld. Boeren veroorzaakten de drukste ochtendspits ooit. Minister Schouten steunde de boeren en verzekerde hen dat er geen halvering van de veestapel gaat plaatsvinden. Desondanks zinnen de boeren alweer op nieuwe acties als de politiek niet luistert.
Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
We zijn goed op weg Wouter. Je hebt gelijk, naast CO2 die wordt uitgeblazen en de aanmaak in zijn eerste 5 jaren van carbon sink (=groei) stoot de walvis ook methaan uit evenals niet geheel verteerde uitwerpselen die met enige vertraging voor een additionele CO2 uitstoot kunnen zorgen. Daarmee zijn de elementen voor de wet van behoud van energie denk ik wel afgedekt. Na 5 jaar van redelijk efficiente voedselconversie (rond factor 40) is de walvis zo goed als uitgegroeid en blaast hij vervolgens 95 jaar lang praktisch alleen nog maar CO2 uit naast wat methaan en onverteerde uitwerpselen. De voedselconversie over zijn hele levensduur wordt daarmee zeer inefficient. Een kip of vis is 1000 maal zo efficient. Maar ja die worden dan ook geslacht voordat ze hun niveau van incompetentie kunnen halen....