De zomer houdt niet over, maar is op een andere manier bloedje heet.
Een maand geleden werd MH17 neergehaald. Het Westen stelde sancties in. Poetin dreigde te antwoorden met een voedselembargo. Aanvankelijk zei bijvoorbeeld directeur Gert Mulder van producenten- en handelaren organisatie FrugiVenta dat er nog niets aan de hand was. Poetin zou niet terugslaan omdat hij zijn bevolking niet met lege winkels wilde confronteren. Mulder rekende buiten de waard; daags erna sloeg Poetin toe en bleek hij al overal in de wereld gesprekken te voeren met alternatieve leveranciers.
Waar staan we inmiddels?
Senior econoom Krijn Poppe van het Landbouw Economisch Instituut stelde op Foodlog dat Nederlandse bedrijven en de overheid onvoldoende nadenken over hun risico's en kwetsbaarheden. Daarmee raakt hij mogelijk de kern van de huidige situatie: Nederland verkeert in verwarring en kan de impact van MH17 en het Russische embargo niet duiden.
We worden langzaam wakker in een nieuwe wereld waarin we opeens kwetsbaar blijken, analyseerde Dick Veerman de situatie vanmorgen. We lijken ongemerkt in een wereld te zijn beland die niet meer in munten alleen, maar vooral ook in waarden wordt gemeten. In totaal andere zelfs dan de onze.
Foodlog bracht de afgelopen 2 weken een aantal artikelen waaruit naar voren komt dat de Russische president Poetin Europa en in het bijzonder Nederland met zichzelf en zijn fragiele landbouwbeleid confronteert.
Doordraaien of verwerken en naar de Voedselbanken?
Rabobank vindt dat er voedsel moet worden doorgedraaid. Dat is tegen het zere been van Monny Querido. De voormalige supermarktbaas die nu voedsel werft voor de Voedselbanken Nederland zei vanmorgen op Foodlog "vernietigen van voedsel is NOOIT een optie". Eerder deze week stelde hij dat de Voedselbanken en voedselverwerkers prima in staat zijn al het productvolume dat nu voor prijsbederf zorgt, nuttig te verwerken. Elders bestaat immers wel degelijk behoefte aan het eten dat de bank veel te gemakkelijk zomaar weg wil weggooien om de Nederlandse markt economisch gezond te houden.
Minder koolhydraten?
Ondanks al het Russische geweld vindt een bloedstollend scherpe discussie plaats tussen Guido Vogel, Robert Hoenselaar en Peter Voshol over koolhydraten. Zijn ze schuldig of toch niet? Als het je interesseert en je niet bang bent voor een nog onbesliste discussie: lees de inmiddels meer dan 100 reacties van de heren op elkaars onderbouwde stellingnames.
Koken
Nick Trachet ontdekte de vis die heet als een gecastreerde haan, een schorpioen en een varken. Florine Boucher maakte een lauwwarme salade met inktvis en zorgde voor een discussie over de vele soorten inktvissen die er blijken te zijn. Wendeline van den Nagel maakte coeliakie-vriendelijke gnocchi op haar Italiaanse camping.
Zomerquiz
Wie wil raden hoe wat hij eet eruit ziet in de bloem, jong, aan de boom, struik of plant kan zijn hart ophalen aan de zomerquiz die inmiddels zijn 15e editie kent en nog verder doorloopt.
Foodlog zoekt stagiair(e)s
Ken je mogelijke geïnteresseerden? Bel, mail of twit ze! We zoeken en bieden dit.
Tot over drie weken voor de volgende Foodlog Weekend in zomerstand!
|