Albert Heijn stopt met de plofkalkoen. 'De nieuwe Albert Heijn kalkoen', die de plofkalkoen vervangt, is van een langzamer groeiend ras uit Frankrijk en krijgt daglicht en iets meer ruimte in de stal. Dit voorjaar bracht Wakker Dier in een rapport het dierenleed bij de 2,3 miljoen Nederlandse 'plofkalkoenen' in kaart. Wakker Dier is "blij met deze eerste stap van Albert Heijn". In de komende Kerstperiode zal de dierenwelzijnsorganisatie onderzoeken welke supermarkten nog wél plofkalkoen op het kerstmenu zetten. Wakker Dier blijft zich bovendien inzetten voor kalkoenen met minimaal één Beter Leven ster; daarvoor is een overdekte buitenuitloop vereist.
Wakker Dier - Albert Heijn stopt met plofkalkoen | Persberichten | Wakker Dier
Onthutsend dit verhaal van AH's "Nieuwe" kalkoen naast dat
"Plan van Aanpak antibioticagebruik kalkoensector 2016 -2020" te leggen.
Vol prachtige voornemens. Zonder concrete targets.
Kalkoenhouders lijken vorig jaar colistine te hebben ontdekt om de (effecten van) blackhead te bestrijden: een verZEVENvoudiging van het gebruik vorig jaar.
Een 2e keuze antibioticum, een laatste redmiddel voor ons mensen tegen multiresistente bacteriën, waarvan uit dat "Plan van Aanpak" niet duidelijk blijkt of er vóóraf een (verplichte!) gevoeligheidsbepaling plaats heeft gevonden.
Mevius trof niet alleen op Nederlandse kalkoen MCR-1 colistineresistente E. Coli en Salmonella, maar ook nog op kalkoenvlees, niet al te verbazingwekkend, nog vorig jaar.
Het tóch al niet geringe antibioticagebruik in de kalkoenhouderij is vorig jaar
niet af- maar zelfs nog fors toegenomen. Men lijkt op 37 DDD te zitten:
zo goed als geen kalkoen gaat de deur uit zonder langdurige antibioticakuren.
Zelfs 3e keuze antibiotica worden nog volop gebruikt in de kalkoenhouderij.
In hoeverre deze gebruiksgegevens betrouwbaar zijn is niet eens te zeggen:
zelfs die registratie blijkt nog niet op orde te zijn.
De sector zegt geen sterkere rassen te kunnen vinden.
Het tegendeel blijkt nu met die "Nieuwe" Franse kalkoen van AH.
Ook meldt de sector dermate onrendabel te zijn, dat elementair onderzoek naar minder
ongezonde houderij en antibioticareductie niet bekostigd zou kunnen worden. Ongetwijfeld
begint men binnenkort ook weer voor de zoveelste maal te piepen dat men nog niet in staat is
kannibalisme voldoende te voorkomen wanneer in 2018 het snavelkapverbod van kracht wordt.
Kuikens worden uit het buitenland ingevoerd, afgemeste "plof"kalkoenen retour buitenland geslacht en grotendeels vermarkt. AH wil ze begrijpelijkerwijs niet hebben.
@EdvandeWeerd van JUMBO nog wél? Zo'n kalkoenstal wel eens van binnen gezien?
Wordt het dan ook niet de hoogste tijd voor een "Standaard"-kalkoen?
Je zou je kunnen afvragen wat een dergelijke sector, die het er wat betreft houderijmethoden
en antibioticagebruik anno 2106 nog steeds zo'n schandalig potje van maakt, eigenlijk
nog in Nederland te zoeken heeft.
Ik ben uiteraard ook bijzonder benieuwd van mevrouw Simone Hertzberger te vernemen hoe het zit met het antibioticagebruik en de cijfers qua bacteriële besmetting van haar "Nieuwe" AH-kalkoen.
En uiteraard ook, of zij inmiddels al heeft nagedacht over een colistineverbod als inkoopeis, en introductie van antibioticavrije kip bij haar AH.
Wat AHOLD's "Stop & Shop" in de VS kan, moet in ons toonaangevende Nederland toch
immers ook mogelijk zijn?