Ze ontdekt dat het Rondeel de kleinste vorm van 'lokaal' is binnen het gebruikelijke circuit van boodschappen doen.
U hoort wat cijfers. U moet weten dat een scharrelschuur met 100.000 kippen voor een legkippenhouder al sappelen is. Eigenlijk moet die doorgroeien naar 200.000 en liever nog naar 400.000 dieren om er een inkomen uit te halen en er kippenhouderskinderen van te kunnen laten studeren. Die willen tenslotte ook verder.
LesLokaal III - ei from dickfoodlognl on Vimeo.
LesLokaal II - paprika from dickfoodlognl on Vimeo.
LesLokaal I - het varken from dickfoodlognl on Vimeo.
LesLokaal, vox populi: wat is lokaal eten? from dickfoodlognl on Vimeo.
Ik ben rond de middag op bezoek bij het Rondeel met het zgn. Consumentenplatform van het ministerie van L, de letter die staat voor Landbouw in de naam ministerie van ELenI. Daar gaat het over maatschappelijk aanvaardbare vormen van dierhouderij.
Hierboven probeerde ik een paar prikkelende vragen te lanceren. Gisteravond kwamen soortgelijke vragen aan de orde in een andere lijntje. Het merkwaardige is dat moderne vormen intensieve dierhouderij in de Unileveriaanse zin van het woord duurzaam moet heten, we vinden alleen dat dat niet zo is. In Nederland gingen we in ieder geval onder voorgaande kabinetten zo ver om bijv. stadslandbouw en andere aanpakken die in andere landen als daden van verzet worden beschouwd actief vanuit de overheid te promoten.
Hoe zit dat toch? Ik zou daar dolgraag wat meer over horen, of doe ik een volstrekt krankzinnige waarneming en kijk ik door een wel heel erg vuil geworden lens?