@ Dick, Mijn inhoudelijke bijlage is maar heel erg beperkt geweest. Alle eer naar Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen. Maar je mag weten dat we best trots zijn op het behaalde resultaat. En lekker is het zeker!
@ Dick, Mijn inhoudelijke bijlage is maar heel erg beperkt geweest. Alle eer naar Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen. Maar je mag weten dat we best trots zijn op het behaalde resultaat. En lekker is het zeker!
Hier liet ik de vezelachtige structuur zien. 'Onsmakelijk' luidde het oordeel. Het is nou juist wat het product zijn inderdaad uitstekende beet geeft. Tijdens KunsthalKookt proefde ik o.m. sushi maki met Beeter. Dat was bepaald meer dan verrassend goed. Een categorie maki opzichzelf. Geen vleesvervanger (yeck), maar een nieuw en lekker product. Geen vlees en geen vis, maar ook niet niks. Iets nieuws.
Toch leuk dat'ie gemaakt wordt door een foodlogfan! Gefeliciteerd Wouter.
Joost Reus heeft op 11 februari al geraden wat het was: Beeter van Ojah Afgelopen week heeft Editie NL (RTL4), een filmpje gemaakt. Afgelopen zaterdag stond er tevens een stukje in Volkskrant Magazine
Snel hangt af van de snelheid waarmee @grasbaal, dwz Co Scholten een filmpje monteert. Ik zie zojuist dat het net is gebeurt. Snel is nu dus gewoon snel.
11 februari 23.18
@ dick veerman
,, Overigens: bovenstaand vies plaatje is niet gemaakt van tarwe. Daarover snel meer "
Over hoelang is snel meer ?
Gefermenteerde Soja? (M)eatless, Made(n) in Holland? Het spijt me zeer maar bij deze foto zie ik gefrituurde leeglopers voor me; in ieder geval met veel proteïntjes. Natuurlijk is het duidelijk dat deze, in een laboratorium ontwikkeld uitziende, Nugget daar niet van is gemaakt. Is het een nieuw soort Astronautenvoeding? Aan het gebit te zien is de mens een alles-eter, maar waar ligt de grens (Denaturatie)?
Klootwijk & Kaput, foodlog vallen voor duurzaam? Zijn jullie het vergeten: 2010 is volgens foodlog het jaar van het groenwassen. Wij poetsen het weer vuil zoals het is, al kan ik niet de hele dag ieders luiers verschonen.
Overigens: bovenstaand vies plaatje is niet gemaakt van tarwe. Daarover snel meer.
Kijk aan, bijna Foodlog uit m'n favorieten geflikkerd, vanwege toenemend oeverloos gezeik over duurzaam , milieu-neutraal, vega en aanverwant gezeik in bijna ieder topic.
.
De reacties van de heren Klootwijk en Kaput hier boven zijn voor mij reden om nog even hier te blijven koekeloeren als ,, geen-gezaghebbend consument " die zich zo langzamerhand blauw-ergert aan de in de eerste alinea genoemde ( zo langzamerhand gedevalueerde nietszeggende ) termen.
.
Kortom ,er is nog hoop om hier te lezen..... en om de Porkert maar weer eens een slinger te geven bij die vieze foto om toch nog on-topic te zijn ;-)
Meneer Klootwijk, je begint nu echt een sarcast te worden, ik dacht dat we hier op dit blog het debat over duurzaamheid al hadden beslist: Duurzaamheid bestaat niet. Punt.
Ook dat geneuzel over vega als redder in de duurzaamheidsnood was hier toch al beslist?
Doodzwijgen vanaf nu op dit blog? Of blijven we doorzanikken.
Je hebt gelijk het loopt de spuigaten uit. Vanmiddag stond een pakjesman met zijn bus bij het kantoor op de stoep. Grote sticker: Groen vervoer Groningen. Loopt die bus van jou op water? Wat zeg je? Loopt ie op water? Stik toch! Hij had hem wel door.
De Heij, mij zal je niet horen over een 'hetze richting vlees'.
Het duurzame zit me dwars.
Alles is duurzaam op heden. Vieze knoedels van tarwe-eiwit zijn het ook al. Op Urk hebben ze opnieuw de worst uitgevonden, gemaakt van zalm. Van wat voor zalm? 'Duurzame kweekzalm uit Schotland'. Het houdt voorlopig niet meer op en Foodlog lijkt er zelfs voor te vallen. Geinig vezels die aan draadjesvlees doen denken, maar ze zijn niet van beest, DUS duurzaam.
Als je van tarwe vlees maakt en dat duurzaam noemt verdienen de brandweermannen van Vion en kleinere ondernemers in de wonderbare vermenigvuldiging van kilo's, die plenzen water in ham en kip spuiten zonder dat je denkt dat je water eet in plaats van kip of varken, dan verdienen die spuitgasten de Nobelprijs voor de duurzaamste voedselproductie ooit bedacht, na Jezus, die van water wijn maakte.
Vleeseiwit vervangen door tarwe-eiwit is mij best, mijn opoe deed t al, maar dat het duurzaam zou zijn, hou toch op met die waan.
@ klootwijk,
Ik ben het eens dat er een hetze lijkt te zijn richting vlees en vleeseters. Het gross vd mensen mekkert elkaar na : vlees is onduurzaam. Ondanks dat ik de nuance dus ook mis, is er wel een kleine kern van waarheid: (1) kunstmest/fosfaat, (2) ontbossing oerwoud tbv voer en vrijkomende humus, (3) scheten, (4) ruimte beslag. En voor de rest? Korte koolstofkringloop en dus CO2 neutraal :-)
De foto waarmee dit bericht begint laat zien dat alles wat eetbaar is vies is, als je het zo fotografeert.
Er is nog steeds geen goede reden om van tarwe vlees te maken, het duurzaamzeiken neemt hier een wel heel bijzondere wending.
Jan Peter van Doorn@
Oude discussie, Jan Peter. Het protestantisme en de predestinatie. Alles is door de Here voorbestemd en eten en plezier zijn verderfelijk (Kein Wein, Weib und Gesang). Dat in contrarie met de zuidelijker gelegen katholieke landen. Nederland behoort ook tot de zeer weinige landen die de geur van afval en bederf (de wc dus...) aan de ingang van hun 'hol' (= woning) plaatsen. Om de bezoeker er al vast op te wijzen, dat er hogere waarden zijn dan eetgenot. Komt bijna nergens voor; wel in het dierenrijk om ongewenste bezoekers af te weren..
Vind het altijd zeer gênant als je ergens komt en je staat in de hal in een strontgeur te wachten, of je loopt over straat en hoort iemand de laatste gang van zijn voedsel verwerken...
Rare jongens, die Hollanders. Vreten inderdaad van alles….. ;-)
Daarom zijn voedzaam en duurzaam hier hogere normen dan kwaliteit en smaak…
Het begon met de frikadel. Toen was het hek van de dam. Zeker in Nederland: het vuilnisvat van Europa. Wij eten alles. Hoe komt dat toch?
Dick, fantastisch wat je in april van plan bent. Daar ligt namelijk de sleutel van de food-terreur van uitgekookte 'kok'-manilpulators, die dit soort afgrijselijke dingen 'ontwerpen', het concept testen en dan met sterke marketing en commercials het bij het volk door de strot duwen en daarbij zich niet schamen er een terminologie uit de franse cuisine op te plakken.
Ik wil echt wel eens weten welke 'top-koks'verantwoordelijk zijn voor junk-food. Kruis en spijkers liggen al klaar....
(Het zou me niet verwonderen, dat een paar 'sterrenkoks' zich prostitueren om met hun deskundiheid afval te pimpen....)
Verstegen Lizet? Stegeman is een vleeswarenfabrikant...
Ik weet het niet meer. Misschien wel niet. Stom van me. :-(
Robin, op de uitnodiging om mee te gaan en daar jouw ding te doen reageerde je toch niet? Of vergis ik me nou?
Oh, toch 100% plantaardig! Ik moest bij de foto eerlijk gezegd ook denken aan de nep-kipnuggets die ik ooit kocht, die zagen er qua structuur ook verrassend kippig uit. Waren alleen niet te vreten. Waar smaakte deze dingen naar?
Enneuh, zou ik niet meegaan naar die meatlessproeverij? *boze blik*
Haha, heel verantwoord dus ja! Beeter kauwbaar, beeter voor je gezondheid, beeter duurzaam, beeter voor dierenwelzijn, beeter houdbaar en beeter verzadigd. Brrr, ik word daar heel opstandig van, van zulke teksten.
Joost, dat klopt. Heb jij het geproefd?
Ik zou gokken op confit de canard of de poot van een andere vogel. (omdat Dick al zei dat het geen kip was) Gebakken in een stukkie vel of zo? Erg knapperig ziet het er in ieder geval niet uit, voor een nugget. 't Zal wel heel verantwoord zijn! :-)
Gezien de eerdere posting van Dick op de LinkedIn groep Duurzaam Voedsel zou dit best wel eens de 'Beeter' van Ojah kunnen zijn...
Kippenvel, zetmeel en kipkruiden nou ja kruiden kip smaakmakers.. denk ik zo...
@Dick. Of een plofkip-nugget.
@Dick. Zou het zo'n vies gefrituurd zetmeeldingetje met een beetje plastic kaas erin kunnen zijn dat revaliderende patienten in verpleegtehuizen krijgen voorgeschoteld? Als je de koks achter de schermen gaat aansnijden als onderwerp in april, zouden daar dan ook de instellingskoks aan bod mogen komen? Die produceren namelijk lux kattenvoer! Niet te eten. Ik begrijp heel goed waarom veel oudjes die opgesloten zitten in verpleegtehuizen van het leven af willen. Mensonterend eten krijgen ze voorgeschoteld, bereid door robot-koks die in conputergestuurde pannen maaltijden bekokstoven.
Dick, Het is toch geen soort 'zwitserse' aardappel rösti nugget
Lizet@
Merci. Op dat soort beurzen zullen beslist 'industr.koks' staan en rondlopen. Ik heb zelf eenmaal op een Seafood Proccesing-beurs in Brussel gestaan, omdat we een specifiek item produceren voor de offshore, dat het vanwege de chemical resistance (reinigingsmiddelen zijn agressief (corrosie) net als hydrocarbons) nu ook goed doet in food. Ik had het idee dat men daar qua receptuur heel stiekem en trots deed over voedingsnoviteiten. Maar geen bedrijven gezien, die daar zich expliciet manifesteerden als “Taste & Formula engineering contractors”.
mensenvlees?
9 februari 20.01 dick veerman
Nieuws. Samen met Co Scholten was ik vandaag op bezoek bij Jos Hugense van Meatless, het Goese bedrijf dat gemalen vleesproducten verduurzaamd en minder vet maakt door er een tarweproduct aan toe te voegen.
http://www.meatless.nl/paginas/Meatless burger.html
Daar tussen een link gelegd? Diegenen die het in de handen heeft zou ik willen vragen hoe zijn nagels smaken? Behoorlijk afgekloven. Ik kan nog corrigeren binnen 4 min. Mis geraden dus.
Ik kondigde aan dat het filmpje van het bezoek dat Co - @grasbaal - Scholten en ik brachten aan Meatless gisteren online zou gaan. Co liet me weten dat het iets langer duurt, vanwege carnaval. Hij is de Prins.
Voor alle duidelijkheid dus: met dat bezoek heeft dit raadseltje niks te maken.
En om nog meer duidelijk te maken: het is geen kip en geen separatorvlees.
Dick, je zegt: het is een 'nugget' dat geeft mij niet meteen het idee dat er echt vlees in zit. Misschien is hij wel helemaal nep.
Lizet, dit is geen mix van nep en echt.
Trouwens, hoeveel vleesvervanger zit er in deze 'kip'nugget, ik zie maar een paar draadjes vlees.
Guillaume, dit zijn bijvoorbeeld de smaakmakers van ons land, www.vaessen-schoemaker.nl en verder stegeman met z'n smaakmixen. Zie het persbericht dat ik net bij Geknipt plaatste.
"Dick, weid a.u.b. eens een serieuze topic aan dat immer vergeten onderdeel op Foodlog van de voedingswereld". Guillaume, daar weid ik na april een hele serie aan.
Voelt wel wat viezig, dat soort restvlees, maar goed om te realiseren dat het goed gebruik van natuurlijke hulpbronnen is. De meest milieuvriendelijke toepassing: zelf opeten. Als we separatorvlees niet zelf opeten, moet het naar de varkens (ook wel een hoogwaardige toepassing), of verbrand (en dat is absoluut zonde van de eiwitten). In dit geval dus: wat niet weet niet deert, Mcdonaldsklanten zijn zonder het te weten duurzaam bezig met verwerking van restproducten.
In de bovenstaande foto herken ik geen nugget, of is ie eerst voorgekauwd?
Kipnuggets van McDonalds worden itt wat hierboven geschreven is, gemaakt van borstfilet van kippen. Hierbij wordt geen separatorvlees gebruikt.
Vergelijk maar eens de structuur van een nugget van de McDonalds met een goedkope variant uit de vriezer van een supermarkt.
De eerste zul je alleen wit vlees in terugvinden met de volledige spierstructuur, in de supermarkt variant vind je een soort spons structuur waarin je geen vezels terugvindt.
Bij dit soort plaatjes groeit mijn bewondering voor de 'industriële koks'.
Wat een innovatie en inventiviteit ! En niemand kent ze. Verborgen voor ons 'koken' koks (wie, waar) de meest bijzondere gerechten. Ze pimpen afval tot iets heerlijks !
Er van uitgaande dat 98% van de mensen dagelijks 'dingen' eet, die op een of andere wijze gemodificeerd zijn, kan het niet anders, of in grote keukenlaboratoria met hypermodern equipment aijn er koks(process engineers) , die staan roeren, mengen, koken, bakken en roosteren en tegen elkaar gezegd : Hmmmm. nog een beetje 'hydrogenated canola oil, dan trappen ze er wel in’.
Ik geef geen zak om Jonnie Boer en Sergio, die hun inkomen nog moeten oppeppen met reclame voor Siemens en andere grollen, maar….. om de 'echte koks', de smaakmakers voor 16 miljoen Nederlandsers !
Waar zitten ze ? Is het een bescheiden roeren in een pot achter op het fabrieksterrein, of besteden ze uit aan foodlaboratoria die in de anonimiteit hun werk doen? Waar staan de experimentele keukens van Unilever ? In Nederland ?
Dick, weid a.u.b. eens een serieuze topic aan dat immer vergeten onderdeel op Foodlog van de voedingswereld.
"Wie bepaalt waar en wat we lekker moeten vinden", en zijn er ook 'grote' namen, die met één ‘recept’ miljoenen aan het vreten krijgen !
Als ie van McDonalds is en inderdaad vast van seperatorvlees:
Chicken, water, salt, modified corn starch, sodium phosphates, chicken broth powder (chicken broth, salt, and natural flavoring (chicken source)), seasoning (vegetable oil, extracts of rosemary, mono, di- and triglycerides, lecithin). Battered and breaded with water, enriched bleached wheat flour (niacin, iron, thiamine mononitrate, riboflavin, folic acid), yellow corn flour, bleached wheat flour, modified corn starch, salt, leavening (baking soda, sodium acid pyrophosphate, sodium aluminum phosphate, monocalcium phosphate, calcium lactate), spices, wheat starch, dried whey, corn starch. Batter set in vegetable shortening. Cooked in partially hydrogenated vegetable oils, (may contain partially hydrogenated soybean oil and/or partially hydrogenated corn oil and/or partially hydrogenated canola oil and/or cottonseed oil and/or sunflower oil and/or corn oil). TBHQ and citric acid added to help preserve freshness. Dimethylpolysiloxane added as an anti-foaming agent.
"Rest afval" van een kippenslachterij.
Ik wil het niet eens weten denk ik.
Maar ik vermoed het vel van de kip en nog seperatorvlees. Vast ook nog wat paard, varken of kalkoen. Natuurlijk ook seperator.
Restafval van kip. Kraakbeen, vellen en zenen die ze niet meer op een normale manier kunnen verwerken. is door Jamie Oliver eens mooi in beeld gebracht.
bijlage = bijdrage.