Afgelopen zaterdag stond er een artikel in NRC Handelsblad over Unilever's onderzoek naar ijsjes die niet meer lekken en smelten. Handig, want vanwege zo'n lekkend Conotopje of raketje heeft iedereen wel eens een vlek op z'n net schone T-shirt of polo gekregen. Heel vervelend als je er nog de hele dag mee door moet.
Ongetwijfeld vanuit dezelfde bron meldde de London Times van afgelopen maandag dat Unilever samen met onderzoekers uit Cambridge (alweer niet Wageningen!) niet alleen op zoek is naar niet-lekkend, maar ook naar warm ijs. Voortaan zou je geen bevroren Raketten, Magnum's en Ben & Jerry's meer kopen, maar gewoon WARME. Net voor je ze gaat eten bevries je ze even thuis. Dat scheelt bergen energie en dus CO2 uitstoot en dat vinden consumenten tegenwoordig leuk. Marketeers ook, want dan kunnen ze zeggen dat hun product 'groen' is. Daags erop ontkende Unilever dat het bedrijf op zoek is naar warm ijs. Opmerkelijk, die nadruk.
Ik denk dat Unilever zich realiseert dat consumenten geen namaakijs willen. Uiteraard, ijs is ijs. Behalve een domoor, maakt ook niemand een Porsche die begrensd is op 130. Zo'n ding moet scheuren, met piepende banden.
Kennelijk dachten die vrolijke journalisten dat alles
Zo zit het dus niet. Echte marketeers weten beter. Er zijn grenzen aan wat we willen begrijpen. Warm ijs past zelfs niet in ons Priussende gepruts.
@wouter: die dispersie is misschien niet eens het grootste probleem (het mag natuurlijk niet te 'vettig' gaan smaken). Maar hoe krijg je de juiste ijskristallen zonder te roeren en dan ook nog eens in een eenvoudig vriesvakje? Natuurlijk gebeurt er wel het een en ander op dat gebied, zoals bepaalde eiwitten die die kristalgroei beïnvloeden. Misschien dat dat de technologen aan het dromen heeft gezet?
Misschien kun je voorkomen dat het water ueberhaupt bevriest. De ijsstronkboomstammen van Nick wijzen in die richting. Maar dan is er formeel geen sprake meer van 'ijs'.
Als ik de soms felle reacties hierboven lees, dan snap ik wel waarom Unilever het gerucht ontkent. Wat een technoloog een interesante uitdaging vindt, vindt de cosnument blijkbaar bij voorbaat verdacht....
@dennis: je hebt helemaal gelijk, zo'n ijsje is natuurlijk een utopie. Tenzij je er een soort smartie van maakt, smelt niet in de hand, wel in de mond!