In gewone mensentaal: hoe lang liggen de wortelen, spinazie, radijsjes, sla, peren, paksoi en tomaten en komkommers in vrachtwagens, opslag- en distributiecentra en rolcontainers op je te wachten? En nu Pieternel er zo boos over blijkt: is er reden voor de AGF-sector om zich zorgen te maken over het imago van zijn spullen?
Pieternel:
Koken doe ik het liefst iedere dag vers, met ingrediënten van de markt, mijn scharrelslager of mijn visboer. Toch zijn er van die dagen dat alles tegen zit en de kinderen om zeven uur ’s avonds hongerig vragen wat er op tafel komt.
Gisteren belandde ik, na ernstig file leed, samen met de kinderen, voor het eerst bij de nieuwe Albert Heijn XL in Leiden. Er ging een gejuich op in de auto. Ze hebben me namelijk een paar maanden gek gezeurd over die voetbalplaatjes, maar ik heb hun gedrens toen kunnen weerstaan.
Op zo’n drukke dag gelden andere regels. Dan maar zo’n kant-en-klaar pizza de oven in. De kinderen protesteerden, want wat ze op die pizza’s onder het cellofaan zagen, beloofde niet veel goeds.
Toen ik vanmorgen een appeltje van de schaal wilde pakken was de maat vol. Van de Flow-pack met zes Braeburn appels waren er twee rot.
Het is toch diep treurig. Als je de XL binnen stapt ben je gewoon blij verrast over de enorme versafdeling, waar rijen tomaten en appels je smeken om mee genomen te worden. Met mijn oogst van gisteren kan ik alleen maar concluderen dat de producten geen omloopsnelheid kennen of te lang worden bewaard. Snel terug naar de markt en mijn goedkopere supermarkt, waar de prei weg vliegt en het personeel nog betrokken de rommel uit het schap vist en ververst.
Bewijs voor de langer-laten-zitten-is-toch-lekkerder-theorie: Vine-ripened tomatoes are officially tastier than gas-ripened supermarket equivalents, and it's all down to their umami.
Dat geeft me trouwens te denken; ik haal, voor tomatensalade, altijd vocht en zaadjes uit de in stukjes gesneden tomaten met hulp van de slacentrifuge. Maar dat sap moet dus weer terug de salade in! Iemand tips?