’Pepsi maakt een fout’
Vanuit allerlei hoeken wordt er gelijk geroepen dat PepsiCo zich zwaar vergist. Lori Colman, branding and marketing agency CBD Marketing, laat op FoodNavigator-USA weten dat ze de reden begrijpt. “Als ik een productlijn had die 10 jaar geleden 3 miljard dollar omzet bijdroeg en nu 2 miljard, met een neerwaartse trend, zou ik waarschijnlijk ook iets nieuws proberen”.
Cola light is net als kauwgom (verkoop daalt al jaren), grote merken teren op babyboomers en niet op Generatie Y (Millennials)’. De wereld verandert en jongere consumenten willen ‘echte en natuurlijke’ drankjesColman denkt echter dat het label ‘Nu aspartaam vrij’ consumenten alleen maar aan het denken zet. Ze vraagt zich af of consumenten niet helemaal klaar zijn met zoetstoffen. We willen ’echt eten’. Producten met light – diet – in de lead, lopen uit de pas met de moderne consument die het ‘echte’ eten wil.
Alex Woo van W2O Food Innovatie, denkt er precies zo over. ‘Cola light is net als kauwgom (verkoop daalt al jaren), grote merken teren op babyboomers en niet op Generatie Y (Millennials)’. De wereld verandert en jongere consumenten willen ‘echte en natuurlijke’ drankjes. Millennials gaan zelf meer op zoek naar informatie en zijn via de snelle social media met vele ‘experts’ makkelijk te informeren en te beïnvloeden. Euromonitor laat weten dat opvattingen over aspartaam de laatste jaren verhard zijn, ondanks een recent positief commentaar van de FDA over de veiligheid van aspartaam.
Sucralose geen negatief imago
Kaufman vertelt FoodNavigator-Usa dat er uitgebreid onderzoek is gedaan. Volgens hem heeft vooral aspartaam een negatief imago en hebben andere zoetstoffen er (nog) geen last van. Vandaar de keuze voor de eveneens kunstmatige zoetstof sucralose. Ze zijn er bij de frisdrankgigant dan ook van overtuigt dat het vervangen van aspartaam de consument terugbrengt.
Toch is het de vraag of sucralose en aspartaam ver genoeg van elkaar af staan en of Pepsi light het hiermee gaat redden. Coca-cola laat in ieder geval weten niet van plan te zijn om hun formule te wijzigen.
Fotocredits: ‘diet pepsi’ Julian Burgess
Een interessante vraag Michel. Het zou misschien wel verstandig zijn, hoewel ik niet zou weten hoe je dat zou moeten aanpakken. Zeker niet vanuit de industrie zelf. Met steekhoudende argumenten en tegenargumenten zijn veel mensen niet te overtuigen. Voor een deel door de punten die ik eerder heb genoemd #5, maar ook voor een deel door gebrek aan kennis (wat de consument niet kwalijk te nemen valt). Wat blijft er dan nog over? Kan een psycholoog mensen overtuigen die niet overtuigd willen worden?
Maar mochten ze psychologen in dienst hebben; ik merk er weinig van. Het blijft beperkt tot het geven van de feitelijke informatie [1, 2]. En misschien is dat wel de beste strategie?
Referenties:
1. Zoetstoffen Informatiecentrum
2. Coca Cola over aspartaam