Zestien gezonde, jonge, proefpersonen kregen in een gerandomiseerde cross-over opzet als avondmaaltijd ofwel een afgepaste portie bruine bonen ofwel wit tarwebrood te eten. De volgende ochtend werden ze in het onderzoekscentrum verwacht en kregen daar een gestandaardiseerd ontbijt van wit tarwebrood voorgezet. Voor het ontbijt en gedurende 3 uur daarna werden regelmatig hun glucose, insuline, eetlustregulerende hormonen, GLP-1, GLP-2, hongergevoel en ontstekingsmarkeerders gemeten, plus dat de vergistingsactiviteit in hun dikke darm werd geschat op basis van een meting van de korte-keten vetzuren in hun plasma en het waterstofgehalte (H2) in hun adem.
Uit de resultaten bleek dat een avondmaaltijd van bruine bonen tot beduidend lagere glucose- en insulinegehaltes leidde. De boneneters hadden een hoger niveau van verzadigingshormonen, juist lagere niveaus van hongerhormoon (ghreline), minder hongergevoel en ook lagere ontstekingsmarkeerders. Ook hun darmvergistingsactiviteit lag op een hoger niveau.
De onderzoekers concluderen dat bruine bonen een gunstig effect hebben op een aantal belangrijke risicofactoren voor cardio-metabool syndroom en op eetlustregulerende hormonen. Ze relateren dit aan de onverteerbare koolhydraten in de bonen, die de darm aanzetten tot meer activiteit dan het controle-witbrood. Dat biedt perspectief voor een preventieve aanpak van obesitas en metabool syndroom. Eet dus geen brood, maar bonen.
Fotocredits: Andrew Butko
Dat bruine bonen gezonder zijn dan wit brood (dat ongezond blijkt) maakt bruine bonen toch niet per se gezond? Beetje gekke vergelijking? Ik zou graag een vergelijking zien met andere gezonde varianten.