De Roemeense directeur van Agroli, Rami Ghazari, kijkt wat bevreemd naar de kritiek in Nederland op de stap van InterChicken: "Waarom in Nederland zoveel scepsis heerst tegen Roemeense kippenvleesproductie snapt de Agroli-directeur niet zo goed. De Nederlandse vleeskuikenindustrie noemt hij 'backyard-farming'. "In Nederland bevinden vleeskuikenbedrijven zich altijd in dorpen of aan de randen ervan. Uitbreiden is in verband met vergunningen en onwillige buren moeilijk. In Roemenië heb je dit probleem niet. Vleesproductie is hier industrieel."
Het volledige artikel met de bijbehorende foto´s verscheen in de printeditie van Nieuwe Oogst, dat het aan Foodlog ter beschikking stelde. Het artikel is in PDF-formaat op Foodlog opgenomen: Kippenvlees in Roemenië. Rond het artikel is tevens een vraaggesprek te lezen met voorzitter Erik Hubers van de pluimveehouders van LTO/NOP. Volgens hem vertraagt het goedkope vlees uit Roemenië de omschakeling in Nederland naar betere kip.
Fotocredits: Nieuwe Oogst en Agroli Group
"En Europese denkers zouden dit ondernemersschap waarbij over grenzen heen wordt gekeken toch moeten toejuichen?"
Er is heel wat veranderd in 9 jaar tijd...