Tsja, Wouter Klootwijk maakte er hier al melding van: hij ( of, in voorkomende gevallen, zij) is nog niet vet genoeg. Slechts 11, 2 % vet. Ik kwam deze video tegen van de landelijke pers die mee op sleeptouw wordt genomen om te laten zien hoe de haring wordt gevangen.
Eeuhh wel voor de Nederlandse kust : dat houdt niet zoveel om de hakken. Slechts een enkele haring met makreel en wijting worden gevangen. Maar de pers duikt er met camera en al boven op ..... (sic)
In het ruim al wel haring, jawel die van vorig jaar, maar ach-as-ge-maar-leut-hebt, ik zou zeggen bekijk deze video maar even en dan ben ik benieuwd of we hier ook van haring-nepperij kunnen spreken.
Geen zinnig woord over te zeggen (door biologen). Klimaatverandering wordt er al wel bijgehaald, maar ook daarmee lopen redeneringen vast. Vis doet niet aan wetenschappelijke logica en trekt zich niks aan van biologen.
Er zijn biologen die daar de vis zeer om waarderen, maar je hebt er bij met de pest in. Wat denken die vissen wel!
Er is ook geen verklaring voor een verschijnsel dat niets met het vetgehalte van volwassen haring te maken heeft. Er is een goede haringstand in de Noordzee. Er worden jaarlijks enorme hoeveelheden larfjes geproduceerd. Maar sinds een paar jaar overleeft een fors deel van die larfjes het eerste levensjaar niet.
En daarmee ontstaan kleinere jaarklassen.
Nog even terug naar een eerder discussietje hierover. Een slechte kabeljauwstand is goed voor de haringstand omdat kabeljauw veel haring eet, werd gezegd.
Ze werkt het niet. De haringlarfjes, ook altijd prooi van jonge kabeljauw, verdwijnen toch terwijl in de Noordzee de kabeljauw niets meer heeft in te brengen.
Wie eet dan onze haringlarfjes op!