Diverse wetenschappers zeggen dat diëten niet werken. Ze werken maar kort omdat mensen ze niet volhouden. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak en de dagelijkse verleidingen zijn te groot.

Op de website van de Stichting Voeding Leeft is een filmpje te vinden van Jos Berns. Hij viel af, kon zijn insulinespuit in de hoes laten. Zijn ervaring ligt dus binnen ieders handbereik, stellen hij en de Stichting Voeding Leeft.

De Stichting Voeding Leeft is op zoek naar kandidaten die net als Jos Berns niet alleen afvallen, geen insuline meer hoeven te spuiten, maar er zo vrolijk van worden en gemotiveerd door raken dat ze het wél zelf volhouden. Met een coach weliswaar, maar die begeleiding zou minimaal zijn. Berns zegt zelfs dat zijn nieuwe eetleven een fluitje van een cent is.

Als het waar is, kan diabetes II tot de individuele verantwoordelijkheid van mensen worden gerekend en zijn mensen met diabetes II voortaan toch een beetje schuldig. Dat is wat onze overheid en de voor onze gezondheid verantwoordelijke minister Schippers (VWS) graag willen. De kosten voor de zorg rijzen immers de pan uit. Als mensen niet zelf op ongezond gedrag kunnen worden aangesproken, moeten we met z'n allen voor mensen die het verkeerde eten en leven niet konden laten betalen. In totaal bedragen die kosten op dit moment zo'n € 10 miljard per jaar.

Wat denkt Foodlog: droomt de Stichting of komt de droom van minister Schipper toch uit? Over de droom van de minister schreef ik ooit een niet mis te verstaan stukje.

Fotocredits: Edith Schippers, werkbezoek aan Limburg, augustus 2013, VWS