Jansen is boos op Zwanenburg: 'Geef niet de partij de schuld die daar bijzonder weinig invloed op heeft.'
Gezondheidsrisico,s en voedselveiligheid. Patrick, uiteraard, ieder schakel heeft zijn verantwoording hierin. Ik kan ze ook niet opnoemen welke verantwoording de Supers pakken hierin. Onderzoeken die weleens iets ??!! , of leggen die alles maar gewoon blindelings in de schappen wat ze bij inschrijving aangeboden krijgen. Ik zou het echt niet weten. Ook de verantwoording over voedselveiligheid door de (semie)overheid , controle,s , normen, enz. Bij wie ligt die??!! Is die gedelegeerd/gemandateerd door ministerie naar Productschap, of naar NVWA, of naar RVV,of naar b.v. slachterijen ( VION ) Wie het weet mag het zeggen. En dan heb ik het nog niet over de welzijnseisen en duurzaamheidsnormen. Ieder verschuild zich achter een ander als het over voedselveiligheid gaat. De veehouder de schuld dan maar geven is ook vrij eenvoudig want uiteindelijk worden b.v. varkens gevoerd met reststromen,afvalstromen en bijproducten, wat de veehouder ook gewoon inkoopt. Wie controleerd die handel eigenlijk of het allemaal wel verantwoord is naar voedselveiligheid wat er gebeurd. ( ik bedoel van semie,overheid uit) Doet dat Productschap,NVWA, ?? wie het weet mag het zeggen. Controleren voederfabrieken weleens wat ??!!
Gesprekken heb ik gevoerd met Productschappen en NVWA en ze weten het zelf ook niet bij wie de verantwoording ligt. Toch wel een aparte, teleurstellende ervaring. Niemand neemt verantwoording inzake voedselveiligheid en uiteraard dan kom je doodeenvoudig uit bij ministerie dat er maar wat aangemodderd wordt in Nederland inzake voedselveiligheid. Economisch en financieel belang van de Staat is belangrijker als openheid en transparantie.
Maar Patrick, om bij het lijntje te blijven, als het waar is dat de SUPERS alles maar blindelings in de schappen leggen, wat ze bij inschrijving het goedkoopst kunnen inkopen van producent hebben ze inderdaad ook geen boodschap naar consument.
@Dick, de kalversector is idd totaal anders georganiseerd. Feitelijk gezien is daar maar één grote speler (van Drie) die de markt kan sturen. Genoemde kalverintergratie is in tegenstelling tot Vion geen coöperatie maar een particulier bedrijf. Denkavit is sterk aan deze grote speler gelieerd en laat haar kalveren daar slachten en vermarkten.
Hier kan men bijvoorbeeld (en doet dat dus ook) besluiten om stallen leeg te laten staan om zo schaarste te creëren. Van Drie heeft zo de markt in handen,maar weet dat als geen ander uit te buiten door het aanbod van vlees zo te sturen dat ze de prijs zo goed mogelijk weet te houden. Dit kan door bijvoorbeeld eerder = (lichter) te slachten, langere leegstand van stallen, etc.
Dit zie ik VION echt nog niet doen (als het al mag) en kunnen varkenshouders dit wel? In het buitenland mest men ook varkens maar kalveren nauwelijks. Let we;l naast 750.000 Nederlandse kalveren worden er ook nog eens zo’n gelijk aantal geïmporteerd uit vnl. uit Duitsland en Oost Europa. Voornoemde feiten zijn toch wel grote verschillen en een vergelijking 1 op 1 met de varkenssector is dan ook niet mogelijk.
Kalvermesters (blanke productie) zijn feitelijk geen ondernemers, maar contractmesters. Maar behoren toch wel tot één van de best verdienende sectoren.
Na de overname van Alpuro door van Drie is de markt momenteel wel aan het veranderen. Ook hier keert de wal het schip. Europese afnemers willen niet alleen bij één partij kopen waardoor bijvoorbeeld Vitelco meer is gaan slachten. Ook andere spelers gaan nu ook de markt meer invullen. Het gaat dan wel om vnl. de goedkopere rosékalveren. Welke door de crisis een goed alternatief is tov van het duurdere blank vlees.