Het werd zojuist bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de Dierenbescherming. In 2011 stopt Albert Heijn met gangbaar varkensvlees. In de winkels van AH zal dan alleen nog varkensvlees met een Dierenbeschermingsster te koop zijn. De dieren zullen meer ruimte hebben, speeltjes in de stal hebben en de manlijke dieren zullen niet gecastreerd worden. Petje af voor AH. Ik had dit niet verwacht.
De grote vraag is nu wat de andere supers gaan doen. AH is goed voor ca. een miljoen varkens. Grofweg nemen de andere supers er nog eens zo'n 2 miljoen voor hun rekening. Ze moeten wel mee, want anders worden ze versleten voor dierenbeulen.
Als ze zo slim zijn, zijn we er nog steeds niet. We realiseren dan in Nederland voor 3 van de 20 miljoen varkens die hier geboren worden een beter leven.
Die andere 17 miljoen zijn voor het buitenland. Er is bijna geen droog brood aan te verdienen: zullen we er maar mee stoppen of .... gaan de varkensboeren en hun slachters eindelijk meteen leren om er ook echt lekkerdere worst en karbonaden van te maken zodat ook onze voor het buitenland bestemde varkens een beter leven kunnen krijgen. Van de kwaliteit.Zijn onze boeren, hun slachters en slagers daartoe in staat? Eigenlijk is dat de belangrijkste vraag. Vrij vertaald: gaan de boeren en de slagers er nu ook meteen een beter product van maken dat ze niet meteen weer laten uitknijpen omdat dierwelzijn alleen maar een maatschappelijke 'moetje' is. De boeren moesten maar eens claimen dat ze het voor AH gaan regelen als die ze een beetje ruimte laat en AH moest ze daar maar eens de ruimte voor laten. Met een beetje geluk maken we zo van het Nederlandse varken een kwaliteitsexportproduct van gelukkige varkens. Het zou nl. wel eens zou kunnen zijn, dat wij wat beter met onze varkens omgaan dan menig ander land.
Ik was net op bezoek bij Gerard Rutte van uwsupermarkt.nl. We spraken er even live over.
82 reacties
#82
-
paul jansen
-
16 mrt '10 21:31
Nee, geen halve sterren. Die ene is van de dierenbescherming. Reken er maar op dat je echt wel iets onderscheidender moet zijn als gangbaar.
#81
-
Heinrich
-
16 mrt '10 21:20
Bedankt voor jullie reacties,
@ paul, je geeft aan dat er punten gegeven worden, betekent dat dan dat je ook een "halve" ster kan krijgen?? Het zou toch zo moeten zijn dat je of WEL of NIET in aanmerking komt voor een beter-leven ster??
#80
-
paul jansen
-
16 mrt '10 21:15
Onlangs waren er bijeenkomsten over het concept. Besproken werd in hoeverre items ingepast kunnen worden in stallen. Vooral strooiselgebruik, waar de dierenbescherming op inzet, is een probleemstuk. Hoeveel strooisel, welke soorten en het probleem dat het ook de stal weer uit moet.
Op het totaalplaatje wordt waarschijnlijk een puntenscore losgelaten en de vergoeding aan gekoppelt.
#79
-
Dick Veerman
-
16 mrt '10 21:03
Op 10 maart jl. werd dit bekend gemaakt: Vion Food Group is gestart met het marktconcept Good Farming Star. Het Nederlandse varkensvlees uit dit concept wordt door de Dierenbescherming gewaardeerd met één ster volgens het ‘Beter Leven' kenmerk. Het vraaggestuurde concept kenmerkt zich door de extra aandacht voor welzijnsaspecten. De dieren hebben meer leefruimte en er is speelmateriaal aanwezig. Daarnaast worden de mannelijke varkens niet gecastreerd. De transporttijd is aan een maximum tijdsduur gebonden. Naast dierenwelzijn krijgt ook duurzaamheid, onder andere voor wat betreft voeding, meer aandacht.
Maar er zullen toch al wel bepaalde eisen bekend zijn??
#77
-
Dick Veerman
-
16 mrt '10 20:45
Bij mijn allerbeste weten zijn de normen nog in onderhandeling.
#76
-
Heinrich
-
16 mrt '10 20:29
Allen,
Is er al meer bekend over de eisen die AH/ dierenbescherming stellen als je de dieren volgens het 1 ster concept wilt houden??
Ik kan hier niets concreets over vinden op internet,
alvast bedankt!
#75
-
Lisette Lintelose
-
21 jan '10 13:59
@Isa; een film welke nog dramatischer is gemaakt (wat mijn inziens niet eens nodig was) met beelden van de bio industie -> welke reeds niet meer toegestaan is in Nederland. Iemand zonder verdere kennis is al snel onder de indruk hiervan....
#74
-
Hendrik J. Kaput
-
20 jan '10 22:27
Isa,
Ik vrees dat de relatie onze overproductie/hun armoede minder direct dan je denkt.
In ieder geval geldt voor Afrika dat we daar voor grote delen van dit continent te maken hebben met relatieve overbevolking op zeer arme gronden. De zgn. Groene Revolutie (vooral kunstmest) heeft hier nauwelijks plaats gevonden en de bevolking is groeiende. Dat bijt mekaar zeer. Het aloude systeem van slash and burn (shifting cultivation past niet meer bij de bevolkingsdichtheid. Verkorting van de braak, een typische reactie van de mens op bevolkingsdruk stoot aan zijn grenzen. Dat is volgens mij de belangrijkste redenen voor de diepe armoede.
Minder vlees eten zal hier ook niet helpen want in een systeem zonder kunstmest is de vruchtbaarheid van de akker volstrekt afhankelijk van wat het vee (vlees) aan mest kan leveren. (Heb hierover op dit blog uitvoering over geschreven) De dynamiek van een ecosyteem met beesten (mensen, ook wij zijn gebonden aan de mogelijkheden van dit systeem)vereist steeds weer een nieuw evenwicht waarbij de aanwezige biomassa bepalend is voor de aantallen die er kunnen leven. Sowiezo is er in elk ecosysteem wel een beperkende factor aanwezig. (droogte bijvoorbeeld)
Van al dat gesleep met biomassa komt niets goeds en de bevolkingsomvang stoot op een ander niveau weer aan zijn grenzen.
#73
-
isa
-
20 jan '10 18:13
Waar pesticide rijmt met genocide.....
http://www.youtube.com/watch?v=McX2pgSFtzs
#72
-
Lisette Lintelose
-
20 jan '10 13:43
Van mij nog geen hulde; ik blijf sceptisch.
Hebben jullie de Poll gezien?
Ik denk dat producten die een fabrikant of retailer 'duurzaam' noemt, vooral bedoeld zijn om de verkopen te stimuleren en maar al te vaak weinig tot niets met duurzaamheid te maken hebben.
Eens 93% (133)
Oneens 7% (10)
#71
-
Mark Soetman
-
19 jan '10 22:09
Ze steken in elk geval hun nek uit. Waarheen weten ze dan misschien niet en evenmin of hij er door de consument zal worden afgehakt, maar niettemin hulde voor de lef!
Maar..
Om de agrarische sector uit de neerwaartse spiraal te trekken lijkt mij positieve "reclame" een goede oplossing. Niet mee liften op de steeds groter groeiende populariteit van dierenwelzijn acties / organisaties.
Mensen zien altijd foto's van varkens die in een klein hokje zitten gepropt. Vind je het gek dat iedereen schreeuwt om meer hok-ruimte.
Daarbij komt dat de betreffende foto vaak al jaren oud is, totaal geen reel beeld geeft van de huidige hokruimtes. Grote krantenkop erboven:"U heeft op uw wc nog meer ruimte!" en klaar...het verkeerde beeld is weer gecreerd. Mocht er een rectificatie nodig zijn, wordt deze erg klein gedrukt, zodat niemand dat leest...
"Nooit" wordt er in de krant geschreven dat het Nederlandse Varkensvlees reeds voldoet aan de hoogste standaarden voedselveiligheid. Dat de varkens in Europa 0.65m2 hokruimte hebben en in Nederland ca. 1m2.
Dat een varkensboer slecht 1.18 per kilo krijgt en dit in de supermarkt rond de 7 euro ligt.
Vergeet niet:
De boeren willen niet groter,
maar de regelgeving wordt steeds idioter
#68
-
paul jansen
-
19 jan '10 13:07
Lintelose Lisette, de situatie in de land en tuinbouw is zodanig dat er alternatieven gezocht moeten worden om uit de neerwaartse spiraal te geraken.
Industriële landbouw komt op den duur in handen van de grote jongens en zie daarvan de gevolgen in de tuinbouw.
Banken worden eigenaar en eigenaren worden slaaf van iets wat eens van hun was.
Ik begrijp je scepsis in de richting van dit project gezien incidenten uit het verleden.
Het feit dat ik hier meer vertrouwen in heb ligt erin dat het nu breder gedragen wordt door diverse organisaties.
We moeten nog afwachten wat de definitieve eisen worden in dit project.
Die zullen wellicht nog best pittig worden, maar voor boerenondernemers die uit de knellende reguliere markt willen ligt hier een kans.
Ik verwacht dat JUMBO en anderen hierin gaan participeren zodat er best wel een grote markt gaat ontstaan in tegenstelling tot die eerdere mislukte pogingen.
#67
-
Lintelose
-
19 jan '10 12:58
@Isa
Een venijnig berichtje in het vakblad voor kruideniers en professionele koekenbakkers, Distrifood. In het eerste nummer van dit jaar stond dit op de voorpagina: 'Zeven en een half miljoen kilo vis wordt jaarlijks weggegooid door Nederlandse supermarkten. Veel duurzamer zou diepvries zijn maar kruideniers vinden hun versimago belangrijker dan de overbevissing van de zeeën.' Binnenin het blad een scherp commentaar over hetzelfde onderwerp. Supermarkten spelen mooi weer, ze doen duurzaam in woorden. Maar ze blijven tegen beter weten in grote hoeveelheden verse vis weggooien.
Dat weggooien van voedsel is geen nieuw verschijnsel, maar het begint te knagen. Zo hevig, dat de minister van landbouw aan u en mij vraagt wat zij er aan moet doen. Niet eens de verspilling van voedsel in particuliere huishoudens meegerekend is het om je dood te schrikken en te schamen. Industrie, horeca en winkeliers gooien samen jaarlijks voor twee miljard euro in de Kliko.
Samen met TNO verzamelde mevrouw Verburg in de laatste drie maanden van het vorig jaar ideeën, uitvindingen helemaal, die de verspilling moeten verminderen. In februari maakt ze bekend wat TNO voor haar heeft uitgezocht als de allerbeste oplossingen.
Beetje wonderlijk misschien, dat zo'n kantoor van TNO vol knappe koppen, het ook niet weet en hulp zoekt bij burgers. Het illustreert de wanhoop.
En het is waarschijnlijk ongepast om er om te grinniken. Toch is het lachwekkend. Het is al eeuwen bekend dat er voedsel overblijft dat de mens niet eten wil. Er is een fantastische uitvinding gedaan op vier poten. Het varken. Het varken als opruimer van kliek was vorig jaar nog in het nieuws toen Egyptenaren in een vlaag van paniek over de varkensgriep, alle varkens op de vuilnisbelten dood maakten. Sindsdien stinkt het.
De wet kwam er na paniek over varkenspest
De minister had het beter en spotgoedkoop aan mij kunnen vragen. Dan had ik gezegd dat ze de wet moet veranderen die het tegenwoordig verbiedt om varkens afval te eten te geven. De wet kwam er na paniek over varkenspest en de schillenboer kreeg de schuld.
Een paar bedrijven met een ontheffing mogen eetbaar afval inzamelen wat ze moeten verwerken tot korrels mengvoer. Maar door weer andere paniek, na de gekke koeienziekte, kwam er de regel dat in het mengvoer geen dierlijke producten meer verwerkt mogen worden. Mislukte kroketten mogen niet. Ook niet in mengvoer voor kippen trouwens en varkens en kippen hebben daar last van. Door ze uitsluitend plantaardig voer te geven lijden ze. Wist u dat, Mevrouw Dierenpartij?
Ik ken een geitenboer die een paar varkens houdt. In een stad in de buurt staat een grote gevangenis. De boer kwam er bij toeval achter dat elke dag een enorme hoeveelheid oud brood bij de poort werd gezet. De gevangenisdirectie maakte kosten om dat brood afgevoerd te krijgen. De boer schafte zich twee varkens aan en haalde het brood op. De gevangenis had een kostenpost minder en de boer had gratis voer. Het was zelfs zoveel oud brood dat hij er nog een paar varkens bij kon nemen. En toen het in zijn omgeving bekend werd kwamen anderen opeens met fantastisch en smakelijk afval naar hem toe.
Een varken maakt van afval spek en karbonade. Dat is tweeduizend jaar zo geweest, tot regeringen in Europa zenuwachtig werden van allerlei ziektes, waarvan sommige werkelijk niets te maken hadden met varkens. Toch werden de varkens veroordeeld tot de sojaboon.
Als u dat nou even terugdraait, Mevrouw de Minister, en als u de terugkeer van kleine slachthuizen bewerkstelligt, dan redt u het Braziliaanse regenwoud, hebben we weer gelukkige varkens en houden we jaarlijks 2 miljard euro over. Nee meer nog, reken maar uit. (WOUTER KLOOTWIJK)
#66
-
Dick Veerman
-
19 jan '10 12:52
Lintelose, hier zijn we niet geïnteresseerd in onderbuiks binnenwerk en wat er wel of niet en op welke plek aanhangt. Wees welkom onder je eigen naam!
Maar .... wees nu eens heel precies: waarom vind je dit kul van AH? Ik ben doorgaans nogal kritisch op dat bedrijf (en hoorde vorige week dat ze alweer hadden opgemerkt dat ik nog steeds kritisch was over Puur en Eerlijk, maar m'n petje afnam voor dit varkensinitiatief).
#65
-
Lintelose
-
19 jan '10 12:46
Beste Paul Jansen, mijn naam is Lisette Bongen - ter Voert.
Ik schrijf liever onder de naam: Lintelose, omdat je vaak als vrouw van een varkensboer niet serieus meetelt.
De "burgers" zouden eigenlijk wel eens serieus moeten luisteren en niet alles maar geloven wat Wakkerdier etc. verteld. Of deze .kul dus weer van de AH.
#64
-
Dick Veerman
-
18 jan '10 19:15
Ik geloof dat we hier inmiddels in een andere discussie verglijden.
Een ster is Lia niet genoeg. Misschien. Lia, wil je eens definiëren wat bio-industrie is. Lia, pas op, want dit is een val: ook biolgische houderij systemen zijn gericht op vermeerdering en het slachtrijp maken van dieren op een zo efficient mogelijke manier.
Niet schrikken: er zijn inmiddels biologische kippenhouderijen van tienduizenden dieren.
#63
-
Mark Soetman
-
18 jan '10 19:04
linkje?
#62
-
isa
-
18 jan '10 18:59
Misschien helpt het om naar de filmen op YouTube te kijken:
"De wereld volgens Monsanto"
"Monsanto patenteerd varkens"
#61
-
Mark Soetman
-
18 jan '10 18:16
Moment... dus Isa, je zegt dat 'onze' consumptie (ik neem gemakshalve even aan dat je met 'onze' het Rijke Westen bedoelt) rechtstreeks verantwoordelijk is voor de honger in de wereld? En biologisch is dan het antwoord? Of is dat alleen maar 'betere kwaliteit'? Kun je onderbouwen waarom biologisch voedsel een antwoord vormt voor deze problematiek? Gras in plaats van soja is wat dun.
Bio is in voorkomende gevallen inderdaad 'beter' (want lekkerder), maar op die manier gaan we geen enkel derde-wereld-zieltje redden van de hongerdood ben ik bang.
Minder vlees eten helpt wel, over de productie van quorn en diens belasting op het milieu heb ik geen mening.
#60
-
isa
-
18 jan '10 18:05
Hendrik,
Mijn standpunt is niet elitaire, integendeels, ik denk aan al die mensen in de wereld die verhongeren dankzij onze consumerend manier van leven. Minder vlees eten,(biologisch=beter kwaliteit, meer gras in plaats van soja) minder import van gewassen om onze varkens en kippen te vetmesten,dat betekent MEER VOEDSEL voor anderen landen, en af en toe vegetarisch of een stuk quorn eten is beter voor de planeet.
#59
-
Hendrik J. Kaput
-
17 jan '10 22:33
Isa,
Met alleen biologisch kun je de wereld al decennia niet meer voeden. Wat ga je met je elitaire standpunt met die andere 4 miljard mensen doen?
Laten verhongeren?
#58
-
isa
-
17 jan '10 18:09
Varkensvlees, zelf met 1 ster, blijft bio-industrie, maar dan met een groen labeltje. Ik zal het dus niet kopen. Alleen Biologisch vlees is (iets) beter voor mens en dier!...
Bovendien krijgen die varkens nog steeds diezelfe GM voedsel, dus soja uit latijn-Amerika.
IK zie niet waar de vooruitgang is.
WEG met de bio-industrie!
#57
-
Folkert
-
17 jan '10 16:45
@ Hans,
" Lekker varkensvlees in Nederland ken ik eigenkijk niet ".
Zou ik als ik jou was eens bij www.hofwebwinkel.nl
gaan kijken.
Varkensvlees van Demeter kwaliteit. Eigen Erf.
Zal toch wel voldoen aan de hier gestelde kwaliteit, neem ik aan.
#56
-
Dick Veerman
-
17 jan '10 1:47
Paul, dank voor al jouw pogingen om die Comfort Class link erop te zetten. Knap gedaan! Ik was vanavond lang offline, zelfs mij gebeurt dat weleens.
Sommige linktypes zijn door de programmeurs verboden ter beveiliging. Handig inderdaad zulke kinderen!
Ik heb de tussenreacties van je pogingen maar even opgeruimd en de goeie link aan je oorspronkelijke reactie gehangen.
#55
-
paul jansen
-
17 jan '10 1:23
Guillaume, de specialist die ik ooit verwekt heb heeft het toch maar weer geflikt, een onmisbare pion in de familie.
Over dat bijten, kannibalisme, heb ik een afwijkend standpunt.
De basis ervoor wordt gelegd in de fase na het afspenen van de biggen.
Tussen 4 en 6 weken leeftijd krijgen biggen 2 extra tanden, dit geeft irritatie en dus gaan ze op zoek naar iets om in te bijten.
Oorbijten en staartbijten zijn daarvan het gevolg.
Afleidingsmateriaal als stro, een bos touw werkt nog beter, geven een alternatief.
Daders, die eenmaal de smaak te pakken hebben, zullen sneller in het vervolgtraject dit gedrag weer oppakken.
Tanden knippen als oplossing is weliswaar niet lief maar wel effectief.
#54
-
Guillaume
-
17 jan '10 0:34
Dick@
Ruimte, rust en speelgoed.
Dat laatste vraagt zelfde benadering als bij babies en peuters. Ze mogen het niet opeten. Het moet je bekend zijn dat stress, ruimtegebrek en verveling leiden tot staartbijten en dat kan infecties veroorzaken.
Wat mij altijd verwondert is de bijzondere alertheid. De hele groep ziet onmiddelijk wanneer een vreemde binnenkomt en niet de vertrouwde persoon. Wat dat betreft zijn het gevoelige dieren
#53
-
paul jansen
-
16 jan '10 23:12
Omdat er, terecht overigens, steeds weer het niet meer castreren van beerbiggen aangekaart wordt en omdat ik denk dat er mensen meelezen die eventueel nog richtlijnen gaan opstellen voor deze 1 ster productie wil ik er op wijzen dat het houden van beren in grote groepen niet per definitie meer dierenwelzijn gaat betekenen.
Het gedrag van die dieren is echt "natuurlijk".
Als praktijkman zou ik dan denken aan lichtere slachtgewichten voor beren zoals in Engeland ook gebeurt.
Boeren kunnen dan met gescheiden opleg, zeugjes en beren apart, beter met dit project overweg.
In Raalte is volgens mij een proef gehouden met beren mesten en de nadelen ondervonden: Resultaat & perspectief van vier jaar proef en praktijk!
#52
-
Dick Veerman
-
16 jan '10 22:21
"Dat is niet nieuw." Wat niet Guillaume?
#51
-
Guillaume
-
16 jan '10 20:51
"De dieren zullen meer ruimte hebben, speeltjes in de stal hebben en de manlijke dieren zullen niet gecastreerd worden. Petje af voor AH. Ik had dit niet verwacht"
Dat is niet nieuw. Dat castreren wel. AH hanteert al meer dan 15 jaar zeer hoge normen voor haar prekwalificatieprocedure om te mogen leveren. Zowel voor kippen als varkens. Eenmaal gekwalificeerd, worden regelmatig op onregelmatige momenten inspecties uitgevoerd. Waarbij niet de stal alleen wordt bekeken, maar zelfs de keuken en het toilet in de woning, omdat de basis van hygiëne niet in de stal ligt, maar bij de boer zelf.
Dat ze het weer eens opnieuw bevestigen is uitstekend.
Dick zei het tientallen malen eerder: het zijn zeer professionele marketeers....
De boer die ik ken, was maar wat trots dat hij gekwalificeerd werd !
#50
-
wouter van der land
-
16 jan '10 14:15
"Duidelijk is dat ze het heel DUIDELIJK zullen moeten maken. Dat vinden ze gelukkig zelf ook. "
OK, is de de ster bedoeld als DUIDELIJK opstapje naar beter of als DUIDELIJK pragmatische uitleen van het merk/logo Dierenbescherming voor iets van wat ze vroeger niet goed genoeg vonden? Zoals Peter Jens zegt, er is nog heel veel uit te leggen. Die kilokip heeft voor zover ik kan nagaan geen Beter Leven-ster.
Ik zou AH ook wel eens DUIDELIJK willen horen zeggen waar het bedrijf nou voor staat. Op de voorzijde van de huidige Allerhande wordt kilokip in vette letters aangeprezen. Is dat iets wat past bij een dierenbeschermer van het jaar?
Het is op de site van de Dierenbescherming ook niet DUIDELIJK waarom bijvoorbeeld kalfjes vrije uitloop moeten hebben (reden waarom Peter's Farm geen tweede ster mag hebben) om 2/3 beter te leven. Als ik de voorzitter zou zijn van de Vereniging voor Transparante Communicatie zou ik wel wat te vragen hebben. Er is nog HEEL VEEL uit te leggen. Daarna kunnen de vreugdevuren aangestoken worden.
Leesclub Saffran Foer: goed idee!
#49
-
Dick Veerman
-
16 jan '10 0:54
Paul, ik weet van de Dierenbescherming dat een boel nog niet helemaal duidelijk is. Zij zijn de stergever, dus zij zullen het moeten bewaken. Duidelijk is dat ze het heel DUIDELIJK zullen moeten maken. Dat vinden ze gelukkig zelf ook.
#48
-
Dick Veerman
-
16 jan '10 0:52
Voor de commentatoren in deze draad: zullen we hier Foer, Eating Animals, (ik las het net voor nieuwjaar) eens lezen en er iedere dag per hoofdstuk commentaar op geven? Ik deed het hier al een beetje, maar dat vergeten we gewoon even.
Foer was donderdagavond in Amsterdam. Alleen Karine Hoenderdos heb ik er over zien twitten.
#47
-
Dick Veerman
-
16 jan '10 0:49
Hendrik, ik snap je nog steeds niet. Je hebt voor de koffie toch niet te veel Wein bij je Schweinhackse gedronken? WAT moet gesust worden?
#46
-
paul jansen
-
15 jan '10 23:36
Onno, er gaat wel strooisel toegepast worden en er schijnen diverse bovenwettelijke eisen gesteld te worden.
Hans, nu is het wel de vraag waar het vlees vandaan komt.
De helft van wat er in NL schappen ligt komt van elders dus is het goed mogelijk dat je Dtsl vlees eet uit NL en in NL vlees uit Frankrijk.
#45
-
Hans
-
15 jan '10 23:15
Vandaag 20.14 Hendrik J. Kaput
,,Een ding weet ik wel, het varkensvlees bij mijn zwager in Duitsland is altijd lekkerder,"
Ook mijn ervaring.
Afgelopen zomer heb ik ,, Schweinehaxe " gegeten in Duitsland . Zo iets lekkers ! Begreep dat het 7 (?) uur in de oven moest . Heerlijk !
Lekker varkensvlees in Nederland ken ik eigenkijk niet .
#44
-
Onno Knoppert
-
15 jan '10 22:57
Dick, als eigenaar van Huis van Beleg wil ik je hartelijk danken voor je compliment! Ook ik juich het initiatief van AH zeer toe. Ik betreur het wel dat de varkens van AH geen strooisel in de stal krijgen. Ik begrijp het wel. Je moet ergens beginnen en met 20.000 varkens per week kan je wel stappen zetten. Het is echter jammer dat dat varkens van Raymond Cobben en consorten wel de beschikking hebben over strooisel in de stallen en dat zij ook maar 1 ster krijgen.
Raymond heeft jaren geleden zijn nek uitgestoken, hij is voor gek verklaard, hij is tegen de stroom ingezwommen en wordt nu ingehaald door een goedkoper alternatief dat minder dierenwelzijn oplevert en toch ook 1 ster krijgt. Nu maar hopen dat de Dierenbescherming (waar ik overigens zeer veel respect voor heb) snel de criteria richting AH opschroeft zodat deze varkens ook snel de beschikking krijgen over strooisel in de stallen.
#43
-
paul jansen
-
15 jan '10 22:47
Hendrik, deze actie met de supermarkten is een aanzet om landbouw bij de boeren te houden en naar ik hoop de industrialisatie een halt toe roept.
Ik ken het werk van Foer niet maar uit reacties her en der is het meer een activist die veel negatieve dingen eruit pikt en er een verhaal aan vast knoopt.
Vroeger ging echt niet alles beter, alleen was het mediacircus minder ontwikkeld.
Maar vertel wat je dwars zit en dan zal ik proberen om aan je rechter hersenactiviteit ook wat schade toe te brengen zodat een en ander weer in balans komt.
Is je vrouw na Netwerk de klap alweer te boven?
#42
-
Hendrik J. Kaput
-
15 jan '10 22:24
Eind 19e eeuw viel het een aantal artsen op dat mensen met hersenbeschadigingen aan hun linkerhersenhelft een groter kans op depressie hadden dan mensen met een beschadiging aan de andere kant. Dit was het begin van een nieuwe wetenschap die zich bezig houdt met de relatie tussen mensen met positieve en negatieve gevoelens in relatie tot hun hersenactiviteit. Ik weet zeker dat ik zo net, na het zien van Netwerk wat problemen had met mijn linkerhersenhelft.
#41
-
Hendrik J. Kaput
-
15 jan '10 22:10
Kom ik net beneden om een bakje leut, kijkt mijn vrouw naar netwerk. Jonathan Safran Foer. Zit ik hier even samen met een aantal dierencrimimelen. (98% kans)
Daar heb ik natuurlijk geen zin in. Ik wil nu weten of de aanwezige varkens(etc)boeren hier op dit blog tot die twee procent horen. Ik wist niet dat mijn opmerkingen zo actueel waren, Dick er dient behoorlijk gesust te worden.
#40
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 21:22
Probeer ik iets te sussen of ben jij een hardliner die vindt dat het zo ook wel best genoeg is?
Maar ... ik begrijp niet wat je bedoelt: waar zie je dat 'sussen' van mij?
#39
-
Hendrik J. Kaput
-
15 jan '10 21:14
Dick,
Ik kan hier geen draad meer aan vast knopen. Gaat het nu om lekkerder of om tegemoet te komen aan de sprookjes van de "bewuste" consument. Op een of andere manier probeer jij iets te sussen, de vraag is wat? Denk je dat er wat te sussen is en denk je dat je dat kunt.
Trouwens over dat lekker, hoe kom je daar achter. Heb je een lijstje, daar kopen lekkerst, dan hier kopen lekkerder. Ik snap niet hoe je dat doet. Ik zelf hou van lekkerst!
Een ding weet ik wel, het varkensvlees bij mijn zwager in Duitsland is altijd lekkerder, maar dat heb ik altijd geweten aan mijn belabberde kookkunst.
Trouwens (Annechien) nu misschien even betere prijzen, maar de markt is dynamisch en dan?
#38
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 19:40
Onno, wat allemaal onder de ene AH-ster mag (Milieukeur?, Canadese stroeiselstal?, Comfort Class stal? Varkansenvarkens? Paul Jansen's stal?) moet nog duidelijk worden in de komende weken. Ondergetekende vroeg de Dierenbescherming gisterochtend daar heel duidelijk en transparant over te zijn. Dat zeiden ze toe, want ze waren het met me eens dat dat moet gebeuren.
Het onhandige rond dit varken is dat gedaan wordt alsof het opeens een Ot & Sien 'scharrelvarken' is. Dat zou onbetaalbaar worden, net zoals ons eigen leven als we allemaal zoals de heer Paarlberg willen leven. Ik corrigeerde er vandaag NRC Next op. Helaas zie ik dezelfde fout vanavond alweer terug in de 'echte' NRC.
Een voorbeeld van een 1 ster varken zie je in dit filmpje van het Huis van Beleg (een merk met echt lekkerdere vleeswaar die je helaas niet of nauwelijks in onze supers vindt). De varkens komen van Raymond Cobben uit Ulestraten die een zgn. Canadese strooiselstal heeft. De dieren worden binnen gehouden. Zijn ze ongelukkig? Zijn ze ongelukkiger dan een minimaal biologisch varken? (want zo leuk als in het filmpje van Monique hebben die het lang niet allemaal; dat zijn de superbofkonten waarmee Wakker Dier aan neppende 'pars pro toto' marketing doet ). Ik geloof er niks van. Ik denk dat het een blij modern varken is. Laten we het vooral niet gaan verotensienen en ervoor zorgen dat dit soort mensen zichtbaar wordt en we gaan begrijpen dat ze hun stinkende best doen om het beste vlees en de lekkerste vleeswaar van de gelukkigste varkens te maken. Ik durf er heel wat onder te vergokken dat een procent of twintig van Nederland bereid is om voor lekkerder eten waarvan je weet dat het klopt te betalen wat ervoor betaald moet worden. Nee, geen Paarlbergprijzen. Die betalen we ook niet voor onze eigen manier van leven. Er zijn grenzen. Voor ons allemaal.
#37
-
Monique Vos
-
15 jan '10 18:49
Sneeuwpret!!! http://bit.ly/5SCMQN
#36
-
onno van eijk
-
15 jan '10 17:40
@lintelose, ik weet dat dat verplicht is. Maar de ene ster is meer dan een speeltje in het hok en iets meer ruimte ..... of heb ik wat gemist?
#35
-
Monique Vos
-
15 jan '10 16:55
Ik vind jouw blog zo belangrijk dat ik die aan een aantal varkensboeren doorgemaild heb. Dat Lintelose reageert vind ik gewoon goed vandaar mijn reactie. Ik vind trouwens dat men zou moeten weten welke aanpassingen varkensboeren al hebben gedaan de laatste jaren. Helaas krijgen ze daar geen beloning voor. Daarmee bedoel ik niet alleen de waardering maar ook financieel.
Als men de boeren in het algemeen wat meer zou betalen voor hetgeen wat ze leveren zouden ze ook meer kunnen investeren. Ik bevoorbeeld heb melkvee, ik woon in Duitsland trouwens. Als je een halfjaar lang 20 cent de liter uitbetaald krijgt en je kostenprijs is 32 cent dan kan je gewoon geen extra aanpassingen doen, al wil je nog zo graag.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nogal argwanend ben ten opzichte van AH. Een stickertje is snel geplakt. Ik hoop van harte dat ik dat verkeerd heb ingeschat "lach". Zie ook http://player.omroep.nl/?aflID=10496152
#34
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 16:25
OK, Monique, vooruit met de geit dan: wat deugt er niet aan?
Ik denk dat Lintelose weet dat de eis van 1m2 voor Nederlandse boeren niet haalbaar is vanwege het feit dat die Europees als bovenwettelijk moet gelden.
Belangrijker is dat er nu ook een stap voorwaarts moet worden gemaakt in kwaliteitsproducten. In vleeswaar blinkt Nederland niet bepaald uit. Ik hoop dan ook dat AH ook daarin ruimte gaat laten. Ik hoop ook dat de Dierenbescherming dat snapt. Ik weet dat Annechien het heel goed snapt.
#33
-
Monique Vos
-
15 jan '10 16:19
Goed dat je reageert Lintelose! (leuk dat ik je hier zie) Men moet ook de kant van de Varkensboeren leren kennen voordat men een oordeel klaar heeft.
CU!
#32
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 15:34
Paul, ik weet niet wat zij ermee doen. Ik vermoed inderdaad dat er worst van wordt gemaakt. Daar zit bovendien geen verlies in want worst levert verhoudingsgewijs veel meer op dan vers vlees.
#31
-
paul jansen
-
15 jan '10 14:14
Op diverse landbouwsites is de scepsis groot en wordt het wantrouwen tegen de diverse ketenpartners uitgemeten.
Zich niet realiserend dat de huidige, gangbare, wijze van produceren door de kritische samenleving wordt afgewezen en de strijd op de wereldmarkt veel verliezers oplevert, ventileert men weinig vertrouwen.
Ik zie dit als een eerste stap in een ontwikkeling waarin landbouwproductie in boerenhanden blijft.
Ik ben wel benieuwd hoe JUMBO hier op gaat reageren, zij hebben immers de basis voor dit product gelegd.
Als AH en Jumbo nu maar niet verschillende criteria opleggen aan producenten, want dan voorzie ik weer negatieve prijsspiralen naar leveranciers.
Lintelose, ken ik jou?
Ik woon er ook en zou het plezierig vinden om te weten dat je tegen een persoon spreekt en geen anoniem tekstschrijver.
Ik kreeg vanmorgen al telefoon of wij dezelfde persoon waren!!!!
Overigens is het leuk dat je mee doet.
Dick, ken jij voorbeelden van producten, vanuit De Hoeve en Gorinchem, waarbij berenvlees met een luchtje verwerkt is.
Alleen gekookte vleeswaren?
#30
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 13:38
Ze waren ook heftig voor castratie, die dan verdoofd moest en die niet ook al weer niet goed is omdat het natuurlijk geen (tussen)oplossing is (bezint er ge een campagne begint), terwijl de Dierenbescherming met de varkenshouders van De Hoeve en Gorinchem's slachthuis nota bene al een lopende lijn non-castratie varkens had.
Maar laten we het daar niet meer over hebben; de archieven van deze site staan er vol over.
#29
-
lintelose
-
15 jan '10 13:35
Jammer, dat je trouwens nooit kunt reageren op de sites van Wakkerdier en de dierenbescherming etc. Geen dischussie mogelijk. Jammer
#28
-
lintelose
-
15 jan '10 13:29
Op de site van Wakker Dier staat de petitie tegen ‘<1m2’ voor varkens
Ze lopen dus achter de feiten aan....
#27
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 13:20
Heel opvallend, geen woord van Wakker Dier of de Partij van de Dieren over deze doorbraak die de Dierenbescherming en Vion met Albert Heijn hebben bereikt. Wel van Varkens in Nood dat zijn proces tegen AH rond castratie staakt.
Hans Baaij spreekt van een positieve verrassing.
Op de site van Wakker Dier staat de petitie tegen '<1m2' voor varkens.
#26
-
lintelose
-
15 jan '10 13:09
@onnovaneijk: Bovenwettelijk ? Vanaf heden worden alle varkenshouderijen aangepakt op hokruimte etc. Speeltjes zijn al lang wettelijk verplicht.
En aan wie worden de meerkosten doorberekend?
#25
-
Peter Jens
-
15 jan '10 12:15
@Wouter, Lintelose: We kunnen best vinden "too little too late". en ja er is nog een heleboel werk te verrichten en ja AH en de Dierenbescherming hebben vast nog heel wat uit te leggen over principes en afrekenbaarheid en ja er zijn altijd meer redenen om iets cynisch of wantrouwend te benaderen. De meeste instituties die we nu hebben hebben wantrouwen geinstitutionaliseerd. Dat is niet alleen een hele dure grap, maar ook een doodlopende weg. Noem me naief, maar wanneer je rond vertrouwen gaat organiseren zul je verbaasd staan hoeveel van de zaken waar we voor knokken mogelijk worden.
Ook bij biologisch lopen we de kans wantrouwen te institutionaliseren in onze regelgeving en sociale/commerciele relaties waardoor we het vertrouwen dat we nu genieten op termijn de laan uit kunnen sturen. Vandaar mijn pleidooi begin met een beetje meer vertrouwen en laat de openheid (net als zonlicht-- ;-) ) de beste desinfectant zijn.
#24
-
onno van eijk
-
15 jan '10 12:15
@lintelose wat verandert is dat de retailers zelf zeggen dat ze een bovenwettelijk stuk vlees in de schappen gaan leggen. En dat ze de meerkosten doorberekenen.
@WvdL je suggereert dat 1 ster de norm wordt, door de norm te verlagen. De dierenbescherming kennende gaan ze de ster niet toekennen aan bedrijven die niet meer doen dan wat wettelijk verplicht is. Wat dat betreft is de norm binnen de retail dus aan het schuiven. En is prijsstunten an sich verkeerd? Ben je ook tegen het stunten met bio-producten? Voor mij staat of valt dat met wie de stunt betaald!
#23
-
Lintelose
-
15 jan '10 12:06
Het Nederlandse varkensvlees / houderij, voldoet nu al aan de strengste regels en wetten. Waarom kijkt niemand naar de andere sectoren? Is het aaibaarheidfactor van een kip minder groot? Hoeveel kreeften lagen afgelopen Kerst in de schappen van de AH ? Hoe worden die beesten ook al weer zo mooi rood?
#22
-
wouter van der land
-
15 jan '10 11:00
De Dierenbescherming houdt uitverkoop van haar principes. Toen het sterrensysteem werd ingevoerd, was vier sterren het doel:geen dieren houden voor vlees. De lagere sterren waren nadrukkelijk bedoeld als stapje in die richting. Nu wordt 1 ster de norm en is Albert Heijn zelfs uitgeroepen tot dierenbeschermer van het jaar! Dit ondanks het feit dat Albert Heijn nog steeds stunt met vlees, iets wat de Dierenbescherming zegt te verfoeien.
Het is goed nieuws dat AH vlees van beter verzorgde dieren koopt, maar je moet niet overdrijven in je feestvreugde. Laat Albert Heijn eerst eens stoppen met die stunts en beter communiceren over dierenwelzijn. En hoe zit het met de kippen en de eieren? Hebbben die ook 1 ster volgend jaar? Of gelden de nieuwe morele principes daar niet voor bij de dierenbeschermer van het jaar?
#21
-
lintelose
-
15 jan '10 10:19
Euh, wat is er eigenlijk veranderd ? Het stickertje?
De meeste varkensboeren dienen in 2011 (ipv 2013) al de m2 te vergroten per varken en de speeltjes zijn al geruime tijd verplicht...
Maakt de AH slim gebruik van de nieuwe regels en wetten die voor alle varkens gaat gelden? Gaat de AH dit vlees duurder maken? Dan zijn zij degene die er aan verdient.
Men vergeet vaak dat de varkensboeren best willen investeren in het welzijn van de varkens maar ze produceren nu al ver onder de kostprijs. Dus ze kunnen het doodweg niet betalen! Ik ben zelfs van mening dat 75 % van de varkenshouderij ook best wel biologisch zou willen worden maar ook de kosten hiervoor niet kunnen betalen! Er moet namelijk meer gebeuren dan alleen stro in het hok strooien.
#20
-
onno van eijk
-
15 jan '10 10:08
Ja ja het lijkt erg rap te gaan. Prachtig. Hopelijk gaat het geld ook de goede kant op zoals Annechien zegt en wordt welzijn echt betaald. Ik geloof dat deze afspraken echt een stimulans zijn voor varkenshouders om die ster te gaan halen.
Ben benieuwd naar reacties van VION
#19
-
Peter Jens
-
15 jan '10 2:39
Mag ik hierin een teken zien dat we als maatschappij toch wat sneller aan zelfverwezenlijking toegekomen zijn dan ik verwachtte? Annechien et al, congrats! Super!
#18
-
Mark Soetman
-
15 jan '10 2:16
Moeten we natuurlijk wel consensus bereiken in wat 'goed' en 'fout' is. Als dat lukt is foodlog grotendeels overbodig.
#17
-
Dick Veerman
-
15 jan '10 1:59
Guillaume: ambtenaar Ter Haar liet het ballontje op in de Volkskrant van afgelopen weekend. Daarna reageerden de slagers en toen pas de Telegraaf: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1335683.ece/Verhoog_aandeel_ecotaks_in_belasting
Het is een vreemde maatregel. Je zou ook 19% moeten heffen op Fairtrade appelsap. Dat komt van ver. Er is heel veel energie voor gebruikt en het maakt hier de milieuvriendelijke boomgaarden werkeloos, cq. laat ze ten prooi vallen aan de bouw van nieuwe woonwijken.
Wat daarentegen uitstekend zou werken is het voorstel van bankier Geu Siebenga: verhoog de BTW op alles wat niet netjes geproduceerd is en verlaag hem op alles wat dat wel is. Dat werkt hoogst inspirerend, al helemaal als goed en fout daardoor in prijsniveau gaan benaderen.
#16
-
Guillaume
-
15 jan '10 0:48
Heet van de naald. Verhoging BTW op vlees, omdat het niet duurzaam is.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5791738/__Slagers_vrezen_vleestaks__.html?p=2,3
#15
-
Dick Veerman
-
14 jan '10 23:56
Paul, ik was vanmorgen bij de Dierenbescherming op bezoek: de nadere invullingen gaan in de komende weken precies worden gemaakt. Het is nog niet allemaal helemaal duidelijk. Ik ben heel benieuwd, want het mag geen sjoemelspel worden tussen een beetje Comfort Class-varken, een beetje strooiselstal-varken en een beetje Milieukeur. Het moet volstrekt helder zijn aan welke normen een sterren varken moet voldoen. Ik was daar vanwege mijn verwijten rond Volwaard en de niet-buiten-maar-wel-ene-ster Puur en Eerlijk kip van AH. Zal nog met een stukje daarover komen.
En nou jouw echte vraag: ook de moederdieren en biggen? Ik weet het niet. De Dierenbescherming moet het nog gaan zeggen. Die stelt immers die ene ster voor varkens op. Die is nog niet helemaal klaar, terwijl er al wel een aantal onderling verschillende houderijsystemen zijn die aanspraak maken op de titel.
#14
-
Dick Veerman
-
14 jan '10 23:23
Sinds Gerard Rutte me even snel bij verrassing opnam (tsjonge, ik moet nodig naar de kapper), weet ik dat er nog iemand een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van dit verhaal: minister Gerda Verburg. Terwijl de MP schitterde door schutteren, boekte zij een succes.
Begin deze week was er een overleg op het ministerie dat de doorslag was voor AH om dit besluit te nemen. Daar zat gezond eigenbelang bij, want anders was misschien een andere super er met het sterrenvarken vandoor gegaan. Nu zetten ze de toon en moet de rest volgen.
Verburg claimde in de Rode Hoed dat ze af en toe partijen met de kop tegen elkaar slaat om iets te bereiken. Zoveel was niet eens nodig, maar haar hand in het spel hielp om de zet te geven en dit te laten gebeuren.
#13
-
paul jansen
-
14 jan '10 23:13
Annechien, Dick, heeft deze opzet alleen betrekking op vleesvarkens of wordt de huisvesting van zeugen en biggen ook meegenomen?
#12
-
paul jansen
-
14 jan '10 23:08
Annechien, wettelijke regeling is nu dat varkens in grote groepen ruimte voldoende krijgen, hebben, om te bewegen als in kleinere groepen.
Nog meer ruimte is zinloos.
Dick, ik ken de eisen niet die gaan gelden maar ik voorzie geen ernstige problemen.
So, Yes, i am a star!!!
Westfleisch, Coesfeld, geldt als afnemer, maar dan verdwijnt het vlees in de anonimiteit.
Zoals eerder al eens vermeld heb ik een kleine plus ontvangen die echter oncontroleerbaar wordt in het wekelijkse circus van prijsmutaties.
Wat VION van plan is om een prijs te hanteren die bijv. een half jaar vast staat past goed in de afnamestructuur die retailers hanteren.
Zelf koop ik ook voeders in op basis van vaststaande samenstelling en prijs op halfjaarbasis.
#11
-
Dick Veerman
-
14 jan '10 22:53
Paul, ben jij nu ook '1 ster' geworden? En: weet jij waar het vlees van jouw varkens nu naar toe gaat?
#10
-
Annechien ten Have Mellema
-
14 jan '10 22:47
Paul, ook grotere groepen varkens krijgen meer ruimte bij 1 ster.
En jazeker. Er gaan meer supermarkten volgen. Misschien niet met hun hele productie, maar er gaan zeker stappen gemaakt worden, is mijn verwachting. Jumbo heeft ook al gezegd dat zij hun tussensegment gaan uitbreiden op 30 november in Raalte. En ze hebben afgelopen maandag bij de minister verklaart dat ze binnen 3 maanden met een voorstel komen.
Ik weet dat er nog meer supers zijn die hier actief over nadenken. Ik spreek er binnenkort nog één.
#9
-
paul jansen
-
14 jan '10 22:08
Willem, als ik je vraag mag beantwoorden.
De oppervlakte-eis die gesteld wordt vervalt als je de varkens in groepen van meer dan 40 stuks houdt.
De ruimte die ontstaat in die hokken is meer dan voldoende voor de dieren om rond te rennen.
Als je af en toe ziet hoe hard dat gaat, dan ben je blij dat er geen ongelukken gebeuren.
#8
-
willem
-
14 jan '10 21:58
Annechien, natuurlijk bedoel ik kwantitatieve krimp!
#7
-
willem
-
14 jan '10 21:57
@Annechien. Ben het helemaal met je eens: een grote stap voorwaarts, en wellicht meer als andere supers (moeten) volgen.
Mijn vraag was ingegeven door de gedachte dat de eisen aan de varkensboer door de nieuwe richtlijnen wellicht zodanig zijn dat (sommige?) moderne varkensstallen niet aan die eisen kunnen voldoen. Meer ruimte, dus minder varkens. Compenseert een hogere AH-prijs dan die qualitatieve krimp?
#6
-
paul jansen
-
14 jan '10 21:56
Annechien, zat jij hier niet bij aan tafel?
Willem, ik heb al 10 jaar een vergelijkbaar stalsysteem als comfort class en de ombouwkosten, alles zelf gedaan, vallen derhalve mee.
Stalinrichting kan vrij eenvoudig en met de ervaring van een boer met verstand van varkens(gedrag) kun je de opzet zo maken dat extra werk te overzien is.
Ander punt is wel dat er ongecastreerde varkens in dat systeem moeten passen.
Zeker als er kwaliteitseisen gesteld worden en dieren moeten of gaan langzamer groeien krijg je gegarandeerd problemen door ongewenst gedrag of geur aan het vlees.
Hier spreekt ervaring.
Nu zou je van berenvlees vleeswaren e.d. kunnen maken en wie weet geeft dat het extra smaakje aan het eindproduct. UitproBEREN ?
#5
-
Annechien ten Have Mellema
-
14 jan '10 21:29
Willem, het gaat om meer ruimte, meer speeltjes/afleidingsmateriaal en niet te vergeten varkens die niet gecastreerd zijn. In essentie. Dan is er ook nog aandacht voor diergezondheid. Hoe dat precies wordt ingevuld weet ik nu niet precies. Maar het heeft ongetwijfeld te maken bijvoorbeeld afwijkingen aan de slachtlijn en regels over het gebruik van medicatie.
#4
-
Annechien ten Have Mellema
-
14 jan '10 21:24
Dit is een grote stap voorwaarts. Belangrijk is dat AH zegt dat de meerkosten van de productie zullen worden doorbelast aan AH en zij zullen dit betalen. Welzijn wordt betaald. Eindelijk. De inspanning van de boer wordt beloond. Een mooi vervolg op de slotbijeenkomst van Varkens in Comfort Class. Dus deze vraag van de supers gaan wij invullen.
Wat ook mooi is dat Nederlands varkensvlees zo een goeie positie in het NL schap krijgt.
Onze volgende uitdaging ligt in stap 2: namelijk zorgen voor een uitstekende en onderscheidende kwaliteit. Lekker bij uitstek.
Dan zullen we ook in de koopkrachtige Westeuropese markt een uitstekende marktpositie kunnen veroveren. Niet alleen voor vers vlees, maar juist ook voor vleeswaren.
Ik zie er naar uit. En wil mijn steentje bijdragen.
#3
-
willem
-
14 jan '10 21:21
Ik ben erg benieuwd hoe dit initiatief nou ingevuld gaat worden. Leest er al een varkensboer mee die zijn/haar eerste indruk kan geven? Ook eentje die net geinvesteerd heeft in een stal op basis van een fin.-ec. postieve verhouding tussen aantal varkens en gecreeerde ruimte?
@Lizet. De antwoorden van Dick zijn goed te verstaan, de vragen niet. Begrijp het gesprek zo wel.
#2
-
paul jansen
-
14 jan '10 21:11
Dit is echt fantastisch nieuws. Felicitaties aan diegenen die dit mogelijk gemaakt hebben.
Dick, terecht dat je opmerkt dat er nu een kans ligt in de gehele keten om een product met onderscheidende kwaliteit in het schap te leggen.
Dit gaat de vleesverwerkende industrie op zijn kop zetten, immers de helft van het varkensvlees komt van over de grens.
Ik ben benieuwd wat Duitse slachterijen als Tönnies en Westfleisch hier tegenover gaan stellen.
http://www.agd.nl/1093030/Nieuws/Varkenshouderij/Vion-zet-programma-op-voor-AH.htm
#1
-
Lizet Kruyff
-
14 jan '10 20:54
Dick, wat had ik dit graag kunnen verstaan, maar wat een belabberde geluidskwaliteit. Jammer. Ik durf haast niet te vragen om een transcript ;-).
Nee, geen halve sterren. Die ene is van de dierenbescherming. Reken er maar op dat je echt wel iets onderscheidender moet zijn als gangbaar.