Thema's
Perspectief
Voedselketen
Dagelijkse kost
Gezondheid
Energie
AgriFoodNetworks
Over ons
Wat is Foodlog
Wat Foodlog bijzonder maakt
Wie zijn wij
Business Leden
Leden
Foodlog for Dummies
Foodlog Archieven
Projecten
Projecten
Dick Veerman over Foodlog
Vacatures
Foodbanen
Werken bij Foodlog
Administratieve ondersteuner
Stage bij Foodlog
Nieuwsbrief
Abonneren
Archief
Contact & Service
Lid worden
Ledenservice
Contactgegevens
Tip de redactie
Adverteren
Lid worden
Inloggen
Thema's
Perspectief
Voedselketen
Dagelijkse kost
Gezondheid
Energie
AgriFoodNetworks
Over ons
Wat is Foodlog
Wat Foodlog bijzonder maakt
Wie zijn wij
Business Leden
Leden
Foodlog for Dummies
Foodlog Archieven
Projecten
Projecten
Dick Veerman over Foodlog
Vacatures
Foodbanen
Werken bij Foodlog
Administratieve ondersteuner
Stage bij Foodlog
Nieuwsbrief
Abonneren
Archief
Contact & Service
Lid worden
Ledenservice
Contactgegevens
Tip de redactie
Adverteren
Home
noun_news_2499927
Reacties
Gespot
Group Copy 3
Laatste
Shape
Flash
Video
Podcasts
Alle reacties van Robert-Jeroen Vriesendorp
Ha Martha, kombu (kelp) kun je meestal in het schap bij de toko vinden. Maar je kunt de 'saus' ook gewoon met water maken....
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Ha Tim, commerciële yoghurtculturen (en mengsels daarvan) sterven op enig moment uit, maar ik weet werkelijk niet hoe stabiel...
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Hans #8, de patés zijn al eens (met succes) gemaakt zij het zonder buiknet (interessant idee voor volgende keer!), maar er...
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
VET!
Ik vermoed dat het bakpoeder is. De maag zal snel opzwellen en het gevormde zout wordt waarschijnlijk ook snel opgenomen. Geen...
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
De meest dodelijke 15 gram uit de super
Nick #3, voor het smelten krijg ik de beste resultaten met de slowcooker, maar ik zal ook eens proberen met de snelkookpan....
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
VET!
Mensen als ik zijn al heel lang op van het rechte pad afgedwaald. Eten wat je lekker vindt, het zou verboden moeten zijn! Over...
Robert-Jeroen Vriesendorp
8 jaar geleden
VET!
Henric, het is inderdaad de truc om de bonen in het donker te laten ontkiemen. Wat ik bedoelde is dat dat nu net voor veel...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Tuinieren in het (heel) klein
Ik weet niet in hoeverre de redactie dit soort plugs toestaat, dus maar laat ik zeggen dat ik, voor de "eetbare daktuin" en voor...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Tuinieren in het (heel) klein
Ha Astrid, dat is inderdaad waar het voor mij ook eigenlijk om gaat. Ik zie kiemgroenten vooral als equivalent van verse...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Tuinieren in het (heel) klein
Is niet alle voedsel, direct of indirect, vooral duur transport van water? De appeltjes die nu in de super liggen zijn ruim 85%...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
'Sla is een onduurzaam luxe artikel'
Ha Hans, melkzuurbacteriën zijn vrij tolerant wat betreft temperatuur; ze gedijen goed tussen ongeveer 15°C en 30°C. Wel zal...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Ha Hans, leuk te horen dat je het eens probeert. Met de nog enigszins zomerse temperaturen gaat fermentatie een stuk sneller,...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Beste Hans #2, groenten of vruchten in de aanbieding zijn voor elke kok natuurlijk de meest interessante keus voor inmaken. Onze...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zomers bewaren
Ha Tim, ja hoor, dat lukt ook prima. De smaak is wel wat anders dan met brouwgist, maar je krijgt ook een fris dankje. Ik zou...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Klein bier
Ha Nick, voor noodles heb je niet echt deegsterkte nodig zoals bij brood. Elasticiteit is eerder ongewenst, daar krijg je nare,...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Culinair ontdekt: Soba
Ha Veronica #45, het artikel gaat nu eenmaal over kefir, niet over gefermenteerde melkproducten in het algemeen en dus ook niet...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Engelbert #44, er zijn heel veel andere scoby's. Waterkefir is hier al genoemd en verder is kombucha vrij bekend. In zekere...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Prachtig artikel, inderdaad, en dat over zo'n nederig (maar uiterst smakelijk!) ingrediënt. In Japanse eethuisjes worden ze...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Culinair ontdekt: Soba
Ha Paul #10, op de menselijke huid, dus ook op je handen, komen natuurlijk ongewenste micro-organismen. Maar er zitten ook...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Ha Mario #8, ik heb zelf nog niet geprobeerd spruitjes in te maken, maar natuurlijk is dat net zo goed mogelijk. Als je een...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Mijn ervaring is dat door sluiten van de pot de kans op kaam en schimmel verminderd. Het stukje plastic folie is handig als...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Joep #2, kaam kun je inderdaad altijd op een ferment krijgen. Daarmee is het niet per se meteen bedorven, maar het geeft zeker...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Frank #1, na zo'n 2 à 3 weken neemt de aktiviteit van de melkzuurbacteriën af. Er wordt zeker nog wat CO2 geproduceerd, maar...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zure Kool
Hallo Arjan, fijn te horen dat de kefir wel goed lukt met de gebruikelijke methode. Wat betreft volgende projecten, er zitten...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Arjan, de verhouding lijkt me niet het probleem. Als die kefirkorrels (de scoby) gezond zijn, moet je daar gewoon goede kefir...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Beste Arjan #37, gebruik jij kefirkorrels (d.w.z. een echte scoby), of iets anders? In het eerste geval, wat is het gewicht aan...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Arjan, waterkefir heb ik wel eens in huis gehad, maar ik vond het niet erg boeiend. Fred-Jan #12 had goede tips (tweede...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Beste Tim, dat is inderdaad iets dat ook mij zeer verbaasde. Je zou zeggen dat je bacteriën (dat zijn het uiteindelijk)...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Interessant, al doet zo'n stellige uitspraak mij altijd afvragen wat de grote gezondheidsvoordelen (if any) zouden zijn van...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Frank #21, ik denk dat het tot op zekere hoogte niet zo'n probleem is om melk met andere mzb's (yoghurt, kwark, etc.) te...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Joep #16, ik kan onmogelijk zeggen of deze kefir met een echte kefircultuur (scoby) gemaakt is. Wel kan ik vertellen dat in de...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Fred-Jan #12, ik heb inderdaad niet veel geëxperimenteerd met waterkefir. Misschien moet ik dat nog eens een kans geven, ik...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Anneke #11, ik heb een paar maanden geleden een potje kefirkorrels in de vriezer gezet om eens te proberen. Over een maand of...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Ha Otto #3, ik doe altijd gewoon een deksel op de pot melkkefir, de organismen in de scoby zijn anaeroob. Yoghurt kom je bij...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Echte fermento's maken hun eigen kefir
Beste Arjan, ik vermoed dat de markt voor (de grondstoffen voor) wijn en koffie goed te vergelijken is. Het enige verschil is...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Het faire koffiezetten: zelf roosteren, malen en zetten in 1 apparaat
Beste Arjan, ik koop mijn ongebrande bonen bij enkele daarin gespecialiseerde (online) winkels. De marge van die leveranciers...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Het faire koffiezetten: zelf roosteren, malen en zetten in 1 apparaat
Wat betreft koffiebranden, met een eenvoudige, goedkope (hete lucht) popcornmaker en een paar grote zeven om de gebrande koffie...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Het faire koffiezetten: zelf roosteren, malen en zetten in 1 apparaat
Helemaal nieuw is de uitvinding niet echt. Al sinds midden jaren 80 van vorige eeuw maakt de Japanse firma Dainichi vrij...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Het faire koffiezetten: zelf roosteren, malen en zetten in 1 apparaat
Slow cookers (dit is het zo'n beetje het oer-type) zijn eigenlijk weinig meer dan elektrische versies van oma's ouderwetse...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Culinair ontdekt: Hooikist
Ik heb nochtans begrepen dat al vele millenia ook volwassen mensen melk drinken, tegenwoordig al dan niet in combinatie met...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuivelboer: wanneer vind jij dat je goed bezig bent?
Wat Astrid #7 bedoeld is de Wonderbag. Geen hooi, maar gerecycled schuim. Eigenlijk is het een kleine slaapzak voor precies...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Culinair ontdekt: Hooikist
Geweldig! Goed te horen dat het je gelukt is. Wat betreft het "te zout", het kan zijn dat je de stukken kool niet goed genoeg...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Ha Michael, leuk dat je ook zelf desem wil maken! Maar je moet het recept wel beter volgen; vanaf dag 4. 's morgens 15g...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Van zuurdesem en zuurdesembrood
Ha Enno, het fermentatieproces hoort anaeroob te zijn (net als in eerdere posts), dus echt goed aandrukken is wel een must. Maar...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Ha Robin #9, voor zuurkool gebruik ik veel minder zout, meestal 1,5% à 2%, relatief aan het gewicht. Zou je 4% gebruiken (zoals...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Enno, #2 - Wat betreft de potten, ik gebruik deze graag omdat ze stevig en vrij goedkoop zijn. De vorm is overigens best handig...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Ha Enno, #2 Moeilijke vraag, want ik ben nu eenmaal geen wetenschapper op dit gebied. De veiligste uitspraak die ik kan doen is...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Zuur III - Kimchi
Ach, laten we het er maar op houden dat het niet de moeite loont over smaak te twisten. Wat voor de een een delicatesse is, is...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Soda & dadels
Ha Vera, die foto kun je inderdaad beter niet eten ;-) Het recept zelf is niet alleen een lekker hapje, maar met winterse...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
'Russische frieten'
Ha Lucette, bedankt voor je geweldige recept. Ik wilde al een tijd rillettes maken, maar om een of andere reden komt het er...
Robert-Jeroen Vriesendorp
9 jaar geleden
Het feestelijke getal 11
1
2
Volgende ›