Landbouw zonder chemie
Digital Food Conference
Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

Dos Winkel

Dos Winkel
  • Geslacht: man
  • Soort lid: gratis
  • Lid sinds: 15-08-2019

Biografie

Door zijn oorspronkelijke werk – fysiotherapeut en docent orthopedische geneeskunde – reisde Dos Winkel de hele wereld af. Hij combineerde dat met twee andere talenten: duiken en fotograferen. Daardoor ontstond...

Door zijn oorspronkelijke werk – fysiotherapeut en docent orthopedische geneeskunde – reisde Dos Winkel de hele wereld af. Hij combineerde dat met twee andere talenten: duiken en fotograferen. Daardoor ontstond een indrukwekkende reeks onderwaterfoto’s, die werden gepubliceerd in talloze tijdschriften en boeken. Zijn werk werd bekroond met diverse prijzen.

Samen met zijn vrouw Bertie, die hij in 1967 ontmoette en in 1969 trouwde, reisde hij ruim 50 jaar de hele wereld over op zoek naar unieke natuur en unieke volkeren en stammen. In 1984 begon zijn carrière als onderwaterfotograaf. Van zijn hand verschenen honderden publicaties over onderwater- en natuurfotografie in talrijke tijdschriften, o.a. in Terre Sauvage, National Geographic, BBC Wildlife en in tientallen andere Nederlands-, Engels- Russisch- en Duitstalige tijdschriften en werden en worden zijn foto’s gepubliceerd in vele boeken en tijdschriften via “image banks”.
Met zijn werk won hij vele prijzen en over zijn werk werden dertien televisiedocumentaires gemaakt evenals een bioscoopdocumentaire.

Dos Winkel is een van de weinige fysieke getuigen van de snelle en structurele achter-uitgang van het leven onder water. In 2018 besloot hij daarom te stoppen met zijn medische carrière om zich helemaal in te kunnen zetten voor het behoud van de oceaan.
‘Omdat ik lesgaf in Europa en in Amerika, besloot ik op Bonaire te gaan wonen, een mooie tussenstop. Daar heb ik honderden duiken gemaakt, gewoon voor mijn deur. Zo leerde ik dieren kennen waarvan ik het bestaan niet kon vermoeden. Het leuke was dat die dieren mijn vrienden werden. Veel zeedieren zijn territoriaal, en de dieren voor mijn deur leefden daar altijd. Ze gingen mij herkennen. Ik wist helemaal niet dat dat kon!’
Uit bezorgdheid over de slechte toestand van de oceaan, richtte hij in 2009 de Sea First Foundation op, een educatieve stichting die voorlichting geeft over het belang van de oceaan voor al het leven op aarde, de bedreigingen van de oceaan en vooral ook de oplossingen hiervan.

Bericht versturen voltooid.

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.