Foodlog

  Vleesvervangerfabrikant Meatless in Duitse handen


Vanmorgen werd bekend dat het Zeeuwse bedrijf Meatless, fabrikant van ingrediënten voor de markt van vlees- en visvervangers, is overgenomen door BENEO.…
Jos Hugense is bekend als scherp commentator op Foodlog. Afgelopen week werd bekend dat hij zijn bedrijf Meatless - vleesvervangers - verkocht aan een grote Duitse verwerker van plantaardige producten en ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Reden voor de overname: het bedrijf krijgt er de financiële ruimte door om de megavegavleesmarkt sneller te ontwikkelen.
Opmerkelijk dat grote bedrijven steeds voor Nederlandse start-ups kiezen om die door te ontwikkelen en niet voor hun Amerikaanse broertjes en zusjes, schreef Cécile Janssen.

Onze hoofdredacteur memoreerde dat Hugense een droom heeft die nog mooier is dan alleen maar vegavlees en -vis maken. Je kunt de vleesconsumptie in de wereld in no time met een kwart terugbrengen met zijn producten. Vegavlees heeft daar veel langer voor nodig. Nederlanders zijn de grootste vegavleeseters ter wereld. Vleesvervangers hebben een marktaandeel van 2,5% en de markt groeit jaarlijks met een kwart, zodat er steeds 0,6-0,7% aandeel bijkomt. Voor de wereld op 25% zit, zijn we jaren verder.

Hoe lukt het Hugense dan? Letterlijk half-om-half. Dat zit zo. De helft van het vlees dat we eten is minced, zeg maar gehakt of gemalen tot balletjes of een burger. Meatless maakt producten waarmee je zulk vlees kunt mengen en die tot 50% bijmenging echt als vlees blijven smaken. Hij bewees dat het kan voor het eerst in dit Woerden, tien jaar geleden (met filmpje). Probleem is wel dat het publiek vooral 100% echt óf 100% namaak wil. Marketeers hebben het publiek niet geholpen om het potentieel te zien.

The CO2 mismatch:
why businesses can’t live up to public goals

Digital Food Series, Hans Blonk
May 31, 1:30 PM

Register now!

Alles gelezen?

Check 7 dagen Flash en Gespot, de nieuwe newsroom met onze selectie voor jou van het nieuws elders.

© Foodlog 2022        Word lid        Wijzigen
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier