Foodlog

  Kunstmest gemaakt met zonlicht en een mooi landschap als bonus


In het denken over mest is nog een wereld te winnen. Wie het ecologisch goed doet, heeft nu soms een negatief verdienmodel in plaats van een bonus, zegt…
Claudia Hulshof interviewde directeur Jan Roefs van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding. Hij pleit voor het maken van 'kunstmest' - nou ja, eigenlijk speciaal bewerkte meststoffen - van echte dierenmest omdat je daarmee landbouw productiever maakt en natuur beter gespaard kan worden. Het gesprek erover tussen Jopie Duijnhouwer, Frans Aarts en Henk Breman leidde tot een vergeten conclusie: een klein beetje boeren op slechte grond is goed voor de biodiversiteit. Vol gas boeren moet je alleen op de allerbeste grond doen. En als dat 'beetje boeren' te weinig oplevert, moet je die gronden aan de natuur terug geven.

De discussie is kort samen te vatten met deze woorden van de Belgische agrobioloog Olivier Honnay: "De extensieve landbouw heeft het habitat van in de natuur slechts beperkt voorkomende soorten massaal uitgebreid. En het zijn nu de soorten die het meest bedreigd worden door intensivering (maar ook door mogelijke herbebossing). Dat is volgens mij de belangrijkste reden waarom Europeanen het zo moeilijk hebben om in te zien waarom productiviteitsverhoging van de landbouw wereldwijd belangrijk is om biodiversiteit te behouden."

Volg de beste discussies van Nederland
Drie maanden lang onbeperkt Foodlog lezen voor een tientje

Dat wil ik!

Alles gelezen?

Check 7 dagen Flash en Gespot, de nieuwe newsroom met onze selectie voor jou van het nieuws elders.

© Foodlog 2022        Word lid        Wijzigen
Kun je deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier