Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
14 juni 2014
‘We moeten weer leren polderen’
Dat zei Hendrik Rietman, in reactie op de vraag hoe andersdenkenden ten aanzien van onbeslisbare feiten met elkaar om zouden moeten gaan. Een opmerkelijke uitspraak in ons polderland bij uitstek.

GMO's in de EU
Het draadje waarin dat gebeurde ging over de Franse senator Blandin die een officiële uitspraak forceerde: GMO's kunnen niet veilig maar ook niet onveilig worden genoemd. Kun je het je al voorstellen: dat kan als consequentie hebben dat alle vlees een stickertje opgeplakt moet krijgen - 'let op, GMO gevoerd vlees'. In Nederland lijken we het ons nog niet te realiseren, maar de uitspraak kan forse consequenties hebben.

Garnalen met slaven en doden
De wereld werd opgeschrikt door mensenhandel die goedkope grote garnalen in tal van grote supers mogelijk maakt . EenVandaag maakte een uitzending van de research van The Guardian, maar kon er weinig vinden in Nederlandse supers. Carrefour haalde inmiddels de garnalen uit het schap.
Dick Veerman wijst erop dat Europa mensen op dezelfde manier te werk stelt in het Zuiden van ons Continent, ze het afgelopen jaar liet verdrinken voor de kust van Lampedusa of als sexslavinnen te werk stelt in Amsterdam. Onvrijheid is dichterbij, komt vaker en in meer vormen voor dan we denken.

Consumenten & experts
De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) vroeg Foodlog te willen praten met consumenten en experts over duurzaamheid van de consumptie van dierlijke producten. Conclusie: consumenten krijgen niet te horen waar het echt over zou moeten gaan. Dat is nogal wat. We blijken vooral naast de werkelijk uitdagingen van 'duurzaamheid' te denken, praten en doen in plaats van erover. Misschien moeten we wel concluderen dat framing gevaarlijk is, maar nog altijd heel succesvol.

Slaap
Dat is belangrijk, al helemaal in de strijd tegen obesitas. Je kunt jezelf helpen beter te slapen. Wat werkt voor jou? vroeg Cécile Janssen.

Onderwijl leerde Ralph de Kok Foodlog hoe je een ananas op de BBQ kunt grillen, maakte Wendeline van den Nagel glutenvrije spekkies voor haar kinders en maakte Nick Trachet het verschil tussen krieken en kersen duidelijk.
Vandaag: Keukenklunzendag
Nieuws Cécile Janssen 13 juni 2014 - 11:01
In Nederland hebben we Pannenkoekendag. In Amerika is het bijna iedere dag wel een National Food Holiday. Vandaag is het Keukenklunzendag
Slaafvrije garnalen - en de rest?
Nieuws Dick Veerman 12 juni 2014 - 1:07
Dinsdag jongstleden ging een angstaanjagend researchproject van The Guardian online. Een radiomaker vroeg me wat ik ervan vond. Denk eens mee, zodat er…
Weiger jij eten met GMO’s?
Nieuws Redactie 11 juni 2014 - 8:31
De veiligheid van GMO's is onbeslisbaar en daarom niet onveilig, maar ook niet veilig te noemen. En daarom moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken of…
Slapen en eten
Nieuws Cécile Janssen 10 juni 2014 - 0:05
Ja, er zijn allerlei verbanden te leggen tussen ons eten, onze leefstijl en onze slaap. Nee, we weten nog steeds niet precies hoe het zit. Maar wat let…
Culinair ontdekt: krieken en kersen
Nieuws Nick Trachet
11 juni 2014 - 7:15
Kersen. Ze liggen weer op de markt. Of zijn het krieken? Weet je wat? Ik…
Spekkies - voor een glutenvrije Avondvierdaagse
Nieuws Wendeline van den Nagel
12 juni 2014 - 0:21
Wendeline van den Nagel stond voor een onverwachte uitdaging: hoe houd…
Ananas op de BBQ
Nieuws Ralph de Kok
9 juni 2014 - 22:02
Grillmeester Ralph de Kok legt dit keer zelfs het nagerecht op de barbecue.…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2020
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier