Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
21 maart 2014
Vlees staat er gekleurd op
In de week dat Poetin de Krim terugpakte, baarde de NVWA opzien.

Boeven
Inspecteur-generaal Harry Paul zei dat hij als hoogste baas van de Nederlandse voedselpolitie niet meer met de wet uit de voeten kan. Dat is nogal wat. Al helemaal omdat Pauls dienst al sinds mensenheugenis zo gesloten is als een oester. En nu zei hij opeens hardop dat zelfs vleesbedrijven die zich aan de wet houden vaak ook boeven zijn. Dat kwam hard aan in 'het vlees' dat de uitspraken 'filosofisch' noemde.

Weeffout
Journalist Marcel van Silfhout analyseerde de geschiedenis van de NVWA en zijn rechtsvoorgangers. Door alle verhalen en affaires heen komt een weeffout aan het licht: de NVWA is door de vele reorganisaties klem geraakt tussen directe economische belangen en zijn rol als onafhankelijke toezichthouder. Zo is het belang van de voedselveiligheid in Nederland, de invalshoek van de volksgezondheid, "gewoon verdwenen" zegt Van Silfhout.

Gesleep & insleep
Het Platform LIS wil dat de Nederlandse kalverhouderij - marktleider in de wereld - ophoudt kalfjes uit Oost-Europa naar Nederland (en Frankrijk en Italië) te halen. Dat zorgt voor ziekterisico's die meegesleept worden. Die insleep kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Afrikaanse varkenspest uit Oost-Europa onze varkens hier ziek maakt. Het kan niet uit, zeggen de kalverboeren. Toch moet het, zegt Wouter van der Weijden van het Platform op Foodlog.

Suiker
De WHO wil dat ons eten minder versuikerd wordt. Goed idee, zegt diëtist Karine Hoenderdos, maar dan wel graag ophouden met het gesjoemel op etiketten.

Teveel & te goedkoop
Hoe is het mogelijk dat we bang zijn dat de vis opraakt, terwijl vissers de zee leeg vissen en daarmee hun eigen prijzen verpesten? Een soortgelijke vraag geldt voor winkeliers. Ze maken hun koopwaar steeds goedkoper. Een breinbreker: als alles steeds goedkoper wordt, komt er minder werk en kunnen steeds minder mensen die lekker goedkope spullen kopen.

Onderwijl
Onderwijl is NieuwVers op zoek naar zalige zuivel, mist Jopie Duijnhouwer de kievit op zijn Essener Enk, pleit Nick Trachet onbeschaamd voor het roosteren van halsbandparkieten en ging het heerlijk praktisch over het bakken of pletten van een tosti. In het korte nieuws lag de stadslandbouw onder vuur: de grond bij steden is veel te vervuild. Volgende week gaat het bij The Good Familiy in Amsterdam onder meer over stadslandbouw. Dick Veerman zal er duidelijk zijn: is duurzame stadslandbouw mode of is er over nagedacht?
Culinair ontdekt: Exoten
Nieuws Nick Trachet 19 maart 2014 - 0:38
Invasieve exoten zijn er om op te eten. De restaurateur uit Kluisbergen die grijze eekhoorn op de kaart zette had gelijk, schrijft Nick Trachet.
Suiker Sjoemelen
Nieuws Karine Hoenderdos 21 maart 2014 - 1:01
De WHO wil de hoeveelheid toegevoegde suikers verlagen. Volgens Karine Hoenderdos moeten daarvoor ook de rekenregels voor de etikettering worden ontsjoemeld.
‘Uitgebeend’ - boos over de verkwanseling van het voedselveiligheidstoezicht
Nieuws Cécile Janssen 15 maart 2014 - 10:31
'Hoe veilig is ons eten?', vraagt journalist Marcel van Silfhout. Uit een onderzoeksrapport voor Mr. Pieter van Vollenhoven liet hij een boek groeien.…
Paul & de foute moraal van de vleessector
Nieuws Dick Veerman 19 maart 2014 - 15:56
De vleessector ontbeert ethisch besef en zoekt de grenzen van de wet op. Dat zegt Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit…
Hoe bak je een tosti?
Nieuws Robin Kok
17 maart 2014 - 0:41
Robin schreef ons: "ik weet/snap dat velen denken dat het niks voorstelt,…
‘Deconcentratie Nederlandse kalvermesterij gewenst’
Nieuws Redactie
19 maart 2014 - 11:02
Die concrete aanbeveling doet het platform Landbouw, Innovatie & Samenleving…
Teveel tarbot
Nieuws Dick Veerman
18 maart 2014 - 1:29
Urker vissers roepen op tot staking. Teveel vis zorgt ervoor dat ze moeten…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2020
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier