Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
14 februari 2014
Fructose | tweelingdokters | nep | goed & fout | giraf
Opmerkelijk: meer dan duizend Likes binnen een dag voor het dieetexperiment van 2 tweelingdokters. Journalist Huib Stam vond het maar niks, terwijl professor Jaap Seidell aangaf dat we er niet zo laatdunkend over mogen doen.

Fructose
Dr. Frank van Berkum besloot naar aanleiding van een controversiële tekst over suiker als het nieuwe vet eens uitgebreid uit de doeken te doen hoe het zit met fructose. Volgens de populaire antisuikergoeroe Robert Lustig is fructose hét suikergif dat ons ziek maakt. Zo eenzijdig moet je dat niet willen zien, zegt Van Berkum. Lustig is een beetje teveel op effect gericht.

Nep
Als bedrijven niet oppassen gaan ze allemaal de bak in. Ze mogen namelijk niet neppen, maar doen het toch. Een Brits onderzoek liet zien: 1/3 van alle producten is nep. Only Organic laat in een hilarische video zien met hoeveel plezier een denkbeeldig slag mensen nep, list & bedrog bedenken.

Brabants hoop
De beestenboel blijft Brabant verscheuren. Boeren willen er meer, burgers minder. Dat gaat natuurlijk niet. Hoe kom je daar als provinciaal bestuurder uit? Via een tante in Den Haag, een oom in Zaandam, een oom in Veghel en eentje in het verre Duitsland. Dat hoopt Brabant. Alleen reken je zo buiten de werkelijkheid, zegt Dick Veerman.

Diepvries
"Fout is vaker goed dan goed fout", schreef Wouter Klootwijk. Het ging over dingen waarvan we denken dat ze fout zijn terwijl ze juist (veel) beter zijn. Wist je bijvoorbeeld dat diepvries verser is dan vers?

Dierentuindieren
Hoe giraf smaakt kwamen we afgelopen week niet te weten. Ondanks hun sentimenten ontdekken mensen dat een beetje dierentuin jaarlijks al gauw twee dozijn dieren keurig doodt omdat ze genetisch andere dieren in de weg zitten.

Griep
Wat heb je liever, pillen en vieze poeders of toch maar lekker en gezond eten tegen de griep als die straks toch nog doorbreekt? Cindy Shih zette oma's en betovergrootmoeders geheime wapens op een rij.

Raadsel
Opmerkelijk Kort Nieuws van de afgelopen week: de zee bevat veel meer vis dan we wisten en de landbouw is dé groeisector. Hoe dat laatste kan, is een raadsel want het gaat niet best in een aantal hoeken van het veld. Foodlog probeerde het te begrijpen.

Eieren
Een heel rare gedachte: kun je je voorstellen dat we hier geen eieren meer kunnen maken? Toch denken eierhandelaren dat Nederland en Europa een forse deuk gaan oplopen als er geen fair trade ei komt.
The Fructose Files & het fetisjisme van Robert Lustig
Nieuws Frank van Berkum 9 februari 2014 - 15:46
Suiker als ‘het nieuwe vet’? Dat onderwerp hield afgelopen week Foodlog bezig als gevolg van een ‘zelfs op Foodlog’ slecht weergegeven artikel.…
Hoe verkoop je gentech als ‘100% natuurlijk’?
Nieuws Redactie 14 februari 2014 - 1:23
Een heuse gladjakker van een marketeer legt het nog onbeschaamder uit dan de combinatie van zijn hemd en das al doet vermoeden: hoe verkoop je 'natuurlijk'?
Vet versus suiker: het tweelingexperiment
Nieuws Redactie 10 februari 2014 - 1:01
Vetvrij? Suikervrij? Welk dieet werkt het best? De een-eiïge dokterstweeling Xand en Chris van Tulleken probeerde het uit.
Brabant: “Dijksma moet retail verantwoordelijkheid laten nemen”
Nieuws Dick Veerman 9 februari 2014 - 0:01
Na 14 uur vergaderen in het Brabantse Provinciehuis 'kantelde' vrijdagavond het beleid in Brabant: de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV)…
Aardbeien eet je niet met een mes
Nieuws Redactie
11 februari 2014 - 0:53
En zo zijn er wel meer dingen die we beter anders kunnen eten, dan we meestal…
Hoe smaakt een giraf?
Nieuws Dick Veerman
11 februari 2014 - 0:23
In Pompei wisten ze het. In Afrika weten ze het nog steeds. Wij - nou ja,…
Orechiette met cime di rape
Nieuws Florine Boucher
12 februari 2014 - 23:27
Op de groenteafdeling van een horeca-leverancier hoorde ik jaren geleden…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2019
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier