Superfoods flauwekul?

Lees het openingsartikel › De Kwestie verzamelt meningen, feiten, achtergronden en nieuws over één vraag. Doel: het antwoord.
431Reacties
#431
An, dan zou ik allang zo geëindigd zijn. Onzin. Het is een vorm van lafheid, waar je eerst even doorheen moet. Daarna went het snel en word je dapper en no-nonsense.
#430
En dan zeker net zo eindigen als Corinne Gouget zeker... (De schrijfster van "Wat zit er in uw eten.") Nee ik blijf wel onder mijn pseudoniem reageren. Is het niet op deze site, omdat ik niet met de meute meeloop, kritische vragen stel,...
#429
An, nu nog 1x: graag met je echte naam reageren. Dat doen anderen hier ook. Verdere reacties zullen we verwijderen. Dat zijn nu eenmaal onze spelregels.
#428
Ik heb dingen gezien die je je eenvoudigweg niet voor kunt stellen. Wij zijn vergeten dat het lichaam een ongelooflijk zelfherstellend vermogen heeft. En daar wrikt nu de schoen. In het hedendaagse voedsel, dat vroegrijp wordt geplukt,...
#427
#9 Liesbeth , Die Jesse van der Velde en zijn nering zijn erg vervelende lieden. Ik wilde zijn toegestuurde mail (hoe komt hij aan mijn emailadres ? )later bekijken, maar intussen ontving ik IEDERE dag wel obsessieve mails, dat ik snel...
#426
Heb het debat later gekeken, erg interessant, ook de discussie die volgt. Maar ik begrijp dit stukje niet, van Frank van Berkum (#119): ''Ik vind dat de volgende punten duidelijk zijn: zinloos (medisch) handelen is verboden (1), valse hoop...
#425
Bijzondere leuke bijeenkomst. Goed initiatief. Binnen de discussie is het ook interessant om eens te kijken naar het onderwerp ONDERVOEDING. Meer dan 50% van de mensen met kanker komen hiermee in aanraking o.a. als gevolg van de ziekte...
#424
@Catherine: je zegt "lees een boek over methodologie", maar mij bekruipt het gevoel dat juist artsen methodologische kennis ontberen. Je presenteert bewijs als een zwart-wit situatie, maar de essentie van statistiek is dat het gaat om...
#423
Catherine #134, Waar zit in jouw ogen mijn denkfout precies? Ik reageer op de stelling die je inneemt over zinloze behandelingen en over alternatieve behandelingen. Je stelde daarvan dat het 'zinloos' is indien het 'niet werkt', en...
#422
Dennis schreef een boeiend opiniestuk: Stop de voedingsadviezen. Ik denk dat het heel verhelderend kan zijn voor de hier na-dieselende discussie.
#421
Okee, laat ik #117 (buitenland) en #134 (variabel bewijsniveau) eens bij elkaar nemen, en concreet maken. Is een dieetadvies om te stoppen met FODMAPs bij IBS regulier of alternatief? Is een arts die zo'n advies geeft een goede arts of een...
#420
@Dennis Afhankelijk van wat je beweert in de geneeskunde hoort daar een bepaald soort en niveau van onderzoek bij. Als je wil weten of middel A beter werkt dan middel B moet je middel A en B en een placebo vergelijken met een groep die...
#419
Als aanvulling op #132; het is met de grens regulier-alternatief net zoiets als met de grens normaal-obees. Extreme gevallen (van obees of van alternatief) kan ieder weldenkend persoon meteen herkennen. Maar waar ligt de grens tussen...
#418
Catherine #130, Ik vind het jammer dat je de discussie ontloopt. Je bent goed opgeleid en goed geïnformeerd, dus je weet vast dat niet elke reguliere behandeling onderzocht is middels placebo gecontroleerd onderzoek. Ook ga je niet in op...
#417
Denk je dat dit voor de patiënt ook zo is Catherine?
#416
@Dennis #129 Werkzaam = aantoonbaar meer dan een placeboeffect
#415
Catherine #128, Even voor de duidelijkheid, wat is voor jou het essentiële verschil tussen voedingsadvies en dieet voorschrijven? Wat betreft het punt "bewezen" of niet, het is mij bekend hoe je wetenschappelijk bewijzen kan vinden, maar...
#414
@Dennis #125: Iedereen, dus ook de buurvouw, de kapper of de vuilnisman, mag voedingsadvies geven. Alleen artsen en diëtisten mogen een dieet voorschrijven. Wat betreft bewijs: Er zijn genoeg boeken geschreven over hoe je onderzoek kan...
#413
@Pieter #124: Mijn voorbeeld betrof een voorbeeld van een idee uit het buitenland en we zijn het er ongetwijfeld over eens dat het geen goed plan zou zijn het genoemde idee uit het buitenland over te nemen. Hetzelfde geldt voor bepaalde...
#412
Mijn reactie ging niet over mijn patiënten en dus ook niet over hoe tevreden ze over mij zijn. Ik probeer hier een discussie te voeren over hoe we het beste patiënten kunnen helpen. Niet over me zelf. Ik ben (als het goed is) voor de...
#411
Catherine #122, Je schrijft dat bij medisch handelen ook voedings- en leefstijladviezen horen, maar geldt dat omgekeerd ook: is elk voedingsadvies een medisch advies? Ook als die van een therapeut komt? Of van de groenteboer of buurvrouw?...
#410
Catherine, in welke eeuw leef jij? Met je voorbeeld dat er landen zijn waar mensen nog gestenigd worden ga je heel ver, letterlijk. Vind je ook dat patienten maar niet op internet moeten kijken? En is alles wat niet van een NL website komt...
#409
@Liesbeth #118: De meeste huisartsen worden geconfronteerd met patiënten die even een snelle oplossing voor hun probleem willen hebben en de meerderheid van de patiënten weet best dat ze zelf iets zouden moeten doen om gezond te blijven...
#408
@Dennis #120: Medisch handelen is geneeskunde, is dat wat elke arts tijdens haar/zijn opleiding geneeskunde leert. Daar vallen voedingsadviezen en leefstijladviezen ook onder, evenals bijvoorbeeld het advies om niets te doen en af te...
#407
@Pieter #117: Het 'buitenland' is geen argument. In sommige landen vindt men steniging een goede straf in geval van overspel. Moeten we dat hier dan maar overnemen? Wat een zinvolle medische behandeling is, verandert in de loop der tijd...
#406
Volgens mij is iedereen het hier wel eens over een aantal zaken: - Je mag niet onethisch zijn. - Zinloze medische handelingen willen we niet. Maar er lijkt wat spraakverwarring over bepaalde termen. Frank/Catherine, wat is jullie definitie...
#405
Ik vind dat de volgende punten duidelijk zijn: zinloos (medisch) handelen is verboden, valse hoop wekken onethisch en (voor BIG-geregistreerde medewerkers) strafbaar. Het zonder toestemming van een medisch ethische commissie experimenten,...
#404
Vorige week kwam er iemand bij me die graag wilde eten of ze volwaardig at. Ze zag door de bomen het bos niet meer. Ik gaf haar algemeen advies maar ze stelde zelf ook vragen over haar voeding bij haar diabetes 2. Het volgende dat ik...
#403
Catherine, Jammer dat je geen antwoord op mijn vraag geeft. Daarom iets strakker. Wat vind je ervan dat in Nederland bepaalde behandelingen als alternatief gelden, terwijl diezelfde behandelingen in de landen om ons heen als volstrekt...
#402
@Pieter: Natuurlijk is er ruimte in de geneeskunde voor nieuwe ontwikkelingen en experimentele behandelingen, maar ook daar heb je je als arts te houden aan regels. Dat gaat over veiligheid en kwaliteit van zorg en er moet en plausibel...
#401
@Ralph: Nu we bij de essentie komen van wat artsen en alternatieve behandelaars van elkaar scheidt, haak je af. Een integere behandelaar houdt zich aan de regels van zijn/haar vak, blijft binnen de grenzen van de bijbehorende ethiek en...
#400
Catherine, is een behandeling zinloos als die niet zeker tot resultaat leidt, of is hij niet zinloos tot hij bewezen nooit tot resultaat kan leiden? Oftewel is de waterscheiding van je beslissing aan de kant van zekerheid voor je eigen...
#399
Dat ben ik helemaal met Catherine en Frank eens. Daarom promoot ik ook geen zinloze medische behandelwijzen. Misschien is hier discussieren wel een beetje zinloos als er totaal niet geluisterd wordt naar elkaar, dat is inderdaad wel een...
#398
Als arts ben ik gebonden aan ethische regels als ik in gesprek ben met een patiënt. Correcte evenwichtige informatie geven is daar een van. Altijd hulp aanbieden en zorgen voor goede psychosociale begeleiding van de patiënt is een tweede....
#397
Frank#11 jouw 1e alinea (7 regels) zijn zo onwaar, ongefundeerd en ontsproten aan hersens die vastzitten in denkbeelden die na hun ontstaan met geen mogelijkheid meer bijgesteld kunnen worden. Dat aan hypeachtige ontwikkelingen ( b.v....
#396
Logisch: teveel landbouwgif op superfoods. Ze komen nou eenmaal van ver waar de normen anders liggen. Daarom halen ze daarginds de schone superfoods - melk en varkens bijv. - graag bij ons.
#395
Ik vind persoonlijk de toon van het debat niet prettig meer. Ik weet niet waarom woorden als alternativo's nodig zijn. Ralph heeft in de Linda iets gezegd waar een aantal mensen boos over waren, ik ook. Tevens ben ik ook best vaak enorm...
#394
Dan ben ik nu benieuwd naar de reacties van Frank, Catherine en Liesbeth op wat jij zegt, Ralph.
#393
Dat ben ik zeker met Frank eens, maar zo zegt hij het niet. Ik word voortdurend door hem ten onrechte weggezet als iemand die mensen aanbeveelt met medische behandelingen en medicijnen te stoppen. Dat heb ik nooit gedaan en dat zal ik ook...
#392
Ralph, Frank zegt dat je voeding niet als medicijn kunt inzetten. Dat is wat anders. Wel zegt hij het heel hard. Hij zegt niet dat je niet met voeding kunt experimenteren, maar dat je mensen geen hoop moet bieden waar die onzeker is. Als...
#391
En nu speel ik weer doktertje volgens Frank van Berkum. Sorry, nu ben ik er echt klaar mee. Frank gedraagt zich als een internettrol en verdraait mijn woorden zodat hij mij weer ergens verdacht van kan maken, te kinderachtig voor woorden....
#390
Ah, ik denk dat ik het probleem snap: voeding wordt besproken als medicijn, om ziektes te genezen of te voorkomen. Daar ging mijn vraag eigenlijk niet over. Ik wil weten of we wel genoeg doen om gebreksziektes tijdig in kaart te brengen,...
#389
@Linda, het is menselijk dat iemand zich bezig houdt met interventies waar hij/zij verstand van heeft. Artsen zijn ook mensen en voor hen geldt dat dus ook. Als ze weinig weten van voeding zullen ze dat niet in hun behandeling en...
#388
hoe belangrijk ik voeding ook vind (en ik denk dat ik enig recht heb omdat hard op te zeggen) voeding geneest geen hartinfarcten, kanker, rheuma, MS, hepatitis A, B of C of HIV. Voeding kan wel T2 diabetes mellitus, hypertensie, slaapapneu,...
#387
"Voeding is ruitenvloeistof daar gaat je auto niet beter van rijden" a) Gelukkig ben ik geen auto en heb ik een zelfherstellend vermogen. b) Daarnaast is die ruitenvloeistof wel verdraait handig spul, zeker in winter zodat je kan zorgen...
#386
Linda, kort samengevat: - Frank: wie de helende werking van voeding overschat, onthoudt de patiënt een behandeling - de anderen: maar het kan toch helpen? - Frank: dat zou best kunnen, maar niet voor de geïdentificeerde kwaal - de...
#385
Verlicht me aub, want ik begrijp echt niet de logica van Dr. Frank's antwoord en de reacties van anderen daarop. Om te beginnen wordt de suggestie gewekt dat het of-of is: of je kiest voor medicijnen, of je kiest voor voeding. Kan...
#384
Frank #92, In die blog schreef je niet zoveel over Terry Wahls, behalve de suggestie dat ze pseudowetenschap bedrijft. In tegenstelling tot je snackbar voorbeeld stelt Wahls in haar paper echter dat ze haar aanpak op wetenschap baseert. Is...
#383
Frank en Catherine, kun jullie aangeven hoe je voeding als preventief middel veilig kunt inzetten? Tweede vraag aan jullie beiden: kunnen jullie aangeven waarom voeding niet werkt bij het (deelgewijs) verlichten van kwalen?
#382
@Frank, de eerste twee alinea's ben ik helemaal met je eens. En helaas soms helpt ook dat niet, weet ik uit ervaring: mijn zus (die voor zover bekend niet ziek was) is in het ziekenhuis overleden aan een strepkokvergiftiging. Ik vind de...
#381
# Liesbeth, da's nou precies waar ik naar toe wil. Heb je een hartinfarct of een gebroken been dan wil je een therapie die werkt en wel zo snel mogelijk. Dan experimenteer je niet met alternatieve behandelwijzen. Heb je een acute...
#380
@Frank #91: ik ben het volstrekt met je eens dat personen geen pilootje of doktertje moeten gaan spelen als ze daarvoor geen passende opleiding hebben gehad. Misschien ten overvloede: alleen artsen en diëtisten mogen dieetadvies geven....
#379
@Pieter, supplementen met de ADH kunnen vermoedelijk weinig schade aanrichten. Maar ik denk ook niet dat die sowieso veel invloed hebben. Ik bedoelde supplementen met doseringen die vele malen hoger zijn dan de ADH. Die kun je gericht...
#378
# 93. Volgens mij is die van Gerard Reve. Even uit mijn hoofd, in een van zijn fantastische romans doet hij een uitspraak over een N=1. Hij beschrijft een geval dat je het kan laten regen door je schoenen s'nachts buiten te laten staan....
#377
@ Frank #90: Dit noem ik het "als ik nies en het gaat regenen" argument. Als ik nies en het gaat regenen, gaat het dan regenen OMDAT ik nies? Nee, natuurlijk. Als iemand na een ongebruikelijke interventie geneest en er is een logisch...
#376
Dennis, wat Terry Wahls betreft, dat deed me denken aan de volgende patiëntencasus. Ik sprak enkele jaren geleden een man op de ICU. Hij had een hartinfarct. Zijn kameraad zat aan het voeteinde van zijn bed. Hij vertelde dat hij op zijn...
#375
@Pieter, dat klopt. Het gaat om behandelen van zieke, kwetsbare en maar al te vaak radeloze mensen. Ik kan het wel van de daken schreeuwen: Als je doktertje wil spelen, zoals Ralph Moorman, dan moet je de spelregels volgen. Als je een...
#374
Frank, Terry Wahls beschrijft in deze paper een case study, haar eigen case welteverstaan. Is dat ook valse hoop scheppen? Zo nee, een vervolgvraag: Als een behandelaar een patiënt verteld dat er enkele gevallen bekend zijn waarin een...
#373
Frank, wat je zegt klopt. Maar je haalt om je punt te maken wel zware en voor de gemiddelde consument volstrekt medische condities aan om je punt te maken. Dat snap ik want jij hebt als arts dagelijks met dit soort omstandigheden te maken....
#372
BAAT HET NIET, DAN SCHAADT HET NIET. ONZIN! “Baat het niet dan schaadt het niet.” Het lijkt een logische uitspraak als het om voeding en gezondheid gaat. Of toch niet? We zijn het eens dat ongezonde voeding schaadt. Wat gezond en...
#371
Liesbeth, kun je me uitleggen waar je je op baseert als je zegt dat de dosering van supplementen hoog is? De dosering wordt toch bepaald door hoeveel je inneemt? En als je je aan de opgegeven dosering houdt krijg je bij een supplement iets...
#370
Maar het gaat wel om de dosering. Die is bij 'normale' voeding relatief laag en bij medicatie en supplementen niet. Met supplementen kun je ook snel evenwichten veranderen: de goede kant op maar ook de verkeerde kant op. Daarom vind ik het...
#369
Het verschil tussen voeding en medicijn heeft met de mate van werking niets te maken. Als we ons beperken tot producten die wegens het toedieningscriterium medicijn zijn, sorry voor deze rare term, dan is het verschil dat voeding producten...
#368
Liesbeth, het aspect tijd is inderdaad een belangrijke. Toch is het niet ondenkbaar dat mensen tegen een voedselallergie aanlopen. Zit het grote verschil er niet in dat het iedereen vrij staat om zijn voedingspatroon om te gooien, en daar...
#367
@Dennis, ingrijpen met voeding werkt minder direct op klachten en dat duurt dus daarom (gemiddeld) langer. Je veroorzaakt hierdoor op korte termijn geen grote biwerkingen enop de langere termijn kun je die monitoren. Hoge doseringen...
#366
Alhoewel ik het op zich ook wel met Ralph eens ben dat (experimenteren met) voeding onvergelijkbaar is met medicijnen, klinkt er wel een tegenstelling door: enerzijds is voeding in sommige gevallen kennelijk krachtig genoeg om tot genezing...
#365
Ik ben het met Ralph eens dat medicijnen niet vergelijkbaar zijn met voeding. Die werken veel meer direct en hebben daardoor een veel sterkere werking. Daardoor is veiligheid daarbij een groter issue dan bij voeding, zeker als je zorgt dat...
#364
Jazeker Ralph, die poll komt te staan bij het nieuwe stukje dat ik hieronder al aankondigde. Een groot deel van deze draad verdween immers in 'de bodem', zodat die dood leek te zijn. Toch is er ook weer goed leven in gekomen.
#363
Frank van Berkum zegt: "Een arts kan en mag niet vandaag zomaar een behandeling met middel A toepassen omdat er in een berichtje in Linda staat dat ‘mensen er van opstaan uit hun rolstoelen’. Ik vind het onbegrijpelijk dat goeroe’s...
#362
Het idee dat niet iedereen altijd voor zijn geval de exact juiste behandeling krijgt ligt nog vrij ver voor ons, vrees ik. Dus zul je ergens een kansen versus risico afweging moeten maken. Voor mij ontstaat dan de vraag: Als iemand niet...
#361
@Linda, mooie vraag. Ik ben geen arts maar wel in de afrondende fase van master klinische epidemiologie. Ik weet daarom wel hoe artsen (mogen) handelen. Ik denk dat er nog een vraag voor jouw vraag zit. Je kunt niet iets betrekken bij je...
#360
Overigens, nog een suggestie om 'gezonde voeding' meer op de agenda te krijgen: als artsen nou eens aandacht aan voeding gaan besteden als onderdeel van hun protocol? Zomaar wat voorbeelden uit mijn omgeving: 1. Een man met al 20 jaar...
#359
Om te beginnen: prachtig verslag en ik baal dat ik hier geen tijd voor heb vrijgemaakt. Hopelijk volgen meer debatten. Een van de dingen die ik echt niet begrijp, is hoe je mensen valse hoop geeft door ze te vertellen dat er een...
#358
@Rob van Berkel #63. Mijn opmerking was dat reguliere artsen van ‘huis uit of ‘in aanzet’ kwakzalvers zijn/waren, maar nu geprotocolleerd werken. Ik bedoelde daar in feite twee ogenschijnlijk tegenstrijdige zaken mee. Het...
#357
Theo #69, John Ioannides is op Foodlog welbekend. Hij is ook geliefd bij Guido Vogel, die hier kwaad wegliep omdat ik hem niet de ruimte laat om blijvend een denkfout te begaan of te propageren. Ioannides wijst er terecht op dat we bitter...
#356
Dennis #70, het mooie van de online forum vorm is dat mensen elkaar de weg kunnen wijzen in het oerwoud, soms een moeras of drijfzand, van zowel óver-informatie, desinformatie als gebrekkige informatie. Ik kan niet van alle onderwerpen...
#355
Gerda, In #56 stel ik per abuis aan Catherine een vraag die eigenlijk aan het VC gericht zou moeten zijn (waarvoor excuus). Zou je daar een antwoord op willen geven?
#354
Mario #68, Je vraag was wat de basis van de nutriëntenniveaus in groenten en fruit is die verwerkt wordt in de adviezen van het Voedingscentrum. Als je de documenten had gelezen en het spoor had gevolgd, dan was je bij de Nevo tabellen...
#353
In vervolg op mijn opmerking tijdens het debat over het missen van de rol van geld in het eerste deel van de discussie het volgende artikel: "Medical research is in bad shape. Fraud, bias, sloppiness, and inefficiency are everywhere, and...
#352
Dick, Je bent verbaasd dat ik Nevo niet kende. Ik wilde al vaker weten wat er behalve die ene Geigy tabel bekend was over dit onderwerp. Als het zo'n gemeengoed is verbaast het mij weer dat jij of iemand anders eerder niet de moeite nam om...
#351
Mario, je maakt je heel erg druk over nutrientwaarden, maar blijkt de NEVO-tabellen (die domweg een gemiddelde referentiewaarde weergeven) niet te kennen. Dat verbaast me. Geeft natuurlijk niets en het is goed dat je ze hier ontdekt. Ook...
#350
Ik blogde in het verleden ook al een keer over het verhaal waarom er gedacht wordt dat groente minder voedingsstoffen bevat, zie mijn stukje gerucht met een luchtje
#349
Rob, #63 Nevo cijfers! Nooit tegengekomen nog. Je bent de eerste die er op wijst. Dank voor de tip. Nevo tabellen online sinds 2009.. Even verder kijken. In 2008 schreef Foodlog al over Nevo in het artikel "De kwaliteit van groente...
#348
Gerda #62 Dank voor uw komst naar Foodlog online. U schrijft "u twijfelt aan huidige vitaminen/mineralengehalte van groente en fruit, wat zou kunnen leiden tot tekorten." Laat ik vooropstellen dat ik niet twijfel maar gewoon nieuwsgierig...
#347
De discussie over superfoods wordt volgens mij begrijpelijker wanneer 'we' naar de consument toe communiceren dat ze niet bestaan. Het zijn gewoon voedingsmiddelen die vallen onder de groente, fruit, noten, zaden etc. Gerda Feunekes heeft...
#346
Mario #20 #50 Dank voor de uitnodiging. Als ik uw vraag goed begrijp: u twijfelt aan huidige vitaminen/mineralengehalte van groente en fruit, wat zou kunnen leiden tot tekorten. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat er...
#345
Dick #60; " het gaat over de helende kracht van voeding en de manier waarop die of relevant of bewezen moet worden geacht." 1. De helende kracht van voeding wordt bepaald door de daarin aanwezige stoffen. Daarover lijkt me geen misverstand...
#344
Mario, jij bent gegrepen door de bodem en maakt er het centrum van de wereld van. Terecht. Ook grote bedrijven als Bayer, Adama (voorheen: Makhteshim-Agan) en Monsanto maken zich uiterst druk over de bodem. Maar daar gaat het hier niet...
#343
Hoe Dick #55 Anneke #54 en Catherine #35 met elkaar meegaan in het tomatenverhaal getuigt van weinig begrip van bodemleven. Gezonde planten groeien op een gezonde bodem. Een gezonde bodem heeft veel biodiversiteit (nodig) die onmisbaar is...
#342
@Dick, Ik wist niet dat de Geigy-tabel ook op Foodlog stond, maar toch mis ik daarbij nog steeds de onderbouwing van deze tabel. Hoe is er gemeten en is daarbij dezelfde methodiek gehanteerd met dezelfde detectiegevoeligheid? @Dennis,...
#341
@Dick #44: In het artikel staat dat er een lijst van 151 medicijnen is samengesteld voor behandeling van de meest voorkomende ziekten. Dat maakt de overige 4800 medicamenten niet overbodig, maar ze worden minder vaak gebruikt. Verder is de...
#340
Dick, De vraag over welk eten gezond is, speelt op een ander niveau dan de vraag hoe te zorgen dat mensen gezond gaan eten. Maar daarmee is de vraag niet minder relevant. Het is denk ik wel absoluut zo dat het grootste effect bij het...
#339
Die Geigy-tabel is overigens gewoon al jarenlang in de Dbase van Foodlog te vinden: kijk maar. Wie geïnteresseerd is in geschiedenis, weet dat organic in Engeland al in de 19e eeuw begon rond de discussie dat er minder nutriënten in...
#338
Mario #52, De Geigy-tabel duikt inderdaad steeds op in allerlei discussies, maar de onderbouwing en een herhaling van dit onderzoek ontbreekt echter. Dat is het bezwaar tegen het aanhalen van deze tabel voor de onderbouwing dat de bodem...
#337
Wat heeft de consument aan deze discussies? Zolang we nog geen 200 gram groenten eten per dag heeft het toch meer zin om samen te bedenken hoe we dat het beste kunnen realiseren? Focussen op waar we het wel over eens zijn en niet zoeken...
#336
Mijn eerste meest on-topic vragen zijn deze; Voedingscentrum adviezen zijn gebaseerd op nutriënten gehaltes. Klopt dit? Op welk onderzoek baseren zij zich? Hoe verklaren zij de dramatisch daling in nutriënten gehaltes die in de Geigy...
#335
Mario, misschien kun je kort formuleren welke vragen je ook al weer had. Maak het de lezer makkelijk. Dat is ook een vorm van zelfdiscipline en beleefdheid naar een ieder.
#334
Dick ik heb voldoende on-topic vragen gesteld al. Ga daar gewoon op in, dan doe ik er verder het zwijgen toe en wacht op antwoord van het Voedingscentrum.
#333
Mario, ik ken Jacques en dat denken (het is al vele decennia oud). Hield ooit een leuk verhaal in hun kringen. Het werd een dolle doel. Verder denk ik dat het beter is bij het onderwerp te blijven. Jij wilt een discussie over wereldbeelden...
#332
@Dick #45, "Als je beschuldigingen uit: maak ze concreet, dan kunnen we het ergens over hebben. " Dick, je vindt me niet precies genoeg. Zeg jij nu eens precies wie ik waarvan beschuldig. Ik zeg dat ik tegen niemand beschuldigen uit. Die...
#331
Dick #46, op talloze uitzendingen. Hier op Foodlog besproken en goed uitgewerkt. Hier is dat nu geen onderwerp. Als je het erover wilt hebben, kan dat bij die onderwerpen.
#330
"Als je beschuldigingen uit, maak ze concreet". Dick, waarop baseer jij je framing van Zembla?
#329
Mario #42, ik probeer je duidelijk te maken dat je niet precies bent. Als je beschuldigingen uit: maak ze concreet, dan kunnen we het ergens over hebben. Algemene verwijzingen naar Zembla (een sterk framend en ook onder collega's bekend...
#328
Een vraag aan Catherine de Jong. Ik lees zojuist dat Franse artsen een lijst van 151 medicijnen hebben opgesteld. Er zijn er 5.000 beschikbaar, maar dus kennelijk 4.800 overbodig. Het publiek slaat aan op zulk nieuws en graaft zich verder...
#327
Sorry Dick #38 , onderstaande antwoord was reactie op #34, 2 uur mee bezig geweest, en daarna pas vanaf #35 weer verder gaan lezen.
#326
@Anneke #21 en #26 " De Geigy-tabel waar Frits Muskiet over schrijft wordt door deze groepen vaak aangehaald om hun producten aan de man/vrouw te brengen onder het mom van: "er zit niets meer in de grond en daarom leveren groenten veel...
#325
Dennis, bij TNO wordt boeiend onderzoek gedaan naar de invloed van eten (producten dus, geen stofjes) op dat begrip homeostase (= beter/slechter gaan). Ik kan mij voorstellen dat Apple, Samsung, Google, Microsoft en zelfs ons inmiddels...
#324
Pardon Dennis! Die vraag vind ik wel degelijk relevant. Ik probeerde slechts weg te blijven uit de zijpaden.
#323
Dick V., in #29 stel je de vraag welke onderzoeken nu niet gedaan worden. Ik snap dat je de discussie over geldstromen hier even wilt laten voor wat het is, maar toch heeft dit samenhang met je vragen in #36 en #38: hoe zorgen samen voor...
#322
Ik stel voor bij het onderwerp te blijven: hoe stellen we vast of ook voedingstherapieën werken, zowel preventief en in of uit de homeostase, zoals de alternatiever aangelegden (maar ook onderzoekers bij TNO) dat noemen? Het andere...
#321
Onderzoek is geen "level playing field", Dick. NGO's hebben daar bar weinig in de melk te brokkelen. "Als ik bij VION of FrieslandCampina zat, zou ik denk ik niet meteen het LEI de opdracht in het topsectorbeleid geven om zo'n berekening...
#320
Dick #30, ik geloof dat je daarmee bevestigt wat #29 ook zegt: het is beleid. Daar staat tegenover dat we van alle beleid een markt hebben gemaakt: we laten onze democratie over aan NGO's die niet noodzakelijk de publieke wil, noch het...
#319
@Mario: Een gewone tomaat die in de winkel ligt heeft genoeg licht, water en voedingsstoffen gehad om tomaat te worden. Een tomatenplant die te weinig licht, water en voedingsstoffen krijgt gaat subiet in staking en produceert geen...
#318
Mario #32, ik moet het je opnieuw vragen: wat bedoel je precies? Je kunt je inmiddels een beetje voorstellen wat er zou gebeuren als ik je dat in een soortgelijk debat over 'Follow The Money' (ik zou graag doen, Dick B. 30!) live zou doen....
#317
Dick kapte de discussie over geld inderdaad wat snel af, maar dat deed hij ook bij andere onderwerpen. Hoewel ik hierdoor ook niet alles heb kunnen zeggen wat ik wilde, vond ik dat Dick dat goed deed. Hij voorkwam hierdoor eindeloze...
#316
@Dick #29 " Wat dat te maken heeft me belasting betalen is weer zo'n slag in de lucht. Wat bedoel je Mario?" Wanneer je iets of iemand niet in één keer begrijpt is het niet nodig om te zeggen dat er in de lucht geslagen wordt. We hebben...
#315
"Wetenschappelijk aangetoond" is m.i. steeds meer een verkoopargument geworden en daardoor lijkt veel onderzoek om die reden gedaan (of eigenlijk: gefinancierd) te worden. Je zou zelfs kunnen stellen dat dit bijdraagt aan de opkomst van...
#314
Het nieuwe beleid is dat de overheid toenemend alleen nog onderzoek subsidieert, dat deels door het bedrijfsleven gesponsord wordt, Dick. Hoogleraren zijn een groot deel van hun tijd bezig met bedelen. Hoeveel bedrijfsleven-leerstoelen op...
#313
Als ik het mag zeggen: wat een warrige discussie over 'follow the money'. De stelling van de man in het publiek was dat degene die het geld heeft het onderzoek bestelt. Dat is juist. Zo heeft onze overheid het onderzoek ingericht; de...
#312
#27 Betreffende het follow the money verhaal, het is best om te roepen dat er kosten betaald moeten worden, maar laat die grote bedrijven dan ook gewoon belasting betalen net als kleine bedrijven en burgers.
#311
Betreffende het "follow the money" verhaal: Zowel in de gezondheidszorg als in de voedselindustrie zijn we afhankelijk van grote bedrijven. Deze bedrijven moeten grote investeringen doen voordat ze ergens geld aan kunnen verdienen. Van veel...
#310
Dick, Ik heb de reactie inderdaad wel gezien en het onderwerp financiering onderzoek heeft invloed op de gepubliceerde resultaten kwam een paar keer voorbij in dit debat. Ik kan me voorstellen dat dit onderwerp afgekapt werd, omdat dit niet...
#309
Het woord complotteerders neem ik niet voor mijn rekening, Dick. Wel acht ik de wijze waarop de economische werkelijkheid ingericht is verantwoordelijk voor perverse prikkels die leiden tot wantoestanden zoals de bankencrisis, de...
#308
Mario #20, dat is een spannende opmerking en zeker een belangrijk onderwerp van gesprek. Jij zegt met zoveel woorden dat de complotteerders er belang bij hebben geen superfoods of voeding als medicijn toe te laten. Ik ben heel benieuwd wat...
#307
Tof debat, gefeliciteerd! 'Superfood' lijkt verdacht veel op 'superman' - zijn superhelden niet eerder uitspinsels van de Amerikaanse geest? Om te reageren op Catherine de Jong in #8: helemaal eens dat eten zelfzorg is en dat iedereen mag...
#306
Dick schrijft " Ik werd beschuldigd van regie door Parool-journalist Hiske Versprille " In de laatste video, op 22 minuten, neemt iemand uit het publiek de woorden 'follow the money' en 'financiële banden' in de mond, zoekt een fractie...
#305
Nav van de reactie van F. Muskiet: zie ook eens het rapport van Louis Bolk instituut over de gehalte van groenten vergeleken met biologische teelt: http://www.louisbolk.org/downloads/2123.pdf Helaas was ik afgelopen woensdag verhinderd,...
#304
Beste Gerda Feunekes van het Voedingscentrum, Erg fijn dat u uitziet op het online vervolg op het debat van afgelopen woensdag. Onlangs is op Foodlog "De kwestie" van start gegaan waarin de superfoods materie uitgediept gaat worden met...
#303
#18 Misschien is het volgende een beetje onderbouwing, ook voor mensen die niet weten wat een HLA-DQ2 molecuul is maar wel beschikken over een gezond verstand. Ik heb eens gezocht naar bakkers die nog, of weer opnieuw, op de ouderwetse...
#302
Ik heb de discussie beluisterd waarna ik (als volstrekte leek) op zoek ging naar een antwoord op de vraag of het wel verstandig is om de gluten-vrij oplossing zo niet-onderbouwd naar het rijk der kwakzalverij te verwijzen. Dit is wat ik...
#301
Deborah #11, heel veel dank voor het delen van je ervaringen! Ik denk dat het goed zou zijn als MS-patiënten - en andere - hun ervaringen beschikbaar zouden maken als 'body of experience' waar artsen, alternatieve behandelaars en...
#300
Dank Catherine #7 en dank Ralph #15, het feit dat jullie zowel in Leiden als hier samen zijn, is een uitdaging. Ralph, je zegt dat je graag Frits Muskiet aanwezig zou hebben gehad. Hij leverde niet voor niets een uitgebreide tekst. Ik heb...
#299
Bedankt Dick Veerman voor dit debat en mooi dat de discussie online verder kan gaan. Wat voor mij mooi was om te vernemen is dat experimenteren binnen veilige grenzen moet kunnen volgens de meeste aanwezigen en dit geeft ruimte voor...
#298
Mooi succes Deborah, gefeliciteerd. Waarom zou je je ervaring niet opschrijven? Volgens mij is daar niets tegen, zolang je het ziet als een persoonlijke zoektocht. Het is niet aan jou om te bewijzen dat jouw conclusies een brede doelgroep...
#297
Catherine #8, Eens, eens en eens. Ik kan sluit me aan bij alle drie punten die je noemt. Ik zou er aan toe willen voegen: 4. Het beeld en de adviezen over voeding die uitgedragen wordt door een grote groep wetenschappers en officiële...
#296
We horen van verschillende lezers dat ze inlogproblemen hebben. lees hier hoe je ze kunt oplossen. Onze excuses voor het ongemak! Onstuimig - onze webpartner - werkt er hard aan om ze op te lossen.
#295
Sinds 2011 is bij mij de Diagnose MS vastgesteld. Dit was oprecht een klap in mijn gezicht, ik probeerde gezond te leven (schijf van 5) maar voelde mij zeer vermoeid. Destijds vertelde iemand mij door anders te gaan eten het wellicht...
#294
Klinkt prima. Heel jammer dat de griep me thuis hield, had graag mee gedaan. Nu maar zo, dus: Of iets een SuperFood is hangt niet af van de samenstelling van het product, denk ik, maar van de behoefte van de consument. Na drie dagen in de...
#293
Zonder die naamsverandering in "Superfood" voor iets dat er altijd al was, zouden al die ophef en discussies er niet zijn geweest. Angst regeert en daar wordt aan verdiend. Steeds meer normale onbewerkte voeding verhuist naar het...
#292
Mijn complimenten voor de organisatie en de leiding van het debat en tevens complimenten voor de razendsnelle verslaglegging. Wat ik nog even aan de orde wilde stellen is het volgende: 1. Eten is zelfzorg en behoort tot het privedomein van...
#291
Geen inhoudelijke reactie. Gewoon even een compliment voor de verslaglegging van het debat. Erg fijn voor wie er niet bij was.
#290
Reactie # 4: Foute conclusie Dirk. Er word helemaal niet voorgeschreven alleen maar uitleg gegeven hoe een lichaam tot in de finessses werkt en dan toch voor veel mensen begrijpelijk. Het hele boek is doordrengt van wetenschappelijke...
#289
Erg Sympathiek begin deze bijeenkomst: Ik dacht dat in zijn algemeenheid gezegd kan worden, dat Groente, Fruit en bewegen gezond zijn. Idem veel drinken. En de werking van b.v. die schitterende Paardebloem, bladen/wortels. Ik liet al eens...
#288
Piet, voor wetenschappers klinkt dat alvast uiterst verdacht. Het berust - zo begrijp ik - op 'inzicht', maar niet op feitelijk vastgestelde kennis.
#287
reactie #2: Ik kan je dat wel uitleggen maar hiervoor is een boek geschreven dat medio 2015 op de markt moet komen. Daar mag ik nog niet over uit de school klappen. Het is een Allen Carr-achtig boek maar dan over voeding en gezondheid en...
#286
Piet, volgens Martijn Katan gaan we er zelfs dood van*. Volgens Ellen Kampman, ook professor, is zo'n uitspraak je reinste flauwekul. Leg jij eens uit wie de denkfout maakt. * als we alleen groenten en fruit eten.
#285
Ik kan me vinden in gevarieerde, weinig bewerkte voeding, maar of dit alleen welvaartziektes vermijden kan? Het is inderdaad belangrijk om te 'stoppen met kletsen', maar dan 'dingen te gaan verzinnen die mensen het leuk laten vinden om...
#284
In je enige kloppende simpele advies noem je o.a. met mate eten: Ik denk dat het matig eten voor een heleboel mensen ook funest is. Door jezelf niet te verzadigen zal je lijf te vlug weer gaan schreeuwen om voedsel. Je gaat het uitstellen...
#283
#12: die nuancering bracht ik al aan vanaf 'of..' en 'het gaat om de inhoud'. Effecten zijn controversieel ja. Kant-en-klaar vitamine A ipv bèta-caroteen is belangrijk. En dat zit veel in vlees (maar er zijn andere waardevolle...
#282
@Frank, #12. Het lijkt helemaal niet aangetoond dat een vleesdieet negatieve effecten heeft. De stelling is controversieel en er zijn diverse argumenten om te denken dat een vleesdieet gezond is.
#281
#11: over de gezondheid van vlees zijn vele discussies gevoerd. Aangetoond lijkt dat een vleesdieet negatieve effecten heeft - of bepaalde diëten met weinig vlees positieve vergeleken met die vlees-diëten. Het gaat altijd om de inhoud,...
#280
Typische opmerking van die enge dame die verheugd snoepend in het filmpje zegt: ‘Quite nutricius !’ Na de eerste huwelijksnacht zeg je na het consumeren toch ook niet 'Quite good meat !' (*) Het gaat ook om de emotie van eten, enge...
#279
Ik heb er wel eens vaker geroepen, deels provocatief, deels serieus, maar is vlees niet het enige echte superfood? Juist met de Hill-criteria die Muskiet aanhaalt in de hand? 1. Vlees is (vrijwel) volledig voedsel, dat alle noodzakelijke...
#278
Ik heb de link ook niet bekeken Paulien, ik vind het persoonlijk zeer onverstandig on 2 weken geen enkele groente en fruit te teen, terwijl dat juist wel superfoods zijn en dan alleen maar leven op de superfoods die je als supplement BIJ je...
#277
Ik heb de link niet bekeken, maar ik ken verder echt niemand die alleen 'superfood' eet. Weet je trouwens wat volgens de Hema ook 'superfood' is? Bulgur! En wat is Bulgur eigenlijk? Ja gewoon TARWE Dan weet je pas wat er ongeveer in...
#276
@Pieter, #8 ik ben woensdagavond niet in Leiden, mede omdat ik donderdag al vroeg op pad ga naar de Bodem anders conferentie georganiseerd door Voedsel Anders in kader van het VN Internationaal Jaar van de Bodem . Zonder gezonde bodem...
#275
Ik heb het boek van Jesse van der Velde over superfoods uitgeplozen. Hij noemt bij elk superfood (dat hij overigens ook zelf verkoopt via een website) een wetenschappelijke bron en schrijft daaronder een stukje. De naïeve lezer denkt dat...
#274
Als je alle mogelijke variabelen in de mens en zijn omgeving optelt wordt de kans dat je met voeding via een RCT tot significante resultaten komt wel erg klein. Als het niet lukt om een heel groot deel van al die variabelen uit te schakelen...
#273
Pieter, "En dan maakt het ook nog uit hoe je microbiota in elkaar zit." En dan hebben we het nog niet eens over de epigenetica die stelt dat omgevingsfactoren onze genen veranderen, waaronder micro-rna uit GMO gewassen die de bacteriën in...
#272
Mario, helemaal eens. en daar komt dan nog het aspect opneembaarheid bij. IJzer uit Ferro verbindingen neem je beter op dan ferri. Silicium zit in veel producten, maar uit slechts een paar groentes weten onze darmen het eruit te halen. En...
#271
Frits, "En, die gehaltes aan voedingsstoffen in de geconsumeerde producten, staan die dan zo keihard vast?" Die staan zeker niet vast kunnen we wel stellen. Er zwerven op Internet talloze kopieën rond van een tabel van Geigy met...
#270
@Willem #1, Qua 'harde bewijzen" etc, wil ik ook een citaat toevoegen; "Als wetenschap in tegenspraak is met de natuur, dan heeft de natuur altijd gelijk." Justus von Liebig Gelukkig gaat er een nieuw windje waaien dankzij een zekere...
#269
Nadenken over de vraag of een product een superfood is heeft, denk ik, alleen zin als je de context er bij neemt. Dan is water voor iemand die een paar dagen in de woestijn heeft gelopen een superfood en in een polder vast niet. Zo was...
#268
Ik begrijp niet zo goed wat dit artikel - hoe interessant ook - te maken heeft met superfoods. De meeste 'commerciële' superfoods zijn geen groente en ook geen fruit, maar zaden (quinoa, chia, hennep). Maar wat me dwars zit is dat...
#267
Er is misschien een college mogelijk, af te drukken op het internet (of is dat al gedaan?) over de kracht van het bewijs, de diverse types van onderzoek, RCT's etc). Het 'gemiddelde publiek' weet er niet van, maar mag ik a.u.b. niet tot het...
#266
#52: nee. Rauwkost is onvervangbaar. Daarnaast: diepvries verandert het product, al was het alleen al door het blancheren Waardoor bijv. enzymen vernietigd worden - veel aspecten van nutritionele kwaliteit zijn nog slecht onderzocht. Het...
#265
Voeding is complex voor de consument, die vaart vooral op berichten in de media bij het maken van gezonde keuzes. Geholpen/verleid door de de marketing. Gezondheid kopen met superfoods, dat is makkelijk! Superfoods is de markt van de...
#264
Ik versta onder verse groente ook diepvries groente, als gaat om nutritionele kwaliteit dan. Eens?
#263
Hans #46, uit mijn bijdrage # 42 lees je dat er met vrij grote waarschijnlijkheid toch wel iets méér moet veranderen aan ons dieet, in combinatie met onze huidige leefwijze dan alleen ''neem maar verse groente''. Alhoewel ik het met je...
#262
Het is maar wat je onder de term 'superfood' verstaat. Daar is geen vastomlijnde definiëring voor. Ik ben er kort geleden ook een serie over begonnen op mijn blog (http://www.devoedzamekeuken.nl/rauwe-melk-de-witte-motor-superfood-4-3/),...
#261
@Engelbert #48 Ja dat klopt vaak wel. Ik kijk al jaren naar de samenstelling van gezonde(re) repen. Ik denk aan de rare repen met sesamzaad die ik gezien heb (sesam met maisstroop, van zowel Zonnatura als Terrasana). En de rare "eat...
#260
Pauline, en hoe denk je dat die reep met gezonde dingen tot een reep aan elkaar geplakt zijn? Juist... met snel beschikbare koolhydraten met een hoge glycemische index....
#259
Mooie draad, met veel treffende commentaren. Zo wordt terecht duidelijk gemaakt dat dit lijstje nogal discutabel is, omdat lang niet alle belangrijke 'stofjes' - en hun effecten - zijn meegenomen. Je zou ook heel andere criteria kunnen...
#258
Mag ik concluderen dat verse groente eigenlijk gewoon heel verantwoord is en dat alle die dure pakjes en zakjes met 'superfood' duur betaalde illusie is?
#257
Er is een nogal levendige discussie gaande over het artikel dat onder bovenstaand stuk ligt: 'maar 1 auteur' en 'helemaal niet CDC'. Het eerste is helemaal waar. Het tweede niet. Het is toch echt vanuit de CDC's gepubliceerd.
#256
Ralph#41: hier heb je een punt. Ik verklaar mijn reactie maar doordat ik de door jouw genoemde artikelen al zoveel mogelijk meed ( zeker water in flesjes voor een factor 1000 keer zo duur als het kwalitatief gelijkwaardige kraanwater) en...
#255
Mijn cliënt van vanmorgen zei dat de AH al een superfood schap heeft. Iemand al gekeken? Ze had een reep mee waar allemaal gezonde dingen in zaten, zoals noten en ook nog wat spirulina. Ik vind het een mooie ontwikkeling. Het superfood...
#254
Frank # 32, Ja het oorspronkelijke artikel heb ik gelezen en zelfs enkele referenties die de dame daarbij gaf. En het is een goede start (maar nog niet meer dan dat). Aangezien ik de link over de Russen (op congres op univ Leiden 2007) in...
#253
Tja, commercie is overal en zit in het systeem ingebakken. Ik snap alleen niet dat de marketing en verkoopmarge van superfoods zo onder vuur ligt, terwijl er ook suiker, pepstoffen en water voor woekerprijzen aan vooral kinderen verkocht...
#252
Dennis en Ralph, naast de door jullie bedoelde goede aspecten van de zgn. Superfoods, die er ontegenzeggelijk wel zijn, zit het kwalijke vooral in de commercie em marketing van het geheel, valt een product in de categorie superfoods dan is...
#251
Frank #32, het oorspronkelijke artikel heb ik gelezen, zie eerdere reacties. Was de publicatie nuttig? Hooguit als als eerste oriëntatie over hoe de gezondheidswaarde van voedingsmiddelen kan worden gekwantificeerd. De gekozen methode komt...
#250
het volk (U en ik) heeft recht op hypes, dat hoort misschien minder bij de Verlichting, maar wel weer helemaal bij de Romantiek. Het gaat er niet zozeer om wat er werkelijk is, maar wat ik vind en ervaar. Zo hou ik bijv. meer van black...
#249
Dehypen van superfoods, ja. Schaar ze gewoon onder de categorie "vers". Hieronder versta ik voedsel dat nog in nagenoeg dezelfde toestand verkeert als direct na de oogst, slacht, vangst. De rest noemen we dan eh . . . .eh. Geen antoniem...
#248
Het valt me idd op dat veel autoriteiten bovenop de zogenaamde "superfoodshype" springen en dit terug willen brengen naar: "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg". Met andere woorden: Stop ajb met de zoektocht naar gezondheid, u trapt...
#247
Omdat Linda zo'n aardig voorbeeld is van iets wat zich onder marketeers afspeelt, heb ik een vraag: wat vinden jullie van Franks dehypen van superfoods?
#246
Hoe definieer je een hype? Volgens mij stelt de verkoop van "superfoods" bar weinig voor als je dit vergelijkt met de bewerkte levensmiddelen waar de supermarkt mee volligt.
#245
Peter #27, Dick #31, Betreft: Ontsluiten voor het publiek. Ik ken de NEVO database maar gebruik hem niet. Als consument vind ik de NEVO online-database moeilijk te gebruiken en moeilijk te interpreteren. Op zoek naar de omega 3 vetzuren in...
#244
De doodsteek voor superfoods! Linda de Mol heeft gesproken en walgt van superfoods. Nou, ik walg niet van superfoods maar wel van de hype, ik denk dat Linda dat ook bedoelt. Dit schreef ik er al enige tijd geleden over superfoods:...
#243
Peter #27, dat zou zeker een idee kunnen zijn: werken aan een Dbase in ontwikkeling zodat de betkenis ervan gaat leven. Ik denk nl. dat het daaraan ontbreekt. Dat resulteert in zowel over- als onderschatting van de waarde ervan.
#242
Dank Peter, maar het lukt mij niet om ook maar één belangrijke voedingsstof uit een aardbei (en ook niet uit jouw #5 tomaat) tevoorschijn te toveren, ligt dat aan mij? Misschien omdat ik nu in een ander land zit? Ik krijg een lege tabel....
#241
Tedje, de link stond in #5 bij de tomaat. En hier.
#240
#27 Peter, een link zou handig zijn. Ik heb me suf lopen zoeken naar welke 142 stoffen het RIVM dan opneemt maar ik ben bang dat het gaat om zaken als bosvruchten en yoghurt met in de details een zeer beperkt aantal vitaminen en mineralen?...
#239
Ik weet niet of de posters hier de RIVM NEVO database kennen en hebben bekeken, maar zou het een idee zijn als Foodlog(-gers), het RIVM en -bijvoorbeeld- het Voedingscentrum eens aan tafel gingen om te zien hoe we die database nog beter...
#238
Engelbert, heb je bij de producten op deze lijst ooit op calorieën gelet? Zelfs als je een kilo waterkers eet heb je nog maar 100 kcal binnen gekregen.
#237
ik bespeur nog een andere (ruwe) trend hier, van begin tot eind eentje van simpel, goedkoop, wat primitief, naar luxer, duurder en makkelijker te eten (voor kinderen ook), het tragische is, dat nu ook in landen als Afrika die eersten door...
#236
Ik vindt het juist een erg waardevolle info, ik wil niet teveel energie eten (kcal) en binnen die grens een relatief grote hoeveelheid waardevolle andere nutriënten binnen krijgen ( mineralen , vitamines, spoorelementen etc) zal mijn...
#235
Cécile #3, per 100 kcal, dat had ik even over het hoofd gezien. Lijkt me typisch vanuit de onderzoeker geredeneerd (om de verhouding nutriënten vs. "dikmakende" calorieën te bekijken), want de consument kan daar natuurlijk niks mee. Wie...
#234
Zoiets als hierboven wordt geschetst lijkt me een goede start (maar niet meer dan dat) om op een andere manier te kijken naar voeding en gezondheid. Waterkers is zeker erg gezond maar bosbessen ook (de echte dan, niet die opgeblazen...
#233
De suggestie wordt nu gewekt dat je het dagelijkse menu moet samenstellen uit dit lijstje en je andere voedingsmiddelen weg kunt laten. En dat kan dus niet waar zijn want het zijn alleen maar groentes ( logisch als je van de hoofdnutrienten...
#232
bedankt voor linkje, joep, onze BK is dus curly kale, kale is de verzamelnaam voor bladkooltypen, groen of paars lee ik (ik zie de nlse supermarktklant al terugdeinzen als er iets paars gesnedens in de zak boerenkool zou zitten(want dat er...
#231
Niks tegen superfood, maar wel tegen de benaming. Veel gewone producten zoals noten, speltmeel, dadels verhuizen naar een superfood-schap en worden dan meteen een stuk duurder. Straks gebeurt hetzelfde met bovengenoemde gewone, gezonde...
#230
Paulien #12 Wat is het in chiazaden dat je meer energie geeft? Is dat uniek aan chiazaden? Verschilt dat per mens hoeveel en of je het merkt? Zal een mens het altijd met minder energie moeten doen als deze geen chiazaden eet? Het zou...
#229
Dirk #15, ik heb in de Engelse Wiki en naar Engelse afbeeldingen van "Kale" gekeken. Boerenkool wordt niet in veel landen gegeten. Bladkool, vooral de hoge soorten (groene en paarse varianten), blijven een groot deel van het jaar...
#228
" Alleen frambozen, mandarijnen, cranberries, knoflook, uien en blauwe bessen schoten te kort ". Uien en knoflook zijn zo gezond omdat ze hoog scoren op zwavelverbindingen. En ja zwavel ontbreekt in het meetlijstje. Net als magnesium wat...
#227
aan vertaler joep: ik vraag mij af of ze in de USA met "kale" onze boerenkool bedoelen, in Engeland in ieder geval niet, daar is het de algemene term voor bladkool, waarvan collard's er slechts een van is. ik heb jarenlang op alleen maar...
#226
Hierbij een vertaling voor het gemak, commentaar of aanvulling. Waterkers Chinese kool Snijbiet Bietengroen (van rode bietjes) Spinazie Witlof (of wilde chigorei?) Bladsla Peterselie Bindsla Bladkool (in Portugal in iedere tuin, ook hoge...
#225
@ Paulien, Misschien heb je gelijk. Natuurlijk eet ik ook 'super' foods. Bij voorkeur uit mijn eigen tuin: spinazie en sla, bessen en aardbeien, appeltjes en peertjes, noten en kastanjes en inderdaad die geven mij meer energie. Sterker...
#224
@Frank, Je klinkt wel erg overtuigd van jezelf. Heb je iets tegen het idee dat er mensen zijn die gewoon echt geld over hebben voor kwalitatief goede voeding? Zo erg is het toch niet wat er gebeurt nu onder de noemer van superfoods? quoot...
#223
Maar ook dit: "Waarom komt het Voedingscentrum dan toch met zo’n opgeklopt bericht dat mensen van producten afhoudt die meer toegevoegde voedingswaarde hebben dan een ook al dure Mars of tube Pringles? Ik vind superfoods uitstekende...
#222
Dick, dit schreef jij toen: Er is immers maar één, simpel en kloppend advies: ‘eet gevarieerd, met mate, weinig super processed foods, beweeg en zorg voor genoeg slaap.’ Als je aan die uitspraak het volgende toevoegt: minder stress,...
#221
Frank, ben je het dan ook eens dat je superfoods niet moet afkammen? Ik schreef het ooit - denk ik - redelijk genuanceerd op. Om te variëren heb je immers ook een incentive nodig.
#220
Volgens mij is dit een ingewikkelde manier om duidelijk te maken dat variatie in je voeding belangrijk is. Daarnaast suggereert het ten onrechte dat er superfoods zouden bestaan. Dit maakt het gezwets over superfoods alleen maar erger. We...
#219
Inderdaad een betere aanpak dat het generieke bashen van supervoedsel! Opvallend dat chiazaad, quinoa e.d. er niet op staan. Het is inderdaad jammer dat ze maar 17 stoffen hebben meegenomen. Ik mis bijvoorbeeld de anti-oxidanten, dan was...
#218
Hoe zou die tabel er per 100 gram uitzien?
#217
We hebben in Nederland ook een uitgebreide database over inhoudsstoffen. Hier info over een rauwe tomaat, per 100 gram. (Leuk om die database eens te bekijken) De keuze om per 100 kcal te ijken is een keuze waarop af te dingen valt....
#216
Dennis, Peter, maar hoe zijn die UL dan tot stand gekomen? Let ook nog even op, het CDC heeft de nutrientenwaarde per 100 calorieën berekend, niet per 100 gram.
#215
Persoonlijk zie ik dit als een mooi begin om bredere 'acceptatie' en gewaarwording te krijgen. Wat Dennis zegt is terecht uiteraard, maar het is een begin. En aangezien er weinig 'gewogenwaardes' zijn gemaakt is het altijd lastig om een...
#214
Wat een vreemde ranking. Een korte zoektocht leert dat waterkers alleen hoog scoort op vitamine K, 312%DV per 100g. Maar vitamine K heeft in hun beoordeling een bioavailability van maar 20%, en de andere 16 essentiële nutriënten scoren...
#213
Rob Baan's cressjes scoren 100! Dit onderzoek is een belangrijke goede start voor meer onderzoek. Wanneer er uiteindelijk ook nog consumentenprijzen (met alle externe kosten er in verdisconteerd) per nutrientendichtheid aan toegevoegd...
#212
Bas, dat lijkt me een lastig te beantwoorden vraag. In het geval van Oscillococcinum is dat advies voor verder onderzoek afkomstig van de Cochrane Collaboration (zie laatste linkje in #17), ook niet de minsten zou ik denken. Misschien zegt...
#211
Dennis, er is niks tegen een open mind maar het gaat inderdaad allemaal om balans. Een té open mind kun je goedgelovig noemen. In het geval van Oscillococcinum ben ik van mening dat de achterliggende theorie zo vergezocht is dat het...
#210
Graag gedaan Bas. Ik ben nog wel benieuwd naar je Salomonsoordeel op basis van je eigen geselecteerde voorbeeld. Je antwoord over de achtergrond van reviewers vind ik interessant. Eigenlijk zeg je dat het je vooral gaat om de claims de...
#209
Het intrigeert me Dennis. Nogmaals als het toegangskaartje niet zo duur was ging ik er met alle liefde zelf even door deze database heenbladeren. In ieder geval bedankt voor je medewerking. Als antwoord op je vraag kan ik zeggen dat ik de...
#208
Bas, vind je de achtergrond van reviewers zo belangrijk? Kunnen bijvoorbeeld een werktuigbouwkundige of een fotograaf niet kritisch oordelen? Vind je het betrouwbaarder/beter als het van gerespecteerde namen zoals Harvard afkomt? Wat...
#207
Dennis, de in de editorial board van de Natural Standards Database zitten nogal wat homeopaten en acupuncturisten. Dat zijn nou niet bepaald mensen die 'evidence based' vrij hoog in het vaandel hebben staan. Maar misschien vergis ik me,...
#206
Dick, als het aantal deelnemers maar groot genoeg is en onder voorbehoud dat de kwaliteit wel hoog blijft, dan kan dat een krachtig instrument zijn. De snakeoil data staat in google docs, dus vrij toegankelijk. Maar ik kan niet achterhalen...
#205
Ik zou er een moord voor doen om een dergelijke tabel als een vorm van samenwerking tussen wetenschappers en kritische leken dynamisch te onderhouden en aan Foodlog te koppelen.
#204
Ik volg de updates in deze interactieve tabel al een paar jaar en ik moet toegeven dat er een paar dubieuze claims in staan. Maar ik kan me zo voorstellen dat die in het niet vallen bij de link die Dennis in #12 plaatste. Dennis, aangezien...
#203
Een database die iets soortgelijks doet (afgezien van de grafische weergave) voor alternatieve therapeutica is Natural Standards Database. Ik heb de indruk dat ze (nog) grondiger te werk gaan. Ze gebruiken een indeling voor bewijslast van A...
#202
Leuke weergave van flink wat onderzoeken! Wat een ontzettende hoeveelheid werk zit hier in zeg. Ik heb altijd direct mijn twijfels als ik lees cochrane review: die gasten hebben waarschijnlijk moeite om aan te tonen dat 'voeding essentieel...
#201
Bij mijn weten kan een beginnende urineweg-infectie de kop worden ingedrukt door de urine aan te zuren. In een zuurder milieu gaan de ziekmakende micro-organismen dood. Dat kan door zure drankjes te drinken, zoals het zure cranberriesap,...
#200
Laatste alinea: zeer mee eens. Maar deze tool vind ik niet zo overtuigend. De argumentatie die ondersteund wordt met doorgaans één abstract (die standaard eindigen met het academisch amen: ''meer onderzoek is nodig'') is vaak kort door de...
#199
Dick: Hier in Duitsland kan ik kiezen tussen kibbeling van kabeljauw (?) of van zalm. Ook bij de nieuwjaarduik in Zandvoort had ik deze keuze. In Engeland dan niet? De Britse voetbal hooligans zijn vaak “in de olie” ook zonder vis. Ik...
#198
Piet, waarom moeten we een man die over Engelsen schrijft 'hun visolie-peil is door voortdurend Fish-and-Chips consumptie veruit hoger als die van een Zwitserse bergboer" serieus nemen? Fish-and-Chips staan niet bepaald bekend om de...
#197
Jora: Jullie hebben dus in kaart gebracht voor welke (cor)relaties veel of weinig bewijs bestaat? Bedoel je dan echt bewijs, een causaal verband of toch weer wat veel onderzoekers vermoeden? Zijn daarvoor alle slagen om de arm? Ik heb er...
#196
Dit is een reden waarom ik op Foodlog dagelijks te vinden ben. Waar anders vind ik dit / kom ik hiermee in aanraking..? hmm, na 2 minuten toch tabel er achter is aangeklikt.. motivatie voor de blauwe; hoezo waarom deze "one to watch.. ?...
#195
Beste Piet #3, Graag ga ik in op het eerste deel van je reactie. Ik vind het wat vreemd om te concluderen dat ik: ''nog niet weet dat je voeding niet in gezond en ongezond in kunt delen.''. Wat ik heb geprobeerd te vertellen met dit stuk...
#194
Dick, ik had inderdaad doorgelinkt naar "information is beautiful" er zo maar eens wat aangeklikt waarvan ik weet dat de geleerden het er niet over eens zijn. Wat me ten zeerste verbaasd is dat iemand afstudeerd op de WUR en dan toch nog...
#193
Piet, het werk van deze mensen is heel serieus. Je aanname is dus incorrect: ze hebben systematisch en toegankelijk op een rij gezet wat bekend is. Wat iedereen daar ook van mag vinden. Heb je überhaupt naar de visuals gekeken en erin...
#192
Ik neem aan dat dit de 'gezonde' vrolijke noot is, waar we verder geen aandacht aan hoeven te besteden. Als het wel serieus is, geef dan eens de verwijzingen waaruit een en ander blijkt. Als ik mag kiezen geef dan maar eens de beschermende...
#191
KWamen zeker uit China? Schijnt dat in veel voedsel uit China teveel aan chemicaliën zit, daar kun je ook knap ziek van worden. Maar als het om een allergie gaat, tja dan doe je er niet veel aan. Of ze zijn misschien niet rijp genoeg...
#190
Zoals ik in het stukje zelf al zei: ook met wortels moet je oppassen. Met geforceerd water drinken ook trouwens, maar daar houdt je lijf je vanzelf vanaf. Van teveel wortels niet altijd. Van teveel gebak al helemaal niet.
#189
Zolang de oorzaak niet bekend is blijft het gissen. Pesticiden, n bacterie... Ook van cranberry's moet je overigens niet teveel eten. Meer 'gevestigde' superfuits zijn bijv. bramen, frambozen, aardbeien, bosbessen, vijgen, pruimen en...
#188
Ah, superfood gojibes onder vuur: de NVWA onderzoekt de klachten die bij een aantal mensen zijn opgetreden na het eten van gojibessen. Dat meldden vandaag diverse media, waaronder De Telegraaf.
#187
Hendrik, het 9% aandeel van vleesproductie in de mondiale CO2-emissies komt niet alleen door ontbossing. De vee- en vleesketen gebruikt ook energie. O.a. voor koeling en bijvoorbeeld voor de productie van krachtvoer. Maar ontbossing...
#186
Frank, vernieuwing ? Ik geef de voorkeur aan om de klok terugdraaien. Minimaal 50 jaar. En over die twee vierkante meter, als je daar van moet leven, dan zijn we gelijk af van welvaartsziekten zoals overgewicht. Hendrik, over de asociaal...
#185
Het is duidelijk Hendrik. Toch ligt in vernieuwing/ anders denken onze enige hoop. Hoe dan ook.
#184
#93 Wouter, ik zie nu pas je reactie, had het antwoord aan Jos vanmorgen vroeg al geschreven, maar er moet ook gewerkt worden. Ik zeg volgens mij nergens dat jij volledig in het kamp Thieme thuis hoort. Betreft scenario Thieme. Die heb ik...
#183
Voor wietconsumptie moet t voldoende zijn voor een heel gezin ;)... of anders als voortdurende bron van allerlei kruiden terwijl er ook nog wat klimboontjes, bramen en sla geteeld kunnen worden.... dat geeft geen dagelijkse kost maar toch...
#182
Frank, interessante link. Ook de oppervlakte (twee vierkante meter) spreekt mij aan. De meeste moestuinen zijn namelijk rond de 20 m2. Hoeveel mensen kan zo'n mini moestuin eigenlijk voeden (uitgaande van 365 dagen p.j. consumptie eigen...
#181
Hier staan wat typisch Nederlandse tips om een moestuin te beginnen, met verwijzing.
#180
Interessant Wouter #93; "We kunnen niet zonder". Eens. Maar onze kleinkinderen zullen wel moeten, ook eens? om het een beetje in perspectief te zetten, we hebben met dat spul nog ongeveer een periode die net zo lang is als de leeftijd...
#179
Wouter, nog even over Livestock's Long Shadow. Ergens - speciaal weggestopt voor La Thieme - staat dat 1 miljard arme mensen in de wereld afhankelijk zijn van kleinschalige veeteelt. Maar in een land met zeer weinig arme mensen hoeven we...
#178
Ik ben het met je eens dat het allemaal wensdenken is Hendrik, de economische wetten zullen uiteindelijk sturen, het is op zich treurig dat we niet in staat zijn te anticiperen op wat komen gaat, maar het is niet anders. Veevoer is in de...
#177
Dick, wat betreft die rekensommen, kijk even bij het LEI die overspoelt je er mee. Jos, hier wreekt zich het feit dat we o.a. in dit land geen leerstoel agro systeemanalyse hebben. Mijn broer heeft jarenlang in het Canadese Alberta in de...
#176
Hendrik, je maakt twee gedachtensprongen/karikaturen die de discussie bemoeilijken: 1. Je koppelt vegetarisch aan biologisch. Dat doet Thieme wel, maar ik niet. Ik pleitte helemaal niet tegen kunstmest. We kunnen niet zonder. 2. Terwijl ik...
#175
Dat is niet het antwoord op de vraag Hendrik; Ik vroeg; "Een groot deel van de nutriënten (kunstmest) wordt dus gebruikt om dieren te produceren. Is dat onjuist?" Nog een keer met andere woorden; Is het niet zo dat je, als je minder...
#174
Hendrik, we zijn ver afgedwaald van Franks achtertuin, maar dat is nu eenmaal een feit geworden hier. Kun je voorrekenen waarom graan in een koe, kip, varken of benzinetank (incl. fiscale prikkels) meer oplevert dan in een brood of...
#173
Het scenario waar wij met te maken hebben heeft vooral economische drivers. Graan via vlees/melkvee is profijtelijker dan rechtstreeks graan. Juist of onjuist lijkt me tamelijk oninteressant. Zolang die profijtelijke omweg er nog is zijn...
#172
Hendrik, de uitlatingen van Marianne Thieme vind ik niet zo relevant. Interessanter is om te begrijpen hoe het zit. Bijvoorbeeld met de grote hoeveelheden hectares voor veevoer? Ik begrijp dat je geen nutriënten kunt toveren, maar in de...
#171
Jos, Dodge City is een ramp. Diary farms van 30000/60000 koeien zijn vreselijk. 9% is veel. Maar zonder vee kom je gelijk in een ander problematisch scenario terecht. Zie al mijn opmerkingen in die vegetarische landbouw lijn. Heus mevrouw...
#170
Wouter, je moet niet alleen lezen wat er staat, je moet meer doen. Die 9% CO2 wordt uitsluitend toegewezen aan gewijzigd grondgebruik. Met die 18%, die staat er echt wel, dat klopt, heb ik ook niet ontkend, maar dan ga je er dus van uit dat...
#169
#Hendrik; is 9% weinig? # Wouter; hoe wil je de efficiency in Afrika opvoeren zonder dat het (veel) meer fossiele brandstof gaat kosten?
#168
Hendrik, zojuist nog even "Livestock's long shadow" nagelezen en het spijt me, ik moet je opnieuw corrigeren. In de summary staat letterlijk: " The livestock sector is a major player, responsible for 18 percent of greenhouse emissions...
#167
Wouter, lees het rapport Livestock etc nog eens een keer en je ziet die 9%. Jammer dat men zijn bronnen niet leest. 18% is alles aan emissies wat vee heet, 9% is door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Dus wel bedrog, of noem je dat iets...
#166
Hendrik, framede ik je fout? Nee hoor, ik citeerde vrijwel letterlijk uit jouw #78: "Maar vanuit een algemeen milieutechnisch standpunt is er niks tegen vleesproductie, helemaal niks." Wat die 18% emissies vanuit de vleesketen in de film...
#165
Wouter, waarom onderneem je met regelmaat pogingen om mij fout te framen? Helemaal niks mis met vleesproductie? Dat zeg ik helemaal niet: "vleesproductie en de daaruit voortvloeiende problemen met het milieu zijn altijd context gebonden"...
#164
Hendrik #78, kun je nou echt niet zonder karikaturen? Nu weer deze: "Thieme wil dat we slechts op wat blaadjes kauwen, dat is haar doel." Van blaadjes kunnen we niet leven, maar je weet best dat vegetarisch voedsel uit meer dan blaadjes...
#163
Hendrik, de nutriënten blijven aanwezig op aarde... alleen op een andere plek. Dit proces is wel in een stroomversnelling geraakt door menselijk handelen - van erosie en klimaat tot uitputting.
#162
Nog iets anders. Volgens Patzek is ons lot dat de nutriënten en micro nutriënten ons in de loop der tijd door de vingers glippen. Superfoods heeft dan wel iets sarcastisch?!
#161
Wouter, vleesproductie en de daaruit voortvloeiende problemen met het milieu zijn altijd context gebonden. Mining van vlees in Dodge City volstrekt een horror. Maar vanuit een algemeen milieutechnisch standpunt is er niks tegen...
#160
@Hendrik, zou je mijn #74 nog eens willen lezen en dan het woordje "dus" in jouw #75? Dat is misplaatst. Ik was het destijds NIET eens met Marianne Thieme omdat ze impliciet de emissies van de hummer bagatelliseerde. Ze had natuurlijk wel...
#159
Hendrik, kan het zijn dat er een vorm van veehouderij is die van graan leeft en daarom wel degelijk veel fossiele inputs vergt? Vlees en vlees zijn daarom niet noodzakelijk hetzelfde omdat niet alle vlees uit de korte cyclus komt. Het meest...
#158
Dus Wouter was het er wel mee eens, met die Hummer bij de presentatie van Meat the Truth? Vleesproductie schadelijk? Wat is dit nu voor selectief hengelen. Of je die biomassa nu opeet of laat verrotten dat maakt niet uit. Immers de koolstof...
#157
Tja, Dick#72, minder vlees consumeren of minder autorijden? Daar kun je met gemak drie draden mee vol krijgen. Een openingszet: het is volgens mij een schijntegenstelling want: 1. Auto rijden en vleesproductie zijn beide schadelijk voor...
#156
Ik kom net uit Brazilië en heb het begin van deze discussie gemist, maar ik zou toch wel iets willen zeggen over de zgn superfoods. De term "superfoods" kwam ik ruim 5 jaar geleden al regelmatig tegen en het ging dan meestal over de...
#155
#69, Wouter, gelukkig zijn de draden er om altijd een complement te vormen voor wat ontbreekt. Boeiende stelling trouwens van Martijn: we kunnen beter vlees blijven eten dan fossiele brandstof aan non-food besteden. Wat vind jij daarvan?
#154
Houd intensief konijnen in je achtertuin Martijn - continue vlees- en mestvoorziening in wisselteelt met groenten gegarandeerd (en albino's zijn net zo smakelijk) - voer ze paardenbloemblad, overal gratis (bewaar er wat voor je eigen...
#153
@Guido, #30, ik heb idd ook eerder bedacht dat vlees (haast per definitie) een superfood is. De gezondheidsvoordelen lijken me evident triviaal. Mbt milieunadelen van vlees; gezien de gezondheidsvoordelen van vlees lijkt het me beter om...
#152
@Frank, dank voor je nuanceringen. Ben het er wel mee eens, maar ik blijf ook naar biologisch voedsel wat kritischer dan jij. Bijvoorbeeld: ook op het meeste biologische pluimveevlees zit ESBL, al zijn het wel veel kleinere aantallen...
#151
@Wouter: 'residuen blijven in Nederland vrijwel altijd binnen de wettelijke normen'? In een andere draad (#45) maak ik duidelijk dat dit bepaald geen reden is tot blindelings vertrouwen. Ik ken trouwens ook mensen die in hun moestuin af en...
#150
Wouter, met permissie!!!!!! Ik vind dat de dokter de grote gave heeft gehad om op heel simpele manier en verstaanbaar voor de meerderheid van ons land een eind te maken aan een boel ge-OH (deze tekst ging in een iets andere versie in de...
#149
Dennis, natuurlijk ken ik deze argumenten wel, maar mag ik van dokter Frank verwachten dat hij ze zelf noemt als hij zo'n warm pleidooi houdt? Je schrijft dat eetpatronen veel invloed hebben op hart- en vaatziekten. Dat is overbekend,...
#148
Wouter, foodlog gaat over food en Frank schrijft enthousiast over het zelf telen daarvan. Zijn knipoog naar de term superfoods vind ik zo vreemd nog niet, aangezien het bekend is dat het risico op typische Westerse ziekten (hart- en...
#147
Dirk, zou kunnen, maar dan snap ik niet waarom foodlog daar een hele draad aan wijdt.
#146
Ja Wouter, maar wel eens van ironie gehoord? Ik kan het niet anders zien dan dat Frank hier de ironische toets bespeelde.
#145
Ik haak nu pas aan in deze draad en verbaas me over het essay van Frank. Hij beweert dat superfoods in je achtertuin groeien en je geheime wapens zijn "tegen alle kwalen die je nu nog niet echt voelt!" In plaats van een uitroepteken had...
#144
Aan Guido, de eieren van onze eigen kippen beschouw ik ook als superfoods! En tomaat en pompoen is volgens mij fruit (vruchten). Maar wat met onrijpe vruchten (courgette)?
#143
@Dennis, #59 Nee, nu geen tijd voor. Ben aan het inpakken, morgenochtend richting Middellandse Zee. Groenten en fruit op een hoop gooien is ook niet zo'n goed idee overigens. Dat zijn gewoon verschillende voedingsmiddelen.
#142
Guido, je hebt het WCRF rapport kennelijk niet ingekeken, want red meat en processed meat worden apart behandeld. Wel maken de auteurs bij de meta-analyse over red meat (sectie 4.3.5.1.1) de opmerking dat sommige van de gebruikte...
#141
@Dennis, #57 Lees Denise Minger's "Death by Food Pyramid" voor de aardigheid. Zij behandelt het onderzoek naar (rood) vlees uitgebreid. Je ziet het zelf ook: red meat en processed meat worden op een hoop gegooid. Daarnaast gaf ik een...
#140
Guido #51, het artikel in NYT brengt e.a. wel een beetje suggestief. Over het 2e WCRF rapport schrijven ze: "... in 1997, the WCRF .. [concluded] that diets loaded with fruits and vegetables might reduce the overall incidence of cancer by...
#139
#14 onzin dat hard werken obesitas voorkomt #15 ja, hard werken verhoogt het verbruik van eten #18 tekenen die petitie #41 ja, eens dat knoflook een superfood is, bevordert de gezondheid, mijn vader (78 jr oud) zweert erbij. #56 Mijn eigen...
#138
Paulien #18 geeft wel een mooi voorbeeld met moedermelk. Lijkt me inderdaad een superfood. En dat zal ook heel populair worden bij de (mannelijke) bevolking, zeker omdat het alleen een superfood is als het gaat om rauwe melk. Dus liefst...
#137
Dus, Frank, waarom is knoflook een Superfood? En meer dan kippenlever of ei?
#136
Frank, wat denk jij: heeft Willett (zie #51) gelijk? Martijn Katan beweert het ook. Ik weet dat Frits Muskiet (die tot Guido's lijn van denken behoort) er beslist niet aan wil. Maar Muskiet en Katan willen dan ook niet aan elkaar.
#135
#41, Knoflook, prachtig superfood! Volledig mee eens. Werkt overigens niet preventief tegen kanker (http://ajcn.nutrition.org/content/89/1/257.long) en hoge bloeddruk (vele refs). Groeide vorig jaar beroerd in mijn tuintje, te weinig liefde...
#134
Over de appeltjes: de New York Times schrijft: "Dr. Walter C. Willett, a Harvard epidemiologist who has spent many years studying cancer and nutrition, sounded almost rueful as he gave a status report. Whatever is true for other...
#133
Heb het gelezen en snap het "sinfully/zondig" nog steeds niet, het "delicious/heerlijk" des te meer :-) En zoals aangegeven: hartstikke gezond. Maar misschien kan iemand uitleggen waarom je beter appels en peren uit eigen tuin kunt gaan...
#132
Guido, dat is de omschrijving die Lucette Faber haar recept meegaf. Je kunt er iedere associatie aan koppelen die in je hoofd opkomt.
#131
Waarom "sinfully", Cécile?
#130
Voor 'sinfully delicious' kippenleverparfait kun je perfect op Foodlog terecht!
#129
Kippenleverparfait. Vol met vitamine K2 uit de boter, vitamine B12 en vitamine A uit de kippenlevers.
#128
reactie # 44 Sorry voor de mispelling. Mijn vingers doen niet altijd typen wat ik wil'. uit Wiki http://nl.wikipedia.org/wiki/Boksdoorn. Waarom wordt de framboos en braam niet genoemd en alleen zeldzaam fruit?
#127
niet gijo maar goji natuurlijk, en niet boksdoord maar boksdoorn, het zijn dus eigenlijk gewoon kleine tomaatjes of aardappelvruchtjes, ook nachtschade-achtigen.@ JJM Driessen: bedankt voor reactie, ik kom er nog op terug.
#126
Geachte Dr van Berkum, gijobessen zijn gewoon bessen uit de boksdoord, familie der nachtschade planten.
#125
Nederland overspoelt met Chinese knoflook pootgoed lijkt me zo. Klopt dat? Chinese superfood is niet zo goed. Wie neemt voor mij weer eens wat uit Frankrijk mee?
#124
@Marc, #31: We smeerden er vaseline op. Daardoor krijgen de minibeestjes die tussen de schubben zitten geen lucht meer en gaan dood. Een paar keer doen, dan vallen de verkalkte schubben eraf (je kan ze er evt nog wat afpulken). Heerlijk...
#123
Mark, faksaairn, faksaaiern, dit soort woorden zijn in ons Grunnings dialect stervende. Toch was het bij ons op de boerderij een belangrijke term in de omgang met beesten. Breder dan hieronder door prof. Simon Reker neergezet. Al hoewel...
#122
Met schaamte, ja. Mijn gedachten gaan uit naar die arme kippen die door klunzen in achtertuinen geslacht moeten worden. Ik paste het maar aan.
#121
@Dick, #37 "geslacht", dieren. Freudian slip? Het gaat om zelf verbouwd eten, met de nadruk op groenten. Dat is toch even een andere stiel dan dieren houden blijkt wel. De liefde koop ik toch maar bij de slager.
#120
Guido #1 en #30, je bent erin geslaagd met je frame deze draad in het vreemde vaarwater van de agrowereld te krijgen. Dokter Frank zal verbaasd zijn en denken dat dit niet over zijn stuk gaat. En toch is dat wel zo: als het gaat om zelf...
#119
Met alle respect Dirk Zavel, je haalt het een en het ander door elkaar, bij moederdieren zitten er ongeveer 10 % hanen in het koppel , de eieren die deze hennen leggen zijn niet voor consumptie maar voor de vermeerdering ( kan zoal voor...
#118
#34: nee.
#117
Dick, ben jij al eens met Hans van der Lans naar New Forest geweest?
#116
Hendrik, Hans van der Lans, die ken ik wel van het afknappen van boompjes in een bos. Hulde voor het nabootsen van een storm ipv gewoon wachten op een echte natuurlijke storm. Begrijp ik nix van. En onnozel als ik ben ook faksaairn rinkelt...
#115
Marc, je hebt de sarcastische ondertoon gemist. Waarschijnlijk ben ik niet zo goed in dat soort humor. Van mij mag er geknipt, gesneden, zelfs gevochten, gedood worden met dieren. Maar van mij mag je een beest nooit faksaairn. Wil je iets...
#114
Hendrik, ik heb nog nooit de sporen van hanen gedecimeerd, maar ik zie niet in waarom dat zoals Paulien wel deed, geen goed idee zou zijn. (Hans op Rhee die ken ik niet, waar kan ik wat van hem vinden?) Wat is er btw op tegen om de dieren...
#113
Het is me gelukt de discussie hier te framen (zo heet dat toch?) door in #1 een paar dieren in de achtertuin toe te voegen. Mijn punt is eigenlijk dat ik denk, op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur, dat dierlijke...
#112
Lourens, je moet niet meer over dit onderwerp vertellen, dan kan ik dat hoofdstuk wel haast schrappen.
#111
Hendrik, koepokken beschermt inderdaad: Het doormaken van koepokken geeft een mens bescherming tegen pokken. Daartegen kon men zich door bewuste besmetting met koepokken dus beschermen; de term vaccineren is dan ook afgeleid van het...
#110
@ hendrik: broeds geworden, dan waren het dus geen leghorns (oh, barnevelders zie ik nu, ja, dan kan het, dan ben je dus nog ouder dan ik toch al ben). ik ben er nog even ingedoken, wat blijkt? bij de moederdierbedrijven van leghennen en...
#109
Lourens, volgens Hans, die weet meer van de natuur, moet dat ook. Volgens hem is een behoorlijke crash noodzakelijk voor het overleven van de soort. En daar gaat het tenslotte om in het ik tijdperk voorbij. We moeten weer terug naar...
#108
Ben ik spelbreker als ik erop wijs dat kippen en varkens en mensen samen in de achtertuin de deur wagenwijd openzet voor een pandemische griep? Zie China.
#107
Fout, fout, Paulien nooit de sporen mutileren. Hartstikke fout, de natuur is in onze ogen vreselijk wreed en de natuur moet zo blijven. Kijk maar bij onze ecoloog Hans op Rhee, de roofvogels pakken altijd de hennetjes en het haast...
#106
ooit leefde de mens van jagen vissen en verzamelen (in 90% van de tijd dat hij er is), dat hoefde niet meer na de uitvinding van de landbouw en veeteelt. maar het was wel erg leuk, dus bleven die landbouwers jagen, vissen en...
#105
@ Jos, Ik heb ooit gehoord dat kippen met een haan erbij rustiger zijn. Kan ik me iets bij voorstellen. @ Marc, toen ik vroeger op Droevendaal in Wageningen kippen had heb ik van de grote haan ooit met de snoeischaar het scherpe puntje van...
#104
jaja, ik word oud Dirk. ik ben nog van kippen op het erf met haan moderne kippen gebruiken geen hanen natuurlijk doen we alleen nog voor de sier. Foutje, sorry hoor.
#103
@ jos: na zoveel opmerkingen over die haan bij de kippen, zo gek is het nu ook weer niet, in de jaren 1950 werden vrij algemeen zo en zoveel hanen op zoveel kippen gehouden door boeren met (klein) gemengd bedrijf, het ging toen om witte...
#102
Paulien, je link (petitie) werkt niet
#101
Leuk Frank van Berkum, je pleidooi voor meer zelf groententelen. Helemaal mee eens. Ik deed het al 9 jaar in onze gemeentetuin voor mijn flat in Wageningen (1997-2006), dat nu hip begint te worden. Ik loop vaak voorop met nieuwe...
#100
Superfood uit de achtertuin. Heeft iemand berekent hoeveel m2 achtertuin we in Nederland hebben ? Weet de dokter dat die tuintjes 6 maanden per jaar niets produceren omdat Nederland op de 51ste breedtegraad ligt ? Over superfoods weet ik...
#99
@Jos #7, kippen leggen ook eieren zonder haan hoor. Alleen in de BD landbouw lopen er hanen bij (1 op 50) zover ik weet. De eieren raken dan alleen niet bevrucht. Voor kleine balkons zijn er ook kleine kippenrassen. Toevoeging: a ik lees...
#98
Harder werken prima, maar dan neemt het verbruik van eten ook meer toe. Eten wordt dan duurder. Harder werken zal dan harder werken moeten zijn voor je eigen voedselvoorziening. Ga je aan iets anders harder werken dan is het economisch...
#97
Jos, hoe kom je erbij dat er een haan bij moet. Een kip legt zonder haan minstens net zoveel eieren als met haan. Misschien zelfs meer door het uitblijven van meerdere 'verkrachtingen' per dag. Zonder haan geen geluidsoverlast, hooguit...
#96
Dick, je zegt het goed in #10, kippen bij de moestuin, je moet ze wel uit de moestuin houden want kippen zijn haantje de voorste waar het om oogsten van je groente gaat.
#95
Precies, en dat staat tegenwoordig zelfs in de officiële rapporten: mensen moeten weer aan het harde werk. Anders krijgen we werkeloosheid terwijl de boeren hun kostprijzen verder boven de marktprijs uit zien stijgen (ja, u leest het...
#94
je vergeet er nog eentje Dick; Heel, heel erg hard werken. Hoort ook bij "The Good Life"
#93
Guido, kippen kan best hoor. Je moet er wat moeite voor (willen) doen. Een varken kon vroeger ook (in een hok waar nu industriële boeren zich voor zouden schamen), maar het gaat te ver anno 2014. Kippen en varkens bij de volkstuin: ook...
#92
Tsja, als het met kippen, varkens en andere dieren niet lukt in de achtertuin, dan is ie niet geschikt als (enige) bron voor superfoods. Daar hebben we dan toch kippen- en veehouderij voor nodig, liefst in de vorm van Salatins Polyface...
#91
Kip in een kooitje in een appartement. Vernieuwende gedachte, maar wel mogelijk ja. Niet vergeten dat er een haan bij moet hè..... wist Salatin dat ook :-)
#90
#Dick Kippen maken herrie. Zonder haan geen ei, kukelekuu. Mijn buurvrouw heeft er een paar en ik vind dat wel een gezellig geluid 's morgens om een uur of 6. Maar in de Vinex wijk ligt iedereen met oordoppen in verduisterde kamers om...
#89
Jos, ik sprak onlangs Joel Salatin die me vertelde dat je kippen prima in een appartement kunt houden. Voor hem komt permacultuur zelfs tot op 53 hoog achter in New York. Met liefde zelfs.
#88
#Guido Jammer voor die mensen zonder achtertuin, die vallen af. Ook de mensen waarvan de buren het niet leuk vinden om een varken naast zich te hebben; helaas, ook zij kunnen niet meedoen... En tja, waar ga je met de stront naar toe?...
#87
Dat lukt als je hem van de tafel en uit de vuilnisbak laat eten. Uit de gemiddelde achtertuin is onmogelijk. Kippen daarentegen zijn een prima idee. (Bijna) iedere dag een ei en statiegeld vlees na.
#86
@Dick, #2 Als het varken er maar kan overleven totdat je hem op kunt eten :-)
#85
Guido, een varken in je achtertuin? De gemiddelde Nederlandse achtertuin is door 1 varken in ca. 2 dagen geheel omgetoverd in een zandbak waar niets de kans krijgt om te groeien.
#84
Ik zou er een paar kippen en varkens bijzetten in je achtertuin.
#83
Olijfolie en vetten uit noten en pitten zijn een onmisbaar onderdeel van het MD. Net zoals AGF dat zijn. Zie bijv. Urpi-Sarda e.a. 2012: 'When participants were categorized in tertiles of 1-y changes in the consumption of selected foods,...
#82
Laat eens interventiestudies zien die aantonen dat het Mediterrane dieet gezonder is dan LCHF of Paleo. Een van de goede dingen uit een Mediterraan dieet is ongetwijfeld olijfolie.
#81
Net zoals al die onderzoekers naar positieve effecten van het Mediterrane dieet causale relaties hebben aangetoond... eieren hoorden door niet zo zeer bij... (al zijn ze dat wel)
#80
@Frank, #77 Je hoeft niet zo schamper te doen. Kris Gunnars weet namelijk precies het verschil tussen correlatie en causaliteit. En hij heeft 14 referenties in het artikeltje
#79
Absoluut, zolang je niet in Tefal wokt... dan vergaat me de smaak... (en vergeet de verse geraspte gember, kokos en knoflook dan niet ;) Ik dacht ook eigenlijk meer richting ontbijt... met in roomboter of olijfolie (op laag vuur en in...
#78
Wat dacht je van omelet in stukjes snijden en op het laatst met gewokte groente erdoor en dat met rijst eten? Ook erg lekker.
#77
Eieren interessanter dan AGF? En dan als 'bewijs' met dit artikeltje komen? Eieren interessanter dan vlees zou ik zeggen... gezien de regelmatig geconstateerde negatieve effecten van (rood) vlees(waar)consumptie. De massaal geconstateerde...
#76
Eieren. Interessanter dan groente. En fruit.
#75
#74 En toch is er nog veel (gezondheids)winst te halen uit een hogere groente- en fruitconsumptie. Iedereen weet het, maar het gebeurt niet. Het schijnt (is mij vorige week door iemand van de WUR verteld) dat in heel Europa de nationale...
#74
#73: verwarring is onvermijdelijk ('ik denk dus ik twijfel'.. niet denken is het alternatief). Er zijn grote verschillen. Het onderwerp is te complex binnen de huidige frameworks. Ik heb niet het gevoel 'over elkaar heen gevallen' te zijn....
#73
Ik heb me verwonderd over hoe iedereen over elkaar heen is gevallen in de discussie over superfoods. Waarom niet collectief meer inzetten op het verhogen van de groente- en fruitconsumptie in het algemeen in plaats van de consument nog meer...
#72
Lourens #63 bedankt. Je voorbeeld van gemalen neushoornpoeder toont inderdaad aan dat mijn formulering niet adequaat was. Wat dacht je van de volgende aangepaste formulering: Voedingsmiddel A wordt in de Chinese VOEDINGSLEER (c.q....
#71
De basis voor gezonde individuen: het gezonde totaaldieet... met spectaculaire effecten. Voor aangetaste individuen zijn er specifieke 'superfoods' - die in die gevallen significant resultaat kunnen geven. Zoals blauwe bes en fenegriek bij...
#70
#67 @Lourens En dat hellende vlak bestaat niet bij 'reguliere intrepretatie' van data? 6-7 boterhammen, gebaseerd op wat?
#69
@Guido, Thanks, #43 inderdaad zeer prettige bandbreedtes. Nooit gezegd dat dingen makkelijk zijn toch. En een een kip/rund/varken/lam/schaap/geit stukje bij die groente helpt misschien ;-).
#68
@Peter, #61 Duimpje van mij: "Want wat is er mis met experimenteren met je eigen voeding. Breng de bandbreedte terug in Voedingsadvies. Laat vooral de calorieen nou eens schieten." Ik roep het steeds, kwaliteit boven kwantiteit en in #43...
#67
Watermeloen vind ik een prachtig product. Nu dus een extra reden om het de komende zomer te eten. Mijn punt van het hellende vlak blijft echter staan.
#66
Laurens: de millennium oude Chinese natuurlijke geneeskunde heeft in een groot aantal gevallen ook wetenschappelijk haar waarde bewezen. Wat in die geneeskunde on/waar is, moet nog verder aangetoond worden. Neushoornpoeder is hoe dan ook...
#65
Het voedingscentrum zou kunnen zeggen: Een portie gojibessen past als portie fruit in een gevarieerd dieet. Wij trekken de gezondheidsclaims in twijfel en eten uit financiële redenen liever een mandarijntje. Men claimt dat Gojibessen rijk...
#64
@astrid #62, helemaal met je eens Astrid. Mij gaat het om de onnozele discussie dat 'blik/pot/vriezer 'BETER' is omdat er analysisch meer stofjes inzitten dan vers uit de groentewinkel'. Er zijn zoveel non-argumenten in deze statement:...
#63
Wouter #59 vraagt meer voorbeelden. Dit was de eerste die spontaan bij mij opkwam: gemalen neushoornpoeder wordt in China curatief (of preventief) geadviseerd als potentieverhogend middel, maar de werkzaamheid is niet wetenschappelijk...
#62
Groente uit blik/pot is idd best wel te eten, maar weet je wat het probleem darmee is Peter? Het gaat idd om "smaken verschillen" maar als je bijv erwtjes uit blik/pot niet lekker vind smaken dan zal de stap naar diepvries, erwtjes uit de...
#61
@Dick @Wouter Dank en die witte rook komt er hier wel :-) @Wouter, ik concludeer hetzelfde en wie weet kunnen we daar eens over bomen? Maar voorbeelden? Wouter doet een goeie voorzet en ik denk dat het daar in zou moeten zitten. Iets is...
#60
Wouter, ik denk dat we beter aan Peter Voshol kunnen vragen welke voorbeelden hij zou noemen. En ja, ik zie de witte consensusrook!
#59
Ja, Dick, we zijn het goeddeels eens. Zie je het wit rooksliertje? Laten we het Voedingscentrum proberen een handje te helpen en aangeven hoe ze beter zouden kunnen voorlichten. Ik haal uit jouw verhaal vier goede punten: 1. Zich niet...
#58
Wouter #56, ik heb proberen aan te geven dat de gezondheid van stofjes een zinloze discussie is en daarmee dat er dringend gedacht moet gaan worden vanuit voeding in plaats van voedsel. En wie daarover onzin wil verkopen, moet inderdaad...
#57
Vroeger hadden we de schoolstrijd. Daar werd gebekvecht over de vraag wie het beste wist wat God van ons wil. Die strijd ging tussen mensen met onwrikbare standpunten, die vaak vooral bleven herhalen wat zij al eerder hadden gezegd. Die...
#56
Dick #53, je hebt niet letterlijk geschreven dat "anything goes", maar wel dat er eigenlijk maar 1 gevalideerde claim is voor gezonde voeding: eet gevarieerd etc. Ook al bedoel je dat niet, het kan de suggestie wekken dat alle andere...
#55
Wouter #52, mijn stelling is al heel lang: "wellicht bestaan er ongezonde voedselproducten, maar gezonde voedselproducten bestaan eigenlijk niet". Dit in navolging van de beroemde uitspraak van Tiny van Boekel "Er bestaan geen gezonde of...
#54
Richard #50, ik schreef er iets over op 1 januari. Iets voor mij heel fundamenteels zelfs omdat ik het lot van Foodlog, cq. die manier waarop ik me daarvoor wil inzetten aan heb verbonden. En nee, ik denk niet dat de polarisatie ons verder...
#53
Richard en Peter, dank! Ik denk dat ik dat ook tegen Wouter in #52 moet zeggen. Maar ... eerst moet ik hem vragen waarin hij het 'anything goes' in mijn bijdragen of het stuk hierboven wil aanwijzen. NB: ooit - al heel lang geleden, in het...
#52
Helemaal waar @Dick #47 dat het effect van een stofje in voedsel afhankelijk is van de fysiologische context. Omega-3 werkt beter in vis dan geïsoleerd als pil, hetzelfde geldt voor vitamine C in citroen etc. Van die interacties weten we...
#51
@Dick #49 "Natuurlijk heeft het Voedingscentrum gelijk. Wat Wim echter vergeet is dat nagenoeg iedere bioloog (toch Wouter #23?) weet dat het gaat om de integraliteit van een context en niet om stofjes (alleen)?" Dat behoort iedere...
#50
#48-49, Dick een van de beste reacties die ik op foodlog las. Een open positie wordt bijna niet gegund, er is/zijn altijd partijen die hun eigen positie ermee willen versterken, de open positie "misbruiken" en sluiten. Misschien is dat wel...
#49
Ik lees zojuist Wim Köhler (doorgaans zeer gewaardeerd door mij) in de NRC (Wetenschapsbijlage, pp. 4 &5) van dit weekend over de 'superfoods'-nieuwszoekerij van het Voedingscentrum. Kop (zegt niks, wordt altijd door de krant gemaakt):...
#48
Theo #44, wat is er mis met het aanbod in supers? Nee, ik wil niet eens antwoord. Ik word zo vreselijk moe van dat eeuwige gedoe. De propagandisten van de betere wereld zijn nl. geen haar beter dan de dwazen die beweren dat een besje,...
#47
Superfoods is geen registered trademark voor zover ik weet. De trend die heel populair wordt, lijkt me het eten van niet tot een extra grootte en zoete smakeloosheid ''veredelde'' voedingsmiddelen. Dus wilde groenten, klein fruit, noten,...
#46
Wat een superleuk onderwerp" Superfoods versus het Voedingscentrum" zo interpreteer ik dat eigenlijk. Ik pleit zelf al jaren voor de terugkeer van meer soorten en variatie in groenten en fruit en noten/zaden. Zo creëer ik mijn eigen...
#45
Het schijnt zelfs dat Hippocrates al zag dat de diabetes die hij tegenkwam vooral bij mensen voorkwam die brood aten...........hele slimme meneer idd.........
#44
Anno het jaar kruik kwam Hippocrates tot de overbekende uitspraak: ”Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Gezond door voeding, is dus niets nieuws en daarom is het zo triest dat dit anno NU door de zich eerlijk...
#43
@Frank, #41 Ik heb het artikel niet gelezen. Jij presenteert hier de resultaten. En overal komt het woord muis in voor. @Dick, #33 Eet: Vlees (het hele beest), vis (het hele beest), eieren, schaaldieren (garnalen!), zetmeelrijke...
#42
Otto #18 of nog goedkoper: gewoon plukken in de duinen, die gojibessen:-) Ik vond dit overigens een goed artikel over de aanbevelingen van het VC. Niet dat ik zelf gebruik maak van typische superfoods als dure bessen ed. Ik houd het...
#41
Lees het artikel iets beter... de - zeer deskundige - onderzoekers hebben een duidelijk andere mening... die allerlei andere meningen tot nu toe tegenspreekt... behoorlijk interessant. gaat ook over deze lijn:...
#40
@Frank, #32 Moet het VC over voeding voor muizen gaan adviseren?
#39
@ Dick B. #38 - Dit valt in de categorie berichten, dat er toch weer problemen zijn . Dat betreur ik zeer :-).
#38
Het Voedingscentrum gaat beter adviseren!
#37
Applaus Dick, ben een beetje laat maar inderdaad Dikke duim ;-)
#36
@ Raplh #28 - Je vraagt hoe het in de rest van Europa zit en of de "voedingscentra" daar de boodschap "beter" over kunnen brengen. In aanvulling op Lourens: Het is in elk geval duidelijk dat de aard van boodschappen geleidelijk begint te...
#35
Ralf vroeg of andere landen soortgelijke Voedingscentra hebben. In Duitsland bestaat sinds 1953 de Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V 'Durch Ernährungsaufklärung und Qualitätssicherung in der Ernährungsberatung und -erziehung...
#34
Een détail, maar toch essentieel kennelijk. Ik vergat het bij Wouters #23. Waarom val ik over het prijsargument dat het Voedingscentrum hanteert? Ik hoopte dat het uit de simpele retoriek van het stukje wel zo blijken: dan moet je ook...
#33
Guido #31, ik sprak van de week een dokter. Best een goede. Hij houdt de literatuur op de voet bij. Hij vertelde me dit: 'ik heb mijn leven vooral besteed aan het afleren van wat vroeger waar was. Mijn vak bestaat inmiddels voor 2/3 uit...
#32
De nieuwste bevindingen in Cell Metabolism 03-14: * Mice on diets high in protein and low in carbohydrates had reduced food intake and lower levels of body fat, but they also died earlier and had poorer cardiometabolic health. *Mice on...
#31
@Dick, #22 “Frank, dat is beslist het geval, maar óók een vergissing. Wijsgeren noemen dat een categoriefout. Die uitspraak is rationeel, maar niet wetenschappelijk. Als je vrijwel niets of weinig zeker weet, is rationaliteit je beste...
#30
Deze marketeer zou beginnen met de vraag: "Wat zou er gebeuren als je er morgen niet meer was?" En dan: "Je moet opvallen en jezelf relevant maken, zou een marketeer zeggen". En daarna iets mompelen over geloofwaardigheid.
#29
Je hebt natuurlijk EUFIC, maar daar heb ik ook niet zo'n hoge pet van. En die bereiken de consument niet of nauwelijks denk ik.
#28
We hebben het hier steeds over het al dan niet goed doen van het VC. Ik heb me er niet goed in verdiept, maar hoe zit dat bij de buurlanden ? In Belgie heb je NICE (daar krijg ik een, heel goed, tijdschrift van, maar weet niet wat ze verder...
#27
Toevallig lees ik net een mooi stuk van Juglen Zwaan op Earth MAtters die het VC afkraakt, de leugen op tafel Kijken of de link werkt, doe het voor het eerst zo
#26
Mooi stuk Dick. De campagne -later meer-- van het VC is mij een doorn in het oog geweest. VC richt haar peilen op onderwerpen die onschuldig zijn. Ik heb liever dat het VC eens scherp zou zijn op bijvoorbeeld frisdrank consumptie. Ik noem...
#25
Dick, Ik wil wel even op Wouter reageren: Ik herken veel gezondheidsclaims uit de reclame als "gebakken lucht" en heb veel opgestoken van de dieet-discussie in andere draden op Foodlog. Voor mij heeft het voedingscentrum nog steeds de air...
#24
Wouter, ik ben heel benieuwd hoe Otto op jouw commentaar reageert.
#23
Dick, leuk artikel, maar mij iets te postmodern. De consument werd en wordt dolgedraaid met gezondheidsclaims op allerhande voedingsmiddelen. Daardoor gelooft hij straks geen enkele claim meer, ook niet goed gefundeerde claims. Daarom vind...
#22
Frank, dat is beslist het geval, maar óók een vergissing. Wijsgeren noemen dat een categoriefout. Die uitspraak is rationeel, maar niet wetenschappelijk. Als je vrijwel niets of weinig zeker weet, is rationaliteit je beste redding....
#21
Dick, er zit wel een vernietigende logica in de constatering van Guido (zie #20) ;-)
#20
"Er is immers maar één, simpel en kloppend advies: ‘eet gevarieerd, met mate, weinig super processed foods, beweeg en zorg voor genoeg slaap.’ Hoe weet je dat eigenlijk, als je tegelijkertijd constateert: "We weten er nagenoeg...
#19
Helemaal eens met je artikel Dick, het voedingscentrum heeft gelijk als ze willen waarschuwen dat je je niet tevele moet richten op die speciale superfoods en zeker niet op 1 soort, maar ze vergeten erbij te zeggen dat superfoods heus wel...
#18
Lourens #17: zoals je zelf al stelt: dat ligt dus aan de definitie van 'superfood', wat zijn dat nu precies? Boerenkool scharen velen ook onder superfoods, net als broccoli. Google maar eens op de combi 'superfood boerenkool' (of 'kale')....
#17
Merkwaardig genoeg zijn superfoods (geen idee trouwens wat ze precies zijn) altijd ook superprijzig. De relatief goedkope voedingsmiddelen zoals aardappelen, of soepkip, of tomaten, of appels, of brood, winterpeen etc etc, krijgen nooit de...
#16
Ralf, wat vond je van #6 en #7?
#15
Inderdaad Ralf Hartemink, zoveel mogelijkheden.. De boeken en mensen die door het VC afgekraakt worden zijn daar veel beter in. If you can't beat them, join them ;-)
#14
Waarom eigenlijk een schijf van 5. En niet van 7 of 15 ? En dan niet dat je uit alle 15 iedere dag moet eten, maar wel elke week minimaal 2x uit elke 15. Zoiets. Zouden de media dat wel oppakken ? Met zo'n systeem kan je wel iedereen blij...
#13
Is het niet spannend genoeg of mist het VC die juiste communicatie en marketingspecialisten? Ik denk namelijk dat dit heel sexy gebracht kan worden. Maak een schijf van 5 die glutenvrij is, of eentje met superfoods erin, waarbij...
#12
Quote: Er is immers maar één, simpel en kloppend advies: ‘eet gevarieerd, met mate, weinig super processed foods, beweeg en zorg voor genoeg slaap.’ Uiteraard niets op aan te merken, maar hoe krijg je dat nu wél goed in de media ?...
#11
@ Peter#9 - Ik ben het volstrekt met je eens. Ik heb om mijn blog bijna een jaar geleden een uitgebreide analyse gegeven van dergelijke reacties van het VC. Je ziet het bij herhaling. De trend lijkt te zijn, dat boeken en visies van...
#10
Genoeg eten verlengt meer levens dan teveel eten ze verkort. Eten moet gescheiden worden van gezondheidszorg. Wat je eet bepaalt slechts marginaal ziekte of gezondheid. Men staart zich, badend in weelde, blind op details. Wat je eet...
#9
Ik zou graag zien dat het voedingscentrum tenenkrullers als deze vermijdt: Daarnaast raadt de Voedselzandloper aan om 300 gram groente te eten. Wij gaan echter uit van een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van 200 gram per dag. Dit...
#8
Als je hier groene duimen kon uitdelen voor een artikel, dan had je er hier veel kunnen scoren. Gewoon midden in de roos, niks meer aan doen. Heel goed, Dick. Als het VC zich er wat van aan zou gaan trekken, was dat helemaal mooi.
#7
Otto, zo zie je maar welke leuke weetjes het Voedingscentrum óók in omloop kan brengen om mensen vanuit een 'goh, zit dat zo' gevarieerd te laten eten. En vermoedelijk moet dat toch het doel van het Voedingscentrum zijn. Overigens: ik...
#6
Dick #3, dat ben ik zeker met je eens. Het is ook maar één van de vele methoden om naar voeding te kijken. Je zou ook nog ADH/kcal kunnen bekijken, dan is die ene 4% (banaan) 660% efficiënter dan de andere (Pringles). En dan nog is maar...
#5
Dick, hulde!
#4
Ralph, tsja .. Dan rest mij te blozen. Die 650 woorden betogen wat jij al eerder en vaker uit mijn mond hoorde: we moeten leren denken vanuit rationaliteit in plaats vanuit de resultaten van onderzoeksprotocollen waarvan we de beperkingen...
#3
Eens Otto. 1 opmerking evenwel: de ene 4% is intrinsiek verschillend van de andere. Met andere woorden: eet gevarieerd en niet alleen producten die op 55% of 27% zitten. Maar daar zul jij het ook mee eens zijn.
#2
Ik kan hier hele betogen onder gaan houden, maar dat is niet meer nodig. Staande ovatie voor Dick Veerman! Ik zeg het niet vaak, maar nu gewoon amen.. ;-)
#1
Waar gaat het eigenlijk om bij Superfoods? De voedingswaarde qua vitaminen/mineralen, de anti-oxidanten die tegen kanker etc werken die niet in andere voeding (zouden) zitten, of een pakket van alles? Wat is de definitie? Op Cron-o-meter...