Eindejaarskwestie: successen en missers gezondheidsbeleid

In 2018 kreeg het Nederlandse gezondheidsbeleid een update. Opeens was er leefstijlgeneeskunde. En er kwam een Preventieakkoord, met medewerking van Coca-Cola. Wat waren de grootste successen en de grootste missers in het gezondheidsbeleid? Brengt het nieuwe beleid Nederlanders dichter bij een gezondere toekomst? Lees het openingsartikel › De Kwestie verzamelt meningen, feiten, achtergronden en nieuws over één vraag. Doel: het antwoord.
313Reacties
#313
Dit doen de Nederlandse supermarkten ook erg goed: Tabakverkoop in supermarkt groeit (Uit Distrifood) Tabaksmerk Marlboro is wederom het grootste merk. De omzet steeg met 4,9 procent ten opzichte van een jaar eerder naar €477,3 miljoen....
#312
Altijd leuk, dit soort populistische vragen. Wilt u de hoofdprijs uit de postcode loterij winnen ? nee, natuurlijk niet... ( schater) Het ware interessanter gewezen, als ook de andere kant van de "medaille" belicht zou zijn geweest: "En hoe...
#311
#1 eens. Flauwe vraag van FoodWatch.
#310
Voor mij geldt dat ik het zeer eens ben met het feit dat de btw-verhoging in schril contrast staat met de doelstelling van het kabinet om 'de gezonde keuze makkelijker te maken'. Daardoor zie ik die doelstelling al als gedoemd om te...
#309
"Wilt u lagere belasting?" Hmmm, lastige vraag.
#308
#3 Cécile, Wat mij vooral is opgevallen in supermarkten: het aanbod van verse vis is drastisch verminderd en het schap met kant-en-klare vega(n) producten wordt regelmatig aangevuld met nieuwe producten. Uiteraard gebeurt er van alles...
#307
Wat mij overigens opvalt is dat nu meer mensen dan eerder het advies lijken te krijgen maar even niet meer op de voeding te letten, want na 1-1-2019 kunnen mensen met BMI vanaf 40 kiezen tussen een maagoperatie of leefstijlcoach.
#306
Sytske, je kunt ook zeggen dat de supermarkten zich aan de afspraken houden én iedere weerstand tegen rode stoplichten op producten (en reken maar dat ruim de halve supermarkt er rood uit zal zien) hebben opgegeven. Dus: hoezo grapjas?...
#305
Marc Jansen droomt wel vaker hardop. >> We willen wel degelijk zout, suiker en vet uit de supermarkten halen. << Grapjas! Commercieel directeur Nederland van Nestlé? In hoeverre heeft zo iemand invloed?
#304
Ze maken hun eten helemaal niet gezonder. Hooguit minder ongezond.
#303
Nederland slaat volgens mij de plank mis met de BTW verhoging op gezonde producten. Nu is het al zo dat veel Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit niet halen en ik geloof absoluut niet dat dit er door die BTW...
#302
Up-down en down-up dialoog vereist kennis, betrokkenheid, overleg en focus. Diversificatie en een overall visie - consensus die zelfs in de wetenschap ontbreekt. Verbieden, zwaar belasten, betuttelen, zijn hier bepaald geen voorbeeld van....
#301
Heeft de consument eigenlijk wel behoefte aan zo'n logo? Ik heb me best verdiept in voeding, maar me nog nooit wat van dat vinkje aangetrokken. Ik lees wel etiketten, ik baseer mijn keuze op wat erin zit, niet welke kleur een stoplicht...
#300
#64 Jan Peter, Dat wat ik schreef had betrekking op het 'in het zicht'. Ik zou het namelijk een goed idee vinden dat ik als klant meer moeite zou moeten doen voor ongezondere producten. Dus de gezondere producten juist op ooghoogte en niet...
#299
Sytske, als ik bij mijn AH binnenloop, loop ik meteen tegen die aparte balie met sigaretten aan. Bij de Jumbo is het niet anders. Sterke alcohol stond nooit bij de super, maar de schappen met zwak alcohol zijn niet te missen. Wat wil je nu...
#298
Frank Eric, Misschien heb ik het wat cryptisch opgeschreven. Wat ik probeer te zeggen, is dat het regelmatig gebeurt dat er twee correlaties zijn a-b en b-c, en dat op grond daarvan gedacht wordt dat je a aan c kan verbinden. Dat wordt...
#297
#36, Jos:" De rest is tegen, niet tegen een systeem, ze hebben immers ADH, nee, ze zijn tegen DIT systeem, ze zijn tegen de keuze van retail. Daar zit de crux." Hierboven staat toch dat de industrie niet voor of tegen is, maar dat ze het...
#296
Dick & Dennis, als je die vragen wilt beantwoorden, maak dan een nieuwe lijn "Hebben duidingen op voedselverpakkingen zin?" of "Kloppen duidingen of voedselverpakkingen wel?". ook een andere tekst erbij schrijven. Kun je een hele boom...
#295
Jos #34, je boodschap is luid en duidelijk: als je iemand duidelijk wilt maken waar je niet te veel en ook niet te vaak van moet eten of drinken dan werken donkergroen, groen, geel, oranje en rood uitstekend (denk ik ook). Of mensen zich...
#294
Interessant hoe in de wereld van voedingsonderzoek de term 'effectiveness' van voedselkeuzelogo's wordt geïnterpreteerd. Alle onderzoeken die in het stuk dat Jos in #34 linkt (waarvoor dank!) keken enkel en alleen naar ofwel de perceptie...
#293
We weten niet zo heel veel Dick. En ook het Pioppi dieet en Keer Diabetis Om gaan voorlopig de revolutie niet ontketenen. Of zie jij de diabetes en obesitas cijfers al drastisch kelderen? (die moest even, het is namelijk dezelfde vraag die...
#292
#34, Jos, ik denk dat je mag zeggen dat het 10 jaar geleden niet anders was (ook als ik afga op mijn eigen ogen en het aanbod van toen). De onzekerheid mag inderdaad geen antwoord zijn. Maar deze vraag verdwijnt daar niet mee: wat werkt?...
#291
Dick, Sander, als je Google even opslaat en Traffic light system food effectiveness intikt krijg je lijsten met onderzoeken. Hier vind je een journalistieke samenvatting van een paar onderzoeken. Meestal zijn ze positief, soms ook...
#290
Twee constateringen: 1. We weten helemaal niet of logo's de gezondheid uiteindelijk ten goede komen. Zie ook #19 2. Op een of andere manier zijn de fabrikanten tegen. En dat lijkt me logisch: op zeker 50 procent van hun producten komen...
#289
Dat is allemaal mooi, Sander, en natuurlijk vind het ik fijn dat te horen. Maar ik hoor nog iets (en ik beken: ik had het al eens van Simone gehoord) dat ook de moeite waard is als conclusie: als supers 10 jaar geleden al konden bedenken...
#288
Dick, inderdaad precies mijn punten. En volgens mij hebben we dat hier op Foodlog zojuist in twee draadjes in twee dagen bijna boven water. Wel een lichte bias in foodexperts (op verschillende vlakken)
#287
Bravo en duim, Dick, zo moet het!
#286
#28, Sander, dat is precies de vraag die ik Jos ook wilde stellen. Het aantal gevallen van obesitas in het VK ligt duidelijk hoger dan bij ons en behoort zelfs tot de ernstiger gevallen binnen de EU. In de belendende discussie deed ik Marc...
#285
Jos, weet jij of er in de UK al een evaluatie is geweest? En hoe succesvol hun systeem is om de consument tot gezondere keuzes te nudgen?
#284
De hoeveelheid schapruimte per product is nog niet zo heel erg, waar ik me vooral aan stoor is dat er niet alleen maar gewone pindakaas en met stukjes noot is, maar dat er ook soorten moeten zijn met chocola, karamel, zeezout enz enz enz....
#283
Het lijkt er inderdaad sterk op dat een logo / vinkje / meuklogo / stoplichtlogo een excuus is om meuk te mogen en kunnen verkopen. Tja, het stoplicht staat op rood, maar de mensen kopen het toch. We hebben zó ons best gedaan.
#282
Welja, nòg een keer...... Eens met Wouter, hier wordt al tien jaar over gezanikt. Terwijl iedereen weet dat àls je iets wilt aanduiden, het stoplichtsysteem van de Engelsen het best werkende is. Nou vooruit, kijken of het klopt ook mooi,...
#281
Simone, dat is interessante nieuwe informatie: de marktleider pleitte al ruim meer dan 10 jaar geleden voor een 'red label' maar haalde bakzeil bij de fabrikanten. Dank daarvoor! In de NRC vertelt Marc Jansen dat supermarkten als...
#280
Toen Albert Heijn in 2005 begon met Het Klavertje, wilden de leden van de FNLI niet meedoen. Twee jaar later kwamen de FNLI-leden met het Vinkje. Die eerste twee jaar waren er behoorlijk wat consumenten die het niet prettig vonden dat Het...
#279
#21 Wouter, Dit zou je online kunnen laten doen. Op die manier moet iedere deelnemer het namelijk zelf bepalen en kan die zich niet laten beïnvloeden door andere deelnemers.
#278
#61 Jan Peter, Voor sigaretten en andere rookwaar is een aparte plek achter de informatiebalie ingericht en voor (lichte+sterke) alcoholische dranken zelfs een aparte ruimte. Die staan dus al los van de schappen met voedsel. Dat losse...
#277
Wouter, en dat is dus precies het probleem om een keuzelogo, zeker als dat (impliciet) gekoppeld is aan een preventieakkoord met draagvlak te creëren. Die wisdom of the crowd wordt al lang al bepaald door allerlei blogs, vlogs en boeken....
#276
Dennis, wel weer leuk geprobeerd. Duim. Maar als het ze echt ernst was, hadden ze zolangzamerhand de sigaretten wel een andere plek gegeven. Maar ja Marlboro staat op de eerste plaats van de merken top 100 met een omzet van 455 miljoen...
#275
Marc, nog een suggestie. In het kader van de grote invloed van de omgeving op de keuze van de consument, valt ook te denken aan een volstrekt andere insteek: beperk de schapruimte voor ongezonde (of nog eenvoudiger: sterk bewerkte)...
#274
Absoluut een leuk experiment. Zou er een supermarkt zijn waar we in de avonduren of op zondagochtend dat zouden mogen doen? Leuk om perceptie van gezondheid te onderzoeken. Wisdom of the crowd op rationele onderwerpen toepassen is serieus...
#273
Geef een mooie steekproef consumenten stickers in 5 kleuren (van donkergroen naar donkerrood) en laat die op de producten in de supermarkt plakken. Zou dat erg misgaan? Ik denk het niet. Die plakken echt geen groene sticker op een Mars of...
#272
Dick, Wat mij betreft zijn er meerdere doelen. Belangrijke doelen staan in het Preventieakkoord. Wij onderschrijven de ambities en doelen van harte. Doel is voor ons ook om de consument te helpen bij het maken van een goede keuze. En als...
#271
Marc, dank voor je reactie met de vraagpunten die je meeneemt naar VWS, cq. de polder in. Mag ik er nog een eentje aanbevelen? - Hoe krijg je de doelen gedragen en wat zijn die? Als je het antwoord op die vraag goed geeft, win je ieders...
#270
Is er al één consument gevraagd hoe ze verder konden leven zonder de vinkjes? Is geen 'score' uiteindelijk niet beter dan wel een 'score'? Zet geen 'score' mensen meer aan het denken dan wel een 'score'?* Is de hele logo discussie...
#269
Dick #38 ...wat ik leer van deze commentaren? Veel. Veel waar we het de komende weken over moeten hebben met alle betrokkenen. Overheid, producenten, consumentenbond, voedingscentrum, Gezondheidsraad, wetenschappers, RIVM, diëtisten....
#268
AH en Jumbo kunnen binnen paar maanden nutriscore per product berekenen (als de rekenregels er zijn). Heineken en Unilever hoeven niks, maar de supers weten de nutriscore ook voor de a-merken aangezien ze de samenstelling van de A-merk...
#267
Voor alle formele helderheid: in Frankrijk en Spanje adviseren de overheden NutriScore (hoe zullen we afspreken dat we het schrijven? Met of zonder '-' en met af zonder hoofdletter S?). In België implementeren supers het met waardering van...
#266
#14 vertel eens? Hoe dan? Mijn idee is dus: - CBL en Consumentenbond gaan leiden / sturen. - overheid financiert dit project - club van onafhankelijke wetenschappers kijkt naar nutriscore richtlijnen en een paar lifestyle coaches erbij. -...
#265
#9 Wouter v.d. Weijden rutte verlaat zo ook de tent. Polman is al weg (bijna dan). Unilever wordt zo gesplitst, food wordt opgeslokt. Wat overblijf : supers, boeren en vers-bewerkt. Groot dranken en groot processed food Lekker hun gang...
#264
Wouter, je zegt het systeem wordt van ons allemaal, open source, gratis (bestaat niet, maar OK), volgens mij valt dat goed in te passen met mijn ideeën over participerende burger-consumenten. Dat idee, het hoe, is niet...
#263
#10 Sander Koning Labadie je bent vast een lieve man. “Voor en door consumenten”, ik snap het kerst komt eraan. Deze aanpak voelt goed, maar is in de praktijk kul.
#262
Overigens hoeft de overheid niks op te leggen. Supers zullen het doen, ze mogen immers zelf bepalen welke producten in hun winkeltje komen te liggen. Heerlijk die vrije markt! (Ik ben serieus). Rol van onze overheid naast een sponsor...
#261
Kijk of het klopt was goed. En had alleen een klein zetje nodig van de maatschappij (en dus overheid). En nu is het andersom, supers geven een duidelijke zet aan de overheid: ga aan de slag en kom met iets. De Consumentenbond etc zal het...
#260
#55 Sander, Ik ben het helemaal met je eens als je stelt dat een consument zelf verantwoordelijk is om zich te informeren over het product dat zij/hij aanschaft. Ik zoek altijd eerst, via de webwinkel van Jumbo of AH of via de site van de...
#259
Sytske, interessante vraag: wordt er geklaagd nu het vinkje weg is? Ik weet het niet? Is het onderzocht? Er wordt zeker geklaagd over de ingrediëntendeclaratie en de voedingswaarden. Maar ik denk niet zozeer dat dáár inhoudelijk over...
#258
Volgens mij kan een stoplicht niet vanuit de overheid worden opgelegd vanwege de EU-markt. Welke vorm van voedselkeuze er komt moet dus vanuit de markt komen. Die marktmacht ligt in NL bij de supermarkten denk ik, maar de verwerkers hebben...
#257
#43 Sander, >> willen we überhaupt wel een voedselkeuzelogo? << Waarom willen mensen dat? Omdat de huidige officiële informatie (ingrediënten + voedingswaarden) te onduidelijk zijn. Als die gemakkelijker te vinden + beter...
#256
#41 Dick: het gaat er niet om of het een verstandige keuze zal zijn, het gaat om juist DIE burgerstem die we kwijt zijn.
#255
Dit was idd een goed idee, Jan Peter. Alle eer aan jou. Ik zat er juist vanmorgen aan te denken in relatie tot deze opmerking over het - niet gemakkelijk te onderschatten - gele hesjes-fenomeen: zonder publieksparticipatie valt de...
#254
Het kan ook een nieuwe testcase voor Rutte en de VVD worden: kiezen ze weer voor Unilever of voor de supers, die waarschijnlijk de publieke opinie aan hun kant hebben? Niet onbelangrijk nu er twee verkiezingen aan komen.
#253
Wouter, bij je tweede vraag: het is niet tegen te houden door kartelvorming. Supers kunnen heel eenvoudig delisten (van het schap gooien, in gewoon Nederlands) en er is niemand die hen daar juridisch op kan tegenhouden. Jan Peter wijst op...
#252
Inderdaad Dick #2, als de staatssecretaris de stoplichten oplegt zal de industrie wel mee moeten. Tenzij ze naar de rechter stappen en dan kan het een slepende zaak worden, tot aan het Europese Hof. Al kan hen dat grote publicitaire schade...
#251
Ik haal het nog maar een keer aan: Kijk of het klopt uit 2010. Het gaf een richting van een oplossing (waar zouden we nu staan als we er toen mee begonnen waren?) en het idee struikelde ook over de belangen van de industrie. De FNLI is...
#250
Zoek op Google: Jan Bransen, Laat je niets wijsmaken.
#249
Tsja, da's zeker een kwestie van omzetten en export. Industrie circa €70 miljard (binnen en buitenland); supers €39 miljard (Nederland). We gaan het zien.
#248
Dick, als hij kiest voor de supers wordt hij en het hele kabinet afgemaakt door big food. Het hele CBL stelt in dat verband weinig voor.
#247
#48, dan moet je daarvoor toch ook een expert zijn? See the problem?
#246
Bij die experts natuurlijk.
#245
Het is natuurlijk een geweldige kans voor de supers: ik zie geen enkel beletsel om fabrikanten die niet meewerken collectief te delisten, dwz van het schap te gooien en er huismerken voor in de plaats te nemen. Als de supers dat collectief...
#244
#46, " doorvragen waar dat oordeel op gebaseerd is (zie #36)." Bij wie ga je dat dan vragen?
#243
Arjan, jeemig. Dat betekent dat we geen mensen hebben die het oordeel van experts kunnen beoordelen. Nog een leuke: experts van verschillende disciplines kunnen dat ook onderling niet. Daarom heeft een expert op zijn eigen terrein altijd...
#242
#2, tenzij je acties krijgt a la de 'gele hesjes', ook tegen een overheid. Zie ik hier alleen niet zo gebeuren.......door rijden bij rood voedselstoplicht?
#241
Dick, het vertrouwen dat je lijkt te stellen in het ministerie van VWS, deelt Dick Bijl niet met je. Weliswaar heeft de oud-hoofdredacteur van het Geneesmiddelen Bulletin het in zijn onlangs verschenen boek over het 'pillenprobleem', zijn...
#240
Als de overheid het oplegt is tegenwerking onmogelijk; tenzij je je gaat afvragen of Den Haag wel bevoegd gezag is voor zoiets. Het antwoord is vermoedelijk dat dat niet zo is. Het zijn spannende tijden inderdaad. Over medewerking van de...
#239
#36, Dennis, de kennissocioloog in mij is het met je eens hoor. Maar we leven in een samenleving waarin we denken dat er experts zijn die weten 'hoe het zit' en daarom niet meer uit hoeven te leggen wat hun kennis betekent. Dat is...
#238
Spannend! Wat gaat de industrie doen als Blokhuis doordrukt? Tegenwerken? Zo ja, als kartel? Of gaat het ene na het andere schaap over de dam? Is kartelvorming op dit punt trouwens legaal?
#237
Een burgerstem zoals bijvoorbeeld de g1000. Zie het als een lekenjury, maar dan niet als eindoordeel. Die burgerstem gaat niet per se over de inhoud, daar zijn de adviseurs voor, maar gaat vooral over het hoe. Nu wordt er over burgers en...
#236
Sander #37 je schrijft Geef hen ( de consument, red.) dan een stem, en zorg dat ze serieus genomen kunnen worden. Je kan ze serieus nemen als ze kennis van zaken hebben. Dan komt de vraag hoe doe je dat? Vermoed dat er goede mogelijkheden...
#235
Astrid, sinds Brexit is duidelijk dat referenda niet als vanzelf de verstandigste keuzen opleveren.
#234
We hebben een soort 'burgerstem' gehad in de vorm van een referendum, maar die werd weer snl afgeschaft toen bleek dat wij met een meerderheid tegen een paar dingen waren wat de politiek niet zo leuk vond. 1x in de 4 jaar hebben we nog een...
#233
#37 "De burgerstem" : bestaat die? Waar vind ik die? Foodlog heeft een draadje waarin de voedingsindustrie een "boevenbende" wordt genoemd. Van harte mee eens. Die industrie is er in geslaagd om veel burgers, artsen, diëtisten,...
#232
Marc Jansen, wat leer jij van deze commentaren?
#231
Bij de mensen waar het over gaat! Hoe vaak moet ik dat nog zeggen. Organiseer die burgerstem. Mensen weten inderdaad heus wel wat echt slecht eten is en echt gezond eten, daar tussenin weet niemand het. En mensen weten ook heel goed dat ze...
#230
Die eigen belangen zijn maar één aspect Dick, ik noemde nog een aantal sociologische invloeden. We zijn gewoon allemaal mensen. Punt is dat de verantwoordelijkheid van de invulling van dit logo niet geheel bij de wetenschappers gelegd...
#229
Dennis, als dat zo is, dan stellen we vast dat ook wetenschappers niet onafhankelijk (kunnen) zijn en hun eigen neus en eer achterna lopen. En nu? Waarom weet - bijvoorbeeld - jij het beter? Of ik, natuurlijk.
#228
Wetenschappers zijn toch vooral ook mensen. Ten eerste zijn er wetenschappers te vinden die volop geloven in de nutritionistische kijk. Met heus hun eigen, binnen hun denkkaders logische redenen. Maar belangrijker nog, stel je toch voor dat...
#227
Dennis, geef jij eens antwoord op die vraag. Onafhankelijke wetenschappers lijken mij volwassen mannen, vrouwen en eventueel transgenders - of iets daar weer tussenin - die rationeel doen en niet schromen voor enig taboe.
#226
Zou het sociologisch zo rationeel werken?
#225
O jee, Dennis. Als dat zo is, heb je een punt. Maar ik mag toch aannemen dat die wetenschappers dan zullen zeggen dat ze op een mission impossible worden gestuurd? Of niet?
#224
Dick je schrijft in #4: "Mocht er dus iets misgaan dan is dat geheel te wijten aan onze knapste koppen." Dat is m.i. een zeer onterecht wijzende vinger, want die onafhankelijke wetenschappers worden op pad gestuurd met een op allerlei...
#223
Ah ja, een meuklogo! Ik zei ooit dat er eigenlijk maar twee nodig zijn 'k*t' (rood) en 'beetje minder k*t' (oranje). Dat is heel begrijpelijk voor iedereen in onze samenleving. Dat zei ook Stephan Peters deze week: mensen weten heel goed...
#222
@Dick: dat lijken me de aangewezen partijen, al zou ik wel fijn vinden als er dan niet te veel nutritionistisch wordt gekeken en geneuzeld over grammen suiker en verzadigd vet. De bijdrage van een product in een gezond voedingspatroon mag...
#221
Voor wie het nog niet had gezien: de industrie reageerde vandaag op de zet van de supers. Korte samenvatting: ze willen weer doorpolderen.
#220
Karine, wie de uitvoering mag doen, daar zijn de supers heel duidelijk over: het ministerie van VWS en de wetenschap. Kun je daar nog bezwaren tegen hebben? Wist je trouwens dat Albert Heijn al een rood klavertje (je-weet-wel, van...
#219
Dus de industrie staat buiten spel en de supermarkt neemt de leiding. Ik vind dat een goed idee. Al ben ik benieuwd welke partij straks de uitvoering mag doen. Zelf ben ik voor een negatief logo. Laat maar zien wat de ongezonde troep is....
#218
Arnold #21, dank en fair enough!
#217
Jan Peter hoe moet ik dat zien? Als producent kan ik toch leveren als ik aan de gestelde leveringsvoorwaarden en gewenste volume voldoe en het eens wordt over de prijs? Of mis ik iets?
#216
Ik zie een partij rechtszaken aankomen van producenten die de D en E score niet accepteren.
#215
Een reactie op#16 Dick heb hier op Foodlog onlangs gezegd dat wij op korte termijn naar buiten komen en de wijze waarop zelf bepalen. Je kan toch inhoudelijk reageren op een nette vraag. Ik blijf bescheiden. Op de laatste gedeelte van jou...
#214
Overheid - onderheid Zie de reacties op het Preventieakkoord. VWS: na alle experts gehoord te hebben voeren we nu een beleid in wat of hoog over vliegt of tegen het zere been is van dat deel van de bevolking wat zich niet serieus genomen...
#213
Sander, maar VWS kan dan toch beslissen? ('alle experts gehoord hebbende, besluiten we ...') Of zijn die ook niet onafhankelijk dan? En: waarom zou de Gezondheidsraad het niet kunnen om vervolgens het Voedingscentrum het in te laten...
#212
Dick, zie je de berichtenkoppen al? Commissielid Voedingskeuzes doet betaald onderzoek voor Unilever.. Ik denk dat Nederland te klein is voor zo'n onafhankelijke onderzoekscommissie. Wetenschap is te verweven / afhankelijk met...
#211
Daar hebben we nu een echte professor voor nodig om te melden dat optimale voeding van mensen begint bij biologie. Volkomen terecht maar ook volkomen bizar? Als a.s. ouders daar ruim vóór de conceptie mee beginnen, kan dat ook heel veel...
#210
Arnold, jij schermt altijd maar met jouw fundamentele kennis en geheime wetenschappelijke medestanders, maar hebt nog nooit zelfs maar een flinter van die kennis laten zien. Ik stel dus voor: of je komt ermee of je dimt even in deze...
#209
Sander #13, je hoort wat Marc zegt: dat vertrouwen moet vanzelf komen omdat de overheid en onafhankelijke wetenschappers er hun stempel op zetten. Onafhankelijk + de bovenbazen = goed. Of dat inderdaad zo werkt, is vers 2. in Spanje werd...
#208
Even voor de diepgang. Sander naar aanleiding van #13. Moeten we eerst niet vaststellen wie die voedselelite is op basis van welke criteria? Dat in het licht van wat Marc opmerkt "Dat wil zeggen dat onafhankelijk deskundigen de normen...
#207
Ik vraag me dus af hoe je een systeem mét draagvlak geaccepteerd krijgt. Als 'voedselite' kunnen we wel roepen dat het onafhankelijk is/wordt, maar hoe winnen we het vertrouwen van de consument (terug)?
#206
Goed om te zien dat het debat hier op Foodlog er over begint. Voor de goede orde, wij hebben onze voorkeur uitgesproken voor NutriScore. Wij gaan nu in gesprek met alle andere betrokkenen. Maar voor ons staat als een paal boven water dat...
#205
Sander, wat er precies gebeurt, zal ik proberen uit te leggen. Een en ander mede naar aanleiding van een mailtje van Martine Kamsma van de NRC (zie het bronbericht). Kamsma wijst ons erop dat we iets niet goed zeggen: het zijn niet de...
#204
Dick, worden consumenten ook betrokken bij die commissie? Niet vanwege hun wetenschappelijke kennis, maar omdat het een goed idee is als het een vorm krijgt 'voor consumenten door consumenten'. Laat supermarkten 100 consumenten selecteren.....
#203
Dick ik heb ook een bepaalde kijk op het reilen en zijlen van de wetenschap maar of je het af kunt doen met een beetje dom waag ik te betwijfelen. En luister eens wat uit mijn mond komt, zitten ze niet gevangen in een verkeerd systeem? Ben...
#202
Interessante stap. Hoe het sociologisch gaat werken is spannend. Wat gaan producenten doen die straks een rood stoplicht zouden krijgen?
#201
Jolie #5, dat was sarcastisch bedoeld, hoop ik?
#200
#3: We moeten nog maar afwachten of deze stap door de supers zo slim is voor de consument. Wat nu als dit systeem er nu juist voor zorgt dat de consument alle foute prioducten echt gaan laten liggen en daardoor de winst bij de supers enorm...
#199
Ik heb hier decennia op gewacht...
#198
Ik begreep afgelopen dinsdagavond dat het nieuwe Nederlandse Nutriscore een volledig onafhankelijke wetenschappelijke commissie krijgt die de normen en toekenning daarvan gaat bepalen. Bij het oude Vinkje betaalde de industrie. Mocht er...
#197
Dennis alleen nutrient density (zie FDA) is een stap om te kunnen zetten om toch iets van individuele producten te kunnen zetten. Natuurlijk heeft Tiny van Boekel gelijk als hij zegt "er bestaan geen gezonde of ongezonde producten, wel...
#196
Jammerlijke ontwikkeling, zo zijn we weer jaren gebonden aan een veel te ver versimpelde definitie van gezonde voeding (op basis van o.a. verzadigd vet, suiker, zout).
#195
Prima ontwikkeling!
#194
Arnold #35, het is een running gag geworden: je belooft en preekt, maar levert niet. Doe jezelf een plezier en lever en communiceer als het moment er is.
#193
#26, goed artikel van die 'onderheid' uit alweer 2014. Veel te lezen op Foodlog.
#192
Nu wel inhoudelijk reageren? Niet zo ongeduldig alle goeie dingen komen langzaam en er is niets geheim aan, en wij bepalen het moment en de manier van presenteren.
#191
Arnold, je hebt het hieronder over geheime voorstellen die al ergens liggen en nu weer over eerlijk. Kun je je grote plan nu eindelijk eens uitleggen? En ook waarom het natuurlijk zo logisch is.
#190
Jordy zou bewustwording van de burger, door zaken eerlijk uit te leggen, geen preventief rendement opleveren?
#189
Zorg voor dat mensen minder stress hebben, mensen met stress gaan meer roken, drinken en eten. Als mensen minder gestrest zijn dalen de kosten voor de psychiatrische zorg. Overigens mogen mensen niet zelf weten of ze hun lichaam...
#188
Dennis #28 je laatste voorstel de spijker op zijn kop. Liggen al voordstellen voor overigens niet bij Foodlog.
#187
Goed punt Carolien. Er is echter ook veel obesitas bij jongeren die nog nooit gerookt hebben.
#186
Dennis, misschien lukt het. Ik stuur dit draadje door. Meer beloften kan ik nu niet doen.
#185
Voorstel: Foodlog profileert zich al jaren als trefpunt voor de onderheid. Nu eigenlijk iedereen het akkoord van Blokhuis beoordeelt met een onvoldoende, is dit een uitstekend moment om de onderheid een stem te geven. Niet de stemmen die...
#184
Heeft er al iemand bij stilgestaan dat stoppen met roken nogal eens leidt tot gewichtstoename? Kan een succes van de 'rookvrije-generatie-tafel' leiden tot falen van de 'maatregelen-overgewicht-tafel'?
#183
Mooi stukje over de Engelse sugar tax. De belastinginkomsten dalen al omdat frisdrankproducenten hun receptuur hebben aangepast. En een mooi overzicht van landen met zo'n belasting. Maar hier dus niet.
#182
Naar aanleiding van de update van vandaag om 10.00 uur, verwijzend naar de column van Wagendorp in de Volkskrant: wat mij bijzonder intrigeert, en waar ik niet direct een verklaring voor kan vinden, is de manier waarop de overheid - of de...
#181
Wouter, ik zal het van de week eens lezen. Past wel in mijn straatje. Ik ben rondom Amsterdam betrokken bij projecten rondom commons, hyperlokalen groepen mensen rondom vraagstukken over een bepaald thema (gezond eten (in de buurt) of...
#180
#21 , #22 Zijn dit nou bespiegelingen of is het meer waard ?
#179
Sander Koning Labadie , zonder wrijving geen glans. Daar waar die triple helix functioneel leek te zijn (ik geloofde er vroeger ook geen barst van), is deze nu zeker niet werkend meer. Door ge-polder en het ge-manage tussen universiteiten,...
#178
Op veel vlakken heeft polderen en de triple helix (kennisinstituten, overheid, bedrijfsleven) vooruitgang gebracht, met name op technische dossiers. Nu is er sprake van de triple blokkade. Te veel belangen binnen die triple helix. En het...
#177
Ja Gert, dat is natuurlijk de interessante kwestie. Ik denk dat de afstand politiek burger inderdaad komt door het niet echt geïnteresseerd te zijn in burgers (ouderen, jongeren, starters, zieken, minder bedeelden, obese). Dat het...
#176
#16 100% mee eens. Je wilt als overheid iets. Het gaat een groep mensen aan. Ga dan een echte relatie aan met mensen. Investeer daar in. Probeer nou eens een betrouwbare overheid te zijn. Zo zou het moeten. Maar kán dat als de focus in...
#175
Ik rook. Ik heb niet het gevoel dat deze overheid mij als mens 'in the picture' heeft.
#174
Jeetje Folkert #14 drie jaar geleden, mijn zoon woonde toen in Sydney was het nog 28 dollar.
#173
Er zijn maar twee partijen waarmee de overheid aan tafel moet zitten. Dat zijn de woedende may­o­nai­se­ver­slaaf­den, bierbuiken en colajunks die niet wensen te worden betutteld (en waar volgens Bert Wagendorp de politici bang voor...
#172
Ik las in de ondertekst van de uitzending van Nieuwsuur dit: - het gaat vanzelf verder - dit was niet het moment voor meer - arme staats, aardige man die best wat had gewild Viel in het staartje van Pauw. Zal het morgen nog eens in zijn...
#171
#5 Jan Peter , nog even nagevraagd bij familie. Een pakje sigaretten $ 40 is € 25 . Je zal maar een pakje per dag roken !
#170
Uit nieuwsuur uitzending ving ik op: Om te beginnen, het is wereldwijd uniek dat 70 organisaties ‘iets’ gedaan hebben. Tabak maatregelen zijn goed, maar doelen met overgewicht en roken gaan niet gehaald worden. Altijd lastig om met de...
#169
Jaap Seidell , heb je een top 10 van concept beleidsmaatregelen die je vanuit de wetenschap en jarenlange ervaring met dit onderwerp zou aanbevelen?
#168
Mijn stiekeme hoop: Marc Jansen en CBL komen nog met iets moois.
#167
Ik heb net de moeit genomen om deel II (deel I over roken zal wel goed zijn) te lezen. Veel goede intenties, nog meer roep om onderzoek, maar weinig echt concreet beleid (dat eventueel pijn doet). Waarom geen verbod op frisdranken met 10%...
#166
“In Spanje en Frankrijk en zelfs in Engeland maakt de overheid zijn eigen keuzen. In Nederland zijn de politieke verhoudingen zodanig dat dat niet kan.” Eens Dick! Precies mijn punt ook in #1 Straks maar eens naar Nieuwsuur kijken
#165
De staatssecretaris heeft vandaag niet zijn 'moment of glory' zoals zijn ambtenaren hadden gewild. Geen grote talkshow dus vanavond voor deze brave man. Dat is natuurlijk ook verstandig, want er is niet bijster veel te melden dat niet al in...
#164
De Rijksoverheid presenteert 3 versies van het Nationaal Preventieakkoord: het akkoord zelf (76 pagina's), de 'publieksversie' (20 pagina's) en de infographic (1 pagina).
#163
#5 Jan Peter, Er staat wel iets in mbt de omgeving, maar niet veel: >> meer waterpunten en geen suikerhoudende frisdrank meer op scholen. << >> Gezondere bedrijfs-, ziekenhuis-, en schoolkantines. <<
#162
We gaan toch niet Geen Stijl inbrengen in de discussie? Serieus? Jaap je fulmineert al jaren tegen een obesogene (en ziekmakende) omgeving. Als een van de belangrijkste oorzaken. Daar staat helemaal niets van en over in het preventie...
#161
Jaap, zo is dat. Politiek is de kunst van het haalbare en samenlevingen die dat mogelijk maken. Niettemin: het is ook interessant om stil te staan bij de vraag waarom de ene samenleving het een of een andere juist het andere mogelijk...
#160
Misschien is het verfrissend eens een kijkje te nemen in de boosheid buiten onze bubbel.
#159
In het NCR-artikel staat >> Het streven om mensen meer volgens de Schijf van Vijf te laten eten staat wél in het akkoord << Ik vraag me dan af wie dat zou moeten gaan oppakken. Als er veel mensen niet eten volgens de Schijf van...
#158
Uit het NRC artikel "Dit kabinet heeft lef getoond door preventie een belangrijke plek te geven in zijn plannen. Komende jaren zullen de partijen die het akkoord ondertekenen moeten laten zien dat het hun menens is om die doelen te...
#157
Ik maak me ook zorgen over dit soort projecten. De praktijk is dat ze 'verkocht' worden met een belofte die vaak 10x verder ligt dan de praktijk waarmaakt. EU projecten (en de financiering) via en met universiteiten ervan zijn vooral...
#156
Wouter, dat is wmb in ieder geval het type vragen dat gesteld moet worden. Ik denk overigens dat computer-intelligentie in Westerse landen niet gemakkelijk meer in staatshanden te krijgen is omdat'ie afhankelijk is van gedragsinformatie...
#155
Even uitzoomen: De EU gaat proberen met kunstmatige intelligentie de VS en China in te halen. Is het denkbaar dat de EU ook een eigen datagigant opzet die kan wedijveren met Google, Amazon, Facebook, Twitter en hun Chinese tegenhangers,...
#154
Dick dat ik precies weet is wat veel gezegd daarom spreken we over een dynamisch teeltsysteem dat we aanpassen aan hernieuwde kennis. Maar de WUR praat toch over een duurzame gezonde voeding, en daar reageer ik op. Jij hebt het over een...
#153
Arnold, we weten dat jij precies weet wat we aan voeding nodig hebben, wat de goede vragen en zelfs de goede antwoorden zijn. Maar we hebben het hier over wie de Dbases exploiteert en vult. Mijn punt: als de WUR denkt nu nog de Google's...
#152
Nutrition and Health, Voeding en gezondheid, het komt aan op het woord voeding. Voeding is hetgeen een lichaam, onze organen, nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Deze hoogdravende woorden suggereren dat zij even gaan vertellen...
#151
Het zou inderdaad een poging kunnen zijn om met de industrie en detailhandel nog wat te doen aan tegenwicht tegen de grote databoeren; dat zou zelfs gewenst genoemd kunnen worden omdat Europa op dit gebied geen serieus alternatief tegen...
#150
Tóch fijn dat we in 2050 dan dankzij veel EU-subsidies, op basis van o.m. kassabonnen, klantenkaarten en "in neartime geuploade personal consumenteninfo van smartfone-apps", en samenwerking met o.a. Unilever-wetenschappers - die dankzij de...
#149
Mensen, een beetje realisme graag. Denkt de WUR nu echt dat ze nog enig terrein kan winnen op de core business van de Facebooken, Google's, Alibaba's, IBM's (Watson), Amazons en Microsoften van deze wereld? Die bedrijven harken heel...
#148
#2, van hen die het probleem veroorzaken, valt niet de oplossing te verwachten. Je kan trouwens de " " bij "wetenschappelijk" weg laten.
#147
“Om een antwoord te geven op al deze vragen is er volgens Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, behoefte aan diepgaand, interdisciplinair onderzoek naar voedsel, voeding en gezondheid,...
#146
Wie zijn die partners en wat gaan ze onderzoeken, in relatie tot Nutrition and Health? Deze vraag zal eerst beantwoord moeten worden wil je kunnen beoordelen of dit onderzoek hout gaat snijden. Ben zeer benieuwd. Heb de indruk dat het meer...
#145
ps Eddie: ik heb het nergens over natuurlijk Astaxanthine in pure vorm als supplement gehad... als je dat bedoelt. Ik ben niet snel voor geïsoleerde (gemethyleerde) stoffen (in sommige situaties wel). Zoals al gesteld: de ogen van de...
#144
Over de veelbelovende positieve rol van natuurlijk Astaxanthine op Hcy zie Fan e.a. 2017. Naast andere veel belovende geconstateerde effecten... fundamentele neurologische processen.. hoe prematuur ook worden de relaties gelegd in een...
#143
Martijn Katan over deze studie: hoe wetenschappelijke ideeën kunnen veranderen sinds 1971.
#142
Beste Eddie Vos : Over Astaxanthine kan ik meer posten. Maar ik volg dan de eerdere posts van Wicher T. Koetsier , die hier veel meer van afweet (en die mij overtuigd hebben). Ik heb hem gevraagd te reageren (maar hij is al 2 jaar niet...
#141
Frank, Follow-up. Nobody seems to have a vitamin/mineral analysis of algae [wier poeders]. That is a problem. Let's look at your 'capsule maker'. Een capsule behoud op n'n meest 1 gram van droog spul. Dat is weinig. Mijn vitamine...
#140
Bedankt Eddie Vos. Ik zie de inhoud (maar ben niet overtuigd). -over algen, wieren (en eendenkroos): als 80% ongeschikt is... is 20% dat wel. Er zijn duizenden soorten (waarvan vele nog niet verkend). Ook als diervoeding overigens... wat...
#139
Frank, Algae are fish food, not human food, at least no society that ever existed used them as a primary source of food (not even the Japanese where sea weed is mostly great condiment). My own pond has lots of algae (string algae at the...
#138
ps over gezonde landbouw mogelijkheden - zonder GMO/ pesticiden - in India gaat deze korte video. en er zijn grote verschillen tussen natuurlijke vitamines/mineralen (de rol van elektrolyten bij spieren - zoals het hart, mag niet...
#137
Eddie: ik verwees alleen naar de 'vegetables' groep in tabel 3.... de rest waagde ik me niet aan mede om redenen die jij vermeldt. Het betreft een significante (specifieke) populatie waarmee ik kwam binnen item New Delhi - met al gevorderde...
#136
Frank, I'm glad you looked at some of the data; I agree with you that fluoride is a problem except for in the about 5-10 year olds; I use a non fluoride toothpaste and a ditto caveat about iron -- its addition to flour near 1940 solved a...
#135
Eddie Vos : you convinced me with your brilliant article about the enormous influences of Hcy. Your advice to take supplements is not wrong... Fortifying food (or drinking water) is another story (reminding me of fluorine, mineral iron in...
#134
Dick, I had just about decided to leave this discussion since Frank has not responded to questions and he obviously has not looked at any of the links and data I provided. He's into exotic diets and largely Indian spices -- but had he...
#133
Frank, ik denk dat Eddie je iets probeert te vertellen.
#132
Eddie Vos de discussie over de absorptie van nutriënten kent vele aspecten. In hun samenspel - zoals het tegengaan van afbraak in de lever van resveratrol en curcumine (die onderzoeken naar de pure stofjes zonder hun samenspel zijn niet...
#131
Frank, before posting this, did you actually look at my Wikipedia link and its links, at the PDF of my website and at the Medline number in that figure on page 3. What's the point spending time posting if you don't read the stuff. About...
#130
Eddie Vos > is dit 'junkscience'? Over curcuma is veel meer te melden * ook over opnamebevorderende en afbraakverminderende stoffen. Hetzelfde geldt ook voor andere micro nutriënten als resverartrol (dat als druivenpit in combinatie...
#129
Frank, Curcumin post 'reperfusion' in rats is just junk science; you can add the stuff to a dish or to a removed artery [ring] but you cannot get it via the gut. Not only, like swine, rats and mice do NOT, not EVER, get atherosclerosis....
#128
Eddie Vos > i had the same experience with a friend of mine, maybe dying from the COX2 blockers or maybe the statins…. that declines the 'HMG CoA-reductase' and caused muscle weakness in his case. You could get frustrated/ angry about...
#127
Frank, I understand that there are/were premature health issues in your family. Start with checking Hcy that we both agree affects arteries if not other things. Your in vitro study in 50 µM added arteriy slices from pigs showed some Hcy...
#126
Of gewoon 2 el masala kerrie in je sauzen en gerechten gebruiken.... 2 tl bij je foliumzuur/ kaliumrijke ochtend groenten/kaas omelet met ook nog eens veel choline... (zoals ik vaak doe) of verse geelwortel gebruiken (in Japan en elders...
#125
Frank, dit blog/site is FOOD log, niet voedsel as medicijn log. Supplementen heten zo omdat ze food bijvoegen. Dat is nodig, ihmo, omdat het Hcy niveau in de praktijk minimum 2 tot 5 µM boven 't minimum is zonder een b-vitamine pil....
#124
Eddie> voor een groot deel zitten we op 1 lijn. Bij het denken aan supplementen als medicijn komt een breed verhaal kijken. Vele natuurlijke 'medicijnen' komen dan in aanmerking maar of het mogelijk is om op al die mogelijkheden...
#123
Frank, we spreken een beetje langs elkaar. Supplementen zijn NIET i.p.v. dieet, maar de science-based basis / fundament van elk dieet -- van schuurbuik, via goiter tot hart en vaat en dementie. Als het homocysteine niveau van je kinderen...
#122
ok Eddie Vos … still believing in many miRNA effects that counts in many food, and can be chosen… as an alternative to supplements,,, The Change as first step i'm talking about ? Depends on the cultural change it can cause…. there...
#121
Frank, I don't have a "healthy DIET", I eat what I like. Take care of the known micro-nutrients and just about any DIET will do okay. This is APART from excess fast carbs and some other "excess" diets. My take on carbs Diabetes and...
#120
Eddie Vos as you already have a 'healthy diet' (optimal?) you must be quite sure about the extra healthy aspects of supplements in the total health effect of your diet - being better than their natural possible alternatives with...
#119
Frank, Thanks for that elaborate response. I am NOT a fan of DHA [it stores] but mainly one of ALA and EPA [mother of the balancing prostaglandins -- and also in some mental diseases/conditions]. I propose their intakes for health and...
#118
Tnx Eddie. and of course homocysteine levels are too high in our population. In one research, the level of plasma homocysteine was significantly decreased only in the group fed tuna oil, rich in omega-3 PUFAs. It is not clear why the salmon...
#117
Frank, I DID mention your link re blood pressure ... an old small short study with a not commercially available algae DHA supplement that found a 3 mm Hg reduction in blood pressure, an amount that is inconsequential to health. Astaxanthin...
#116
ps besides: who in need is gonna buy these supplements? the hamburger consumer? changing the hamburger culture into Real Food culture seems far more important than focussing on DHA supplements. has many dimensions. so indeed regularly...
#115
DHA 'shortage'? And the role of Iodine, as very important factor in developping brains? The neurological and metabolic consequences of Asthaxantine? The Selenium? and many others… The equivalent roles olive oil (olives) and nuts (oils)...
#114
Eddie: we hebben het hier over weldadige oliën toch? Die bepaalde zaken in het lichaam in gang zetten? Inclusief O3 oliën zoals lijnzaad en walnoot? Binnen een breed metabolisch perspectief? Waarbij bepaalde van de niet O3 oliën haast...
#113
Eddie: 1 gr per dag heb ik geen moeite mee, lijkt me zelfs niet verkeerd. al vraag ik me SERIEUS af wat de invloed van natuurlijker zaken kan zijn. De studie over radicalen in visolie waar ik mee kom lijken die van die beweringen van jou...
#112
Frank, you again are talking 'vergiffen' and differences in composition in plain fish oil pills. There were no such toxins in anything Consumer Reports could find in 16 brands -so don't worry- and of course different fish species have...
#111
pps Een mooi artikel over EPA/DHA is hier te lezen. Al ontbreekt een grote literatuurlijst en complete meta analyse, toch helder.
#110
Omega 6 vetzuren 'beconcurreren' de liponzuuromzetting in het lichaam. Omega 6 olie kent evenals O3 (en vleesvet) reactieproducten (zoals acrolein). Zeker ook bij het bakken bij hogere temperatuur in de fastfood keten. Een burger,...
#109
"Simply put, why is fish better than a burger PLUS a fish oil pill ??" We weten het niet? Vragen aan de darmbacteriën? "Whole food" lijkt de sleutel te zijn?
#108
Follow up: "Algen O3" provides the same chemicals, EPA+DHA, for =/>10 times the price per gram of fish-oil pills and Krill oil is about the same -- apart from the Greenpeace objections. In US Consumer Reports twice now: all fish oil...
#107
Gert en Frank, True, in N. America we like to "fortify" our foods and take pills. What's the difference? They are "WEAPONS OF MASS NUTRITION", cheap and affordable to the poorest. In US "dollar stores" one can get a good multivitamin...
#106
Heel plausibel advies in het stuk van Huib Stam: geen pillen, maar vissen. Wel aardig dat Eddie #[#17](comment:229111) gewoon weer aanbeveelt om toch maar supplementen te slikken. Zo begrijp ik dat tenminste. Past wel in het culturele...
#105
@Eddie: aanvullend - er bestaat ook zoiets als een algenpil met veel O3. Met relatief minder O3 dan een visoliecapsule toch even werkzaam (of mogelijk nog meer als je naar specifieke algen kijk, zoals die met veel Asthaxantine?) De...
#104
Een alle typografische regels tartende nachtmerrie Eddie. Maar het klopt wel aardig en daar gaat het hem om.
#103
Sorry about the English: 1. We do not make DHA out of ALA but small but possibly important amounts of EPA. 2. There is not enough "fatty" fish in the oceans for all of us; not even close. However, there is enough for fish-oil pills --...
#102
#3 Lichttherapie schijnt beter te werken tegen depressiviteit. Verder gewoon boerenverstand gebruiken en vooral niet al te veel 'wetenschappelijke' artikelen voor waar aan nemen.
#101
Frank, praat je in jezelf nu?
#100
die totaalaanpak behelsde ook veel meer van bepaalde flavonolen…. die hersenen een boost geven... meer focussen op darmflora e.a. …. bepaalde thee (groen met kruiden en/of hibiscus gezoet met boshoning) ipv de ijsthee voorheen mee naar...
#99
In aanvulling op #10> individuele stofjesbenadering leidt niet tot het doel. Kan toch wel veel nut hebben.... meer eerder vanuit een omgekeerde werkwijze. Er zijn genoeg lange termijn populatieonderzoeken naar de effecten van vele...
#98
Is het mogelijk dat visolie in de ene omstandigheden en bij een deelgroep wel positief werkt maar dat deze resultaten in het meta totaal wegvallen? Dat zogenaamd 'hoogwaardige'- van kwik e.d. gezuiverde visolie supplement mtv van wat? -...
#97
Waarmee Dennis zegt: is er eigenlijk wel zinvol onderzoek gedaan? Niettemin: meta-onderzoek als het onderhavige geldt als ‘authoritative’.
#96
Zolang voeding en voedingssupplementen benaderd worden als medicijnen zal er, afgezien van gevallen waar sprake is van gebrekseffecten*, vermoedelijk nooit veel gevonden worden. Probeer hetzelfde onderzoek (versus placebo of hoog versus...
#95
Oh ja, nog dit: die haringen van de gezonde apotheek bevatten allemaal OOK nog zo’n 25% volume VV. Niet dat dit mij iets uitmaakt, maar de politiek correcte gezondheidspredikers die de pillen demoniseren mogen daar wel eens over nadenken.
#94
Dat advies van Huib Stam en de GR is allemaal wel leuk en aardig maar over PCB’s en kwik hebben ze het niet... Qualiteits supplementen zijn daarvan gezuiverd en doen hun werk uitstekend bij kinderen met bijvoorbeeld lees-, spellings- en...
#93
Dergelijk onderzoek blijkt zelfs in Nederland uit te zijn gevoerd. Uit onze heel oude doos viste ik dit en dit artikel. Voor Sytske: het was de overheid. Ik herinner me ook onderzoeken over het Britse gevangenis onderzoek op FL maar kan ze...
#92
#5 Theo, Wie waren de toedienden? Als het de gevangenisbewaarders waren dan geloof ik het eerder dan als het de fabrikant was.
#91
Herinner me een test van jaren geleden in Schotse gevangenis met gedrags problematische inmates. Door EPA/DHA suppleties werden ze weer aardig mak. Of zouden de toedienenden dit hebben verzonnen?
#90
Als Scandinaviërs en IJslanders zich er beter door voelen, ook al is het maar geloof, dan kun je toch zeggen dat het voor hun werkt? Uit eigen ervaring weet ik dat iets met een felgele kleur naast me neerzetten zelfs goed werkt op...
#89
Wouter, het is maar de vraag of iemand 'het' antwoord heeft. Tegen winterhumeur helpt - zeggen ze - vooral ook zo'n droog pilletje Vitamine D.
#88
Haring in het land, dokter aan de kant. Maar ik heb een vraag. Weet niet aan wie hem te stellen. Het gaat in het bericht vooral over het wel of niet verminderen van risico op maleur aan hart en of bloedvaten. In Scandinavie en op IJsland...
#87
Het zou fijn zijn als al die pillen die toch niet werken eens uit de handel genomen zouden worden. Mensen kopen & slikken iets en denken daar dan goed aan te doen, maar ondertussen...
#86
Dank #1 Sytske, is weer opgelost.
#85
Er zit een fout in de link naar de Voedingscomsumptie Database, want: http://www.url=http.com//www.efsa.europa.eu/en/food-consumption/comprehensive-database
#84
Tipping the scales, een Australische docu over het obesitasprobleem daar.
#83
Jordi, stel dat het zo is. Mag je het dan toch niet zeggen? Vrijwel alle sociologen zijn het er nl. over eens dat aanbod de vraag bepaalt en niet omgekeerd.
#82
Het is makkelijker de voedingsindustrie de schuld geven van dat mensen te veel zout en suiker eten. Mensen hebben hun zout en suikerinname zelf in de hand. drink ik mijn koffie met 1 schepje of toch maar een half schepje suiker. Als je de...
#81
Vandaag op het vakantieadres in de Moezel een verse braadworst van de overigens mooie slagersafdeling van de Edeka gegeten. Misschien komt het door het minder zout gebruiken sinds ik kinderen heb, of omdat de (supermarkt)worsten in...
#80
Correct Marco, en dat is gedaan om een verlaging van de inkomstenbelasting te kunnen financieren. De tegenstanders vanuit een voedingsstandpunt hebben steeds een uitzondering bepleit voor (onbewerkte) groenten en fruit.
#79
Volgens mij gaat het verlaagde tarief van 6% verhoogd worden naar 9%. Op deze verhoging komen geen uitzonderingen voor gezonde producten. Dus ook veevoer 9%. Normaliter is het tarief van de Btw 21%, voor export naar het buitenland is het...
#78
Ja Jos, voer versus voedsel, zoals feed versus food. De discussie over de behandeling van feed door de Btw ging over de huidige stand van zaken in vergelijking tot andere EU-landen (zie de ontwikkeling vd discussie).
#77
Dick #17 , met hoog of laag bedoel je, naar ik aanneem, 6% of 9%. En met 'voer' voer voor dieren en niet ons Homo Sapiens?
#76
Daar heb ik geen (gefundeerde) mening over.
#75
Wouter, wil je voer in het hoge of het lage tarief?
#74
Volgens mij kent NL ook straks nog slechts 2 verschillende BTW-tarieven en geen 3. Dus geen apart tarief voor veevoer.
#73
De oorlogsverklaring aan zout zou nog eens heel goed tegen het licht moeten worden gehouden door RIVM & Co. Japanners zijn de grootste zoutslikkers en hebben zo’n beetje de hoogste levensverwachting. Minder zout zorgt voor minder...
#72
Kijk nou: de prestaties van de NVWA gaan door de Cie LNV tegen het licht gehouden worden. In het kader van de transparantie & het kiezersvertrouwen BINNENS-kamers uiteraard, dat dan weer wel...
#71
Dat heb ik niet gezegd, Dick. Mijn voorstel is om net als in de VS, instellingen als het RIVM periodiek publiek verantwoording te laten afleggen. Maar je mag verder gerust weten dat ik wel eens een nuttig gesprek gehad heb i.v.m. de niet...
#70
Dick, ik had nog niet eens door dat je naast alle partijen die je standaard door de mangel haalt, nu ook het RIVM aanpakte. Wat heeft het Instituut (behorend tot VWS) in jouw ogen misdaan?
#69
Het persbericht doet alleen kond van kleinere blikjes en de INTENTIE van suikerreductie, Dick. Het van de sector bekende "coöperatieve" tegenstribbelen, temporiseren & traineren.
#68
Op dit moment wordt Pruitt van de EPA gegrild door het congres. Nu wil ik de leiding van het RIVM en andere overheidsinstellingen absoluut niet vergelijken met die corrupte milieusloper, maar het idee van regelmatige publieke...
#67
En Dick, ook nog ander, ontsuikerd aanbod. Precies zoals de Britten waar je zo enthousiast over bent.
#66
Slim, die kleinere blikjes: meer blikjes verkopen met hogere marges. Dezelfde tactiek die de tabaksindustrie volgde met "light" sigaretten. Het is niet voor niets dat geconstateerd wordt dat de voedingsindustrie dezelfde strategie...
#65
Dick, wat de Britten doen, doet ook Marcs achterban: kijk maar naar PLUS.
#64
"De frisdrankenindustrie heeft zijn AMBITIE verhoogd van 10% naar 15% suikerreductie." @MarcJansen, CBL nog geen half jaar geleden: "Vet-, suiker-, zouttax werkt niet." Suikertax inmiddels bewezen effectief in: - Portugal - Mexico -...
#63
Het CBL, de koepel die onder meer alle supermarkten vertegenwoordigd, reageert zojuist als volgt: De aanbevelingen die de Commissie Criteria Productverbetering doet over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) stuurt aan op een...
#62
Grappig dat Rutte3 veevoer kennelijk op 6% BTW houdt, en groenten & fruit 50% verhoogt naar 9%. Hoe consequent! Kan Hendrik ons uitleggen wat de effecten daarvan zijn qua global warming & stimuleren van gezond eten?
#61
80% van de productie van Nederlandse boeren gaat zonder BTW de grens over. Over die 80% export krijgen de Nederlandse boeren echter wel BTW uitbetaald. Ra ra, hoe kan dat?
#60
groente en fruit is nog steeds het meest weggegooide voedsel.. volgens mij ligt daar de opgave voor de groente en fruit sector. Ik zie het niet zitten om voedsel wat veel weggegooid wordt goedkoper te maken of te houden. Als de...
#59
Lezers, #10 bedoelt: dieren eten planten en voegen zelf geen nutriënten toe aan de voedselcyclus; daarom zijn ze niet verantwoordelijk voor een hogere CO2 uitstoot. Dat is een biochemisch correcte redenering.* Hij staat alleen los van...
#58
Verhogen BTW maakt rijken rijker en armen armer. Is waarschijnlijk ook de reden dat de fiscus sinds de jaren 70 de controle op inkomstenbelasting nog weinig prioriteit meer geeft. Mijn gestaffelde brandstofprijzen voor alle sectoren zouden...
#57
Weinig groente eten redt het klimaat, niet minder vlees eten. Alle kassen dicht of het sprookje warmtepomp/geothermie moet werkelijkheid worden.
#56
Die "zijtafelmemo's" lijken me ook qua BTW uitermate interessant! Hoe dom kun je zijn: minstens 3.2 miljard aan kosten veroorzaken om 2 miljard extra BTW binnen te harken? RTLZ meldt verder ook dat het tarief op groenten en fruit in veel...
#55
Dick, maak het argument dan even compleet zoals RTL het vorige week gaf: de overheid heeft in zijn begrotingspolitiek de BTW-verhoging voor een som van €2 miljard opgenomen. Voert het die maatregel niet door, dan moet het regeringsakkoord...
#54
Rutte3 jokt opnieuw: "Het mag niet van Brussel". Gezond eten lijkt mij overigens belangrijker dan gelijktrekken van EU-tarieven. Voor wie dat mocht interesseren: EU VAT rates per 1/1/2018.
#53
Cécile, ik ga ze niet allemaal nazoeken (ik kan zo snel geen overzicht vinden; anderen mogelijk wel?). Hierbij het voorbeeld van Frankrijk: 5,5% voor onbewerkte verse levensmiddelen, 10% als ze bewerkt zijn (dus bijv. een kant-en-klare...
#52
Ik mis in deze discussie het Europese perspectief. Heeft iemand veschikking over een overzicht van BTW tarieven voor voeding in de verschillende lidstaten? Hier in Spanje is het 10%. Ik kan me goed voorstellen dat het meer gelijk trekken...
#51
Het is meer de zaak of de 'gewone' consument wel gezond wil eten. Als ze dat gaan doen dan hoeven ze geen medicijnen meer te gebruiken, scheelt weer in hun portemonnee wb het eigen risico..........win-win situatie voor de mens.
#50
De verwijzing naar het vleesonderzoek van het PBL is komisch. Dat onderzoek was bedoeld om te laten dat een verhoging van de BTW (een vleestaks dus) met als doel de vleesconsumptie te beperken niet zinvol is in termen van CO2-uitstoot omdat...
#49
Kitty #1 Aan medicijnen en voorverpakt eten wordt veel meer verdiend en is 'dus' beter voor economie/werkgelegenheid is het verhaal, al dan niet aangedikt door lobbyisten en/of toekomstige werkgevers van politici. Zo werkt de wereld: eerst...
#48
Wil het kabinet uberhaupt wel dat wij veel groente en fruit eten? Stel je voor dat men te gezond wordt. Dan hebben we minder medicijnen nodig, die straks ook onder het 9% tarief gaan vallen. Dus een win-win situatie voor de schatkist.
#47
Mogen we na deze duistere reclame-uitzending voor bodemeten dan weer terug naar het onderwerp? De omgeving met al dat lonkende aanbod kan wel een redesign gebruiken.
#46
Nee hoor Arnold #33 , ik heb geen vragen meer. Het is me volstrekt duidelijk.
#45
John#24 Stress heeft inderdaad invloed op de vertering van voedsel, en ja voedsel heeft ook invloed op stress. Incompleet voedsel veroorzaakt stress binnen ons lichaam bij verschillende organen.
#44
Jan Peter De stukken die jij gevonden hebt zijn al zeer gedateerd en er zijn al weer heel wat ontwikkelingen gevolgd. Als je bij de tijd wil zijn ga dan maar eens naar www.bodemischfood.nl kijk maar eens naar het item " Is ons voedsel net...
#43
#25 Maren, beweer jij dat we de hardcore teelt van calorieën straks zonder bodem met hightech kunnen doen? Of lees ik het verkeerd?
#42
Je hebt gelijk Arnold, ik heb er geen kaas van gegeten. Maar jij wel. Dus geef eens aan wat je anders doet dan deze aanpak. En heb je nou wel of niet de kennis die de kennisinstellingen zelf niet hebben? En als het geheim is, hou er dan...
#41
Jan Peter, wat je in #29 zegt geeft al aan dat je er te weinig kaas van gegeten hebt. Je vergelijkt de som van de totale mineralen met negatieve som van mineralen. Dus te veel met te weinig. Het is niet de som van de totale mineralen maar...
#40
By the way, in Nederland komen we om van de mest, dus met een gebrek aan mineralen in de bodem zal het nog wel meevallen.
#39
Omdat ik, Adriaan, geïnteresseerd was in de kennis van Arnold op dit terrein. Je link werkt niet. Dit is hem. Enigszins tendentieus is ie ook: "Minerals go down, disease go up". Niet helemaal onwaar (maar hoeveel dan minder mineralen?),...
#38
#23 Waarom zoek je zelf niet even Jan Peter van Doorn? Dan vind je bijvoorbeeld dit: “Food grown in nutrient deficient soil lacks the nutrients needed to keep people healthy. Studies reveal that the nutritional values in food have...
#37
John, Stanford Professor Robert Sapolsky heeft daar een goede lezing over. De Nederlandse Esther Nederhof, uit de Hanno Pijl groep, onderzoekt de relatie voeding en psyche. Een relatie die overigens buiten kijf is, als je alle...
#36
Gezonde bodems zijn onontbeerlijk voor de wereldvoedselvooziening en de bescherming daarvan de nr1 prioriteit voor de toekomst. Maar de bodem is niet per se nodig om het goede voedsel te produceren. Ik krijg hier waarschijnlijk de hardcore...
#35
Laten we voorop stellen dat we als mens een maag darm stelsel hebben wat echt wel wat kan hebben. Vroeger werd ons lichaam aan grotere gevaren bloot gesteld dan nu. Aan de andere kant is er denk ik de afgelopen 50 jaar wel iets toegenomen...
#34
Adriaan, jouw haat jegens Big Food en Big Pharma maakt het ingewikkeld om met je in gesprek te gaan. Het is me iets te agressief. Daarbij heb ik het helemaal niet over 'zooi eten of drinken' maar vraag ik gewoon aan Arnold of ie eens een...
#33
Jan Peter van Doorn Waarom moet Arnold van Woerkom alles wat algemeen bekend en uitvoerig op internet besproken is “bewijzen”? Blijkbaar vind je het onzin - bewijs het tegendeel, toon zélf aan met verwijzing naar serieuze onderzoeken,...
#32
Arnold, kom over de brug met je bewijzen!
#31
Zoals u al begrepen heeft ben ik het met de sprekers volledig eens. Alles op een rijtje, ons maagdarm flora zijn grotendeels bepalend voor onze gezondheid status. Medicijnen doen grote schade aan onze maagdarm flora en beïnvloeden onze...
#30
Medicijnen zijn nog te makkelijk te verkrijgen en er zit een groot verdienmodel aan vast.. Als ik nu zie wat we in de afgelopen jaren bereikt hebben op het gebied van gezondheid, kwaliteit van voeding en leefomstandigheden in de veehouderij...
#29
Hasna, voeding life style EN EEN GEZONDE LEEFOMGEVING, hoort erbij.
#28
#12, waar komen die meststoffen vandaan, en kan dat in de toekomst een probleem worden? Er staat 'genotype x environment'. Volgens #16 Theo zijn akkers wereldwijd uitgeput aan het raken; dwz de environment. Zijn gewassen dan veredeld om...
#27
Wereldwijd is het mineralen gehalte in de landbouwgronden met 72- tot 85% afgenomen. Toch schijnt dit in de er uit geoogste producten nauwelijks merkbaar. Hoe uitgeputte akkers dan toch voedzame oogsten opbrengen mag een wonder heten. De...
#26
Minder feestvoedsel scheelt een heleboel pillen. Dus meer zoals IN de Schijf van Vijf en niet vooral wat daar buiten valt (behalve uiteraard boter, volle zuivel en de kaas die je lekker vindt) of wat voor "af en toe" is bedoeld. Ik koop met...
#25
#8 Nou dat is dan weer een hele geruststelling voor mij Jopie. Ik zet morgenochtend meteen weer een maaltijd Noord-Hollandse grauwe erwten in de week.
#24
Precies, Maren, een gat in de markt. Tenminste als je het een beetje kan bewijzen. En Arnold van Woerkom, stelt in bijna elk draadje dat hij enorm veel bewijs daarvoor heeft, maar hij komt er nooit mee over de brug. En bedankt voor je...
#23
GxE=f oftewel genotype X environment = fenotype. Kortom de omstandigheden en de voedingstoestand in de bodem zijn bepalend voor wat uiteindelijk het zichtbare en eetbare gevolg is van de genetica. De genetica is dus allesbehalve...
#22
En daarmee, Dick, komen we ook weer bij de nature of nurture discussie uit. In welke mate heeft de context (bodem, water, lucht) invloed op de genexpressie? #prana :-)
#21
Dit is een heel oude discussie die al sinds het einde van de 19e eeuw bestaat: zijn moderne teelten slechter als gevolg van minerale bodemuitputting? Van Maren Schoormans. leerde ik ooit dat de genexpressie van een plant het bepalende...
#20
Ik heb als veredelaar een aanvulling op de verstandige woorden van Jopie. Zeg maar wat u wilt hebben in de gewassen. Nagenoeg alles is te maken in de veredeling. En je maakt mij niet wijs dat al die oude rassen de perfecte verhoudingen van...
#19
Theo Jonkhart , #7, de dramatische achteruitgang die je in het artikel noemt, is afkomstig van één bron. Een overzichtsartikel zet een groot aantal onderzoeken naast elkaar en komt grotendeels tot andere conclusies. De verschillen zijn...
#18
#1 Dan zijn we weer bij Af Arnold: ‘laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel.’ Helemaal waar, maar de oude dokter Hippocrates – die 90 werd – zei dit wel 2500 jaar geleden. Toen de gewassen tjokvol gevuld waren met alles...
#17
Volgens de huisarts + diëtiste heb ik die inderdaad niet nodig, maar ik heb me er eerder wel over verbaasd dat supermarkten dat soort pillen verkopen. Ik vraag me soms af wat nu eigenlijk nog de toegevoegde waarde is van drogisterijen....
#16
Sytske, maar goed ook dat je niet weet waar ze liggen, betekend dat je goed eet en ze waarschijnlijk ook niet nodig hebt. Als je geen structurele mineralen en vitaminen tekort heb kun je ze beter laten staan, kost geld en alleen maar goed...
#15
Waar liggen de vitaminepillen en supplementen in de supermarkten? Ik weet dat C1000 daar eerder een aparte plek voor had, maar waar ze ik bij Jumbo zou kunnen vinden weet ik niet eens.
#14
Dick, een medicus poetst de gevolgen, van hetgeen ons overkomt, weg met medicijnen en we ontkomen niet aan de schadelijke bijwerkingen. Een voedselproducent kan , in de meeste gevallen, voorkomen dat ons ziek en leed overkomt zonder die...
#13
Arnold, een medicus is geen pil. Waarom zou de maker van spinazie of kippenvlees dan wel een dokter zijn?
#12
Zo nu hoor je het ook eens van een ander en sluit mooi aan bij de uitspraken van arts Tamara de Weijer onlangs gedaan in De Stentor. Bij het nuttigen van gezonde voeding kunnen miljoenen patiënten hun medicijnen laten staan. Worden we...
#11
Mijn laatste bijdrage aan dit wespennest, Dick: "Maar níet dat deze vitamine (vitamine D, zie hierboven) in voldoende hoge dosering (véél hoger dan de ADH!) – dus onvermijdelijk in de vorm van een hooggedoseerd voedingssupplement –...
#10
Jan Peter, wat vind je van de uitspraak in relatie tot de discussies die hier inmiddels hebben plaatsgevonden?
#9
En hier is de uitspraak dan. Ze hebben er echt werk van gemaakt. Zelfs de voorzitter wordt op de vingers getikt: "De Commissie vernietigt de beslissing van de voorzitter tot directe afwijzing van de klacht. De Commissie acht de...
#8
In het kankeronderzoek weten we al heel lang dat ieder mens (tumor) uniek is (--> personalized medicine), dat is voor gezonde mensen niet anders. Dus die ADH zou gepresenteerd moeten worden als een indicatie hoeveelheid. En graag ook...
#7
Nog wat over vitamine D. Veel informatie m.b.t. de ontwikkelingen rond vitamine D wordt op de website van het Vitamin D Council bijgehouden. (Met dank aan Huib Stam die op FL wat informatie heeft verzameld.)
#6
Weer zo'n mooi duidelijk stuk van Gert Schuitemaker. Brood, groente, fruit, vlees, nergens staat de ADH op vermeld, tenzij je alles voorverpakt bij een grootgrutter koopt. En wat er dan wel op het etiket staat, daar krijgt iedereen sowieso...
#5
Gewoon een Nederlands journalist die net zo vrij is als ieder ander om een klacht in te dienen. Ik vermoed dat hij zelf wel in staat is te bepalen wat ‘hij moet’.
#4
Is Teun van de Keuken journalist? Dan moet hij schrijven wat hij ontdekt en er zo mogelijk leerzame televisie over maken. Een journalist dient geen klacht in te dienen maar moet werk doen dat een burger, zijn klant, lezer, tvkijker, helpt...
#3
Jan Peter #1, dat klopt. Op de site van de RCC is behalve die afwijzing, op dit moment nog geen gelijk te vinden. Maar de Volkskrant zal toch niet jokken? Ik neem aan dat Teun de papieren beslissing die hij in de bus heeft gekregen aan de...
#2
Dat worden dan nog zeven verloren jaren erbij... Een helder stuk waarvan veel voedings(des)kundigen en zeker ook de al dan niet met emeritaat zijnde voedingsprofessoren nog wat van kunnen opsteken. Hartelijk dank hiervoor, deze informatie...
#1
Laat ik toch nergens zien dat de RCC Teun gelijk geeft. Overigens werd eenzelfde klacht een half jaar eerder al door de RCC afgewezen.