In Groot-Brittannië heerst een acuut tomatentekort. Op de sociale media barst het van de foto's en klachten over lege schappen. Maar ook aan paprika's, sla, citrusvruchten en komkommers is gebrek. In Nederland klagen consumenten over 'absurd dure' tomaten. De supermarkten krijgen de schuld, vooral tegen de achtergrond van hun 'megawinsten'. Dat is makkelijk framen. Maar de supers kunnen er in dit geval echt niets aan doen. Kou in het zuiden van Europa en noorden van Afrika verstoort de voedselketen.
De Britse supermarkten kampen met een tomatentekort, en wat doen de klanten dan? Die delen hun frustratie breeduit op de sociale media. Maar de supers kunnen er dit keer helemaal niets aan doen. De tekorten zijn ontstaan door een combinatie van onvoorspelbaar weer en stormen in het Middellandse Zeegebied en minder levering van gewassen vanuit Nederlandse kassen waar de energieprijzen tot minder aanplant hebben geleid.

In Marokko, in de winter de belangrijkste leverancier van tomaten voor Groot-Brittannië, was het in januari te koud waardoor de tomaten niet rijpten. Daarna verstoorden stormen het vervoer over zee. Het resulteert in tekorten aan sla, komkommers, paprika's en tomaten, maar ook broccoli en citrusvruchten. Volgens insiders uit de sector is de beschikbaarheid van sommige gewassen met 30 tot 40% gedaald, de oogst van paprika's in Spanje zelfs met 70%. Ook de groothandelsprijzen zijn omhooggeschoten. "De marktprijzen voor tomaten liggen twee tot drie keer hoger dan normaal," zegt Tim O'Malley, ceo van Nationwide Produce, in The Guardian. "Het grootste probleem dat we nu als industrie hebben is niet de inflatie, maar moeder natuur. Zij veegt de vloer aan met de inflatie."

In deze tijd van het jaar haalt Groot-Brittannië naar schatting 80% van zijn groente uit de regio rond Murcia in Spanje. De eigen Britse productie komt pas eind maart of april op gang. Maar ook de Britse kassen, die gewoonlijk op dit moment planten, hebben het moeilijk. Zij worden geconfronteerd met 'verschrikkelijke productiekosten', als gevolg van gestegen arbeids-, meststof- en energiekosten en zullen waarschijnlijk minder planten.

Een deel van van de groenten en fruit die het Verenigd Koninkrijk in de winter importeert, komt uit Nederland, waar ze in kassen worden geteeld. Of de hoge energieprijzen in ons land gevolgen hebben voor het aanbod in het Verenigd Koninkrijk, is niet duidelijk volgens de BBC.