Twee en een half jaar geleden zou Kees Kruythoff, die bij Unilever Alan Jope voor moest laten gaan bij de opvolging van Paul Polman, Livekindly groot maken. Rijke personalities legden dik geld in. Het ging om honderden miljoenen. De topmanager van het beursgenoteerde bedrijf zou van het piepjonge vegan lifestylebedrijf in no time een wereldspeler maken in de vleesvervangers. Hij zou de baas worden van ‘Unilever 2.0’. Het liep heel anders.
Al een tijdje gingen in het insidersmilieu de geruchten dat het hommeles was binnen het door Jodi Monelle opgerichte Livekindly Collective. Vroeg in het voorjaar zei ze op LinkedIn: "Ik word gemuilkorfd, genegeerd, rot behandeld, lastiggevallen en afgebekt." Ze had het over Kruythoff. De woorden werden snel offine gehaald, maar de ruzie lag op straat.

Het Financieele Dagblad meldde op 17 juni dat Kruythoff Livekindly verlaten had. In 'goed overleg'. Inmiddels is duidelijk dat het geen kind maar een vertrek met knallend dichtgegooide deuren is geweest.

Het FD schreef: “Kruythoffs vertrek is opmerkelijk, omdat hij nog geen tweeënhalf jaar in het bestuur zat van Livekindly, dat even lang bestaat. Voordat hij die rol op zich nam, werkte hij 29 jaar bij Unilever. Ook daar zat hij tot zijn vertrek in de raad van bestuur. Kruythoff keerde het miljardenbedrijf in 2020 de rug toe toen de rol van directeur niet zoals verwacht naar hem ging, maar naar zijn collega Alan Jope.”

Quote zocht de zaak verder uit. Beleggers was over 2021 een jaaromzet van ruim €200 miljoen voorgespiegeld. Het werd amper €90 miljoen omzet, bij een brutoverlies van bijna €80 miljoen.

De vlam sloeg in de interne pan van de bestuurders en spleet het Livekindly Collective. Daarom zijn er nu twee ‘Livekindlys'. Het ‘collectief’ blijft zich bezighouden met de marketing en verkoop van merken als Likemeat en Dutch Weed Burger. Het andere bedrijf, dat ook Livekindly heet en bijna hetzelfde logo voert, richt zich op plantaardige restaurants, eco-vriendelijke winkels en wellness-centra. Alletwee zonder Kruythoff.

Quote: Beleggers balen flink. Kruythoff en de zijnen hadden ruim een half miljard dollar opgehaald, waarvan €100 miljoen bij vermogende Nederlanders als Heleen Dura – Van Oord (bekend van de bouw- en bagger), Raymond Cloosterman (Rituals, ook ex-Unilever) en zijn vrouw Colette van Eerd (zus van Jumbo-topman Frits van Eerd), en de gefortuneerde slagerszoon Ralph de Vries.

De investeerders hoopten dat Livekindly kon meeliften op de enorme hype die al beursreuzen als Beyond Meat had voorgebracht. Hun veganraket stortte echter al vlak na de start neer. Van een miljardenbedrijf is allerminst sprake, een beursgang van Livekindly zit er voorlopig niet in.

Unilever 2.0? Als kippen zonder kop zijn ze er achteraan gerend. Of zoals een investeerder het zegt: ‘Het leek wel World Online 2.0.’


Een ego en een bak met geld blijken onvoldoende basis om een hip bedrijf succesvol te maken.