Met hand en tand verzet Seger baron Van Voorst tot Voorst, directeur-bestuurder van Nationaal Park De Hoge Veluwe, zich tegen de wolf. Volgens hem is de wolf helemaal geen aanwinst voor de biodiversiteit op de Hoge Veluwe (het leefgebied van 4 soorten grofwild en ruim 100 bedreigde dier- en plantsoorten), maar juist de grootste bedreiging. De wolf "is illegaal het park binnengekomen en bedreigt niet alleen onze moeflons, die essentieel zijn voor het beheer van de beschermde habitats, maar verstoort ook het grofwild dat vervolgens op de loop gaat. Als we dit niet stoppen, raakt het natuurlijk evenwicht op De Hoge Veluwe voorgoed zoek.”
"Schieten of vangen, het maakt me niet uit. Als-ie maar op een legale wijze verdwijnt," zegt Van Voorst tot Voorst. Daarmee bedoelt hij niet dat de wolf uit heel Nederland zou moeten verdwijnen, maar wel uit 'zijn' park. Elders op de Veluwe mogen de dieren wat hem betreft hun gang gaan (en dat gebeurt ook, blijkt uit de - wel met gejuich ontvangen - waarneming van een wolvenwelp van de inmiddels daar gevestigde roedel).

De Hoge Veluwe is het oudste Nationaal Park van Nederland. In totaal telt Nederland er wel 21. Daar maakt Van Voorst tot Voorst zich vrolijk over. "België heeft één nationaal park, Frankrijk zes en Duitsland twaalf. En wij 21! Krankjorum. Een vriend van me vloog een keer per helikopter met een Amerikaanse veteraan over ons land. Die man zei: ‘I’ve never seen such a beautiful town in my life’. En zo is het natuurlijk, we zijn niet meer dan een stadsprovincie. Oerbossen en wildernis in Nederland? Laat me niet lachen.”

Overigens vergist Van Voorst tot Voorst zich daar wel enigszins. In Frankrijk zijn er geen 6, maar 8 'parcs nationaux' (en nog 3 in de overzeese gebieden). Maar er zijn ook nog 58 'parcs naturels', regionale natuurparken, waaronder het Parc naturel du Haut-Languedoc dat je hierboven ziet.