Maaltijdboxenleverancier Boerschappen gaat 12 gevangenissen in het zuiden van Nederland beleveren met lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijden. Extra bijzonder is dat de 'justitiabelen' zelf ook met de geleverde maaltijdboxen aan de slag gaan en zelf mogen koken.
Toen de Dienst Justitiële Inrichtingen onlangs een aanbesteding opende met als eisen 'lokaal ingekocht, met de seizoenen mee, hoge voedingswaarde, betrouwbaar en met veel variatie', hoefde maaltijdboxenleverancier Boerschappen niet lang na te denken. De korte-ketenaanbieder herkent zich helemaal in die eisen.

Het van oorsprong Brabantse initiatief maakte de afgelopen tijd een snelle ontwikkeling door en opereert (mede dankzij de overname in 2021 van het Amsterdamse SupportYourLocals) inmiddels landelijk. Boerschappen staat voor een manier van eten kopen vanuit een nieuwe mentaliteit. Direct van de boer, zonder tussenhandel, waarbij de consument niet 'een' prijs betaalt, maar de boer beloont voor zijn kosten. "Echt heel trots zijn Stéphanie Vellekoop en ik, dat we de kans krijgen om dit te mogen gaan doen," zegt mede-oprichter Stijn Markusse opgetogen.

Koken door gedetineerden heeft verschillende voordelen: zo zou het tot minder agressie leiden, eten gedetineerden er gezonder en lekkerder door, is er minder verspilling én wordt er een vaker geuite wens van gedetineerden mee vervuld. Ook bajesgasten zijn graag baas in eigen buik.

De aanbesteding geldt voor minimaal 4 en maximaal 8 jaar, voor de 5.000 ingeslotenen in Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.