Indonesië gaat 1 miljoen melkkoeien importeren om de melkproductie flink op te schalen. Het land produceert nog lang niet genoeg melk om aan de snel stijgende vraag te voldoen. De nieuwe regering onder leiding van president Prabowo Subianto wil dat de bevolking meer melk gaat drinken en komt met een gratis maaltijdprogramma. De import moet de weg vrijmaken voor het programma.
De nieuwe Indonesische president Prabowo Subianto is van plan gratis maaltijden te verstrekken aan 83 miljoen Indonesiërs. Het is onderdeel van een verkiezingsbelofte waarmee hij een breed publiek wist te trekken. Via het gratis maaltijdprogramma streeft hij ernaar om toegang tot gezonde voeding te verbeteren. Melk is geschikt om dat doel te bereiken. Het is een relatief goedkope en eiwitrijke basis voor voeding, vooral voor kinderen en kwetsbare groepen: melk is goed voor elk.

Melkproductie schiet tekort
Op dit moment produceert Indonesië ongeveer 1 miljoen ton melk per jaar, terwijl de vraag nu al op 4,7 miljoen ton ligt. En de vraag blijft stijgen. Volgens de laatste ramingen zal Indonesië in 2029 een melkbehoefte van 8,5 miljoen ton hebben. Met de import van 1 miljoen melkkoeien wil het land de melkproductie verhogen naar 8,17 miljoen ton tegen 2029.

De melkproductie per koe ligt in Indonesië aanzienlijk lager dan in Nederland. Nederlandse melkkoeien produceren gemiddeld ruim 9.300 liter melk per jaar, terwijl een Indonesische koe aanmerkelijk minder presteert. Op Oost-Java produceert een koe bijvoorbeeld tussen de 1.500-2.500 liter. Het aanpassen van de melkproductie van lokale koeien zou aanzienlijke investeringen vergen in voer, veterinaire zorg en kennis. In plaats daarvan kiest de Indonesische overheid voor een snelle oplossing: import van hoogproductieve melkkoeien uit landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en de VS.

Strategie voor economische groei
De verwachte stijging van de melkproductie is belangrijk voor Indonesië. Het land importeert nu veel van zijn zuivelproducten en wil minder afhankelijk zijn van het buitenland. Naast voedselzekerheid zet Prabowo hiermee in op koopkracht en economische groei. De Indonesische economie groeide in het afgelopen kwartaal slechts 4,95%, het laagste niveau in jaren. Fabrieksafsluitingen en ontslagen drukken de binnenlandse consumptie en koopkracht.

Prabowo’s plannen staan in schril contrast met de Nederlandse situatie. Terwijl Nederland in zijn stikstofcrisis de veehouderij probeert te verkleinen, investeert Indonesië miljoenen om de melkproductie op te voeren. Bij ons moeten mogelijk enkele honderdduizenden nog niet afgeschreven melkkoeien naar de slacht vanwege de mestproblematiek in ons land.