Voor het eerst kunnen de Belgen genieten van 'eigen' hangmosselen. Want hoewel de Belgen de grootste mosseleters van Europa zijn, moesten ze hun mosselen vooral importeren. Vanuit Zeeland bijvoorbeeld. Maar daar komt nu een einde aan. Van de - niet onomstreden - zeeboerderij van supermarktketen Colruyt komt dit jaar naar verwachting 50 ton 'echt Belgische' mosselen. Ze smaken fantastisch, zeggen kenners. "zilt en zacht, als een bonbon".
Naar schatting eten Belgen zo'n 20.000 ton mosselen per jaar, 2,5 tot 5 kilo per persoon. Nederlanders blijven steken op een schamele 500 gram. Maar verreweg het grootste deel van de mosselen die bij onze zuiderburen over tafel gaan, komen uit Zeeland in Nederland.

'Nieuw Belgisch product creëren'
België heeft van nature geen ideale omstandigheden voor mosselteelt. De kustlijn is recht en open, wat betekent dat er weinig beschutte plekken zijn waar mosselen geteeld zouden kunnen worden. Dat wil niet zeggen dat de Belgen dat niet geprobeerd hebben, maar eerdere pogingen om mosselen te kweken, zelfs rondom windmolens, mislukten. Totdat supermarktketen Colruyt zich aan de mosselteelt waagde. Dit jaar hoopt de keten van zijn boerderij Westdiep 50 ton mosselen te oogsten. Om daarmee "een nieuw Belgisch product te creëren.”

Deze zomer werd nog eens duidelijk hoe dol de Belgen op hun mosselen zijn: er was zelfs sprake van ‘mosselrellen’. "Het doel is niet om te concurreren met Nederland," zegt Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij in The Guardian. "We hebben de perfecte zee om mosselen te kweken." De Noordzee is niet erg diep, het water is voedselrijk en "biologisch gezien is het fantastisch.” De Belgische mosselen groeien aan touwen met lussen, gemaakt van gerecyclede visnetten. Dankzij de sterke stroming en het overvloedige plankton groeien de hangmosselen sneller en worden ze voller dan 'gewone' bodemmosselen.

Mosselboerderij
Hoe ziet een mosselboerderij eruit? Westdiep strekt zich, een paar kilometer vóór de haven van Nieuwpoort uit over een vierkante kilometer. Oranje en gele boeien dobberen op de golven. Tussen de boeien hangen aan lange lijnen de hangtouwen. Dit jaar gebruikte Westdiep 40 van de mogelijk 600 lijnen. De potentie van de mosselboerderij zou zo'n 2.000 ton zijn, al houden experts het op 1.300 ton.

'Bonbon'
Maar het belangrijkste is natuurlijk de smaak. Moules frites werden na de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1910 de belichaming van de culinaire identiteit van het nog jonge land. De Belgische hangmosselen zijn bijzonder van smaak, volgens kenners. "Ze smaken echt naar de zee, maar heel delicaat, licht zilt en heel zacht.... als een bonbon," zegt Shannah Zeebroek. Zij heeft als een van de 15 restaurants in België de Westdiep-mosselen op de kaart staan. Colruyt verkoopt ze ook in zijn 4 luxe Cru-vestigingen, "de versmarkt voor mensen met een voorliefde voor authentieke producten en pure smaken."