Gespot op donderdag 2 mei 2024

Duurzame tonijn op Wereld Tonijn Dag

Wereld Tonijn Dag, 2 mei, staat in het teken van de veelzijdigheid van deze vis en de vooruitgang die is geboekt op het gebied van duurzame tonijnvangst. Ondanks zorgen over overbevissing, ziet de trend er positief uit. Het aanbod MSC-gecertificeerde tonijn in supermarkten groeit.
Tonijn, vooral de gestreepte skipjack tonijn in blik, is een keukenkastjesfavoriet in Nederland. Na zalm is het de meest gegeten vissoort in ons land. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties neemt de totale hoeveelheid tonijn die jaarlijks wordt gevangen gestaag toe. Naar verwachting stijgt de vangst van 5,2 miljoen ton tonijn in 2018 dit jaar naar 7,4 miljoen ton.

De Marine Stewardship Council (MSC) laat vandaag in een persbericht zien dat de tonijnvangst wereldwijd duurzamer is geworden. Het jaarrapport van de organisatie die het MSC-keurmerk voor duurzame visserij beheert, laat zien dat 86% afkomstig is van gezonde bestanden dankzij afspraken over de vangst en regionale beheersmaatregelen.

Vangst en beheer
Tonijnvissers maken onder meer gebruik van lokvlotten, ook wel FAD's genoemd. Het is een efficiënte vismethode, maar de lokvlotten trekken naast tonijn ook andere zeedieren aan. De bijvangst en de invloed op jonge vissen is groot. Visserijorganisaties en onderzoekers zoeken naar manieren om de impact van lokvlotten te verminderen, zoals het ontwikkelen van biologisch afbreekbare alternatieven en tracking technologieën. Dit soort aanpassingen heeft geleid tot meer MSC-gecertificeerde tonijnvisserijen.

De trend van toenemende overbevissing lijkt te zijn gekeerd. Niettemin blijft het beheer van tonijnbestanden een uitdaging omdat de tonijn nogal reislustig is en verschillende landen verschillend met de bescherming van de vis omgaan. Regionale organisaties voor visserijbeheer moeten overeenstemming bereiken over maatregelen om overbevissing te voorkomen. Zo zijn in de Centrale Stille Oceaan momenteel maar liefst 26 landen in gesprek over het opstellen van regels om de tonijnbestanden te beschermen.

Van oceaan tot schap
MSC streeft naar volledige traceerbaarheid met behulp van een digitaal systeem op tonijnschepen. De weg van de vangst van de vis en zijn verwerking tot tonijnmootje tot aan het winkelschap, zal binnenkort voor ketenpartners en consumenten inzichtelijk zijn.

Supermarkten zetten zich in om hun tonijnproducten te voorzien van het MSC-label, wat aangeeft dat de tonijn afkomstig is van duurzame bronnen. Vis is het meest gecertificeerde product in Nederlandse supermarkten. Inmiddels heeft 80% van alle ingeblikte vis een MSC of een ASC-keurmerk vergeleken met slechts 22% in 2019.

Gespot is de newsroom met de Foodlogselectie van berichten uit de (inter)nationale pers die het checken waard zijn. Scroll door Gespot en je bent helemaal bij. Reageren? Dat kan, gewoon hier op Foodlog.

Gezondheid

Low-histamine diet: Is this the new food trend to watch?

Health trends are a major driver of sales for the food industry, with consumers increasingly embracing a healthier lifestyle

foodnavigator.com
Which plant-based alternatives are healthier than animal products?

A switch from animal meat and dairy to plant-based substitutes is often considered to be an optimal way to reduce greenhouse ...

foodnavigator.com
Supermarkten maken schapruimte vrij voor shakes en eiwitrepen

Tot voor kort moesten fanatieke sporters die op zoek waren naar specifieke sportvoeding en voedingssupplementen hun producten...

foodholland.nl

Dagelijkse kost

Consumenten hebben steeds meer geld over voor hun Coca-Cola

Hoewel er amper meer Coca-Cola over de toonbanken ging, haalde de frisdrankreus 3% meer omzet in het eerste kwartaal

retaildetail.be
UK households cut back on beer, meat and domestic appliances after prices surge

FT analysis of official data points to impact of cost of living crisis on consumption

ft.com
More plants on the menu of ancient hunter-gatherers

It has long been thought that meat played an important role in the diet of hunter-gatherers before the Neolithic transition

sciencedaily.com
Wie die Temperatur den Geschmack von Alkoholika beeinflusst

Verschiedene alhoholische Getränke werden bei unterschiedlichen Temperaturen genossen

faz.net
Long-predicted consumer pullback finally hits restaurants like Starbucks, KFC and McDonald's

It's finally here: the long-predicted consumer pullback

cnbc.com
Hoe AI ons kan helpen in de strijd tegen het weggooien van ongeconsumeerd voedsel

Buffet Richard Beks is de bedenker van het AI-apparaat

nporadio1.nl
Hallo kroket! De makkelijkste frituursnack om zelf thuis te maken

Kroketten maken zoals ze in Nederland uit de muur komen, even smeuïg als krokant, leek Barbara Serulus best een grote klus

standaard.be
Hoe zou een suikertaks eruit kunnen zien?

Trammelant in het drankenschap van de supermarkt

nrc.nl

Voedselketen

De mayonaise van Sligro smaakt de Belgen niet

In acht jaar tijd verloor Sligro meer dan €100 mln in België

fd.nl
Tuna Day

As migratory tuna species account for 20 per cent of the value of all marine capture fisheries and over eight per cent of all...

un.org
Onbetaalbare vissoorten voor de horeca: welke alternatieven zijn er?

Schmidt Zeevis geeft advies over slim inkopen van verse vis Food Inspiration kreeg recent een kijkje achter de schermen ...

foodinspiration.com
Minder im- en export voeding van en naar China

Shutterstock Nieuws Financieel Minder im- en export voeding van en naar China Vandaag 00:05 uur - Linda van EekeresDe waarde ...

foodbusiness.nl
Australian red meat industry has recorded 78% reduction in emissions since 2005, report shows

The Australian red meat industry has recorded a 78% reduction in net greenhouse gas emissions since 2005 due to reduced rates...

theguardian.com
Ondanks belofte verdient Unilever nog tientallen miljoenen aan Rusland

Sinds Unilever begin 2022 plechtig beloofde om vanwege de oorlog in Oekraïne geen voordeel meer te halen uit de Russische ta...

rtlnieuws.nl
Satellite images of plants' fluorescence can predict crop yields

Corn yield maps from USDA reports (A1–E1), MLR-SIF estimates (calibrated) (A2–E2), and their difference (USDA—MLR-SIF) ...

phys.org
‘Paling is sterk verbonden met de Nederlandse culinaire identiteit’

Paling zit in het bloed van Raymond Plat, Patron-cuisinier Restaurant Troef Amsterdam

vismagazine.nl
Slecht weer en accijnsverhoging perfect storm voor bierbrouwers 

In de afgelopen drie maanden hebben Nederlanders flink minder bier gedronken

bnr.nl
Coca-Cola and Pepsi face investors’ bubbling health concerns

Also in today’s newsletter, a new twist in the Science-Based Targets initiative drama

ft.com
Drankenhandelaars dienen klacht in tegen bierreus AB InBev wegens “concurrentieverstoring”

De Federatie van Belgische Drankenhandelaars (Febed) heeft bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een klacht ingediend...

hln.be
Activisten op aandeelhoudersvergadering Unilever eisen harde ingrepen: ’Weg met plastic of weg met D

Op de aandeelhoudersvergadering van Unilever in Londen ligt het vergrootglas op de klimaatdoelen

telegraaf.nl
Twintigers trekken van de Randstad naar Gelderland voor eigen voedselbos: ‘Zelf zien hoe het landsch

ReportageWytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen

volkskrant.nl

Perspectief

EPA underestimates methane emissions from landfills, urban areas

The Environmental Protection Agency (EPA) is underestimating methane emissions from landfills, urban areas and U

sciencedaily.com
‘On every roof something is possible’: how sponge cities could change the way we handle rain

You might visit Amsterdam for its canals, and who could blame you, really

theguardian.com
Vliegbewustzijn is veel effectiever dan vliegschaamte

trouw.nl
Brabant vernieuwt stikstofaanpak

Provincie Noord-Brabant werkt aan een update van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS)

nieuweoogst.nl
Helping migrating salmon survive mortality hot-spot

Researchers used acoustic telemetry to tag and track coho on their journey

sciencedaily.com
Wetenschappers mengen bacteriën met plastic en creëren zo ‘levend plastic’ dat opvallend goede eigen

Wetenschappers hebben plastic uitgevonden dat zichzelf op kan lossen

scientias.nl
Waarom ziet het ministerie het opkopen van stikstof door Schiphol wél door de vingers?

volkskrant.nl
Steeds minder dode insecten op je auto en dat is geen goed teken

Het aantal dode insecten op de voorkant van auto's is in Groot-Brittannië in twintig jaar tijd met 78 procent gedaald

ad.nl