Sinds 1 juni brengt Météo France iedere dag behalve het weerbericht ook een bosbrandbericht. Op de kaart van Frankrijk is per departement zichtbaar hoe groot het risico op bosbranden is. Tot eind september zal het dagelijkse bosbrandbericht beschikbaar zijn. Net over de grens, in de autonome regio Catalonië, pakt de overheid het nog directer aan. "Foc Off!" roepen jongeren je daar toe. En dat betekent precies wat je denkt.
Sinds 1 juni zendt Météo France iedere dag het 'bosbrandbericht' uit. "Op basis van waarnemingen en voorspellingen van verschillende meteorologische parameters (temperatuur, neerslag, windsterkte, luchtvochtigheid) en de mate van droogte van de vegetatie" is per departement inzichtelijk hoe groot het risico op bosbranden is. Frankrijk bereidt zich voor op een hevig en lang bosbrandseizoen.

In 2022 werd Europa geteisterd door recordbranden. In Frankrijk alleen al ging 72.000 hectare in rook op, zes keer het oude jaarlijkse gemiddelde. Het jaar 2023 is nog zorgwekkender begonnen. Na een ongekend droge winter viel tussen 1 januari en 21 mei al 21.000 hectare bos ten prooi aan de vlammen. In 2022 bleef de teller steken op 15.000 hectare.

Volgens de Franse minister voor Ecologische Transitie, Christophe Béchu, wordt "90% van de branden veroorzaakt door mensen, en meer dan de helft daarvan is het gevolg van domme handelingen: sigarettenpeuken, barbecues, de vonken van een slijptol".

Naast heet en droog weer - versterkt door de opwarming van de aarde - zijn er drie factoren die het ontstaan van bosbranden en de snelle verspreiding ervan in de hand werken: een temperatuur boven de 30°C, in combinatie met een luchtvochtigheidsgraad van minder dan 30% en windsnelheden van meer dan 30 km/u.

Catalonië
De autonome Spaanse regio Catalonië onder de Pyreneeën is van oudsher cultureel verbonden met de Franse bestuurlijke regio Occitanie en vooral het department Pyrenées-Orientales daarboven. De Catalanen rekenen op jongeren om het publiek bewust te maken van het risico op bosbranden. De regio lanceert een ongekende informatiecampagne met de niet mis te verstane boodschap "Foc Off". "Foc" betekent vuur in het Catalaans, "Fuck Off" spreekt voor zich. De woordspeling behoeft geen verdere uitleg. Ook in Catalunya is de menselijke factor doorslaggevend: nalatigheid, ongelukken of criminele opzet liggen ten grondslag aan 96% van alle bosbranden in 2023. Slechts 4% is te wijten aan natuurlijke oorzaken. Sinds 1 januari moesten de 'Bombers', de Catalaanse brandweer, al 2.766 keer uitrukken. Dat is 11% meer dan in 2022 en 35% meer dan het jaar daarvoor. Het aantal hectare dat in de regio in vlammen is opgegaan, is met 875 hectare het hoogste van de afgelopen 10 jaar.

"Meer middelen (een budget van €74 miljoen), meer mensen en een oproep tot burgerverantwoordelijkheid" zijn de drie belangrijkste factoren in de strijd tegen branden, zegt de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joan Ignasi Elena op France3. Jongeren hebben de leiding over de campagne, "omdat zij de generatie zijn die zich het meest bewust is van de klimaatnood."