Eén van de grootste genoegens van de Vlaming - zo leerde ons Nick Trachet - is een pistoletje op de zondagochtend. Vers gehaald bij de warme bakker. Die zet inmiddels AI in om te bepalen hoeveel broodjes hij moet bakken. Klanten teleurstellen is niet fijn, maar brood weggooien al helemaal niet.
"Wat een eenvoudig geluk, vers brood op tafel bij het opstaan", schreef Nick Trachet in 2011. "Weet u, beste lezer, dat in sommige landen de bakkers op zondag gesloten blijven? Hier zouden ze failliet gaan. Zondag is een grote omzetdag voor de bakkerijsector. Wie het zich kan permitteren, haalt dan speciaal brood in huis en natuurlijk ook taart of pateekes voor het familiebezoek, of gewoon, omdat het zondag is."

En om te bepalen hoeveel pistolets, broden, taart en pateekes er dan gebakken moeten worden, aarzelen de bakkerijketens niet de modernste hulpmiddelen te gebruiken. Zo investeerde de Vlaamse bakkerijketen Aernoudt, met 35 winkels in Oost-Vlaanderen, €30.000 in een systeem dat artificiële intelligentie gebruikt om te voorspellen welke producten de klanten zullen kopen. Binnen een jaar had het zichzelf terugverdiend. "We gooien 10 tot 15 procent minder broden en gebak weg. Van sommige koffiekoeken moeten we er zelfs 20 procent minder weggooien dan vroeger," zegt co-CEO Carolien De Sutter in De Tijd.

Het algoritme dat het buikgevoel en de natte vinger van de bakker vervangt, houdt rekening met tal van parameters. Veel daarvan zijn publieke data, zoals het weer,vakantiedagen en bestedingsgegevens. "Is het mooi weer, dan eten mensen minder. Ze steken wel de barbecue aan en kopen dan meer stokbrood, terwijl de verkoop van taarten afneemt," zegt De Sutter. Andere gegevens zijn bedrijfsgebonden, zoals verkoopcijfers uit het verleden en promoties die tot meerverkopen leiden. Daar voegen De Sutter en haar collega's dan nog handmatig specifieke data aan toe, zoals sluitingsdagen van collega's of wegen die afgesloten zijn. "Geregeld komen we met enkele mensen samen om te bepalen of we extra info moeten geven aan het systeem."

Hoewel de verkopen beter te voorspellen zijn dankzij AI, is het algoritme niet onfeilbaar. Wil je echt zeker van zijn van je zondagse pistoletjes, dan moet je nog altijd vroeg genoeg bij de bakker zijn.