Afghanistan is het land dat het grootste aantal mensen met zware ondervoeding ter wereld telt. Er is gebrek aan alles, medicijnen, geld, maar ook voedsel. Een crisis die niet snel voorbij zal gaan, want de VN krijgt niet genoeg donorgelden bij elkaar om de nood te lenigen. Dat vrouwen onder het Talibanregime niet mogen werken, verergert de voedselcrisis.
Sinds de Taliban in augustus 2021 de macht overnamen in Afghanistan, is de economie ingestort. Honger was het gevolg, nog eens versterkt door de wereldwijde inflatie. "Acute ondervoeding, dat zien we veel. Ik denk dat zeker de helft van de kinderen in de provincie zwaar ondervoed is," zegt een Afghaanse kinderarts in Trouw, op voorwaarde van anonimiteit.

Afghanistan heeft het grootste aantal mensen met zware acute ondervoeding ter wereld, blijkt uit een rapport van het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP). Van de 42 miljoen Afghanen leven ruim 6 miljoen Afghanen op de rand van hongersnood en nog eens bijna 14 miljoen eten elke dag te weinig. Doordat de VN er niet in slaagt voldoende donorgelden bij elkaar te krijgen, moest het WFP vorige maand de voedselhulp aan 8 miljoen mensen beëindigen, en deze maand aan nog eens 4 miljoen. De huishoudens die nog wel voedselhulp krijgen, ontvangen nog maar de helft van wat ze dagelijks nodig hebben.

De beperkingen die de Taliban vrouwen opleggen blijken de voedselcrisis nog eens te versterken. "Veel vrouwen zijn alleenstaande moeders of waren de kostwinner van hun gezin”, zegt Anne Kwakkenbos, genderexpert bij Cordaid. “Door de restricties mogen of kunnen zij veel beroepen niet meer uitvoeren. Leidinggevende beroepen bij de overheid, bijvoorbeeld. Beroepen waarvoor je ver van huis moet, omdat vrouwen nu een mannelijke begeleider bij zich moeten hebben. Of werken voor ngo’s, dat mag sinds december niet meer.” Voor verschillende ngo's was dat reden om zich terug te trekken uit Afghanistan. Toen de Taliban vorige maand aankondigden dat vrouwen ook niet meer voor de VN mochten werken, wilde ook de VN het land verlaten.

Inmiddels groeit hoop dat de Taliban er wellicht toch minder streng in staan. "We zien dat vrouwelijke medewerkers wel het veld in kunnen, maar niet altijd naar kantoor," zegt Kwakkenbos. En ook de VN besloot het land niet te verlaten. Eind april rapporteerde het WPF dat er onderhandeld wordt met de Taliban "om vrouwelijk personeel in staat te stellen te werken, en vrouwelijke begunstigden veilig toegang te blijven geven tot humanitaire hulp”.

Lukt dat, dan is en blijft er nog steeds meer donorgeld nodig dan nu is, onderstreepte VN-secretaris-generaal Antonió Guterres nog maar eens.