Het is crisis bij Aldi Nord. Topman Torsten Hufnagel is bezig met "de grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf". En dat gaat niet over een hereniging met zusterbedrijf Aldi Süd, ondanks de eerder dit jaar bijgelegde familieruzie tussen beide Aldi-families. Aldi Nord schrijft rode cijfers.
Begin dit jaar leek alles nog koek en ei. Aldi Nord kondigde een nieuwe eigendomsstructuur aan, waarmee de organisatie slagvaardiger zou moeten kunnen optreden. Tegelijkertijd maakten de leden van de familie van Theo Albrecht bekend een einde te maken aan de onderlinge juridische procedures, waarmee de perikelen van de discrete familie regelmatig op straat kwamen te liggen.

In de nieuwe structuur, Aldi Nord Holding Gmbh & Co. KG, komen alle operationele activiteiten samen. "Het is voor het eerst in de geschiedenis van de discounter dat eigendom en management gescheiden zijn," aldus Distrifood eerder deze week. In de nieuwe holding krijgen de 2 takken van de familie ieder 50% van de aandelen. Een verbetering ten opzichte van de oude situatie, waarin 3 stichtingen met ieder andere zeggenschapsstructuren het nemen van strategische beslissingen over operatie en formule ernstig bemoeilijkten.

'Enorm kostenprobleem'
Het stof is echter nog niet neergedaald of de volgende crisis dient zich aan. Volgens het Duitse Handelsblatt zou Aldi Nord vorig jaar een negatieve operationele marge van 1,4% hebben gerealiseerd. Ondanks een forse omzetstijging (in België 5,4%, aldus Gondola), kampt de discounter met een "enorm kostenprobleem". CEO Torsten Hufnagel grijpt daarom hard in en werkt aan "de grootste herstructurering uit de geschiedenis van het bedrijf", om efficiënter te worden. Uit het verliesdraaiende Denemarken is Aldi-Nord eind vorig jaar vertrokken. Ook Frankrijk moet zich zorgen maken. Over de Benelux zijn geen resultaten bekend, schrijft RetailDetail, maar in de Belgische winkels zou sprake zijn van 'sociale onrust'. Nu het in België rommelt bij de oude chique supermarktformule Delhaize, is het niet verwonderlijk dat supermarktpersoneel de oren spitst en gevoeliger is dan normaal

Maar ook de toenadering tot zusterbedrijf Aldi Süd - sinds 1961 twee gescheiden organisaties omdat de toenmalige eigenaars, de broers Theo en Karl Albrecht, ruzie kregen over de verkoop van rookwaren in hun winkels - staat alweer op een lager pitje. Sinds een aantal jaren trekken Aldi Nord en Aldi Süd samen op voor een deel van hun huismerken.
Om het inkoopproces te stroomlijnen zou er een gezamenlijk IT-systeem komen, maar dat blies Aldi Nord af. Verschillende investeringsprojecten zijn van tafel. Van de in 2020 nog rondgefluisterde 'megafusie' is helemaal niets meer vernomen.

Wellicht zou het niet zo gek zijn om de toenadering toch op te zoeken. Want kijk naar Groot-Brittannië. Daar gaat het Aldi voor de wind. De Duitse discounter brak er door de grens van 10% marktaandeel. Aldi in Groot-Brittannië is dan ook Aldi Süd.